Ik heb hele lekkere gemarineerde kippenpootjes in de koelkast liggen maar zag nu dat ze tot de 18e houdbaar waren Kan ik ze nu weggooien of kan het nog wel als ik ze goed bak??
Ninaka
Berichten: 1417
Geregistreerd: 03-06-02
Woonplaats: In de buurt van Leiden
Geplaatst: 19-02-04 12:34
Als je de verpakking openmaakt, ruik je vanzelf of ze weg moeten of niet. Als je niks anders dan anders ruikt, goed door en door verwarmen en dan kan je ze nog best eten zonder problemen.
Eet smakelijk.
Anoniem
Geplaatst: 19-02-04 12:43
Zeker met kip zou ik persoonlijk geen enkel risico lopen....
LovingTweety
Berichten: 10435
Geregistreerd: 25-11-03
Geplaatst: 19-02-04 12:58
Was de houdbaarheidsdatum ´min. houdbaar tot´ of gewoon ´houdbaar tot´. Dat maakt vaak nogal veel verschil uit hoor!
Samantha_
Berichten: 10807
Geregistreerd: 20-12-02
Geplaatst: 19-02-04 13:00
Ik denk persoonlijk dat t geen kwaad kan als t er nog goed uitziet en ruikt, maar met vlees zou ik wel weer wat voorzichtiger zijn. Lastig dus.
Dennis
Berichten: 31467
Geregistreerd: 23-05-01
Woonplaats: Slootdorp
Geplaatst: 19-02-04 14:54
Dat kan volgens mij niet zo veel kwaad hoor. De bacterien en schimmels denken niet in eens dat ze aan het werk moeten omdat er iets over de datum is. 1 dag is echt niet zo veel.
Apple
Berichten: 76189
Geregistreerd: 27-01-02
Woonplaats: Bij het strand
Geplaatst: 19-02-04 15:49
Die kippeboutjes zou ik nog gewoon in de oven gooien . 1 dag kan nog wel. Wel ervoor zorgen dat ze goed gaar worden.
Als je een kat in huis hebt kun je eventueel de 'poes-test' doen: klein stukje kip aan poes geven, als die het lust dan is het ook nog wel voor menselijke consumptie geschikt.
Dorée
Berichten: 6707
Geregistreerd: 20-05-01
Woonplaats: Utrecht
Geplaatst: 19-02-04 15:59
Wat iedereen al zegt, zelf even ruiken of het nog goed ruikt en gewoon goed gaar laten worden! Kan best. Ik heb ook heel vaak met melk die 1 dag over datum is, smaakt nog prima! Niks mis mee.. Zo;n houdbaarheidsdatum is gewoon een richtlijn.
HorseyLover
Berichten: 1349
Geregistreerd: 14-12-03
Woonplaats: Leidschendam
Geplaatst: 19-02-04 16:03
ik denk ook dat het geen kwaad kan hoor! het is tenslotte maar 1 dagje, net alsof je het 1 minuut na 12 niet meer kan eten omdat het oud is ofzo
CM_
Berichten: 26904
Geregistreerd: 19-04-03
Woonplaats: Stal Niveau Herpen !!
Geplaatst: 19-02-04 16:11
ik denk ook dat het nog wel kan.... iig wel heel goed doorbakken nu!
