Hoe schrijf je aillioli en hoe maak je het????

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Imker

Berichten: 17539
Geregistreerd: 30-10-01

Hoe schrijf je aillioli en hoe maak je het????

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 28-11-03 18:55

Haha, eigenlijk staat mijn complete vraag al in de titel vermeld. Ik wil graag het recept van aillioli Verward en de juiste schrijfwijze ervan...

Tanjake

Berichten: 1049
Geregistreerd: 11-02-03
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-03 19:20

Pfff wij vinden het moeilijk. Onze overbuurman in Spanje heeft het mijn moeder ooit voorgedaan, maar ons is het nog nooit gelukt:

Je doet verse look in een vijzel tot dat hij zeer fijn is (echt wel heel fijn, puree om het zomaar te zeggen, het moet echt helemaal plat zijn) en dan voeg je er beetje per beetje olie bij (alsof je echte mayonaise maakt) en blijven 'kloppen/roeren' (zo heeft hij het uitgelegd)

Onze oplossing aangezien het ons niet op de echte manier lukt Haha!: men neemt mayonaise en men perst er look in, roeren en klaar. Is ook heeeeel lekker hoor

Lennon

Berichten: 4342
Geregistreerd: 01-09-01
Woonplaats: Belgisch Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-03 19:55

aïolie geloof ik dat het is Haha!

Ik maak die meestal zo:

Ingrediënten
- 6-7 el mayonaise
- beetje olijfolie
- 2-3 teentjes knoflook
- peterselie (fijngehakt)
- eventueel beetje yoghurt

Bereidingswijze
- knoflookteentjes persen
- mayo,olijfolie, yoghurt, knoflook en peterselie samenvoegen en mengen

De hoeveelheden heb k gegokt, want ik doe het meestal op gevoel, maar denk dat het wel ongeveer klopt...

Miko

Berichten: 1521
Geregistreerd: 02-11-03
Woonplaats: Zaandijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-03 20:37

Volgens mij schrijf je aïoli en ik maak het altijd met een zakje van duyvis Haha! !

Imker

Berichten: 17539
Geregistreerd: 30-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 28-11-03 20:39

Miko schreef:
Volgens mij schrijf je aïoli en ik maak het altijd met een zakje van duyvis Haha! !



Jakkie, je moet wel een beetje creatief blijven: pakjes... Boos! Boos!

Lielle

Berichten: 66255
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-03 23:04

volgens mij is het aïoli en dit is een libanese variant *LOL*

8 grote tenen knoflook
1/3 theelepel zout
evt 1 eidooier
sap van een halve citroen
4 eetl olijfolie
1 eetlepel yoghurt (evt om de smaak te verzachten)

pel de knoflook, hak hem in kleine stukjes en doe deze in een vijzel. Doe het zout erbij en stamp de knoflook tot een gladde massa (gewoon uitpersen kan ook) . Klop het ei in een mengkom en voeg de knoflookmassa toe. Roer het citroensap erdoor en klop dan langzaam de olijfolie erdoor zodat een romige aïoli ontstaat. Is de dipsaus niet dik geneog, voeg dan nog olijfolie toe en voeg, als u de smaka te sterk vindt, nog een lepel of meer uitgelekte yoghurt toe.

Dit is het makkelijkst te maken met een staafmixer, gaat altijd goed.

Lielle

Berichten: 66255
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-03 23:07

PS google geertf vergelijkbare recepten.

Wmijn

Berichten: 3654
Geregistreerd: 11-08-02
Woonplaats: Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-12-03 15:23

VanDale geeft de juiste spelling:
aïo·li (de ~)
1 mayonaise met knoflook

Bolke
Berichten: 249
Geregistreerd: 11-08-03
Woonplaats: Almelo

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-12-03 21:10

Lielle schreef:
volgens mij is het aïoli en dit is een libanese variant *LOL*

8 grote tenen knoflook



paasei, lekker stinken!

Talida

Berichten: 6391
Geregistreerd: 25-07-01
Woonplaats: nieuw vennep

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-03 14:17

als je het uitspreek denk ik eerder aan aglio e olio, dat is pasta met alleen maar knoflook en olijfolie en misschien beetje oregano, errug lekker heel makkelijk en supergoedkoop, de ideale studentenhap (tenzij je nog moet stappen)

sonjabelgium

Berichten: 6907
Geregistreerd: 11-09-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-03 16:15

Lielle schreef:
volgens mij is het aïoli en dit is een libanese variant *LOL*

8 grote tenen knoflook
1/3 theelepel zout
evt 1 eidooier
sap van een halve citroen
4 eetl olijfolie
1 eetlepel yoghurt (evt om de smaak te verzachten)

pel de knoflook, hak hem in kleine stukjes en doe deze in een vijzel. Doe het zout erbij en stamp de knoflook tot een gladde massa (gewoon uitpersen kan ook) . Klop het ei in een mengkom en voeg de knoflookmassa toe. Roer het citroensap erdoor en klop dan langzaam de olijfolie erdoor zodat een romige aïoli ontstaat. Is de dipsaus niet dik geneog, voeg dan nog olijfolie toe en voeg, als u de smaka te sterk vindt, nog een lepel of meer uitgelekte yoghurt toe.

Dit is het makkelijkst te maken met een staafmixer, gaat altijd goed.


Yip, zo heb ik het ook geleerd Precies zo! Alleen doe ik maar een heel klein beetje zout Knipoog

Imker

Berichten: 17539
Geregistreerd: 30-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 02-12-03 16:23

Nou, dan ga ik dat toch maar eens maken. Lielle en iedereen: BEDANKT!!!!!!!

Suzanne F.

Berichten: 49173
Geregistreerd: 03-03-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-12-03 20:18

Mayonaise, teentje knoflook persen, wat dragon, peterselie, dille en tijm toevoegen en dan iets verdunnen met melk. Paar druppeltjes citroensap en goed roeren! OK dan!

Botervlieg

Berichten: 9130
Geregistreerd: 20-04-03
Woonplaats: adoptie-Ian woont bij www.aap.nl !

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-12-03 07:46

Alioli = Spaans en wordt gemaakt zoals Tanjake beschreef
Aïoli = Frans en = knoflookmayonaise (met ei dus, maar zonder mosterd).

Als je in Spanje om alioli vraagt, krijg je in de meeste gevallen aïoli. Haha!

Mijn alioli/aïoli:

Veel tenen onderin de staafmixer fijn maken.
Wat azijn, citroen, zout en water erbij + een heel ei (inclusief wit).
Aanvullen met zonnebloemolie (vind ik hierin lekkerder dan olijfolie).
Staafmixer onderin zetten en langzaam naar boven trekken.

Op het pellen van de knoflook na hooguit 2 minuutjes werk en zoooooo Vingers aflikken

Met wat 'roer' en peterselie maak ik hier evt. knoflooksaus van.

Feetje

Berichten: 11126
Geregistreerd: 08-12-02
Woonplaats: Het zonnige zuiden

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-12-03 22:12

Wij doen ook altijd emt een zakje Duyvis, errug lekker bij stokbrood Vingers aflikken
Gewoon die "poeder" en dan twee eetlepels mayo en een eetlepel water.