Ataxi

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Trief

Berichten: 16
Geregistreerd: 07-05-04
Woonplaats: Foudgum

Ataxi

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 10-05-04 18:07

Wat is ataxi? Verward

Alikesflame

Berichten: 5222
Geregistreerd: 12-10-02
Woonplaats: Vledderveen

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-05-04 21:57

het is meestal een beknelling van de zenuwen in de nek (wobblersyndroom) of ergens anders in de rug(gegraat). het paard heeft een evenwichtsstoornis in mindere of ergere mate. in het ergste geval moet je je paard ervoor in laten slapen. Ze kunnen op den duur er ook verlamd aanraken of omvallen. als je ze uit evenwicht trekt duurt het heel lang voor ze hun evenwicht herstellen. je kan ook je paard een slange volte laten lopen en dan zie je dat het buitenbeen heel erg uizwaait.
Vaak hebben ze ook geen gevoel in hun achterlijf (na de zenuwbekneling) en sloffen ze met de achterbenen.

Ik zelf had een 16 jarige merrie met deze aandoening bij de lendenen. bij die van mij kwam het door een val. bij haar was het in zo'n mate dat ze aan 4 benen kreupel was. En dat ze zomaar om kon vallen. Ze is mede door dat ze dit had ook in geslapen. (binnen een week kreeg ze
namelijk ook bloedvergiftiging)

Ik heb ook een 5 jarige zangersheide merrie gereden die dit ook heeft.
het paard kon haast niet galoperen. alleen als je haar heel erg hielp. aan een losse teugel viel ze echt. aan de longeerlijn kon ze ook niet galoperen. (alleen met een pessoateugel)

Ataxie kan ook komen door rhino

Spikkel

Berichten: 4030
Geregistreerd: 29-12-01
Woonplaats: Antwerpen

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-05-04 22:03

Bij de zoekfunctie kan je heel veel vinden.
Vermoedelijk had Ruâno dit ook maar dat was maar uit onze verondertselling heb er dus ook nog wat van op de computer staan :

Ataxie wordt veroorzaakt door een vernauwing van de ruimte in de wervelkolom, zenuwbanen komen in de knel te zitten, en de aansturing van de benen kan niet zo lopen als het zou moeten. Oorzaak kan erfelijk zijn, maar ook een trauma (als ze gevallen zijn of iets dergelijks) .Met training kun je in bepaalde gevallen de spieren sterker maken, maar ik ken ook gevallen waar het nooit meer goed is gekomen en er nooit meer op het paard gereden kon worden.

Een paard met lichte ataxie kan als je bij hem de achterbenen gekruist zet, blijft hij zo staan. Een "gezond" paard zal zich corrigeren door z'n benen weer normaal te zetten, een paard dat ataxie heeft niet.

Veel dierenartsen zeiden dat er geen behandelwijze was. Tot ik ben beland bij een homeopatische dierenarts. Dat heeft niet geholpen. Nu zou ik het proberen bij accupuncturiste , want die behandelt ook ataxische paarden.

Ook voorkomend bij ataxie : bij de hoefsmid moeite met de achterbenen nomaal optillen, paard trekt ze dan ineens krampachtig naar zijn buik toe.

Met de naam ataxie wordt een zeer complex scala van aandoeningen aangeduid. Ataxie staat dus niet voor één bepaalde aandoening, het is een verzamelnaam. Ataxie is een medisch begrip dat is afgeleid van het Griekse woord ataxia, dat letterlijk tekort aan orde betekent. In de veterinaire betekenis wordt de term ataxie gebruikt om een coordinatiestoring aan te geven.
Ataxie is het gevolg van een aandoening van de zenuwbanen in het centrale zenuwstelsel (hersenen of ruggenmerg). Afhankelijk van de plaats van de aandoening kan een paard aan alle vier de benen atactisch zijn of alleen aan de achterbenen.

Bij ataxie gaat het paard ook ongewoon veel struikelen.

Oorzaken:

- Aandoeningen aan de halswervels. Dit wordt ook wel wobbler genoemd. Deze aandoening uit zich bij paarden in de groei. De ruimte in het wervelkanaal van de halswervels is vernauwd. De vernauwing treedt vooral op tussen de derde en vijfde halswervel, waardoor het ruggenmerg op deze plaats bekneld raakt. Het buitenste deel van het ruggenmerg dient voor de beweging van de achterbenen, vandaar dat ook hier de eerste verschijnselen zich voordoen.

- Trauma van wervels en ruggenmerg. Dit kan optreden ten gevolge van een ongeluk of door verkeerd terechtkomen na een val (bijvoorbeeld steigeren en achteroverslaan).

- Na Rhino kan een paard ook atactisch worden.

Alikesflame

Berichten: 5222
Geregistreerd: 12-10-02
Woonplaats: Vledderveen

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-05-04 22:32

ik ken ook nog en fries die idd in haar groeiperiode wobbler heeft gekregen. het beestje zou nooit zadelmak gemaakt kunnen worden.

YOYO
Berichten: 62
Geregistreerd: 28-01-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-05-04 23:04

Een paard wat erg moeilijk wil verzamelen (terwijl hij door een goede ruiter gereden wordt) struikelt, moeilijk galoppeert, zelf zijn benen gekruist neerzet, en een slappig staartje heeft.
Kan dit ook ataxi zijn?

Alikesflame

Berichten: 5222
Geregistreerd: 12-10-02
Woonplaats: Vledderveen

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-05-04 23:35

ja dat zou best kunnen. vooral moeilijk galoperen. je zou eens een stukje rechtuit moeten draven en dan hem uitbalans brengen en kijken hoe snel hij herstelt. binnen enkele passen moeten ze zich herstellen.

Miepmiept
Berichten: 2032
Geregistreerd: 20-10-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-05-04 14:49

Een kennis vertelde mij laatst dat haar paard een evenwichtsstoornis had en de hoefsmid haar achter niet kan bekappen omdat ze anders omvalt, is dit dan ook ataxi? En kan dit dan ook eigenlijk erger worden? Volgens mij heeft ze verder nergenst last van en ze is een jaar of 6.

Morrie

Berichten: 22311
Geregistreerd: 08-07-03
Woonplaats: 't Gooi

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-05-04 14:52

Citaat:
de hoefsmid haar achter niet kan bekappen omdat ze anders omvalt, is dit dan ook ataxi

dat heeft mijn paard ook sinds kort.
Begin maart heeft hij heftige zooi ingespoten gekregen tegen schurft en sindsdien kan hij geen achtervoeten meer geven.
bij de smid is hij een aantal keren gevallen en hij heeft van de week naar mij uitgehaald toen ik het weer probeerde Scheve mond

Ik hoop maar dat het tijdelijk is......maar het duurt al dik 2 maanden.

Hij is er ook tijdens het rijden een paar keer bij gaan liggen en hij stapt sinds die entingen wat lateraal.

Ik rij niet meer serieus met hem (geen lessen meer ) alleen nog 1 keer per week een bosritje van hooguit een uurtje, verder staat ie 24/7 op de wei

Alikesflame

Berichten: 5222
Geregistreerd: 12-10-02
Woonplaats: Vledderveen

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-05-04 16:57

het lijkt me vesrtandig om er een veearts bij te halen. bij mijn paard kon het steeds erger worden. net zo lang tot ze verlamd zou zijn. (dit hebben wij dus niet laten gebeuren en het beste voor haar gekozen)