Wat is nou typisch hollands eten (lekkernijen??)

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

Botervlieg

Berichten: 9130
Geregistreerd: 20-04-03
Woonplaats: adoptie-Ian woont bij www.aap.nl !

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-03-04 08:13

Gestampte muisjes. Lachen

Poffertjespan met pak poffertjesmix

Zuurstok/kaneelstok?

Anijsblokjes

Taai-taai / ander sinterklaassnoep / chocoladeletter

Ontbijtkoek

Ouderwets NL snoep, zoals ulevellen en duimdrop

Schuimblokken, matjes

Blikje Droste cacao

Heidehoning

Honingdrop

Zoethout?

Moccaboontjes (chocola)

Chocotoff

Pindarotsjes, hazelnootballen

Pennywafels

Negerzoenen

Spekkies?

Ranja

Schift jij weer even, Guinevere?

(Handig, hoor, onze eigen Hollander in de States! )

-:) Je kunt niet alles hebben. Trouwens, waar zou je het moeten laten. NN -:)


Botervlieg

Berichten: 9130
Geregistreerd: 20-04-03
Woonplaats: adoptie-Ian woont bij www.aap.nl !

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-03-04 02:18

Volgend tjek-rijtje voor Guinevere Haha! :

Toverballen
Kauwgomballen
Wijnballen
Dropballen
boterbabbelaars
Salmiakkogels
Zwart-witjes
Zoute griotten
Autodrop
tum-tum
Chocotoff
droptoffees
Van Melle fruittoffe
caramels
zwart-witpoeder
schuimpjes / bananenschuim

chocolade batons (van de banketbakker) (gebakken schuim; eiwit)
chocoladetruffels

frou-frou (koekjes)
café noir (koekjes)
pindakoekjes
krakelingen
bitterkoekjes
lange vingers
theebeschuitjes (kaneelbeschuit)
dennenkoeken
cocosmakronen
jodenkoeken

Moderne poffertjespannen zijn volgens mij van aluminium met
tefal bekleding, dus veel lichter dan de ouderwetse gietijzeren
poffertjesplaat.

-:) Je kunt niet alles hebben. Trouwens, waar zou je het moeten laten. NN -:)

Botervlieg

Berichten: 9130
Geregistreerd: 20-04-03
Woonplaats: adoptie-Ian woont bij www.aap.nl !

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-03-04 02:50

Ranja is limonadesiroop. Daar moet nog water bij.

Roosvicee? Haha!

-:) Je kunt niet alles hebben. Trouwens, waar zou je het moeten laten. NN -:)

Botervlieg

Berichten: 9130
Geregistreerd: 20-04-03
Woonplaats: adoptie-Ian woont bij www.aap.nl !

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-03-04 03:25

Guinevere schreef:


Citaat:
chocolade batons (van de banketbakker)
Ik kan me niet voorstellen dat de duane dit toestaat/dat dit nog eetbaar is bij ontvangst.


Huh? Verward
Is ca. hetzelfde als de meringues die 'jullie' in de kerstboom hangen.

Citaat:
Moderne poffertjespannen zijn volgens mij van aluminium met
tefal bekleding, dus veel lichter dan de ouderwetse gietijzeren
poffertjesplaat.


Citaat:
Dat is waar, maar ik denk dat het nog steeds best zwaar is (en groot).


Misschien kan de steel eraf?

Is trouwens voor jou misschien ook een idee: 'poffertjesparty' voor
je new family and/or friends?

Citaat:
Wat Jan Hagel is weet ik niet en bij kletsmajoor, kletskoppen en cocusbrood heb ik ook geen duidelijk idee.


Janhagel zijn volgens mij koekjes met van die grove suikerdingetjes erop.
(Boterbiesjes zijn ook typisch Hollands).
Een kletsmajoor ken ik alleen als veelprater (ouweh**r Haha! ),
kletskoppen zijn van die heel platte/dunne koekjes van vnl. suiker en
boter.
Cocosbrood: witte en roze plakjes die je op je boterham eet.

Citaat:
Ranja is limonadesiroop. Daar moet nog water bij.


