Bloem, bakpoeder, zelfrijzend bakmeel???

Moderators: Muiz, Firelight, Maureen95, NadjaNadja, Essie73

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

mandymonica

Berichten: 801
Geregistreerd: 31-05-02

Bloem, bakpoeder, zelfrijzend bakmeel???

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-04-05 10:10

Volgend weekend ga ik een engelse teaparty organiseren en wil daarbij natuurlijk scones maken. Nou is het erg lang geleden dat ik dat voor het laatst gedaan heb en het enige wat ik nog weet van "vroeger" is, dat het zo'n doodsimpel receptje was.

Nou ben ik druk aan het zoeken geweest en heb een vrachtwagen vol receptjes gevonden, vaak met best een lange lijst ingrediënten, wat ik op zich al vreemd vond.

Maar het meest vreemd: in de meeste recepten staat het gebruik van een combinatie van zelfrijzend bakmeel én bakpoeder...?? Dat is toch dubbelop??
Gisteren heb ik een proefbakseltje gemaakt en daar het zelfrijzend bakmeel vervangen door bloem, helaas werden deze scones wat droog en kruimelig. Maar dat kan ook aan mij liggen: heb wat hoeveelheden gehalveerd omdat ik er niet zo heel veel wilde maken en ik denk dat ik het deeg net een tikkie te droog gehouden heb. Maar ze smaakten verder prima...

Dus de vraag is: zou ik tóch zelfrijzend bakmeel én bakpoeder moeten gebruiken of kan ik het bakmeel vervangen door gewone bloem...??

Verder zijn tips voor de lekkerste scones nog steeds welkom Vork Haha! en als iemand weet hoe ik zelf clotted cream kan maken hou ik me helemaal aanbevolen (ik weet dat ik slagroom moet opwarmen, maar hoe warm en hoe lang, geen idee... laten koken is i.i.g. niet slim heb ik gisteren gemerkt: het resultaat zag er leuk uit, maar was niet te vr... Nagelbijten / Gniffelen )

**TROTS** Mijn eigen toko! Hulp nodig bij ziekteverzuim? Vitendo Casemanagement!
Lieve lieve Moon, rust zacht **15-06-1993 - 12-09-2019** Voor altijd in mijn hart...
Dag gouden mensenvriendje, veel te vroeg heb ik je moeten laten gaan. Nooit meer pijn.
Ceskiyo D'leh **20/06/2018-19/09/2023**


mandymonica

Berichten: 801
Geregistreerd: 31-05-02

Re: Bloem, bakpoeder, zelfrijzend bakmeel???

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-04-05 14:42

Hoi Anouar15!

Met het recept voor "naturel" scones zou ik heel blij zijn! Heb je het wel eens uitgetest?

Clotted cream is een soort dikke room. Alleen in Engeland te krijgen of in 5 delicatessenwinkels hier in Nederland....
Je kan een "surrogaat" maken door een mengsel te maken van slagroom en mascarpone. De "echte" maak je door ongeslagen slagroom of liever nog ongepasturiseerde melk van een dag oud (!! heel ongezond volgens mij en niet normaal in de winkel te krijgen) heel voorzichtig te verwarmen. Maar hoe warm en hoe lang, geen idee. Er komt dan een soort laag op de room en dat is de "clotted cream". Ik denk dat ik het maar op het mascarpone-mengsel hou zondag Haha!

Lemon curd is trouwens ook wel erg smakelijk... daar heb ik geen recept van. Dus als je na het typen van een scones-recept nog puf over hebt, dan zou ik met die lemon curd ook heel blij zijn!

Alvast bedankt!

**TROTS** Mijn eigen toko! Hulp nodig bij ziekteverzuim? Vitendo Casemanagement!
Lieve lieve Moon, rust zacht **15-06-1993 - 12-09-2019** Voor altijd in mijn hart...
Dag gouden mensenvriendje, veel te vroeg heb ik je moeten laten gaan. Nooit meer pijn.
Ceskiyo D'leh **20/06/2018-19/09/2023**

mandymonica

Berichten: 801
Geregistreerd: 31-05-02

Re: Bloem, bakpoeder, zelfrijzend bakmeel???

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 27-04-05 08:20

Kijk, dát is nou de simpele versie van het recept! Super, dank je wel! Ik heb gisteren ook een Zuid-Afrikaanse versie van een "Skons"recept gekregen, die is ook simpel, daar gaat alleen nog een ei in. Ik ga ze gewoon allebei proberen, maandag laat ik wel weten welke het meest geslaagd is.

Heel erg bedankt!!

Zit ik alleen nog met de "prangende vraag" over het gebruik van zelfrijzend bakmeel én bloem Knipoog Iemand?

**TROTS** Mijn eigen toko! Hulp nodig bij ziekteverzuim? Vitendo Casemanagement!
Lieve lieve Moon, rust zacht **15-06-1993 - 12-09-2019** Voor altijd in mijn hart...
Dag gouden mensenvriendje, veel te vroeg heb ik je moeten laten gaan. Nooit meer pijn.
Ceskiyo D'leh **20/06/2018-19/09/2023**

mandymonica

Berichten: 801
Geregistreerd: 31-05-02

Re: Bloem, bakpoeder, zelfrijzend bakmeel???

