Lang verhaal, wat te doen met twee merries?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
K_Thordis
Berichten: 5
Geregistreerd: 12-12-16

Lang verhaal, wat te doen met twee merries?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 20-04-17 21:19

Even kijken waar ik ga beginnen.. Ik zou graag jullie mening horen over twee oudere merries. Ik zal het verhaal zo duidelijk mogelijk proberen te omschrijven.
Een jaar geleden heb ik twee merries overgenomen, de eigenaar was overleden en niemand wilde ze hebben. Ze waren toen 26 en 28 jaar oud, ik was meteen verliefd toen ik ze zag. Ik dacht als ik ze nog een paar goede jaren kan geven doe ik dat. Rakel, de jongste, een palomino merrie was al ontzettend mager, ze hebben niet door gehad dat ze de hele winter niks heeft kunnen eten. Rún, de merrie van 28 jaar, een wildkleurbruine, zag er verder goed uit.
Toen ze bij mij kwamen mochten ze lekker de hele dag gras eten, uiteraard is dit rustig opgebouwd, maar ze hadden het wel nodig. Ze mochten bij een paar andere merries staan en al vrij snel begon Rún rondjes te lopen. Vanaf ongeveer 6 uur 's avonds tot 8 uur 's ochtends, het ergste was dat Rakel mee moest! We zijn er ook achter gekomen dat ze erg eczeem had. We hebben ze een tijdje uit elkaar gehaald, ze bleef lopen, bach bloesems, homeopathie, van alles geprobeerd maar ze bleef lopen. Uiteindelijk, ik denk drie maanden later, stopte ze. Gelukkig. Ik denk dat ze ontzettend veel stress had van de verhuizing, al het vertrouwde was weg. Maar goed. De hele zomer hebben ze lekker kunnen eten, Rakel stond de hele dag op de wei. We hebben veel gewandeld. Ze gingen aan de fiets mee, veel grondwerk gedaan. Ze waren erg lief en vonden het zo leuk als ze mee mochten!
Ze zijn altijd netjes ontwormt en behandeld door de tandarts. Die had er voor hun leeftijd niet veel op aan te merken, ondanks dat er wel het een en ander moest gebeuren.
Vervolgens werd het herfst en gingen ze langzaam over op hooi. Het enige wat ik na etenstijd vond waren proppen. Nogmaals de tandarts laten komen maar hier werd het niet beter op. Ik ben gaan bijvoeren, Senior Priores, aangeraden door de dierenarts. Luzerne, lichte sportbrok (vanwege de eiwitten), basisbrok, maismeel, lijnzaad, grasbrok en nog veel meer. En eigenlijk werden ze niks dikker. Ik heb contact opgenomen met Subli waar ik veel voer van had, die gaven mij het advies dat Senior Priores een totale vervanging is van al het eten dus dat ze dan geen ruwvoer meer mogen hebben. Dit heb ik geprobeerd maar dit vonden ze niet lekker zonder de brokjes dus lieten ze dit staan (tuurlijk, dat doe je ook als je heel mager bent ;-)). Daarbij liep dit alles behoorlijk hoog in de kosten.
De dierenarts erbij gehaald en die heeft geconstateerd dat de jongste merrie EOTRH heeft, we zouden alle tanden kunnen laten trekken, maar dan moet ze eerst dikker worden omdat ze dan waarschijnlijk een paar dagen niet kan eten. Nu heb ik het vermoeden dat ze ook nog een aandoening aan haar kaakgewricht heeft, ze kauwt namelijk niet goed. In plaats van kaar kiezen over elkaar schuiven kauwt ze meer als een mens. Dit soort aandoening zijn pijnlijk en meestal mag je niet meer aan de oren komen, ook kunnen ze er slecht van gaan zien, dit heeft ze allebei. Het punt is alleen dat je hier niks meer aan kunt doen. Ik ben dan wel bijna 200 euro kwijt aan het verwijderen van de tanden en dan zou het zomaar kunnen dat het niet eens helpt. En dan heb ik het nog niet eens over wat de stress en de verdoving met haar zullen doen.
Rún, de oudste merrie heeft vanaf maart alweer verschrikkelijk veel last van de vliegjes, zo erg dat ze niet meer kan eten, alleen maar stampen en jeuken, ondanks dat ik haar insmeer met verzachtende zalf en de rambo deken die ze op heeft. Ze staat nu met zonsop- en ondergang op stal.
Oke, het verhaal is bijna af. Hoe het nu gaat: ze krijgen de hele dag gras, het begint net een beetje te groeien dus dit mogen ze lekker opeten. Nu blijkt dat ze, als het langer is dan 5 centimeter, proppen gaan kauwen. Daarbij heb ik nog meer paarden en die moeten ook nog wat gras kunnen eten straks. Ik zit gewoon heel erg in dubio over wat ik nu moet doen. Ze krijgen dus volop gras, daarnaast nog Senior Priores, grasbrok, basisbrok, luzerne en wat maismeel. En eigenlijk zijn ze nog mager. Mijn vraag is eigenlijk, wat nu? Hoe ga ik met ze de volgende winter doorkomen? Ik heb nog nooit een paard gehad die met zoveel eten toch zo mager bleef.. De vraag is ook, wil ik ze dat nog aan doen? Van de andere kant vind ik het zo verschrikkelijk moeilijk, alleen de gedachte al dat ik ze misschien moet laten gaan...
Maar moet ik dan nog gaan dokteren, bloedonderzoek enzo? Ze worden dit jaar 27 en 29 jaar oud. Dat is ook al een hele leeftijd en mochten ze iets hebben wat dit kan verklaren, hoeveel mogelijkheden heb ik dan nog?
Wat ik nog was vergeten te melden, Rún de oudste merrie, heeft al haar wintervacht losgelaten, ik denk dat ze gevoelig is voor al het zetmeel wat ze nu krijgt. Ondertussen groeit er wel weer zomervacht op maar ik moest kiezen tussen een mager of een kaal paard...
Hoe dan ook, het is een lastige situatie, wat vinden jullie?