Citaat:
Maar het is heeft een sinaasappel smaak, toch?


Yep.

Citaat:
Ik snap echt niet hoe het kan dat ik bij veel van die typisch Hollandse dingen echt geen idee heb wat het is. Blond


Fluthollander? Haha!

-:) Je kunt niet alles hebben. Trouwens, waar zou je het moeten laten. NN -:)

Botervlieg

Berichten: 9130
Geregistreerd: 20-04-03
Woonplaats: adoptie-Ian woont bij www.aap.nl !

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-03-04 04:03

Bv"]
Is trouwens voor jou misschien ook een idee: 'poffertjesparty' voor
je new family and/or friends?
[/quote]

[quote="Guinevere schreef:
Haha ze zien me aankomen! Haha!


Wat is mis met poffertjes? Verward

Citaat:
Nee, dat zie ik niet gebeuren, maar ik ben wel nog steeds op zoek naar een gourmet stel dat ik op het Amerikaanse lichtnet kan aansluiten.


Daar heb je toch van die internationale (tussen)stekkers voor?
In ieder geval te koop bij ANWB-winkels.



Citaat:
Cocosbrood: witte en roze plakjes die je op je boterham eet.


Citaat:
Oh getsie Tong uitsteken


Het gaat niet om wat wij lekker vinden, Guinevere... Tong uitsteken Haha!

Citaat:
Ik snap echt niet hoe het kan dat ik bij veel van die typisch Hollandse dingen echt geen idee heb wat het is. Blond
Citaat:
Fluthollander? Haha!



Citaat:
Nou zeg, dat is toch niet LieV (bb) om te zeggen. Knipoog .. ben bang dat het alleen wel klopt.


Ach, je weet wie het zegt..., toch? Schijnheilig

Ach gut dikke Lovers knuvvel! Haha!

-:) Je kunt niet alles hebben. Trouwens, waar zou je het moeten laten. NN -:)

Botervlieg

Berichten: 9130
Geregistreerd: 20-04-03
Woonplaats: adoptie-Ian woont bij www.aap.nl !

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-03-04 09:28

Op een tube Zaanse Mayonaise staan Noordhollandse huisjes + molen.
En op het etiket van potje Marne Groninger mosterd de Martinitoren.

-:) Je kunt niet alles hebben. Trouwens, waar zou je het moeten laten. NN -:)

Botervlieg

Berichten: 9130
Geregistreerd: 20-04-03
Woonplaats: adoptie-Ian woont bij www.aap.nl !

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-03-04 02:24

Nog twee bedacht (koek):

Bokkepootjes
Mergpijpjes

Oja, en banketstaaf (niet de boktcensuurversie Haha! )
en kerstbrood (eigenlijk Duits) en paasbrood.

De (room)fondant die we hier met Klaas en kerst eten, kennen ze
die in de VS ook?
En marsepein?

-:) Je kunt niet alles hebben. Trouwens, waar zou je het moeten laten. NN -:)

Botervlieg

Berichten: 9130
Geregistreerd: 20-04-03
Woonplaats: adoptie-Ian woont bij www.aap.nl !

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-03-04 02:32

Guinevere schreef:
Amerikaanse mayo is inderdaad anders ... misschien omdat het eigenlijk alleen in de bereiding van sausjes, salades, etc. gebruikt wordt en niet voor bij de friet. Zaanse kan je hier niet krijgen.


Ben eigenlijk wel benieuwd hoe Amerikaanse mayo dan is?

-:) Je kunt niet alles hebben. Trouwens, waar zou je het moeten laten. NN -:)

Botervlieg

Berichten: 9130
Geregistreerd: 20-04-03
Woonplaats: adoptie-Ian woont bij www.aap.nl !

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-03-04 03:16

Maken ze de mayo soms met citroensap? En doen ze er geen mosterd (en suiker) in?

Bokkepootjes: twee langwerpige stukjes gebakken schuim (zoals meringues)
op elkaar met iets crèmevulling ertussen en amandelschaafsel erop
en dan beide uiteinden in pure chocola gedoopt.

Mergpijpjes: langwerpige vochtige cakejes met dun laagje marsepein
eromheen en ook aan weerszijden in pure chocola gedoopt.

