Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight
iloveperry schreef:ow heerlijk! (ik eet het alleen nu niet meer) een kennis van ons maakt dat ook en ook nog iets nogveel lekkerders. roze en groen was dat andere
echt heerlijk!
Citaat:Spekkoek
Ingrediënten:
100 gr bloem, 7 grote of 10 kleine eieren, 500 gram boter, 250 gram basterd of poedersuiker, 10 theelepels kaneel, 5 theelepels fijne anijs, 3 theelepels nootmuskaat, 3 theelepels kruidnagelpoeder, 3 theelepels gemalen kardemom, 2 eetlepels koffieroom, de uit 1 vanillestokje geschraapte zaadjes of 5 theelepels vanillesuiker, zout.
Bereidingswijze:
Roer de boter met de vanille en de helft van de suiker tot een glanzende massa. Splits de eieren. Klop de dooiers schuimig met de rest van de suiker en klop het eiwit daarna stijf. Roer vervolgens het boter-vanillesuikermengsel met het geklopte eiwit en de schuimig geroerde eierdooiers luchtig door elkaar. Zeef er de bloem en het zout door en schep het met de melk nogmaals goed om. Verdeel dit beslag in gelijke delen over 2 kommen. Voeg aan één kom de kruiden toe. Dit beslag wordt beige-bruin, het andere blijft lichtgeel. Vet een springvorm van ongeveer 27 cm doorsnee goed met boter in en schep er een dun laagje van het lichte beslag in. Schuif de vorm op het bovenste rooster onder de grill, die op zijn hoogste stand moet worden gezet (of gebruik de bovenverwarming van de oven, ongeveer 125 graden C). Breng, als het beslag gaar is (wat na enkele minuten het geval zal zijn), op de gare laag eenzelfde laagje van het 'bruine' beslag aan. Herhaal deze handelingen tot het beslag op is. Nadat ongeveer 5 laagjes zijn aangebracht, moet de springvorm op een lager rooster worden gezet.
De koek is klaar, als het bovenste laagje gaar is.
Je kan ook in plaats van het beslag eerst te maken en dan te verdelen, ook gewoon meteen beginnen in 2 kommen.
Ik moet je wel waarschuwen dat het wel ongeveer 2 uur kost, maar het is het waard!