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-05-05 09:40

Pfoe, ik had al zoveel te bakken, de Lemon curd heb ik inderdaad maar uit een potje gehaald... Gelukkig had onze deli-zaak het ook in potjes, toch handig!

De scones van het recept hierboven smaakten prima. Ik heb wel wat ruzie met het deeg gehad (sjonge, dat plakt!! en dan probeer je een rondje uit te steken, moet je nog goed hard blijven duwen, anders "groeide" het deeg zo weer buiten m'n vormpje om...), maar het was het waard. Een volgende keer moet ik alleen een iets groter vormpje gebruiken en de plak deeg iets dikker houden, want nu werden het eigenlijk halve scones. In totaal heb ik er van dit deeg zo'n 35 - 40 gemaakt (met 3 keer de hoeveelheid ingrediënten die hierboven staat).

Het deeg heb ik op zaterdag gemaakt, opgerold in huishoudfolie en zo in de koelkast gelegd. Zondag was het een kwestie van uitrollen en rondjes uitsteken. Zelfs dat zou je misschien al van tevoren kunnen doen, dan wordt het helemaal simpel.

De Zuid-Afrikaanse waren anders, maar ook prima. Het deeg was wat minder eigengereid, maar wel een tikkie droog. Ik vond het een wonder dat het toch nog zulke mooie "skons" werden.

Hier het resep (ik tik het in het Zuid-Afrikaans over, leest grappig en is voldoende leesbaar; wel vreemd is dat ze met inhoudsmaten in plaats van gewichten werken: met name met de boter wat lastig. Minimaal 50 GRAM gebruiken is mijn aanrader. Verder: k = koppie, t = theelepel en e zal wel eetlepel zijn)

Nodig:
500 ml (2 k) koekmeelblom
20 ml (4 t) bakpoeier
2,5 ml (0,5 t) zout
30 ml (2 e) suiker
30 tot 60 ml (2 tot 4 e) yskouwe botter of margarien (60 ml sal 'n brosser tekstuur gee)
190 tot 200 ml (3/4 tot 4/5 k) melk of 'n mengsel van melk en 1 eier [ik heb dat ei er inderdaad ingegooid]
ekstra melk of 'n mengsel van melk en eiergeel om oor te verf

1. Voorverhit die oond tot 250 C (475 - 500 F). [Is wel érg warm! Vermoedelijk is 200 tot 225 graden ook voldoende; mijn bodems werden nu misschien voor sommigen iets te krokant] Smeer 'n bakplaat en bestuif liggies met koekmeelblom.
2. Sif die droë bestanddele saam.
3. Rasper die botter grof en vryf met die vingerpunte in die meelmengsel tot dit krummelrig is.
4. Voeg die vloeistof by en sny dit met een slaplemmes in die meel tot net gemeng. Moenie deeg onnodig hanteer of knie nie, aangezien dit die vlokkigheid van die gebak sal beïnvloed.
5. Plaas deeg op 'n meelbestrooide oppervlak en druk dit liggies plat met die hande of rol baie lig uit tot 'n dikte van 2 cm.
6. Maak sirkels van 5 cm in deursnee met 'n koekiedrukker of sny met 'n mes in vierkante of driehoeke en plaas op voorbereide bakplaat.
7. Verf melk bo-oor elke sirkel en bak 10 tot 12 minute tot ligbruin bo-op.
Die resep lewer 12 skons.

Al ga je niet bakken, dan nog is het heerlijk om dit alleen al te lezen!

**TROTS** Mijn eigen toko! Hulp nodig bij ziekteverzuim? Vitendo Casemanagement!
Lieve lieve Moon, rust zacht **15-06-1993 - 12-09-2019** Voor altijd in mijn hart...
Dag gouden mensenvriendje, veel te vroeg heb ik je moeten laten gaan. Nooit meer pijn.
Ceskiyo D'leh **20/06/2018-19/09/2023**

mandymonica

Berichten: 801
Geregistreerd: 31-05-02

Re: Bloem, bakpoeder, zelfrijzend bakmeel???

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-05-05 07:57

Ik heb het recept van een vriendin, zij is Zuid-Afrikaanse en heeft een vracht kookboeken meegenomen bij haar komst naar Nederland. Ik kan eens kijken of ik een pannekoekenrecept van haar kan krijgen natuurlijk....

En ik weet zeker dat als ik weer in Zuid-Afrika kom, dat ik een kookboek mee terug ga nemen, al is het alleen maar om als "leuk leesvoer" in de kast te hebben staan!

**TROTS** Mijn eigen toko! Hulp nodig bij ziekteverzuim? Vitendo Casemanagement!
Lieve lieve Moon, rust zacht **15-06-1993 - 12-09-2019** Voor altijd in mijn hart...
Dag gouden mensenvriendje, veel te vroeg heb ik je moeten laten gaan. Nooit meer pijn.
Ceskiyo D'leh **20/06/2018-19/09/2023**


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Nathalie18x, SentiBot, Wistaire en 6 bezoekers