Wat de doen bij Diastase

Moderators: Coby, balance, Dyonne, Sica, C_arola, Neonlight, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
myrack
Berichten: 6
Geregistreerd: 21-06-06
Woonplaats: Leeuwarden

Wat de doen bij Diastase

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 24-10-06 13:13

DIASTASE Verdrietig
Hallo hier even een vraag aan alle mensen die te maken hebben gehad met Diastase,heb van de week te horen gekregen dat mijn merrie dat heeft.
Diastase is de aanwezigheid van ruimtes tussen kiezen in het paardengebit,het is veelal een erfelijke afwijking en soms een traumatische gebeurtenis (klap tegen de kaak of kaakbreuk) Nou heeft mijn merrie dat laatste nooit gehad dus bij haar is het hoogstwaarschijnlijk een erfelijke afwijking,ze werdt de laatste tijd ineens erg mager en wat ik ook bijvoerde ze werdt maar niet dikker. achteraf gezien logisch want eten doet in dit soort gevallen pijn en etensresten bleven tussen haar kiezen zitten,want dat kreeg ze allemaal niet weg.
Nu mag mijn merrie geen kuil meer,geen biks meer en mag alleen nog maar speciaal voer,mag er niet meer mee fokken want dan zou het veulen teveel vergen van de merrie en dat kan ze er nooit bij-eten en in de sport uitbrengen zal hoogstwaarschijnlijk ook niet meer gaan omdat hard trainen te zwaar zou zijn en de energie die ze met trainen zou verbruiken kan ze er niet bij-eten.
Nou zou ik graag dus willen weten of er meer mensen zijn die een paard hebben met deze afwijking en wat zij hier mee doen,wat voeren ze,hoe rijden ze deze paarden,enz enz
Allemaal bedankt voor reacties
Karen

Jobbeltje
Berichten: 2799
Geregistreerd: 29-12-01

Re: Wat de doen bij Diastase

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-10-06 15:23

Helemaal niemand?

Fleur_Laura

Berichten: 4366
Geregistreerd: 28-07-06
Woonplaats: Eindhoven

Re: Wat de doen bij Diastase

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-10-06 15:27

is dit een schaduwaccount?

Albert

Berichten: 5791
Geregistreerd: 16-10-02
Woonplaats: Zutphen

Re: Wat de doen bij Diastase

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-10-06 18:14

Dat je bij diastases geen kuil moet voeren komt omdat kuilvoer gefermenteerd is, de melkzuurbacteriën zouden dan vervelend kunnen reageren op zowel kiezen als tandvlees. Bovendien is kuil taaier dan hooi en verzamelt zich dus meer in de open ruimten tussen de kiezen.
Over de erfelijkheid van diastases kan ik weinig zeggen, daar is gewoon te weinig van bekend, wel komt het relatief vaker voor bij grote koudbloedpaarden; Belzen, Shires.
Afhankelijk van de leeftijd en of er geen elementen missen kan de tandenrij zich weer sluiten. Het is in ieder geval handig voor je paard om de diastases minstens elk half jaar schoon te laten spuiten door een gespecialiseerde paardentandarts. Niet iedereen heeft er de instrumenten voor en gewoon met een straaltje water is echt onvoldoende.
Opletten met snoepjes die zuren produceren in de mond, zoals suikerklontjes, suikerbieten en appels.
Volgens mij mag je best brok voeren, om haar in conditie te krijgen en te houden. Wedstrijden lopen mag dan geen bezwaar zijn. Fokken volgens mij dan ook niet.
Speciaal voer is echt niet nodig, alleen moet je wel letten dat er geen melasse in is gebruikt.
Zit je nog met een ding; het vrij plotseling teruglopen in conditie, dat is op zich raar omdat diastasen niet van de ene op de andere dag ontstaan. Je hebt nu, neem ik aan, het gebit verder tiptop in orde laten maken, dus voeren en weer blij gaan rijden. Een paard met diastasen is zeker niet afgeschreven!

