Belgisch eten

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Jola

Berichten: 2783
Geregistreerd: 28-01-03
Woonplaats: Kapellen (Belgie)

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-09-03 12:43

Waterzooi is dus een soep die met allerlei verschillende ingredienten gemaakt kan worden.
1 van de recepten:

Ingrediënten : 4 personen

1 1/2 liter kippenbouillon
25 gr boter
1 ui
1prei
3 stengels bleekselderij
400 gr in blokjes gesneden kipfilet
1 eidooier
1 dl room
1 eetlepel grove mosterd
evt. maïzena
bladselderij voor af te garneren
Bereidingswijze:

Verhit 2 eetlepels boter en fruit de fijngesneden ui, prei en bleekselderij aan
Schenk er de bouillon op en breng aan de kook
voeg de kipfilet toe en laat in de soep gaar worden
Klop de eidooier en de room met de mosterd en evt. wat maïzena los en verdun met een paar eetlepels soep
Schenk het mengsel bij de soep en laat licht binden
serveer de soep en garneer met bladselderij

Waterzooi is een kippesoep, die niettemin als hoofdgerecht bedoeld is. Het wordt opgediend in diepe borden, met een lepel (voor de bouillon) en mes en vork voor kip en groenten. Men eet er vaak een gekookte aardappel bij, en altijd brood met een goede laag boter.

If you stick your head in the sand, you'll get your rear kicked.



Jola

Berichten: 2783
Geregistreerd: 28-01-03
Woonplaats: Kapellen (Belgie)

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-09-03 21:37

Ik heb er maar even het kookboek bijgepakt Haha! daarin worden de volgende gerechten als typisch Belgisch genoemd:

Stoemp saucisse
In bier gestoofde lamslappen
Kalfsmignongebraad met witbier en rode bessengelei
Gentse hutspot
Varkensgebraad met spruitjes
Vlaamse stoofkarbonaden
Kalfsvlees met uiensaus
Varkensgebraad met ui en mosterd
Frikadellenkoek met kriekensoep
Runderstoofpot met spek, Hasseltse graanjenever, knoflook en sjalotten
Hazenpeper op zijn Brussels
Hertenbiefstukjes met gepocheerde peer in kriekbier
Wildzwijnkoteletjes met gekarameliseerd fruit
Hazerug met wilde paddestoelen
Konijn met pruimen
Fazant met witlof in geuze
Kippenbout met jeneverjus
Eendenborstfilets met appeltjes en veenbessen
Parelhoen op Ardense wijze
Piepkuiken met dragon
Gentse waterzooi met kip
Duif met trappist
Mechelse koekoek met asperges
Paling in 't groen
Tong à la meunière
Waterzooi van vis met groene asperges
Gebakken pladijs met yoghurtprei
Kabeljauw op vlaamse wijze
Rogvleugel met bruine boter met kappertjes
Antwerpse mosselen met roomsaus
Tomaat met grijze garnalen
Ardense forel
Gepocheerde zeetong met garnalen en mosselen
Asperges à la flamande
'Cassoulet' van asperges
Prei met vinaigrette en grijze garnalen
Witlofsalade
Witloof au gratin
Mechelse bloemkool met grijze garnalen
Vlaamse quiche met witlof en prei
Brusselse aardappelen met ui
Schorseneren met melksaus
Vlaamse spruiten met beurre noisette en kruiden

Pfoe, nu even mijn vingertjes in het ijs leggen.... Knipoog

If you stick your head in the sand, you'll get your rear kicked.

Jola

Berichten: 2783
Geregistreerd: 28-01-03
Woonplaats: Kapellen (Belgie)

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-09-03 21:37

Enne, recepten zijn op aanvraag verkrijgbaar Haha!

If you stick your head in the sand, you'll get your rear kicked.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 91 bezoekers