Leuke variaties op "ouderwetse" stamppot...

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Elles

Berichten: 22816
Geregistreerd: 14-06-01
Woonplaats: Flevoland

Leuke variaties op "ouderwetse" stamppot...

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 22-09-03 11:44

Laatst heb ik al m'n Allerhandes en zo zitten sorteren, kwam ik een hele rits stamppotten tegen. Niet de gebruikelijke, maar bijvoorbeeld met witlof en gerookte zalmsnippers en dille (al getest, is yummie!), zuurkool met sinaasappel, met veldsla en romaatjes.... Weer eens wat anders! Jammer dat het nog niet vriest.... Scheve mond
Voor de liefhebbers wil ik er wel eens een paar plaatsen?

mayb2

Berichten: 105
Geregistreerd: 13-05-03
Woonplaats: Ermelo

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-09-03 13:28

Hi Elles,

mmm klinkt goed, zag net op je site dat de links naar je andere gerechten niet werkten, jammer.
Maar t klinkt goed, ben benieuwd naar je recepten.

Elles

Berichten: 22816
Geregistreerd: 14-06-01
Woonplaats: Flevoland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 22-09-03 15:47

Doen ze het niet meer? Zonde, zal er eens naar kijken. Veel bijzonders was het ook niet hoor, het kostte op dat moment verschrikkelijk veel tijd om het erop te zetten, omdat ik nog niet met FrontPage kon omgaan. Dus nooit meer wat aan gedaan.... Heel misschien komt er nog (heel veel) meer (werkend Haha! ), maar dat is nog even afwachten of dat lukt.

Botervlieg

Berichten: 9130
Geregistreerd: 20-04-03
Woonplaats: adoptie-Ian woont bij www.aap.nl !

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-09-03 05:44

Op het andere stamppottentopic heb ik al
bananenstamp met pindasaus gesuggereerd
(Lekker en je wordt er slimmer van.)
Geen succes.

Om maar even duidelijk te maken dat ik de variatie niet schuw. Haha!

Dus kom maar op met de jouwe!

Vingers aflikken:9:9

Elles

Berichten: 22816
Geregistreerd: 14-06-01
Woonplaats: Flevoland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 23-09-03 20:45

Nou vooruit dan, deze heb ik al getest:

Witlofstamppot met gerookte zalm (4 personen)

Nodig:
1,5 kg kruimige aardappels
zout
1 zakje verse dille
500 gram witlof
2 eetlepels boter
1 bekertje creme fraiche (125 ml)
2 bakjes gerookte zalmblokjes (à 100 gram)
peper

Bereiding:
Aardappels schillen, in stukken snijden en wassen. In pan met weinig water en zout aardappels afgedekt in ca. 20 minuten gaarkoken. Intussen dille in stukjes knippen. Witlof schoonmaken en in ringen snijden.

In wok boter verhitten en witlof al omscheppend in ca. 5 minuten beetgaar bakken. Aardappels afgieten, deel van kookvocht opvangen. Aardappels in pan met creme fraiche en eventueel wat kookvocht tot smeuige putee stampen. Witlof, zalm en dille erdoor mengen. Stamppot op smaak brengen met zout en peper en nog evn verwarmen.

Variatie: bak 3 bosuitjes, in ringetjes gesneden, even mee met de witlof of meng 2 eetlepels fijn geknipte bieslook door de stamppot.

Elles

Berichten: 22816
Geregistreerd: 14-06-01
Woonplaats: Flevoland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 23-09-03 20:51

Nog eentje dan? Deze ga ik ook zeker nog een keer maken. Wie durft als eerste? Haha!

Andijviestamppot met shoarmareepjes en abrikozen (4 personen)

Nodig:
1,5 kg kruimige aardappels
zout
2 uien
8 gewelde abrikozen
2 eetlepels boter
400 gram shoarmareepjes
1 bekertje zure room (125 ml)
500 gram panklare andijvie
peper
6 eetlepels knoflooksaus (flesje)

Bereiden:
Aardappels schillen, in stukken snijden en wassen. In pan met weinig water en zout aardappels afgedekt in ca. 20 minuten gaar koken. Intussen uien pellen en in ringen snijden. Abrikozen in reepjes snijden.

In wok of grote braadpan boter verhitten. shoarmareepjes met ui al omscheppend in ca. 5 minuten bruin en gaar bakken. Abrikozen toevoegen en nog ca. 5 minuten verwarmen.