Het enige wat ik wil is het beste voor de merries. Het moet in het belang van het paard zijn.
Alvast bedankt voor het lezen en het meedenken!

Ik ben helemaal niet goed in dit soort forum dingen dus als het verkeerd staat, sorry!

Hobbyhorse

Berichten: 1320
Geregistreerd: 18-01-14
Woonplaats: Ja

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-04-17 21:28

Moeilijk , je doet er duidelijk alles aan maar misschien is het gewoon tijd ze te laten gaan.
Wat vind je DA overigens?

Zinzi_jewel

Berichten: 8809
Geregistreerd: 24-01-08
Woonplaats: In het mooie zuiden !!

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-04-17 21:30

Heel eerlijk
Ze zijn oud
Mooi leven gehad
Moeten ze dit lijden nog doorstaan ?
Laat ze samen gaan ...

belle_boef

Berichten: 10741
Geregistreerd: 13-02-08
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-04-17 21:30

Het mag ook wel een keer klaar zijn. Als leven lijden wordt....

dingogirl
Berichten: 1252
Geregistreerd: 10-10-13
Woonplaats: midden limburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-04-17 21:31

Als ik lees wat je allemaal hebt gedaan en doet voor hun, en ze zijn nog niet op gewicht te krijgen en hebben nog meerdere problemen, dan zou ik beslissen dat het goed is geweest. Ze hebben een goed leven gehad en dan komt er een moment dat het (ook door alle problemen) dat het genoeg is geweest. Ze hoeven geen pijn en ongemak te hebben.

sakvis
Berichten: 947
Geregistreerd: 14-08-08
Woonplaats: In de stal!

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-04-17 21:35

Ik vind het echt geweldig dat je deze twee dames hebt overgenomen en ze zoveel kansen geeft!
Je hebt al een hoop uitgesloten en onderzocht. Ik vroeg mij af of je wel eens op cushing hebt getest?

nicky_rilana

Berichten: 6110
Geregistreerd: 26-07-10
Woonplaats: eerst werden we gebombardeerd en nu gaan we die mensen helpen, raar dorp woon ik

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-04-17 21:43

Als ze proppen maken is er iets mis met de kiezen. Mag ik vragen wie je er als gebitsverzorger bij hebt gehad? Mag ook via pb.
Van eotrh kunnen ze flink last hebben maar dit uit zich vaak in het niet goed af kunnen bijten van een wortel. Door eotrh gaan ze zeker geen proppen maken dat is onmogelijk.
Waarschijnlijk zit er ergens een kies los op deze leeftijd, als deze er dan uit is kunnen ze weer eten, en zullen de paarden weer gelukkiger zijn.

Eilinora

Berichten: 11918
Geregistreerd: 23-10-04

Re: Lang verhaal, wat te doen met twee merries?

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-04-17 21:50

Eens zijn ze op....wij hebben onlangs afscheid genomen van de 17 jarige merrie met ernstige chronische hoefbevangenheid.

