makkelijke snelle recepten?

Moderators: Muiz, Firelight, Maureen95, NadjaNadja, Essie73

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

Nic

Berichten: 9472
Geregistreerd: 18-08-04
Woonplaats: Ik ben kwijt

Re: makkelijke snelle recepten?

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-09-07 00:32

Als je (toch) niet met vlees kookt, dan kan je bijv. de avond ervoor alvast een aardappelschotel/ ovenschotel in de koelkast klaarzetten.
Terwijl dit na je werk in de oven pruttelt, kan jij ondertussen stofzuigen/ alvast je paardrijkleding aantrekken/ etc... Haha!

Ook kan je op die manier voor 2 dagen (met een beetje fantasie) alvast 1 basisding koken (aardappel, rijst) en de helft wegzetten voor de volgende dag:

de al gare aardappels van gisteren opbakken, ajoli eroverheen - JAMMIE Vingers aflikken

aardappelsalade maken en de volgende dag koud eten met courgette, in lange plakken gebakken in een klein beetje olijfolie en bestrooid met kaas

aardappels opbakken en er een spaanse tortilla van maken (Bak de gare aardappels in schijfjes en gesnipperde ui in olijfolie (verhouding ongeveer 3 aardappels/1 ui) en maak de aardappel wat kleiner met de spatel. Klop 5 a 6 eieren met een scheutje water los in kom. Voeg peper, zout en eventueel andere kruiden zoals peterselie toe. Schep het aardappelmengsel door het ei. Nieuw scheutje olie in de pan en daarin het eimengsel scheppen. Platstrijken, deksel erop en op het laagste pitje 20 a 30 min. laten garen. Als de bovenkant droog is, de tortilla met behulp van het deksel keren en de andere kant even bakken)
Deze aardappeltortilla's kan je ook de volgende dag koud eten als bijgerecht.


Of dag 1 rijst ( bijv. pilav) maken en de volgende dag er nasi van bakken.
Of (voor) de volgende dag een rijstsalade maken: tomaat, paprika, aubergine (of wat dan ook; champignons, courgette, olijf..) opbakken in olie, rijst een minuutje meebakken en er een dressing van peper, zout, mosterd, azijn en olijfolie erdoor.
Rijst kan je ook gekookt invriezen en later gebruiken voor nasi, als je heel veel over hebt.

Of pasta (niet tè gaar) koken en er voor de volgende dag meteen een pastasalade van maken.
Als je pastasalade een dag van te voren maakt, kan de smaak goed intrekken.
Pasta snel klaar: met (diepvries)spinazie, boursin en een scheutje room, evt. met wat pijnboompitten een soort saus maken en over de pasta gieten.

Couscous; hoef je alleen maar 5-10 minuten te wellen in gekookt water, je kan er dag 1 een salade van maken (komkommer, tomaat, peterselie, munt en lente ui) en dag 2 opbakken met bijv. courgette en ui.

Quinoa * maken en dag 1 als salade en dag 2 als koekjes of schotel eten.
* ik ken het produkt quinoa niet, maar ga het eens proberen Ja ik vond het op internet.


Wat ook makkelijk en snel is, zijn gerechten met bonen; kidneybonen met paprika (je kan paprika goedkoop op de markt kopen en invriezen) tomaat, ui en wat andere dingetjes (gebruik je fantasie; mint bijv. of een beetje aanmaken met mayo of 10 min laten garen in een bakpan met een geklopt ei - frittata) en dat is ook zo klaar.

Tortilla's of wraps met mexicaanse kruiden, (nep-)gehakt, gebakken mais en groenten. Je kan ook 1x een mengsel maken en er 2 dagen iets anders van eten, zoals dag 1 met kidneybonen en evt. rijst en dag 2 met wraps, tomaat en sla.
Desnoods dag 3 ook nog een ovenschotel met tortillachips, kaas en guacemole van maken Nagelbijten / Gniffelen

Bladerdeegenvelopjes uit de oven met kaas en spinazie of andere soorten groenten/ kaas.

Falafel (kant en klaar te koop, maar niet in elke supermarkt -- echt lekkere vleesvervanger!!) met pitabroodje en sla. Falafel maak je in de frituur, maar kan ook in een diepe pan met olie.

Maak eens een hele gezonde omelet met broccoli ( Wow! ) tomaat, paprika, ui etc.

Maak van iets wat makkelijk in te vriezen grotere porties, zoals macaroni.

Als je verse groenten, zoals een bloemkool, koopt, kan je deze 1 minuut in kokend water gooien, dan laten schrikken met koud water en geportioneerd invriezen. Zo heb je altijd 'verse' bloemkool die vrijwel klaar is om te gebruiken en hou je nooit restjes over.

Wat ook snel klaar is, is quiche, van bijv. Johma met zalm en spinazie. Als er over is, vries ik het in.

Bulgur is ook redelijk snel klaar, ik weet alleen niet of je de restanten kan gebruiken om er de volgende dag een salade van te maken.

Kikkererwten uit blik; hier kan je een salade van maken. (ui, radijs, komkommer, tomaat,verse koriander, en een dressing van citroensap, olijfolie, peper en zout) serveren met (pita) brood

Grote pitabroodjes uit de oven, beleggen met kaas, tomaat, peterselie en een beetje aioli, even terugleggen in de oven en snel klaar.

Afbakbaquettes in de oven, door de helft snijden, beleggen met wat je maar wil (geitenkaas met honing, tomaat met knoflookboter, ui en kaas, mozarella en olijfplakjes) 1 minuutje terug in de oven en serveren met (tomaat/ komkommer/ ui ) salade.
Of gewoon houmous kopen, brood erin dopen en een salade erbij.

(Vegetarische) kebapstokjes met satesaus, rijst koken en evt kort opbakken met rozijnen en noten.

Verse spinazie 5 min. wokken in olie met ui, knoflook en tomaat. Gekookte aardappels van gisteren opbakken en klaar.

Witte kool; de ene dag wokken met ui, appel, kokos (santen) evt cashewnoten en kerriepoeder, en de rest alvast klaarmaken voor een Schotse ovenschotel (gekookte aardappel, geprakt, gefuite ui en kool en bestrooien met kaas) de volgende dag.

Oosters gemarineerde quorn roerbakken met ananas, wat sojasaus (die saus die ik met kerst ook had) en serveren met mie (snel klaar)
De volgende dag kan je de mie weer roerbakken met champignons, tauge, ui, knoflook.

Tip: als je een scheutje (olijf) olie over pastagerechten doet, dan kleven ze niet en kan je ze de volgende dag weer goed gebruiken zonder dat het een klont is.

Tip 2: als je voor jezelf een soort planning maakt, hoef je ook niet elke dag verse boodschappen te halen.
Altijd in huis: ui, knoflook, kruiden, afbakbroodjes (desnoods vries ik ze in als het pakje open is) pasta en rijst. In de vriezer: sperzieboontjes (in zo'n grote zak of zelf invriezen), doperwten, aardappelschijfjes.
Slagroom uit zo'n pakje is goed lang houdbaar en kan dienen als 'room' in sauzen en gerechten.




..... ik heb nu dus onwijze honger gekregen inmiddels Nagelbijten / Gniffelen

Partir, c'est mourir un peu


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 66 bezoekers