Aardappels afgieten, deel van kookvocht opvangen. Aardappels in pan met zure room en eventueel wat kookvocht tot smeuige puree stampen. Andijvie en shoarmamengsel erdoor mengen. Stamppot op smaak brengen met zout en peper en nog ca. 2 minuten verwarmen. Knoflooksaus apart erbij serveren.
Laatst bijgewerkt door Elles op 11-01-05 14:08, in het totaal 1 keer bewerkt

Wmijn

Berichten: 3654
Geregistreerd: 11-08-02
Woonplaats: Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-09-03 21:17

Botervlieg, die stamp klinkt eigenlijk best goed Lachen Ik heb het andere stamptopic ff gemist, maar zal er toch eens in kijken Lachen
Overigens klinken deze stamppotten ook zeer smakelijk. Ik hou wel van fruit in mijn avondmaaltijd Vingers aflikken

BloemBloem

Berichten: 16580
Geregistreerd: 21-05-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-09-03 22:07

Zelf eet ik altijd bietenstampot met blokjes rookkaas erdoor heen heerlijk...krijg helemaal trek

Botervlieg

Berichten: 9130
Geregistreerd: 20-04-03
Woonplaats: adoptie-Ian woont bij www.aap.nl !

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-09-03 23:54

Wmijn schreef:
Botervlieg, die stamp klinkt eigenlijk best goed Lachen Ik heb het andere stamptopic ff gemist, maar zal er toch eens in kijken Lachen
Overigens klinken deze stamppotten ook zeer smakelijk. Ik hou wel van fruit in mijn avondmaaltijd Vingers aflikken


Staat al sinds begin juli op VT, hoor:

[VT] Poll voor stampsmullers: welke vind jij het TOPst?


Botervlieg

Berichten: 9130
Geregistreerd: 20-04-03
Woonplaats: adoptie-Ian woont bij www.aap.nl !

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-09-03 23:57

Wmijn schreef:
Botervlieg, die stamp klinkt eigenlijk best goed Lachen Ik heb het andere stamptopic ff gemist, maar zal er toch eens in kijken Lachen
Overigens klinken deze stamppotten ook zeer smakelijk. Ik hou wel van fruit in mijn avondmaaltijd Vingers aflikken


In diverse voedingsgeloven wordt het eten van fruit in
combinatie met groente afgeraden.
Evenals fruit bij/na de avondmaaltijd.
Omdat het tijdens de nachtrust gaat gisten in je darm.

In 'oude' gerechten zul je die combi dan ook zelden aantreffen.
Behalve rode kool met appeltjes.
Mogelijk om de kool gemakkelijker verteerbaar te maken? Verward

Wmijn

Berichten: 3654
Geregistreerd: 11-08-02
Woonplaats: Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-03 12:42

Als je weet wat voor rare, borrelende geluiden er altijd uit mijn maag komen dan kan dat gisten er ook nog wel bij Knipoog
Bloedworst en lever wordt volgens mij van oudsher ook met appel gegeten.

Had het stamp-topic gewoon over geslagen, vooral omdat het een pol was. Ik word/werd een beetje moe van alle pollen Knipoog

KiWiKo

Berichten: 51672
Geregistreerd: 19-10-02
Woonplaats: Killstraight

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-03 12:45

even reageren want dan kan ik vanavond het tpoic makkelijker terug vinden. Sorrie voor deze onzinpost.

eveline_B

Berichten: 2829
Geregistreerd: 05-09-02
Woonplaats: Salland

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-12-04 19:47

Op tweede kerstdag hebben wij het recept van de witlofstampot gebruikt als kerstdiner. Ik wilde iets eenvoudigs wat toch een beetje bijzonder was. We hebben er met 10 personen heerlijk van gesmuld en er was zoveel over dat we er de volgende dag met 5 andere mensen nog eens lekker van hebben gegeten. Een echte aanrader!

Sizzy

Berichten: 27232
Geregistreerd: 11-09-01
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-12-04 15:40

Andijviestampot met zongedroogde tomaatjes en feta erdoorheen Vork Erg lekker!

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-12-04 15:49

Elles schreef:
met veldsla en romaatjes.... Weer eens wat anders!


Kleine zigeunertjes Verward
Is zeker wat anders Haha!

Elles

Berichten: 22816
Geregistreerd: 14-06-01
Woonplaats: Flevoland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 31-12-04 19:05

Romaatjes zijn kleine Roma-tomaatjes, Ilindra Haha!
Net als cherrytomaatjes Knipoog

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-12-04 19:58

Weer wat geleerd Haha!

scooby

Berichten: 5736
Geregistreerd: 14-01-01
Woonplaats: Amsterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-01-05 14:54

Wij eten nog wel eens preistampot, maar dat gaat verder niks dooreen dan aardappel en prei en maggi erover Schijnheilig
Andijvie stampot jammie! Ben een echte Hollander wat dat betreft

Elles

Berichten: 22816
Geregistreerd: 14-06-01
Woonplaats: Flevoland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 02-01-05 14:59

Die variatie van Sizzy klinkt mij ook niet verkeerd Vingers aflikken
Ga ik binnenkort eens proberen *is alweer uitgekeken op stamppot andijvie met spekjes*