er is een groot verschil met TENMINSTE HOUDBAAR TOT en TE GEBRUIKEN TOT die laatste moet je dus echt niet gebruiken als ie over de datum is de houdbaarheidsdatum geeft de datum aan waarNA ze de kwaliteit niet meer garanderen te gebruiken tot .. die geeft aan dat na die datum hoogstwaarschijnlijk de kwaliteit drastisch achteruit gaat ( staat bijvoorbeeld op pakjes filet american ) dus let goed op dat verschil
Renske_
Berichten: 20558
Geregistreerd: 12-10-02
Woonplaats: het zonnige zuiden van NL
Geplaatst: 19-02-04 18:47
gewoon opeten hoor, dat ene dagje maak echt niets uit
en als je je bedenkt dat sommige dingen al verpakt etc zijn op 1 of 2 dagen voordat er een sticker op gaat, of over gestickerd worden, weet je al helemaal dat die ene dag niets uit maakt
en ja, ik werk in een supermarkt vooral rond de feestdagen word er bij alle soorten eten met een houdbaarheidsdatum vanalles gedaan wat eigenlijk niet mag,en dan te bedenken dat ik bij een van de betere supermarkten werk, want ik hoor soms verhalen over dingen die gebeuren
maargoed, sommige winkels, vooral de goedkopere en kleinere winkels, die halen van iets dat bijvoorbeeld tot de 17e houdbaar is de sticker af, en er gaat een stichker van de 18e op....
maudy
Berichten: 1309
Geregistreerd: 04-11-02
Woonplaats: Akersloot
Geplaatst: 19-02-04 19:40
daar word je weerbaar van
Toch denk ik niet dat ze dit soort dingen met kippenpootjes uithalen, eerder met dingen als boter en groenten ofzo.
Nerwen
Berichten: 16039
Geregistreerd: 02-09-03
Geplaatst: 19-02-04 20:46
Sonja schreef:
Zeker met kip zou ik persoonlijk geen enkel risico lopen....
Hier ben ik het mee eens, zou ook geen enkel risico lopen... Salmonella (tenminste dat was het toch? I.i.g. wel volgens m'n moeder) enzo
Kayla
Berichten: 11273
Geregistreerd: 20-10-01
Woonplaats: Groningen
Geplaatst: 19-02-04 23:58
Nee ik ook niet, maar ook erg pietluttig met vlees .
Haagsemeid
Berichten: 6536
Geregistreerd: 12-05-02
Woonplaats: leidschendam
Geplaatst: 20-02-04 08:53
Haha, ik zou het zelf niet meer eten maar dat komt omdat mijn maag heel erg op producten reageert die over data zijn. Ik kan niet eens tegen melk, wat de volgende dag pas afloopt.
Maar opzich is het onzin, veel dingen zijn nog gewoon goed na de houdbaarheidsdatum, veel mensen uit Frankrijk kijken niet eens naar de data.
luxx
Berichten: 3505
Geregistreerd: 29-12-03
Woonplaats: frankrijk
Geplaatst: 20-02-04 09:12
mijn oma kon zich daar vréselijk over opwinden... ze zei altijd; jaaa, dat vinden die fabrikanten leuk dat de overheid die regel [verplichte houdbaarheiddatum] heeft ingevoerd! wij hadden dat vroeger niet, wij roken er gewoon aan, en als het goed ruikt is het goed! geloof dat ze ook dacht dat het een economische samenzwering was om te zorgen dat mensen sneller nieuwe etenswaren kopen... maar alle gekheid op een kippenpootje, het is wel waar hoor, je ruikt het wel, en de bacterieen gaan idd dood door het goed gaar te braden.
Renske_
Berichten: 20558
Geregistreerd: 12-10-02
Woonplaats: het zonnige zuiden van NL
Geplaatst: 22-02-04 02:25
maudy schreef:
daar word je weerbaar van
Toch denk ik niet dat ze dit soort dingen met kippenpootjes uithalen, eerder met dingen als boter en groenten ofzo.
als je hiermee bedoeld dat ze de datum niet zo snel veranderen, wat ik in mn vorige post dus zei
dan heb je het mis
verse groente heeft geen houdbaarheisdatum erop staan, en voorverpakte groente heeft er een datum op gedrukt staan, kunnen we niet even veranderen boter precies hetzelfde, komt in het kuipje binnen, maar op de originele verpakking de datum
vlees en vleeswaren komen aan grote stukken binnen en worden dan verwerkt naar kleinere stukjes en gesneden plakjes vlees voor op brood, die pakken we zelf in, en kunnen dus ook makkelijk opnieuw verpakt en gestickerd worden
bij kaas precies hetzelfde....
maar troost je, dit gebeurt bij supermarkten die wat beter bekdn staan nauwelijks(AH en C1000 weet ik uit ervaring dat het niet gebeurt) wel weet ik dat bv Mona rond de feestdagen er een extra lange houdbaarheidsdatum op zn pakken yoghurt&toetjes enzo zet, maar dat kan ook geen kwaad.