Fondant met Klaas in hartvorm en met kerst als rondjes (wit, chocola
of mocca) of kerstkransjes.
Wordt thuis vaak met kinderen gemaakt, omdat het zo gemakkelijk is
en leuk om te doen: veel (basterd)suiker met een beetje water in een
pannetje smelten en dan in metalen vormen gieten. Wordt bij afkoelen
hard. Voor de smaak doe je in het pannetje cacao of nepcafé erbij.

In de koeksfeer nog: kano's
Even uitleggen voor Guinevere Tong uitsteken : dat is hetzelfde als gevulde koek,
maar dan klein, afgerond langwerpig.

Owja, en krentenbollen (mueslibollen) en oliebollen nog? Lachen
En Zeeuwse bolussen?

-:) Je kunt niet alles hebben. Trouwens, waar zou je het moeten laten. NN -:)

Botervlieg

Berichten: 9130
Geregistreerd: 20-04-03
Woonplaats: adoptie-Ian woont bij www.aap.nl !

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-03-04 03:54

Ohja, had ik kunnen weten, natuurlijk.
Bolus is het nette woord voor dr*l en daar lijken ze dan ook
een beetje op. Bloos!
Een zacht koekdeeg met kaneel en fijne suiker.

Mayo in een fles? Verward Zoals in NL de slasaus?

-:) Je kunt niet alles hebben. Trouwens, waar zou je het moeten laten. NN -:)

Botervlieg

Berichten: 9130
Geregistreerd: 20-04-03
Woonplaats: adoptie-Ian woont bij www.aap.nl !

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-03-04 04:06

Nog 2 zoete broodbelegjes:

chocoladeboter
en dat smeerspul dat naar toffee smaakt (weet niet meer hoe het heet).

Hartig:
smeerkaas (met komijn)

Voedingsmiddelen uit ons koloniale verleden:

sambal
ketjap
bumbu nasi goreng (zakje gedroogde nasikruiden)
kroepoek
emping (soort kroepoek, gemaakt van een geplet nootje)
Atjar
spekkoek

-:) Je kunt niet alles hebben. Trouwens, waar zou je het moeten laten. NN -:)

Botervlieg

Berichten: 9130
Geregistreerd: 20-04-03
Woonplaats: adoptie-Ian woont bij www.aap.nl !

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-03-04 04:19

Hellmann's !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Oooooooooooooooooh, maar die is lekker!!! Vingers aflikken
Tikkie zout wel, maar verder........ : the best!

Zat vroegah in glazen potten.
Zie het hier al tijden niet meer... Verdrietig

-:) Je kunt niet alles hebben. Trouwens, waar zou je het moeten laten. NN -:)

Botervlieg

Berichten: 9130
Geregistreerd: 20-04-03
Woonplaats: adoptie-Ian woont bij www.aap.nl !

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-03-04 01:00

Hadden we boterkoek al gehad?

En eierkoeken en appelpencees (soort gevulde koek met iets van
appel erin)?

Van De Ruyter zag ik een verpakking met drie soorten beleg:
Pure choco vlokken, vruchtenhagel en melk choco hagel.

Amsterdamse uien

Fries roggebrood / Brabants roggebrood

(Fries) suikerbrood.

Kandijkoek

Sprits

(Sterkte, Guinevere... Ach gut Haha! )

-:) Je kunt niet alles hebben. Trouwens, waar zou je het moeten laten. NN -:)

Botervlieg

Berichten: 9130
Geregistreerd: 20-04-03
Woonplaats: adoptie-Ian woont bij www.aap.nl !

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-03-04 07:33

Nou, voor een snertHollander Haha! weet je best veel deze keer, hoor! OK dan! *LOL*

BV"]
chocoladeboter en dat smeerspul dat naar toffee smaakt
[/quote]

[quote="G"]
:?
[/quote]

Chocoladeboter (nog steeds gewoon bij de suup te koop) zit in een
boterpakje met zilveren wikkel. (Maar is geen boter met cacao.)

Die toffeepasta (weet nou niemand (anders meer hoe die heet?)
kon ik bij C1000 niet vinden.

