Pfoe, ik had al zoveel te bakken, de Lemon curd heb ik inderdaad maar uit een potje gehaald... Gelukkig had onze deli-zaak het ook in potjes, toch handig!
De scones van het recept hierboven smaakten prima. Ik heb wel wat ruzie met het deeg gehad (sjonge, dat plakt!! en dan probeer je een rondje uit te steken, moet je nog goed hard blijven duwen, anders "groeide" het deeg zo weer buiten m'n vormpje om...), maar het was het waard. Een volgende keer moet ik alleen een iets groter vormpje gebruiken en de plak deeg iets dikker houden, want nu werden het eigenlijk halve scones. In totaal heb ik er van dit deeg zo'n 35 - 40 gemaakt (met 3 keer de hoeveelheid ingrediënten die hierboven staat).
Het deeg heb ik op zaterdag gemaakt, opgerold in huishoudfolie en zo in de koelkast gelegd. Zondag was het een kwestie van uitrollen en rondjes uitsteken. Zelfs dat zou je misschien al van tevoren kunnen doen, dan wordt het helemaal simpel.
De Zuid-Afrikaanse waren anders, maar ook prima. Het deeg was wat minder eigengereid, maar wel een tikkie droog. Ik vond het een wonder dat het toch nog zulke mooie "skons" werden.
Hier het resep (ik tik het in het Zuid-Afrikaans over, leest grappig en is voldoende leesbaar; wel vreemd is dat ze met inhoudsmaten in plaats van gewichten werken: met name met de boter wat lastig. Minimaal 50 GRAM gebruiken is mijn aanrader. Verder: k = koppie, t = theelepel en e zal wel eetlepel zijn)
Nodig:
500 ml (2 k) koekmeelblom
20 ml (4 t) bakpoeier
2,5 ml (0,5 t) zout
30 ml (2 e) suiker
30 tot 60 ml (2 tot 4 e) yskouwe botter of margarien (60 ml sal 'n brosser tekstuur gee)
190 tot 200 ml (3/4 tot 4/5 k) melk of 'n mengsel van melk en 1 eier [ik heb dat ei er inderdaad ingegooid]
ekstra melk of 'n mengsel van melk en eiergeel om oor te verf
1. Voorverhit die oond tot 250 C (475 - 500 F). [Is wel érg warm! Vermoedelijk is 200 tot 225 graden ook voldoende; mijn bodems werden nu misschien voor sommigen iets te krokant] Smeer 'n bakplaat en bestuif liggies met koekmeelblom.
2. Sif die droë bestanddele saam.
3. Rasper die botter grof en vryf met die vingerpunte in die meelmengsel tot dit krummelrig is.
4. Voeg die vloeistof by en sny dit met een slaplemmes in die meel tot net gemeng. Moenie deeg onnodig hanteer of knie nie, aangezien dit die vlokkigheid van die gebak sal beïnvloed.
5. Plaas deeg op 'n meelbestrooide oppervlak en druk dit liggies plat met die hande of rol baie lig uit tot 'n dikte van 2 cm.
6. Maak sirkels van 5 cm in deursnee met 'n koekiedrukker of sny met 'n mes in vierkante of driehoeke en plaas op voorbereide bakplaat.
7. Verf melk bo-oor elke sirkel en bak 10 tot 12 minute tot ligbruin bo-op.
Die resep lewer 12 skons.
Al ga je niet bakken, dan nog is het heerlijk om dit alleen al te lezen!
**TROTS** Mijn eigen toko!
Hulp nodig bij ziekteverzuim? Vitendo Casemanagement!
Lieve lieve Moon, rust zacht
**15-06-1993 - 12-09-2019** Voor altijd in mijn hart...Dag gouden mensenvriendje, veel te vroeg heb ik je moeten laten gaan. Nooit meer pijn.
Ceskiyo D'leh **20/06/2018-19/09/2023**