Turkse/Iraanse recepten (verzameltopic)

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Elles

Berichten: 22816
Geregistreerd: 14-06-01
Woonplaats: Flevoland

Turkse/Iraanse recepten (verzameltopic)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 05-04-04 20:42

KIZARTMALI YOGURT Turkije, frituur met yoghurt

INGREDIËNTEN:
· 2 courgettes
· 2 doosjes champignons
· 3 aubergines
· 1 tot 1,5 kg aardappels
· 5 turkse pepers
· ca 1 liter olie
· 1 bol knoflook
· 1 emmer turkse yoghurt
· zout

BEREIDING:
Courgettes en aubergines in plakjes snijden, met zout bestrooien en in vergiet laten uitlekken. Later afspoelen en droogdeppen.
Champignons en aardappels in plakjes, pepers in reepjes snijden.
Verhit de olie en bak alle groentes in kleine porties, laat ze uitlekken in vergiet met keukenpapier.
Leg de groentes in een schaal, op het laatst bedekken met de yoghurt waarin zout en de uitgeperste knoflook. Hierbij eet men Turks brood.

-------------------------------------------------------------------------------------

Dit gerecht kan met vlees of kip gegeten worden, maar het is - met een salade erbij - een volwaardige vegetarische maaltijd:

BAGHALI POLLO Hoofdgerecht, Iran, rijst met tuinbonen en dille.

INGREDIËNTEN:
· 120 g rijst (basmati of andere langkorrelrijst) per persoon
· ca. 50 g gedopte en ontvelde tuinbonen p.p.
· veel dille, vers en/of gedroogd, zodat het goed zichtbaar is in de rijst
· 2 of 3 aardappels
· beetje olie (p.p. 0.5 kopje waarvan 2/3 olie en 1/3 water)
· 1 g saffraan

BEREIDING:
Week de rijst minimaal 30 min. in zout water en schil de aardappels, bewaren onder water.
Zet ruim water op (voor rijst), als dit kookt weekwater van rijst toevoegen en weer aan de kook brengen, dan rijst toevoegen.
Hak de dille fijn.
Kook de tuinbonen 5 min. in water met wat zout.
In een klein pannetje de olie met wat water (1 kopje) aan de kook brengen.
Kook rijst tot die bijna zacht is, afgieten in vergiet.
Maak pan schoon en zet weer op vuur met de helft van water + olie, leg plakjes aardappel op de bodem, strooi hier wat zout op en strooi nu de rijst erop: laagje rijst, laagje tuinbonen, laagje dille etc. Laat de wand van de pan vrij (piramide) zodat het bovenste beter gaar wordt.
Op het vuur laten staan en als er damp afkomt de rest van het oliemengsel toevoegen.
Nu zachtjes (zo nodig op vlamverdeler) laten koken met een (thee)doek om het deksel, zodat het verdampte vocht wordt opgenomen, ca. half uur. Aardappels mogen niet aanbranden.

De saffraan oplossen in kopje kokend water en in de pan zetten, dit wordt warmgehouden.
Als het gerecht droog is, opdienen, met saffraan erdoor geroerd.

-------------------------------------------------------------------------------------

INCIR DOLMASI gevulde vijgen, bijgerecht, Turkije
INGREDIËNTEN:
· gedroogde vijgen
· grof gehakte walnoten en hazelnoten
· boter

BEREIDING:
Doe de vijgen in een pan met gekookt water en laat ze 5 minuten sudderen.
Laat ze even afkoelen, maak een inkeping in de vijg en vul ze met het notenmengsel.
Doe boter in een pan en laat smelten op laag vuur.
Leg de vijgen op bakplaat en giet over elke vijg een beetje boter (met een lepel)
Dan 7 à 8 min. in een matig warme oven.

Lijkt me ook een mooi dessert: met een bolletje vanilleijs en een bolletje
chocolade- of mocca- of vruchtenijs erbij, gegarneerd met muntblaadjes.

-------------------------------------------------------------------------------------

De in het recept aangegeven IJsbergsla zou ik vervangen door
een andere slasoort of evt. spinazie, daar IJsbergsla een GARNEERsla
is en beslist ongeschikt als consumptiesla!

SALADE , Turkije

INGREDIËNTEN:
· ijsbergsla, in reepjes
· komkommer, in schijfjes
· ca 5 tomaten, in dunne partjes
· 2 grote uien, fijngehakt
· 1 meiknol, fijngesneden
· 1 bos peterselie, fijngehakt
· 0,5 bosje munt, fijngehakt
· sap van 1 citroen
· olie
· zout

BEREIDING:
Meng alle ingrediënten goed door elkaar en klaar!

-------------------------------------------------------------------------------------

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-04-04 23:46

Wat is meiknol? Bloos Verder klinkt die salade wel lekker en simpel Lachen Met dat vijgenrecept ga ik mijn moeder blijmaken denk ik zo Haha!

Elles

Berichten: 22816
Geregistreerd: 14-06-01
Woonplaats: Flevoland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 06-04-04 19:07

Off-topic reacties naar MH verwijderd.

lageveld

Berichten: 3378
Geregistreerd: 03-09-01
Woonplaats: Almelo

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-04-04 00:10

Citaat:
De in het recept aangegeven IJsbergsla zou ik vervangen door
een andere slasoort of evt. spinazie, daar IJsbergsla een GARNEERsla
is en beslist ongeschikt als consumptiesla!


Dit begrijp ik niet helemaal ... net vanavond heerlijke ijsbergsla gegeten Lachen ... waarom niet geschikt om te eten ????

Amberto

Berichten: 1593
Geregistreerd: 28-01-04
Woonplaats: Haarlem!

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-04-04 14:35

Voor hoeveel personen is dit?!

Lennon

Berichten: 4342
Geregistreerd: 01-09-01
Woonplaats: Belgisch Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-04-04 15:25

Ijsbergsla zou een garneersla zijn en slecht om te eten omdat het niet goed verteerd en slecht voor de darmen is... Het is toch iets in die richting iig...

Ik heb er zelf geen idee van of ik het moet geloven of niet, maar ondertussen laat ik de ijsbergsla in ieder geval niet staan als ie op m'n bord ligt... Ik vind het maar vreemd dat het 'om te eten' verkocht is als dat het doel niet is.

Vinaba

Berichten: 9757
Geregistreerd: 15-12-03
Woonplaats: Barendrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-04-04 19:11

lekker man ik ga ook proberen Haha!