Ik was even nieuwsgierig wie van jullie eigen brood bakt, en of je kunt vertellen waarom je dat in de oven doet of in een broodbakmachine..... en in het laatste geval: welke machine?
Ik bak wel eens het een en ander, maar nog geen eigen brood. Dus ik ben ook een beetje aan het speuren naar goede/ gezonde mixen.... of meel.
Alle tips en ideeën welkom!!!
Ninx schreef:Hallo broodbakkers, mijn eenvoudige vraag luidde 'eigen brood bakken, wel of geen broodbakmachine?'.
Deze vraag kreeg echter zo'n stortvloed aan antwoorden, maar vooral ook tips en recepten dat dit vraagt om een aangepaste vorm!
En dus zie onderstaand de openingspost van de hand van Chamion. Veel leesplezier!
----
Hallo bokkers van Nederland, Belgie en eigenlijk de hele wereld....
Brood bakken, voor de een de grootste nachtmerrie voor de ander way of life. Maar een stuk makkelijker dan je misschien denkt. Zelfs zonder broodbakmachine. Er zijn super makkelijke recepten voor brood die echt dezelfde dag gegeten moet worden en de volgende dag al opgepiept moet worden tot recepten waarvan het deeg urenlang (12 uur!) moet rijzen. Of wat dacht je van je eigen desemcultuur/starter opzetten voor de heerlijkste desembroden.
In dit topic kan je al je vragen stellen betreft brood bakken. Of je nu met kant en klaar mixen werkt of zelf allerlei mengsels maakt of dat je juist van kneden met de hand bent of met behulp van de machine of dat je zelfs nog makkelijker doet en gebruikt maakt van een broodbakmachine. Iedereen is hier welkom om vragen te stellen, recepten te zoeken (diverse basis recepten staan hieronder vermeld) en foto’s te tonen van de gemaakte creaties. Zolang het maar over brood, pita of pizza(deeg) gaat.
Weetjes:
(zuur)Desemcultuur/starter: Een zuurdesembrood begint met een starter, gemaakt van alleen bloem en water. Dit laat je spontaan fermenteren/vergisten gedurende meerdere dagen bij een bepaalde temperatuur. Fermentatie is noodzakelijk voor het rijzen van het deeg. Deze bacteriën en gisten leven in symbiose en zorgen onder andere voor de vorming van bellen koolzuurgas die bij het bakken het brood zijn luchtige structuur geven. Terwijl het desem fermenteert worden op gezette tijden bloem en water toegevoegd.
NO-KNEAD: Direct vertaald, brood zonder te kneden. Dit is een methode voor het bakken van brood waarbij een zeer lange gistingstijd (12 tot 18 uur zijn niet ongewoon) wordt gebruikt in plaats van kneden om de glutenstrengen te vormen die het brood zijn textuur geven. Het wordt gekenmerkt door een laag gistgehalte en een zeer nat deeg.
Voordeeg: Een deeg dat een hele nacht (of minimaal 4 uur) heel langzaam rijst, voordat je het 'echte' deeg gaat maken. Dit zorgt er voor dat de gist actiever is en het brood luchtiger wordt en meer smaak heeft.
Busbrood: De vorm die je het meeste ziet in de supermarkt heet een busbrood.
Verhouding gedroogde gist/verse gist is ongeveer 1 op 2,5 droge gist op verse gist. Dus voor 7 gram gedroogde gist gebruik je 7x2,5=17,5 gram verse gist.
pain rustique of boule rustique: Een brood gebakken in een afgesloten pan en glazenschaal
Recepten:
• Zachte broodjes: [VT] Je eigen brood bakken; wel of geen broodbakmachine? (reactie van 8nnemiek)
• Wit brood: https://foodfromclaudnine.nl/vers-gebakken-wit-brood/
• Glutenvrij Pompoen Boekweitbrood: https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R ... kweitbrood
• Diverse recepten: https://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/
• Diverse recepten: (filmpjes) http://www.meesterlijkbrood.nl/instructievideos/
• Zoet brood met honing, melk en havermout: https://www.twiggstudios.com/2019/09/mi ... -oat-loaf/
• Snelle no-knead filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=I0t8ZAhb8lQ
• Snelle no-knead filmpje 2: https://www.youtube.com/watch?v=xvug9lR7bf8
• Croissant recept: https://www.weekendbakery.com/posts/het ... roissants/
• Soda brood: https://www.culy.nl/recepten/dit-sodabr ... een-maken/
• Soda brood 2: https://lekkertafelen.nl/recepten/bakke ... brood/amp/
• Suikerbrood: https://marielleindekeuken.nl/2019/05/0 ... sukerbole/
• No-Knead: https://www.laurasbakery.nl/no-knead-br ... er-kneden/
• Appel kaneel brood: https://www.smulweb.nl/recepten/1411975 ... aneelbrood
• (zuur)desembrood starter recept: https://foodfromclaudnine.nl/zuurdesems ... esembrood/
• Boule: https://broodsmakelijk.nl/recepten/rece ... -in-de-pan
• Pita broodjes: https://www.eefkooktzo.nl/zelf-pitabroodjes-maken/
Of te wel, klep maar raak, bak maar raak en laat het maar zien!