wat hoort er thuis in de chineese keuken?

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Anoniem

wat hoort er thuis in de chineese keuken?

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-04-04 20:31

Ik ga dit week-end maar weer eens wat tijd doorbrengen achter het fornuis. Ik heb me voorgenomen chinees te maken. De orient store zit hier op de hoek van de straat dus dat kan niet fout gaan.

Maar welke dingen moet ik nu echt in huis hebben en dan denk ik aan sauzen en specerijen. Hoi-sin en Char-sui sauce heb ik altijd net als chineese ketjap en sesamolie.

Hebben jullie nog tips?

lageveld

Berichten: 3378
Geregistreerd: 03-09-01
Woonplaats: Almelo

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-04-04 23:54

Wanneer je echt een chinees wilt maken moet je misschien die Hoi-sin en/of Char-sui eens een keer thuis uitnodigen ?? Haha!

Verder wat me opvalt in de recepten: Pale medium dry sherry, verse gember, oestersaus en sesamolie.

Jennygirl

Berichten: 4491
Geregistreerd: 15-06-03
Woonplaats: Amsterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-04-04 12:14

Vissaus en garnalenpasta (heeft een naampje, maar die ben ik vergeten). Knoflook!

Botervlieg

Berichten: 9130
Geregistreerd: 20-04-03
Woonplaats: adoptie-Ian woont bij www.aap.nl !

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-04-04 04:54

Tamarinde.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-04-04 16:24

Botervlieg schreef:
Tamarinde.


Die had ik nog niet en dus meteen aangeschaft. Ik weet alleen niet wat ik er mee moet doen *LOL* Kan ik er vlees in laten sudderen of zo?

Imker

Berichten: 17539
Geregistreerd: 30-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-04-04 19:47

Ve-tsin!! En natuurlijk oestersaus, sojasaus, ketjap, knoflook en verse kruiden. Vingers aflikken

Elles

Berichten: 22816
Geregistreerd: 14-06-01
Woonplaats: Flevoland

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-04-04 20:21

Boekentip: "Chinees" van de Kookgids. Zijn van die kleine (wel dikke) boekjes, van allerlei onderwerpen. Ik heb pas de Chinese gekocht en daar staan hele makkelijke dingen in, waar je ook niet eens van die exotische dingen voor nodig hebt. De meeste boekhandels hebben ze tegenwoordig liggen, De Slegte sowieso (plaatje is van Bol.com)
Afbeelding
Van één van de eerste pagina's overgetypt:

Nuttige Chinese ingredienten

Bamboespruiten
Chinees Vijfkruidenpoeder
Chinese bonen
Chinese kool
Gele bonen
Hoisinsaus
Lychees
Mango's
Mie
Oestersaus
Paksoi
Rijstazijn
Rijstwijn
Sesamolie
Sojasaus
Steranijs
Szechuanpeper
Taugé
Tofu
Waterkastanjes
Zwarte bonen

Botervlieg

Berichten: 9130
Geregistreerd: 20-04-03
Woonplaats: adoptie-Ian woont bij www.aap.nl !

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-04-04 00:26

Jippie"]
[quote="Botervlieg schreef:
Tamarinde.


Die had ik nog niet en dus meteen aangeschaft. Ik weet alleen niet wat ik er mee moet doen *LOL* Kan ik er vlees in laten sudderen of zo?
[/quote]

Lijkt me wel.
Maar is bijv. onontbeerlijk in Chin. tomatensoep.

Botervlieg

Berichten: 9130
Geregistreerd: 20-04-03
Woonplaats: adoptie-Ian woont bij www.aap.nl !

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-04-04 00:28

imker schreef:
Ve-tsin!!


Zou ik niet doen. Veel mensen worden er erg ziek van. Scheve mond

(O.a. bekend als 'Chinese Restaurant Syndrome'.)

Behalve allergische reacties (o.a. hoofdpijn) en dat de
stof bloeddrukverhogend is, heb ik o.a. dit stukje van
Internet geplukt:

Citaat:
De stof werkt in grote hoeveelheden in op het zenuwstelsel en kan bij extreme hoeveelheden bij langdurig gebruik hersenbeschadiging veroorzaken. Bij sommige mensen zijn echter relatief kleine hoeveelheden al genoeg om een effect te geven. De verschijnselen zijn dus grotendeels gerelateerd aan effecten op het zenuwstelsel (duizeligheid, hoofdpijn, kramp etc), anderszijds heeft het ook een osmotisch effect. Dat wil zeggen dat de stof, net als zout, water aantrekt. In het maagdarmkanaal trekt het water uit het lichaam, waardoor je diarrhee en misselijkheid krijgt. Hierdoor ontstaat ook dorst.


Je krijgt trouwens sowieso hopies binnen, omdat ve-tsin - als
natriumglutamaat of E621 - in de voedingsmiddelenindustrie
bijna standaard toegevoegd wordt aan alle denkbare hartige
producten (soepen, sauzen, snacks, maaltijden, vleeswaren enz.).

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-04-04 00:53

Eigenlijk hoor je bij echt Chinees (Cantonees dan specifiek) ook Chinese thee te drinken. Dat is dan hele donkere, echt chinese thee en ik heb moet zeggen dat het erg lekker is bij het eten.

Botervlieg

Berichten: 9130
Geregistreerd: 20-04-03
Woonplaats: adoptie-Ian woont bij www.aap.nl !

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-04-04 01:18

En jasmijnthee dan?

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-04-04 23:22

let bij de tamarinde op dat je niet teveel gebruikt, is erg zuur.
en hoort ook meer thuis in de indische keuken.
de garnalen pasta is trassie.

Janneke_
Berichten: 3615
Geregistreerd: 10-01-04
Woonplaats: Nijmegen

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-04-04 13:37

Van conimex heb je veel woksauzen die erg handig zijn

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-04-04 19:09

Elles schreef:

Nuttige Chinese ingredienten


Chinese bonen
Gele bonen
Rijstazijn
Rijstwijn
Sesamolie
Szechuanpeper
Waterkastanjes
Zwarte bonen

deze dingen had ik nog niet.

En die tamarinde is iid errug zuur, pfffff. Maar ik herken het wel uit de tomatensaus.

En als echt thee leut heb ik natuurlijk verschillende chinese thee in huis. En die is trouwens spot goedkoop in die supermarkt!