Bokt.nl • droes
Pagina 1 van de 1

droes

Link naar dit berichtGeplaatst: 17-01-03 20:41
door RoCKyLoVE
Wie kan mij vertellen wat droes voor een ziekte is? Is dat dodelijk ofzoz...? Ik vraag me ut nou eiglijk wel eens af.. Groetjes

Link naar dit berichtGeplaatst: 17-01-03 22:18
door Novelle
Droes begint voornamelijk met een heftige keelontsteking met slikmoeilijk- heden, zeer snel gevolgd door verettering van de keellymfeklieren van je paard of pony.
Na besmetting wordt het paard acuut ziek; het heeft hoge koorts, een ver- minderde eetlust en een versnelde ademhaling. (kenmerkend zijn ruste- loosheid en een slechte conditie). Er ontstaat een keelontsteking en (etterige) neus- uitvloeiing en de lymfeklieren rond mond- en keelholte zwellen op. Deze gezwollen klieren kunnen gaan abcederen als de droes doordringt, hierbij komt de etter naar buiten. Hierna daalt de temperatuur vaak plotseling en treedt genezing op. Groot gevaar bij verslagen droes (=droes waarbij etter in het bloed komt tijdens doorbraak van de abcessen) zijn de vele complicaties die kunnen optreden, zoals longontsteking, cornage (=verlamming van de stembandzenuw) en allergie.

Paarden en pony's blijven ziek totdat de ontstoken lymfeklieren doorbreken. Na het doorbreken van de ontsteking herstelt je paard of pony zich meestal weer snel. Droes besmet meestal jonge paarden omdat oudere dieren weerstand hebben door een levenslange immuniteit na infecties.

zie http://www.mijnlievelingsdier.nl/paarde ... /droes.htm

Link naar dit berichtGeplaatst: 18-01-03 10:40
door RockyLover
inderdaad novelle! Rocky (mijn verzorgpony) had eerst ook droes...

Link naar dit berichtGeplaatst: 19-01-03 14:50
door Melissa
Er bestaan 3 soorten droes:

*Kooierdroes
*Keeldroes
Plingekdroes

Soms vind alleen een zwelling plaats van de kaaklymfeklieren, deze liggen onder de kaak, tussen de 2 kaaktakken in.
Dit is de Kooierdroes.

Soms zwellen alleen de keel lymfeklieren die achter de kaak tussen oorbasis en kaakomslag liggen spreken we van keeldroes, vaak zal zwelling optreden van zowel de kaak als keel lymfeklieren.
De aangetaste lymfeklieren gaan abcederen en kunnen doorbreken, waardoor de etter naar buitenkomt.

Bij dekdroes word de besmetting overgebracht door het dekken.

Door droes kunnen paarden ook overlijden.
De keel en strottenhoofd of keel lymfeklieren worden zo dik, dat het paard dreigt te stikkken.

soms kan de infectie uitbreiden naar de buikorganen via de bloedbaan, verschillende Lymfeklieren kunnen dan abcederen we spreken dan van verslagen droes.

Link naar dit berichtGeplaatst: 19-01-03 17:21
door Jantien
Droes is een bacteriële infectie. Paarden raken geïnfecteerd door contact met een ziek paard of via de verzorgers. Er zijn maar weinig bacteriën nodig om een infectie te krijgen.
Verslagen droes is moeilijk te behandelen, als een paard dat heeft gaat hij er vaak aan dood. De andere soorten zijn minder problematisch. Wanneer een paard een keer droes heeft gehad is hij er bijna altijd voor de rest van z'n leven immuun voor.