hafgirl15

Berichten: 1157
Geregistreerd: 08-01-06
Woonplaats: Leeuwarden

Re: Wat de doen bij Diastase

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-06 23:55

nee geen schaduwaccount, ken ze beide Lachen

Knavia
Berichten: 1338
Geregistreerd: 03-02-05

Re: Wat de doen bij Diastase

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-10-06 18:36

Een diastase kan door een gebitsbehandeling worden 'geopend'. Dan worden de aangrenzende kiezen iets aan de kant van de diastase weggefreesd zodat etensresten niet alleen de ruimte in kunnen, maar ook weer eruit. Ik heb een hengst gehad die op 2 1/2 jaar ernstig vermagerde in de opfok. De veearts daar constateerde diastases en het paard is uiteindelijk in Utrecht onder volledige narcose behandeld aan het gebit (het was ook niet zo'n lieverdje..).
Daarna tot ie 5 werd, en is verkocht, geen problemen meer gehad. Kwam na de behandeling ook snel weer op gewicht.

Ook mij is verteld dat het erfelijk kan zijn, dat het vaak gespiegeld voorkomt, dus zowel links als rechts op dezelfde hoogte in de kiezenrij, en dat bij de meeste paarden alles prima gaat zolang je regelmatig de boel weer op orde laat maken.

De voorspelling bij die van mij was dat er binnen 1 jaar wel weer een behandeling noodzakelijk zou zijn, maar we hebben nooit meer iets aan 'm gemerkt. O ja, op de rontgenfoto's die zijn gemaakt was zelfs een beginnende kieswortelontsteking te zien, maar ook die is, zonder enige verdere behandeling, vanzelf tot rust gekomen.

Succes!

Albert

Berichten: 5791
Geregistreerd: 16-10-02
Woonplaats: Zutphen

Re: Wat de doen bij Diastase

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-10-06 19:12

Knavia schreef:
Een diastase kan door een gebitsbehandeling worden 'geopend'. Dan worden de aangrenzende kiezen iets aan de kant van de diastase weggefreesd zodat etensresten niet alleen de ruimte in kunnen, maar ook weer eruit.

Daar moet wel een kleine uitleg bij:
Doordat de kiezen slijten en uit de kaak naar de mondholte "groeien" krijgt het gedeelte van de kies in de kaak de kans weer tegen de andere kies aan te schuiven zodat weer een gesloten kiezenrij terug komt na verloop van een aantal jaren. Je ziet dan het geopende gedeelte steeds ondieper worden.

n.b.
In Utrecht kiest men er vaak voor de paarden volledig onder narcose te behandelen, ik blijf me daar over verbazen, maar dat terzijde.

bluebeauty
Berichten: 569
Geregistreerd: 12-06-05

Re: Wat de doen bij Diastase

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-10-06 21:57

Mijn merrie heeft ook diastasen. 6 diastasen, waarvan 1 heel erg. Die zit helemaal achterin haar mond.
Wij zijn er achter gekomen dat ze het had, doordat ze steeds aan de diarree was, al vanaf het moment dat ik haar had gekocht.
Ze gaat nu 2-3 x in het jaar naar een dierenarts die gespecialiseerd is in tanden en kiezen van paarden. Dan gaat ze onder verdoving. De dierenarts vijlt dan de kiezen bij en haalt ook wat van de kiezen af, zodat ze niet in het kauwvlak liggen. De achterste is altijd heel erg moeilijk, omdat die helemaal achterin haar mond zit en daar weinig ruimte is. De laatste keer heeft hij een dikke prop eruit gehaald van hooi/gras wat al aan het rotten was.
Ik moet nu van de dierenarts 2x per week haar mond spoelen met de tuinslang. Ze komt nu ook erg aan en heeft nog maar heel af en toe diarree. Ik kan haar gewoon rijden en ze heeft veel meer energie.
Ze is nu 5, dus het is afwachten of het weer overgaat, waarschijnlijk niet.

Ze krijgt trouwens gewoon brokken en hooi