Bereidingswijze runderrollade

Moderators: Muiz, Firelight, Maureen95, NadjaNadja, Essie73

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Coby
Moderator Informatief
May the horse be with you!
The one and only

Berichten: 15427
Geregistreerd: 01-07-03
Woonplaats: Jubbega

Bereidingswijze runderrollade

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-12-11 11:05

Mijn vriend heeft een grote runderrollade gekregen. Maar ik heb even geen idee hoe lang deze rollade moet braden in de oven of pan om lekker rose te blijven.


Coby
Moderator Informatief
May the horse be with you!
The one and only

Berichten: 15427
Geregistreerd: 01-07-03
Woonplaats: Jubbega

Re: Bereidingswijze runderrollade

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-12-11 11:25

Het gaat om een rollade van meer dan 1,5 kg. Hoe zwaar is jouw rollade?

Coby
Moderator Informatief
May the horse be with you!
The one and only

Berichten: 15427
Geregistreerd: 01-07-03
Woonplaats: Jubbega

Re: Bereidingswijze runderrollade

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-12-11 11:31

Ik heb dus helaas geen temperatuurmeter.... Inderdaad een heel erg groot ding!

Coby
Moderator Informatief
May the horse be with you!
The one and only

Berichten: 15427
Geregistreerd: 01-07-03
Woonplaats: Jubbega

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-12-11 17:25

Ik heb toch nog zo'n vleesthermometer gekocht!
Nu zag ik dit recept staan om internet, langzaam braden om zo malser vlees te krijgen.
Voor een groot stuk vlees als jouw rollade van 1½ kg geldt: Hoe langzamer het garen, hoe malser het vlees en voor het beste resultaat meet je de temperatuur in de kern van de rollade met een vleestemperatuurmeter. Als je die niet hebt, vandaag nog kopen bij je slager, kost minder dan de rollade en je hebt er voor járen lang plezier van.

Basis-techniek Slow Roasting van Rollade.

Direct vanuit de koelkast de rollade zouten, peperen en rondom bruin aanbraden in uitgebruiste boter. Doe eerst de kopse kanten. Waarom? Da’s simpel, dan kan je ‘m nog met je handen vasthouden als je geen grote vleestang hebt. Valt ie niet om.

Punt van de vleesmeter in de kern van de rollade prikken, op rooster in de oven leggen, lekschaal eronder en garen maar.
Ideale oventemperatuur voor slow roasting is kerntemperatuur + 15ºC. en maximum temperatuur moet eigenlijk niet meer zijn dan 100 à 110ºC.

Kerntemperatuur runderrollade:

50ºC. rood
55ºC. rosé
60ºC. gaar
65ºC. schoenzool
70ºC. verbrand
75ºC. verkoold
80ºC. verdampt

Reken qua tijd voor 1½ kilo op drie uren, afhankelijk van de dikte en de binnentemperatuur kan dat meer of minder zijn. Als je ‘m goed vindt oven uitzetten, deurtje even open en weer dicht en de rollade in de afkoelende oven nog 20 minuten op “adem” laten komen.

Lekker sjuutje maken van het beetje vocht uit de lekschaal en de aanbraadboter, dunne plakken snijden, jus ernaast of eroverheen en smullen maar.


Coby
Moderator Informatief
May the horse be with you!
The one and only

Berichten: 15427
Geregistreerd: 01-07-03
Woonplaats: Jubbega

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-12-11 18:12

Hmmm, dat heb ik net dus wel gedaan... beetje oeps :o (zelf meer dan 12 jaar in een slagerij gewerkt :') )
Maar nog nooit thuis zo'n groot ding in een oven gehad. Rollade zit nu in de oven. Maar rotoven kan min. 110 gr. dus een beetje een aangepast idee. Ik heb flink wat ui, knof, champignons en tomaat erbij gedaan voor het leuke effect. :D
Het ziet er inderdaad heel professioneel uit met zo'n thermometer erin!
Bedankt voor alle adviezen!

Coby
Moderator Informatief
May the horse be with you!
The one and only

Berichten: 15427
Geregistreerd: 01-07-03
Woonplaats: Jubbega

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-12-11 16:20

Het ding was nog rauw, maar na weer een half uur op 175 graden is het toch iets geworden!


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot en 12 bezoekers