Hersenvliesontseking bij paarden?? Melk??

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
HorseMoments

Berichten: 6146
Geregistreerd: 21-04-01

Hersenvliesontseking bij paarden?? Melk??

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 19-05-04 19:31

Wie heeft hier wel eens mee te maken gehad.
Het gaat hier om een veulen van een maand oud wat ernstig ziek is en waarvan men denkt dat het hersenvlies ontsteking is. Het veulen is zwak als het ligt ligt het helemaal plat kan niet zelf opstaan en als het opstaat loopt het steeds rondjes door de stal. Is coordinatie kwijt en loopt overal tegen aan. Heeft vrijwel geen koorts, is niet verkouden en heeft geen diaree. Toch is het veulen ernstig ziek. We geven haar nu om de 2 uur melk al gaat dit erg moeilijk. Wie heeft er ervaringen met deze aandoening of herkent misschien een andere ziekte in deze symptomen en wie heeft er tips om te zorgen dat het veulen toch melk binnen krijgt. We gieten het er nu in maar er gaat veel melk verloren op deze manier.

Alles is meer dan welkom want het kan ieder moment afgelopen zijn met dit veulen dus alles wat ook maar kan helpen willen we proberen!!!

Zannekin

Berichten: 3598
Geregistreerd: 02-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-05-04 20:29

Is de immuniteit al gecontroleerd?
Is het ontwormd de laatste week?

HorseMoments

Berichten: 6146
Geregistreerd: 21-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 20-05-04 09:38

Zannekin schreef:
Is de immuniteit al gecontroleerd?
Is het ontwormd de laatste week?

Niet ontwormd, immuniteit was goed.
Dus dat kan het niet zijn.

Zannekin

Berichten: 3598
Geregistreerd: 02-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-05-04 10:21

Als de waarde voor immuniteit groter was dan 800 zou ik eerder denken aan een trauma. Dingen zoals hersenvliesontsteking ed hoor je wel vernoemen in de praktijk maar blijken eigenlijk niet voor te komen bij dieren met normale immuniteit. Infectie kan je ook makkelijk bepalen adhv het bloedonderzoek.
Wij hebben een veulen gehad dat achteroversloeg tijdens het laden. Hij sloeg met z'n hoofd op de grond, kreeg hoogstwaarschijnlijk een bloeding en was half eenzijdig aangetast. Dat verergerde doorheen de dag en die hebben we 's avonds geeuthanaseerd.
Ik heb wel een boerenveulen geweten dat door overdosis ontwormen cirkelgang deed en dwangmatig stappen: die kon niet meer stilstaan. Deze is er met een infuus wél doorgekomen.

Kitten
Berichten: 1717
Geregistreerd: 12-05-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-05-04 08:22

Wat jij beschrijft doet me denken aan het " Barking syndroom" Het blind rondjes lopen en overal tegen aanknallen. Vaak brengen zulke veulens ook geluid voort dat min of meer lijkt op het blaffen (keffen) van een hond,vandaar de naam barking syndroom. Als dit het inderdaad is, vrees ik dat de vooruitzichten heel erg slecht zijn. Ze knappen maar zelden op en blijven geestelijk onvolwaardig. Voorzover ik weet, ontstaat dit door zuurstof gebrek tijdens de geboorte. Ik wil het nog wel even voor je nakijken want hier gaat in een van mijn ( Amerikaanse ) boeken een heel hoofdstuk over. Wat het drinken betreft, Vraag je DA om via de neus een sonde aan te leggen, die kun je rustig een aantal dagen laten zitten. Op deze manier kun je een aantal keren per dag de melk met een grote injectiespuit ingeven, zonder dat de kans op verslikken bestaat, na de melk, de slang even naspoelen met wat lauw (gekookt) water zodat er geen melkresten in blijven zitten. Het uit de neus stekende gedeelte van de slang, naar boven met een pleister vastplakken. Wel zorgen dat de slang wanneer hij niet gebruikt wordt afgesloten kan worden met een dopje of een stukje tape. Overleg dit even met je DA. Als ik verder nog iets doen kan, direct schrijven, ik ben zo beetje de hele dag bij huis dus ik kan je snel antwoorden. Ondertussen heel veel sterkte.

Issy
Berichten: 2442
Geregistreerd: 17-04-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-05-04 08:45

Het kunnen verschillende dingen zijn, maar wat zegt de DA erover? het kan barking syndroom zijn, maar ook rhino, ik denk niet aan hersenvliesontsteking dan zou het beestje erge koorts moeten hebben.

Kyona

Berichten: 4768
Geregistreerd: 19-03-02
Woonplaats: Krimpen

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-05-04 09:09

Ben ook benieuwd wat je eigen dierenarts ervan zegt. Misschien kan je ook wat andere dierenartsen bellen voor telefonisch advies (waar zij aan denken bij het aanhoren van je verhaal). Sterkte!