Karin
Berichten: 65336
Geregistreerd: 10-01-01
Geplaatst: 22-02-04 02:27
Ik heb één keer een voedselvergiftiging opgelopen en dat was van een kipfilet die één dag over datum was. Was trouwens niet de enige, het was een etentje voor vijf mensen en iedereen lag een dag later kotsend in bed. Ik gooi niet snel eten weg, maar ik neem ook geen risico's meer met etenswaren. Vooral niet met vlees en zuivel.
Renske_
Berichten: 20558
Geregistreerd: 12-10-02
Woonplaats: het zonnige zuiden van NL
Geplaatst: 22-02-04 02:34
wie weet hoe vaak die kipfilet al opnieuw was verpakt of dat ie misschien net iets te lang in de winkel buiten de koeling had gelegen?
bij ons wordt bv iedere dag heel de toonbank leeggehaald, en gaat het in een koudere koeling, en dan overdag weer de toonbank in(ook gekoeld maar niet zo koud als de koelcel)
wie weet heeft dat stukje kipfilet wel ergens in een kratje te lang buiten de koeling/kelcel gestaan
gebeurt bij ons ook weleens, alleen gaat het dan meteen de kliko in!
Karin
Berichten: 65336
Geregistreerd: 10-01-01
Geplaatst: 22-02-04 02:37
Zou best kunnen, ik weet het niet. Die vriendin bij wie het etentje was is heel zorgvuldig met eten bewaren, maar je kunt idd niet weten wat er in de winkel mee is gebeurd.
Maar zoals gezegd, ik neem gewoon geen risico's meer met dat soort dingen. Yoghurt of melk die een dag over datum is gaat ook de vuilnisbak in c.q. de gootsteen door. Geen zin in nog zo'n hele dag overgeven, heb me echt twaalf uur lang zwaar beroerd gevoeld.
Laatst bijgewerkt door Karin op 22-02-04 02:38, in het totaal 1 keer bewerkt
Cassidy
Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend
Geplaatst: 22-02-04 02:38
Ik heb altijd zoiets: dat pak kan niet lezen. Tegenwoordig hebben ze zelfs een houdbaarheidsdatum op het toiletpapier?
Een dag over datum zou ik persoonlijk niet erg vinden. Goed verhitten, dan kan het geen kwaad...
Renske_
Berichten: 20558
Geregistreerd: 12-10-02
Woonplaats: het zonnige zuiden van NL
Geplaatst: 22-02-04 02:46
kan me idd voorstellen dat je na een voedselvergiftiging geen risico's meer neemt!
melk gooi ik ook weg als het de datum heeft bereikt, ook al ruikt het nog goed, ik hoef het niet meer zelfde geld ook voor yoghurt etc
maar snoep enz maakt me niets uit en vlees van 1 dag over de datum gaat ook goed, ben iig nog nooit ziek geweest
denk trouwens wel dat als ik er een keer goed ziek van wordt mn mening flink bijstel
Karin
Berichten: 65336
Geregistreerd: 10-01-01
Geplaatst: 22-02-04 02:59
Voor chips en zoutjes maak ik trouwens wel een uitzondering, die worden alleen maar 'slof' zoals ze dat bij ons zeggen.
Apple
Berichten: 76189
Geregistreerd: 27-01-02
Woonplaats: Bij het strand
Geplaatst: 22-02-04 10:16
Bij ons heet dat 'bol' .
Anoniem
Geplaatst: 22-02-04 11:23
met vlees en vis zou ik geen risico nemen. Voer dat dus maar lekker op aan de katten