We 'mogen' geen rauwe eieren gebruiken of verwerken ivm besmettingsrisico met salmonella. (Vraag me af of al die nieuwe kippen dat nou ook hebben?)
Maar ik heb het sinds het topic over 'vrijwel niets zonder suiker te koop; bleh' helemaal te pakken van zelf (knof)mayo maken en gebruik dus wel rauwe eieren daarvoor.
En ja hoor, een vriendin (type prinses op erwt ) ging dus giga aan de sch**t van mijn knofmayo. Nou was het er 1 van het type dat je de haren van de ziel brandt (6 tenen op 2,5 dl), dus ik denk dat het eerder daar aan lag, maar goed, zij heeft in haar hoofd dat het van het ei kwam en wil het dus nooit meer eten.
Nu heb ik wel gehoord dat restaurantkoks gepasteuriseerde eieren gebruiken. Hoe komen ze daar aan?
Of bestaat er zoiets als ei(dooier)poeder waarmee je ook mayo kunt maken en hoe moet dat dan?
Imker
Berichten: 17539
Geregistreerd: 30-10-01
Geplaatst: 24-08-03 15:22
Bij de groothandel kun je ze kopen, maar dan heb je dus ineens een 10-liter emmer en da's ook weer zo overdreven.
Botervlieg
Berichten: 9130
Geregistreerd: 20-04-03
Woonplaats: adoptie-Ian woont bij www.aap.nl !
Geplaatst door de TopicStarter: 26-08-03 07:00
Mayo-meeting dan maar?
maudy
Berichten: 1309
Geregistreerd: 04-11-02
Woonplaats: Akersloot
Geplaatst: 26-08-03 10:22
ik ben banketbakker geweest, en in de bakkerij gebruikten we ei uit pakken. Je kan kiezen uit heelei, dooier of wit. Weet alleen niet zeker of het gepasteuriseerd is. Voor zover ik weet bestaat het niet in poedervorm. En als je echt verse eieren gebruikt (dus niet uit de winkel, maar net van de kip) kan een gezond persoon er niet ziek van worden. Wel is het gevaarlijk voor kinderen en ouderen. Dat ze aan de ****** was zal dus inderdaad wel van de knoflook komen, zeker als ze het niet gewend is.
(btw: er gaat trouwens niks boven zelfgemaakte mayo, hmmmmmm! )
Charaz
Berichten: 24282
Geregistreerd: 12-04-02
Geplaatst: 26-08-03 10:35
bij de groothandel worden ze verkocht in grote emmers
Botervlieg
Berichten: 9130
Geregistreerd: 20-04-03
Woonplaats: adoptie-Ian woont bij www.aap.nl !
Geplaatst door de TopicStarter: 26-08-03 16:27
Dat meldde Imker ook al, nfl.
Die vriendin is een absolute knofjunk en als ik bij haar de knofsaus met mayo uit een potje (bleh) maak, dan heeft ze nergens last van.
offspring
Berichten: 377
Geregistreerd: 16-10-02
Woonplaats: Nieuwkoop
Geplaatst: 02-09-03 14:07
eh...heb er nog noioit van gehoord kan je gewoon geen eieren koekn dan??
Botervlieg
Berichten: 9130
Geregistreerd: 20-04-03
Woonplaats: adoptie-Ian woont bij www.aap.nl !
Geplaatst door de TopicStarter: 02-09-03 15:19
offspring schreef:
eh...heb er nog noioit van gehoord kan je gewoon geen eieren koekn dan??
Jawel, maar de vraag is of je er dan nog mayo van kunt maken?
geral
Berichten: 3604
Geregistreerd: 25-08-01
Woonplaats: hm niet belangrijk
Geplaatst: 02-09-03 15:30
ik maak dat van half mayo en half kwark of zure room, kan je zeggen is zeer smakelijk
Botervlieg
Berichten: 9130
Geregistreerd: 20-04-03
Woonplaats: adoptie-Ian woont bij www.aap.nl !
Geplaatst door de TopicStarter: 02-09-03 17:11
Maar het gaat juist om die mayo die ik zelf wil maken, geral. Potjesmayo vind ik niet (meer) lekker!
geral
Berichten: 3604
Geregistreerd: 25-08-01
Woonplaats: hm niet belangrijk
Geplaatst: 02-09-03 22:34
teveel werk, aan mij niet besteed, te lang bij Remia gewerkt
lageveld
Berichten: 3378
Geregistreerd: 03-09-01
Woonplaats: Almelo
Geplaatst: 03-09-03 00:52
Kan haast niet van de eieren komen tenzij ze een wel heeeeel zwakke maag heeft en de eieren niet te vers, maar dan nog. Knoflook bederft eigenlijk nauwelijks of dat is wel te zien dan. (zodra de teentjes uit zichzelf over het aanrecht gaan wandelen of zo)
Salmonella zal het dus niet geweest zijn. Hoe maak je dat trouwens ?
Botervlieg
Berichten: 9130
Geregistreerd: 20-04-03
Woonplaats: adoptie-Ian woont bij www.aap.nl !
Geplaatst door de TopicStarter: 03-09-03 03:37
Geen idee hoe je salmonella moet maken, Lageveld (hoewel..), maar mayo maak je met een staafmixer in een vloek en een zucht (echt waar, geral!) van een ei (inclusief eiwit), citroensap/azijn, (iets water)(zout, mosterd) en olie. Gewoon alles tegelijk in de beker, staafmixer erin en dat ding langzaam naar boven trekken. Klaar. Belangrijk is, dat al je ingrediƫnten dezelfde temperatuur hebben. Dan kan er echt niks misgaan.
Voor knofmayo hoef je de knof niet eens uit te persen. Tenen alleen pellen, eerst in de beker gooien en de staafmixer erop. Wat nog niet fijn genoeg lijkt, wordt tijdens het vermengen van de rest wel fijner.
Voor knofsaus kun je inderdaad een deel zuivel (ik vind 'roer' wel lekker) of wat meer water toevoegen. Je kunt dan ook wat peterselie mee-vermalen met de knof-tenen. Erg gezond en gaat het meuren-na-consumptie wat tegen.
Ik neem vaak een potje mee als ik ergens ga mee-eten. Is weer eens wat anders dan die fles wijn of blommen. Toch?