Gisteren was ik in de veronderstelling dat er nog een ongebruikte bloemkool in de koelkast lag. Ik kreeg daarom opeens de neiging om bloemkoolsoep te maken, oftewel, ik had niet veel zin in koken maar toch... ik had nog een oud en makkelijk recept in mijn hoofd.. dus vooruit dan maar.
Koelkast open... chips... geen bloemkool .. en daar kan ik dan weer niet tegen want ik wilde immers bloemkoolsoep maken ? Dan maar kijken in de vriezer ... bloemkool ? ja.. maar lang niet genoeg. Wat nu. Lag wel knolselderij naast .. zou dat kunnen ??? Wie niet waagt wie niet wint dus ...
Ongeveer halve bloemkool in stukjes evenveel knolselderij in blokjes gekookt in 1,5 liter water samen met 3 rundvleesbouillonblokjes en wat zout. 10 minuten koken. Ongeveer een kwart van de groente apart houden. Een roux maken met 40 gram bloem en 40 gram boter en aanlengen met wat van het het kookwater. De rest pureren. Daarna de hele boel bij elkaar en even doorkoken; tenslotte de achtergehouden groente weer toevoegen. Peper naar smaak erbij doen.
Ik had er weinig vertrouwen in maar tot mijn grote verrassing was het heerlijk, dus wie met kerst een apart soepje wil presenteren...
Tot slot.. er was nog wat wat over vandaag, en opgewarmd was het nog lekkerder dan gisteren
Anoniem
Geplaatst: 14-12-03 01:27
OMG weer een nieuw bloemkoolrecept voor m'n moeder, mijn ma knikkert ze in een groentesoep, en dan heet het bloemkoolsoep *Zij teelt bloemkolen....*
Botervlieg
Berichten: 9130
Geregistreerd: 20-04-03
Woonplaats: adoptie-Ian woont bij www.aap.nl !
Geplaatst: 14-12-03 01:36
Klinkt verrassend, Lageveld; ga 'm onthouden!
Doe zelf nooit een roux erdoor; gebruik gewoon zo veel bloemkool (of zo weinig vocht ) dat het vanzelf al een vrij stevige soep is. Je zou ook wat aardappel mee kunnen koken om meer te binden. Ook met je kruiden kun je variëren. Gewoon nootmuskaat vind ik heerlijk, maar voor de variatie is kerrie of mosterd ook erg lekker.
Lennon
Berichten: 4342
Geregistreerd: 01-09-01
Woonplaats: Belgisch Limburg
Geplaatst: 14-12-03 11:45
Ook heel lekker als je wat kaas (gruyère) erbij doet... meekoken ofwel erna over de soep strooien...
Irritant
Berichten: 7623
Geregistreerd: 11-07-03
Woonplaats: Eindhoven
Geplaatst: 14-12-03 17:08
Ik vind bloemkool echt vies Maar nou was ik in de zomervakantie in zeeland en daar hadden we als voorgerecht bloemkoolsoep. Ik dus al bijna over mn nek Maar nou moest ik toch proeven, en het was nog lekker ook Smaakte helemaal NIET naar bloemkool ofzo
Sting
Berichten: 12858
Geregistreerd: 22-04-03
Woonplaats: Rolde
Geplaatst: 14-12-03 17:57
Klinkt wel lekker! Zal het doorgeven aan mams
sonjabelgium
Berichten: 6907
Geregistreerd: 11-09-02
Geplaatst: 14-12-03 23:06
IK doe ook altijd zoveel groente dat de soep dik is, maar zal dit toch 's proberen zo