Eén van de heerlijke dingen van de intredende herfst; het is weer tijd voor lekkere ovenschotels!
Nodig:
* pond draadjesvlees (sudderlapjes), of je bewaart de hele week wat restjes vlees van je avondhapje, dat is ook erg lekker!
* peper/zout
* paar grote uien
* bakje champignons
* laurierblaadje
* kruidnageltjes
* bakboter
* klein flesje rode wijn
* grote zurige appel, bv goudreinet
* pond kruimige aardappels
* scheut warme melk
* klontje boter
* paneermeel en/of wat geraspte (wat oudere is lekker!) kaas.
- Sudderpan
- Pan voor aardappels koken
- Klein pannetje voor melk opwarmen
- Ovenschaal
Mocht je reststukjes vlees gebruiken, dan hoef je uiteraard minder lang te sudderen. Denk bij andere vleesjes dan draadjesvlees bv aan slavinkje, speklapje, gehaktbal, karbonaadje (uiteraard even botje verwijderen en in stukjes snijden he ), kippenvlees etc.
Vlees even aanbakken in (vloeibare) bakboter, tot het dichtgeschroeid is en bruin wordt. Paar grofgesneden uien erbij, champignons erbij en even lekker meebakken. Dan afblussen met een beste scheut rode wijn. Laurierblaadje en paar kruidnageltjes erbij doen (rijg ze even aan en touwtje, dan ben je ze straks niet kwijt ).
Rustig anderhalf uur laten sudderen, zorgen dat aan het eind van je suddertijd het vocht flink ingekookt is. Niet helemaal weg, er mag nog wel wat "drap" bij zitten, maar geen slappe natte derrie meer zeg maar Het is handig om de rode wijn niet meteen achterover te meppen onder het koken, misschien heb je straks nog een scheutje nodig als het inkoken TE hard gaat. Mocht je 'm dan per ongeluk al op hebben (tja, overkomt me wel eens ) dan kun je d'r ook een plensje heet water bij doen hoor. Of je trekt nóg een flesje open, ook lekker
Tijdens het sudderen kun je je aardappels vast schillen en koken. Laat het zout maar weg, heb je niet nodig. Gewoon gaar koken, dan afgieten, scheut warme melk erdoor en een klontje boter, lekker stampen tot smeuïge puree.
Aan het eind van je suddertijd is je saus aardig ingekookt (zo niet, deksel eraf!), wel even uitkijken dat e.e.a. niet vast gaat zetten op de bodem! Nu doe je de in stukjes gesneden zure appel erbij (even schillen en klokhuis eruit he, da's logisch) en dan mag het vuur uit. Even je laurierblaadje en de kruidnageltjes eruit vissen.
Pak een ovenschaal, spuit of vet 'm even in.
Onderin beginnen met dun laagje vleesspul.
Dan laagje aardappelpuree.
Weer een laagje vleesspul
en dan nog een laagje aardappelpuree.
Afsluiten met een laagje paneermeel met wat kleine klontjes boter, en/of wat geraspte kaas voor het lekkere korstje.
Kieper de schaal gewoon de warme (graadje of 180) oven in, minuutje of 20.
(kun je in die tussentijd mooi vast de bende die je nu in je keuken hebt in de vaatwasser schuiven of sportief vast met 't handje afwassen )
Heerlijk met rode kool, of spruitjes.