maandagsziekte

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Pjelk

Berichten: 1957
Geregistreerd: 06-06-02
Woonplaats: Warffum

maandagsziekte

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 11-12-02 18:42

Voor school moet ik een case schrijven over maandagsziekte. Ik heb er al vrij veel over gevonden maar een paar dingen zijn me nog niet duidelijk.
-waarom is maandagsziekte een spoedgeval? (valt er nog wat te verhelpen?)
-wat doet de dierenarts als hij bij een paard met maandagsziekte geroepn wordt?
Misschien dat jullie het weten?

Vippie
Berichten: 10408
Geregistreerd: 11-01-01
Woonplaats: Lalaland

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-02 19:22

Het is een spoedgeval omdat maandagziekte acuut ontstaat, van het ene op het andere moment. Iedere beweging die het paard daarna maakt (als hij die al maakt) kan fataal zijn. Ook ontstaat het meestal op een plaats buiten de stal (bak, weg, wei) en dat zijn nou niet de handigste plaatsen om ene paard te laten staan.

De veearts geeft het dier een injectie waardoor de spierstijfheid iets verdwijnt waardoor het dier naar stal kan lopen/gebracht kan worden.
Daarna volgt een intensieve behandeling met injecties en orale medicijnen om de gifstoffen af te voeren. Ook wordt er vaak een voedingsadvies gegeven en volgt er na enige tijd nog nacontrole.

Tipje: Ga eens bij een veearts langs en vraag gewoon wat hij doet. Evt gebruikte medicijnen en hun werking, hoe hij vindt dat je het kunt voorkomen enz enz.

Als je paard eenmaal maandagsziekte heeft gehad of spierbevangenheid/tying-up dan moet je er altijd waakzaam voor blijven. Goed los en uitstappen, geen kou op de spieren enz enz.
Voorkomen is dus beter dan genezen.

Succes met je case!
Viv

Pjelk

Berichten: 1957
Geregistreerd: 06-06-02
Woonplaats: Warffum

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 13-12-02 13:07

Bedankt!
Weet iemand misschien wat over dat voedingsadvies? Bij mij in de manege bijvoorbeeld mocht een merrie een paar week na haar maandagziekte niet werken en kreeg ze alleen wat ruwvoer en geen krachtvoer meer. en wat voor injecties en medicijnen worden er gegfeven?

Vippie
Berichten: 10408
Geregistreerd: 11-01-01
Woonplaats: Lalaland

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-12-02 19:35

Tsja het voeradvies verschilt per paard, maar idd zo min mogelijk krachtvoer en veel ruwvoer. Als eer maar zo min mogelijk eiwitten in zitten.
Qua injecties, pfff geen idee wat er destijds in Tjo gespoten is, kreeg een fles Neutradex (wordt veel gebruikt in de rensport) wat 2x daags door dr voer moest en daarna moest ik overgaan op Naf D-Ty van de paardendrogist. Daar ben ik nu sinds 3 maanden (een jaar verder) vanaf en nu krijgt ze om dr spieren weer goed op te bouwen MaxH.
Oftewel je bent er nog wel ff mee bezig als je paard het heeft.
Succes maar weer!
Viv

Kayla

Berichten: 11273
Geregistreerd: 20-10-01
Woonplaats: Groningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-12-02 22:41

Pjelk schreef:
Bedankt!
Weet iemand misschien wat over dat voedingsadvies?


zorgen dat hij niet teveel eiwitten binnen krijgt, er zitten veel eiwitten in bv kuil en mais.

Jantien

Berichten: 6469
Geregistreerd: 25-03-02
Woonplaats: Zweden

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-12-02 19:44

Maaandagsziekte is een spoedgeval omdat door spierverval het paard in shock kan raken. De nieren kunnen onherstelbaar worden aangetast en zelfs de hartspier kan ook aangetast zijn. Hoe eerder je erbij bent om te behandelen, des te beter. Klinisch gesproken is maandagsziekte de zware variant van tying up. Omdat door de telefoon moeilijk te beoordelen is in welke mate een paard er last van heeft ga je er altijd vanuit dat het erg is.
De therapie die de DA insteld is: rust (eigenlijk zou je niet eens verder mogen lopen, bouw maar een tentje om je paard Haha!, helaas praktisch niet helemaal haalbaar).
Dan worden er pijnstillers en ontstekingsremmers gegeven. De eventuele shock wordt tegengegaan met infusen met electrolytoplossingen zodat de nierfunctie ook verbeterd. De verzuring wordt verholpen door natriumbicarbonaat te geven (= neutradex).

Het voedingsadvies komt door de theorie over hoe het ontstaat (is nog niet helemaal zeker). Door rust en wel veel eten (vooral koolhydraten) wordt een grote glycogeenvoorraad opgebouwd. Hierdoor worden de spiercellen groter en de doorbloeding minder. Gaat het paard nu weer aan het werk dan is er veel opgeslagen energie in de cel terwijl er maar weinig zuurstof is om de energie vrij te maken. Hierdoor onstaat melkzuur, dit hoopt op waardoor de zellen nog meer gaan zwellen en de bloedvaatjes verder dichtdrukken. Hierdoor kan er helemaal geen zuurstof meer bij de cel waardoor deze afsterft.
Door het voeren van veel ruwvoer en weinig krachtvoer is de hoeveelheid energie laag (mn koolhydraten) en beter verspreid. Hierdoor voorkom je teveel ophoping van glycogeen wat het begin van het probleem is.