Bokt.nl • Biotine, goed of een fabeltje???
Pagina 1 van de 1

Biotine, goed of een fabeltje???

Link naar dit berichtGeplaatst: 08-05-02 08:41
door Pascha
Ik hoor altijd hoefsmeden zeggen dat biotine helemaal niet goed is, omdat de hoef dan te snel groeit en dat er dan helemaal geen goede struktuur in zit.
Maar als je alle andere verhalen mag geloven is het heel erg goed. Wat moet je hier nou mee?
Dat geldt ook voor invetten, de hoefsmid zegt dat het alleen maar voor de "mooi-igheid is en heeft geen enkel nut dan alleen wat glans"
Mijn paard heeft hele slechte hoeven en krijgt primeval en biotine plus van de paardedrogist. Moet ik hier mee doorgaan, of kan ik er net zo goed mee stoppen???
Verward Verward Verward Verward

Link naar dit berichtGeplaatst: 08-05-02 08:55
door greetje
Wij hebben altijd hele goede ervaringen met Biotine gehad.

Link naar dit berichtGeplaatst: 08-05-02 09:01
door Balte
Volgens mijn hoefsmid moet je gedurende een heel lange periode biotine geven (minstens een half jaar) om resultaat te hebben. De hoef groeit immers erg traag. Wat het invetten betreft. In de zomer verliest mijn merrie vaak ijzers omdat haar hoeven brokkelig worden door de droogte. In de winter loopt ze drie maanden met diezelfde ijzers in de modder te baggeren zonder dat ze ze kwijtspeelt.
Mij hebben ze juist verteld dat je in de zomer best eerst elke voet in een emmertje water zet en daarna invet om hem goed soepel te houden.

Link naar dit berichtGeplaatst: 08-05-02 09:34
door carola
Biotine is alleen goed voor slechte hoeven. Gezonde hoeven hebben het totaal niet nodig. Biotine moet je wel echt een behoorlijke tijd voeren voordat je resultaat ziet.

Invetten, teren, enz... dat doe ik echt nooit. Onzin is dat. Alleen maar slecht voor de gezonde hoef.

Link naar dit berichtGeplaatst: 08-05-02 09:48
door DubbelFun
Mijn paarden staan de hele dag buiten en dus vaak in een enigszins natte paddock(normaal Nederlands weertype). Als dat zo is doe ik niks aan de hoeven. Is het droog ('s zomers of 's winters) dan vet ik de hoeven 3x in de week in met Hoof and Rain. Omdat ik altijd zonder ijzers rijd voer ik wel Biotine bij (alle beetjes helpen tenslotte).

Link naar dit berichtGeplaatst: 08-05-02 10:13
door Marja
Mijn hoefsmid vind biotine onzin en zegt dat het zelfs kwaad kan.
Hoe precies ben ik vergeten (hm, handig Bloos ), maar het was volgens mij een aanslag op de lever of nieren van het paard. Het gezegde 'baat het niet dan schaadt het niet' gaat volgens hem in het geval van biotine niet op.

Ach ja, en een andere hoefsmid die gaf een paar jaar geleden een flink aantal van zijn (pension en eigen) paarden met slechte hoeven biotinetabletten, geen idee of ie dat nog steeds doet. Dat was trouwens best prijzig, ik geloof fl 90,- per paard per maand.

Link naar dit berichtGeplaatst: 08-05-02 10:50
door DubbelFun
Ik heb dit gekopieerd van een medische vraagbaak:

The following message was posted 01/12/15 at 17:37:58:
Message: I understand it's desireable to add biotine to a horse diet. How much biotine should be fed to a draft horse that works one hour per day? Thanks.
Name: Beth Valentine, DVM, PhD
Subject: re: Biotine for Horses
Message: This depends a bit on whether you want to try to improve hoof quality or just general health. There really is not daily "dose" for biotin in horses. Biotin is a B-vitamin, and you cannot hurt a horse by giving too much of this water soluble vitamin. On the other hand, if your horses have good quality forage and concentrated feed they likely do not need extra biotin at all. Studies in racehorses regarding added biotin and performance have been conflicting, and most of us do not feel added biotin is really important in performance. If you are looking to improve hoof quality with biotin, I suggest looking for products with added methionine as well as biotin, such as Vita Flex HT-20 and Farrier's Formula. When it comes to horse diets, I believe that added fat goes a lot further towards improving health and performance than do most added vitamins. Vitamin E is the exception here, as if any horse does not have access to good grass pasture for much of the year or to alfalfa products, a daily vitamin E supplement at 1-2 IU per lb of horse per day is important. In deficient areas, selenium is the other important dietary additive.

Link naar dit berichtGeplaatst: 08-05-02 11:31
door Jade
Sugarmiss schreef:
In deficient areas, selenium is the other important dietary additive.

beetje off topic, maar selenium kan je dus wel teveel van geven!!

Link naar dit berichtGeplaatst: 08-05-02 11:35
door carola
Jade"]
[quote="Sugarmiss schreef:
In deficient areas, selenium is the other important dietary additive.

beetje off topic, maar selenium kan je dus wel teveel van geven!!
[/quote]

Inderdaad Jade! Ik voer zo min mogelijk erbij. Ik geloof ook inderdaad niet dat dit echt goed is voor de nieren / lever. Vooral als je teveel voert, wordt dat afgevoerd door de urine. Dat kán niet goed zijn.
Trouwens; in de meeste kruidenmusli's zit ook een beetje biotine/selenium/vitamine E/enz. Maar zo weinig, dat je er niet teveel van kan voeren.