[quote="Botervlieg schreef:
(...)appelpencees (soort gevulde koek met iets van appel erin)?


Citaat:
Appelpencees = appel beignet of appelflap? Die zijn hier allebei verkrijgbaar. De anderen volgens mij niet.


Nee, het zijn rondo's ('ronde kano's'), dus een variant op de gevulde koek,
maar dan met een laagje appelpuree er extra in.

Citaat:
Van De Ruyter zag ik een verpakking met drie soorten beleg:
Pure choco vlokken, vruchtenhagel en melk choco hagel.


Citaat:
In één pak? Wat grappig. Ik zag op de Holland site ook een pak appelslag of zoiets. Ik ben nu eigenlijk wel benieuwd. Maar vlokken of (vruchten) hagelslag is een prima idee.


Appelslag heb ik hier nog niet gezien. Wel anijshagel (witte vruchtenhagel,
maar dan met anijssmaak), ook vrij nieuw.

Citaat:
Amsterdamse uien

Citaat:
Waarin verschillen die van normale uien?


Soort grote zilveruien, maar dan geel (in pot).

Citaat:
(Fries) suikerbrood.


Zelf nooit geproefd, geloof ik, maar het lijkt me een soort nattig
koekbrood met kaneel en suiker?
Ik denk dat je er een plakje van bij de koffie/thee geeft?

Citaat:
Kandijkoek


Citaat:
:?


Ontbijtkoek met suikertjes erop.
Honingkoek en gemberkoek zijn ook onbijtkoekvarianten,
net als Groningerkoek en Deventerkoek.

Citaat:
Sprits


Citaat:
Niet gezien, maar ik zag vandaag wel dunne wafeltjes (rechthoekig), met wit spul ertussen. Ik weet dat je die in Nederland ook hebt, maar ik weet niet hoe het heet ... penny wafels, of frou frou misschien?


Frou frou is vierkant.
Pennywafels zijn wel rechthoekig, maar dat zijn meerdere laagjes
en er zit chocola omheen.

-------------------------------------

Niet om op te sturen, maar gewoon een vraagje:
Kennen ze in de VS ook witlof?

-:) Je kunt niet alles hebben. Trouwens, waar zou je het moeten laten. NN -:)

Botervlieg

Berichten: 9130
Geregistreerd: 20-04-03
Woonplaats: adoptie-Ian woont bij www.aap.nl !

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-03-04 14:10

Maar dat weet een Amerikaanse die ze voor het eerst proeft toch niet? Haha!

-:) Je kunt niet alles hebben. Trouwens, waar zou je het moeten laten. NN -:)

Botervlieg

Berichten: 9130
Geregistreerd: 20-04-03
Woonplaats: adoptie-Ian woont bij www.aap.nl !

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-03-04 14:42

Maya schreef:
Da's gemeen >;)


Sowwy........ Tong uitsteken

Maar misschien heb jij nog lekkere / leuke tips? Schijnheilig

-:) Je kunt niet alles hebben. Trouwens, waar zou je het moeten laten. NN -:)

Botervlieg

Berichten: 9130
Geregistreerd: 20-04-03
Woonplaats: adoptie-Ian woont bij www.aap.nl !

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-03-04 14:52

Zwak. Scheve mond

*LOL*

Maar weet je dan misschien hoe die toffeepasta voor op je broodram
heet???

(Want ik word een beetje )

Haha!

-:) Je kunt niet alles hebben. Trouwens, waar zou je het moeten laten. NN -:)

Botervlieg

Berichten: 9130
Geregistreerd: 20-04-03
Woonplaats: adoptie-Ian woont bij www.aap.nl !

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-03-04 15:09

chatelaine schreef:

Bebogeen *hoe schrijf je dat Tong uitsteken*
ofzo heet die toffepasta toch of is dat wat anders Tong uitsteken


Whoopieieieie!!!!!!!!, Bebogeen, dat is het!

OK dan! Kusje Kusje Kusje

-:) Je kunt niet alles hebben. Trouwens, waar zou je het moeten laten. NN -:)


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 43 bezoekers