HorseMoments

Berichten: 6146
Geregistreerd: 21-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 21-05-04 09:37

Hoi we hebben het veulen in laten slapen. In de bloedtest is niets duidelijk naar voren gekomen. Toch waren de verschillende dierenartsen het er allen over eens dat het iets in de hersenen geweest moet zijn. Er werd gedacht aan een langzame vorm van hersenvliesontsteking. Wat het precies was zullen we nooit weten, een ding was zeker dat ze het niet meer gered had. Het barking sydroom was het niet ze maakte geen geluid. Ook geen rhino. Wat het wel precies was blijft een raadsel het zat iig in het hoofd. hoe alles precies is gegaan kun je lezen in het topic op vvdd

Kitten
Berichten: 1717
Geregistreerd: 12-05-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-05-04 12:33

He wat jammer nou, maar ik denk dat jullie er heel wijs aan hebben gedaan, niet dat het daardoor minder verdrietig wordt. Ik heb inmiddels jouw hele verhaal gelezen, (ik kom niet zo vaak op dat gedeelte van het forum) en mijn boeken er even op na geslagen. Wat ik je schreef, was inderdaad correct maar niet helemaal compleet. Wat jouw veulentje had, zou inderdaad een langzame hersenvlies ontsteking kunnen zijn geweest, maar dan blijft het vreemd dat het bloedbeeld niets liet zien en er geen koorts was. De boeken (3) waren het unaniem eens over het volgende: de symptomen die jij beschreef komen meestal voort uit een zuurstof gebrek in de hersenen, meestal veroorzaakt tijdens of direct na de geboorte. Wel, dit is dus eigenlijk uit te sluiten, want je schreef dat jouw veulen inmiddels al 5 weken was en voor die tijd kerngezond. Maar.... de boeken gaven nog een ander beeld en dat lijkt er veel meer op, nl zuurstof gebrek in de hersenen opgelopen door een trauma, dus mogelijk een zware hersenschudding/zwelling- of bloeding, opgelopen door een val ( je weet zelf wel hoe veulens in de wei af en toe de beest uit kunnen hangen) of een klap van een ander paard. De volgende symptomen kunnen (hoeft niet allemaal) voorkomen: Apatie of juist hyperactief, epileptische aanvallen, varierend van lichte afwezigheid tot zware stuiptrekkingen, totaal verlies van herkenning tozv zijn moeder en zijn omgeving, dit gaat over in disorientatie en verlies van coordinatie (het blind rondjes lopen en tegen muren en obstakels aanlopen, het niet meer op kunnen staan als ze eenmaal liggen, het verlies van zuig en slik reflectie (vandaar dat je zo'n moeite had hem te laten drinken). >Het heel diep , bijna comatoosch in slaap vallen en bijna niet wakker te krijgen zijn, daarna gaan ze meestal dat vreemde blaffende geluid maken waarna ook het langs de muur van de stal rondjes lopen of met het hoofd tegen de muur staan weer begint. Als ze dit stadium doorkomen (3 tot 8 dagen), schijnen ze te kunnen overleven ( hier wijken de boeken van elkaar af) en volledig te kunnen herstellen ( zegt de een) of gedeeltelijk te herstellen, maar geestelijk afwijkend te zijn, (zegt de 2e) niet te kunnen herstellen met euthenasie als enigste mogelijkheid (zegt de 3e). De enigst mogelijke tussentijdse behandeling bestaat uit het geven van eventueel gedoseerde sedatie bij zwaar overactieve en/of epileptische veulens en volop vocht/ melk toediening middels een sonde, waarbij ook geprobeerd moet worden om ook flesvoeding te geven, dit om de zuigreflectie te stimuleren. Tot zover de boeken.
Ik hoop dat dit epistel ( en de door de vertaling af en toe wat kromme tekst) het voor jouw allemaal wat begrijpelijker, en hierdoor zijn trieste dood ook wat aanvaardbaarder maakt. Ondertussen wens ik je ontzettend veel sterkte met het verlies. Als ik nog iets voor je doen kan laat het dan weten.

HorseMoments

Berichten: 6146
Geregistreerd: 21-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 21-05-04 13:49

Heel erg bedankt! Wat jij hier schrijft is ook wat wij eigenlijk al dachten. Het was wel zo dat er niets aan het hoofd te zien was. Als ze een klap gehad zou hebben door een ander paard zou je daar iets van moeten zien. Het was iig duidelijk dat het iets in de hersenen was. In het bloed was niets te zien ze had geen extra witten bloedcellen etcetera aangemaakt. Geen ontstekingen of aandoeningen aan de lever of nieren. Ik vindt het heel fijn dat je zo je best hebt gedaan om het uit te zoeken en ik denk dat je de spijker op zijn kop hebt geslagen.
Het is spijtig dat het veulen is ingeslapen maar ook weer als ik dit lees denk ik dat we de beste beslissing hebben genomen. Daarnaast waren haar primaire functies op het laatst al erg ver terug gezakt. Ze had geen kans meer op overleven gehad en op deze manier hebben we haar nog wat lijden kunnen besparen.

Nogmaals bedankt voor de moeite het is toch fijn en verhelderend om dit zo allemaal te zien.

Zannekin

Berichten: 3598
Geregistreerd: 02-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-05-04 14:23

Zannekin schreef:
Wij hebben een veulen gehad dat achteroversloeg tijdens het laden. Hij sloeg met z'n hoofd op de grond, kreeg hoogstwaarschijnlijk een bloeding en was half eenzijdig aangetast. Dat verergerde doorheen de dag en die hebben we 's avonds geeuthanaseerd.


Daar was ook niks aan te zien of te voelen. We wisten het doordat we het zagen gebeuren. Als het een doffe klap is met het hoofd op de grond dan zie je niks. Je krijgt je ook niks van stijging witte bloedcellen ofzo.
Die merrie is nu opnieuw drachtig, heeft al 2 veulens dood gehad: 1 door zuurstoftekort bij de geboorte (verkeerde ligging), na een week intensieve zorgen op kliniek ook beginnen stuipen enzo.
De andere door hersentrauma dus. Dan weet je hoe fragiel ze eigenlijk zijn....

HorseMoments

Berichten: 6146
Geregistreerd: 21-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 21-05-04 14:30

Ja moet je eens kijken. Voor deze fokker was het het eerste dode veulen. En als ie er 50 heeft gefokt is het nog weinig en mag je denk ik helemaal niet klagen. De merrie is nu als het goed is drachtig van het 10e veulen. Hopelijk gaat daar alles goed mee.