Link naar dit berichtGeplaatst: 08-05-02 12:11
door Marije_jiplover
carola schreef:
Vooral als je teveel voert, wordt dat afgevoerd door de urine. Dat kán niet goed zijn.


Dat is niet waar, ook als je normale hoeveelheden voert wordt het afgebroken en uitgescheiden oa via de nieren in de urine. Dat is heel normaal en gebeurt met heel veel medicijnen ook zo. Alleen is selenium al bij een geringe overdosering giftig, maar dus niet omdat het via de urine wordt uitgescheiden.

Link naar dit berichtGeplaatst: 08-05-02 12:14
door carola
Ja, Marije, dat weet ik. En ik denk dat dat niet goed is voor de nieren. Ik geloof er gewoon niet zo in. Zolang een paard goed (kruiden!)hooi krijgt, een goede brok en eventueel een goede musli, zijn al die middeltjes helemaal niet nodig.

Ik weet uit ervaring dat een goede kwaliteit voer een paard kan maken of breken wat betreft hoeven, vacht, spieropbouw, glans, enz...

Link naar dit berichtGeplaatst: 08-05-02 12:19
door Marije_jiplover
Het was verder ook geen antwoord op de vraag over biotine oid.
Ik denk zelf ook dat je je paard zo min mogelijk rotzooi moet bijvoeren, gewoon een goede brok en goed hooi of lekker gras in de wei. Alleen maar iets gaan bijvoeren als er echt een reden voor is (en voor Se is dat bijvoorbeeld als je paard lendevuur gehad heeft).
Maar je moet maar eens goed naar de baasjes kijken. Een paard dat allerlei poedertjes etc. over zijn voer krijgt, heeft vaak een baasje dat ook zelf allerlei vitaminepreparaten etc slikt.
Ik gebruik zelf al die rotzooi niet en mijn paarden krijgen dat dus ook niet.

Link naar dit berichtGeplaatst: 08-05-02 12:21
door carola
Haha, oke dan! Dan snappen wij elkaar!

Link naar dit berichtGeplaatst: 08-05-02 17:31
door Pascha
Bedankt voor de reacties, maar ik denk dat ik het toch maar even door blijf voeren, omdat mijn paard ongelooflijke brokkelhoeven heeft. Hij heeft achter al een heel stuk "kunsthoef" om alle gaten op te vullen.
Niet echt ideaal. Ook liep hij er in het begin kreupel op. Omdat mijn oude hoefsmid het helemaal verknald heeft. Nu heb ik een andere hoefsmid en ik hoop dat dat beter gaat......
HOEVENELLENDE!!!!!!!!!! Huilen

Link naar dit berichtGeplaatst: 08-05-02 21:23
door Gerrie
No feet no horse! Haha!

Ik heb bij mijn vorige merrie potten biotine gevoerd met matig resultaat Verdrietig .


Nu heb ik een merrie die helaas ook niet zulke geweldige voeten heeft maar met behulp van mijn goede hoefsmid en RWl produkten worden ze steeds sterker Haha!
Ik kan het iedereen aanraden die om reden van zwak en /of aangetast hoorn zit te bibberen over hoe die voeten zich houden.

www.rwl-quality.nl

Link naar dit berichtGeplaatst: 09-05-02 01:00
door Percy
Mijn Appaloosamerrie had brokkelhoeven. Zowel de hoefsmid als veearts hebben mij toen aangeraden om Biotine te gaan geven. Het duurde een paar maanden maar toen was er wel degelijk een goed resultaat.
Ik ben wel gestopt met het voeren van Biotine op het moment dat haar hoeven weer gezond waren.

Maar ik vind dat voor alles geldt dat je het alleen moet gebruiken wanneer het echt nodig is en het liefst op advies van de veearts en/of hoefsmid.
Niet alles wordt zomaar door de urine uitgescheiden. Sommige stoffen stapelen zich in het lichaam.
Een gezond paard heeft net als een gezond mens geen extra supplementen nodig. Na ziekte of een ander probleem kan het soms wel nuttig zijn maar doe het nooit zomaar op eigen initiatief.

Link naar dit berichtGeplaatst: 09-05-02 08:36
door Pril
Ik ben altijd een beetje huiverig voor al die supplementen. Dat het veel geld kost is een feit, maar de rest....? Ik heb ook biotine bijgevoerd, maar ik moet zeggen dat een goede hoefsmid meer deed dan die pot biotine Haha!

Maar om even door te gaan op brokkelhoeven; iedere 6 weken nagels in een hoef slaan is ook een aanslag op de hoefwand. Zo min mogelijk nagels gebruiken en dan ook nog eens dunne nagels is wil vaak nog wel eens helpen om een sterkere hoefwand te krijgen.

Ik heb trouwens ook ergens gelezen dat de moisture in de hoef voornamelijk van binnenuit komt.

Link naar dit berichtGeplaatst: 09-05-02 11:26
door DubbelFun
Pril schreef:
Ik heb trouwens ook ergens gelezen dat de moisture in de hoef voornamelijk van binnenuit komt.


Klopt, maar door de wamte condenseert dat dus eruit en zonder aanvulling van buiten droogt de hoef uit.

Best zet je je paard als het erg warm is dagelijks 15 min. met zijn voeten in een teiltje water en smeer ze daarna in met een hoefvet. Hierdoor wordt het water beter in de hoef opgeslagen.
En ondiepe plas in de wei is een natuurlijk alternatief die ze vaak zelf opzoeken.