Als het niet meer gaat dan is het het eerlijkste om ze te laten gaan.

Amber90
Berichten: 59
Geregistreerd: 19-11-15

Re: Lang verhaal, wat te doen met twee merries?

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-04-17 22:00

Wat ontzettend goed en mooi om te lezen dat jij deze meiden nog een kans hebt gegeven.
Als ik het verhaal zo lees zou ik in overleg met de DA kijken of je ze kan laten inslapen. Je hebt er heel veel aan gedaan, maar het is een keer goed. Hun laatste jaar is alles geweest wat ze zich konden wensen.

tamary

Berichten: 29185
Geregistreerd: 19-06-02
Woonplaats: Drenthe

Re: Lang verhaal, wat te doen met twee merries?

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-04-17 22:09

Zeer respectabele leeftijden. Als je zoveel voert zonder resultaat is de opname van voedingsstoffen waarschijnlijk verminderd door ouderdom en daar valt niks aan te behandelen.
Ik zou zeker ivm de tandproblemen en de seme kiezen voor inslapen op zo kort mogelijke termijn.

kvika

Berichten: 3764
Geregistreerd: 09-04-01
Woonplaats: stompetoren

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-04-17 22:26

aan de namen te horen zijn het vast ijslanders, die zijn sterk. ( mijn oudje is 28) mijn ervaring bij vrienden dichtbij dat na het trekken van de EOTRH tanden ze al binnen een paar uur staan te eten.

Maar als je ze ivm leeftijd een mooi leven gegeven hebt,is het einde ook een prima oplossing.
Welk deel van Nederland heb je ze staan?

Mizora

Berichten: 18098
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Oudenhoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-04-17 22:35

Qua voer kan je pavo nature's best gaan proberen. Ik ga heel eerlijk zeggen dat wat ik nu ga vertellen ik tot nu toe alleen nog maar heb doorgerekend en er nog geen paard zo op heb gehad, maar op papier klopt het en er zit een ruime veiligheidsmarge in. Als je 1kg nature's best per 100kg paard voert en, uit mijn hoofd gezegd, 0.5kg hooi of grasbrok, dan krijgt je paard voldoende van alles binnen (bij een paard van 500kg totaalgewicht dus 5kg nature's best en 2.5kg grasbrok). Helaas laat mijn computer mij niet meer toe na 22.00 dus ik kan morgen pas laten zien hoe dat dan met de behoeftes uit komt.

Nature's best heeft een gelijkwaardig ruwe celstofgehalte vergeleken met sp (nb 19%, al 18.9%), een iets hoger energiegehalte (0.80 vs 0.77ewpa), iets hoger vrep (12% vs 11.4%), een lager suikergehalte (2.4% vs 5.3%) maar een hoger zetmeelgehalte (16% vs 7.7%) en dus een hoger totaal z+s (18.4% vs 13%). De vitamine dosering is 2.5 tot 10x zo hoog, waarbij alsnog niets in de gevarenzone komt bij de door mij aangegeven dosering en ook de belangrijke mineralen zijn 2.5x zo hoog gedoseerd (waarbij ik moet zeggen dat pavo de analyse geeft terwijl subli de toegevoegde mineralen geeft, waardoor bijvoorbeeld van ijzer en mangaan bij subli de waardes ver onder de behoefte zijn terwijl deze waarschijnlijk wel op orde zijn doordat dit uit de grondstoffen komt. Helaas heb ik, ondanks er herhaaldelijk om vragen, geen analyse van subli weten te bemachtigen. Toch trekt dit geenszins de verschillen in mineralen echt tussen pavo en subli, in subli zit bijvoorbeeld te weinig vitamine E om met 1kg per 100kg paard klaar te zijn als het paard er geen brok naast krijgt. Een paard heeft namelijk minimaal 100iu nodig (en gewenst is 300iu) per 100kg paard en subli heeft er slechts 80iu/kg voer in toegevoegd. Doordat vitamine E in gedroogde producten vaak zeer laag is, is de kans dat dit door de grondstoffen aangevuld is zeer laag. Idem dito met selenium. De minimaal dosering is 0.3mg/100kg paard (Ik hou als maximum de veilige grens van 1mg/100kg paard aan, maar het cvb gaat uit van 4mg/100kg paard als grens), in Nederlandse grondstoffen zit er vaak heel weinig selenium daarom hebben paarden in Nederland al vaak seleniumkrapte, subli doseert met 0.16mg/kg product dus per 100kg paard. Nature's best bevat 0.45mg/kg product, nog ruimschoots binnen de veilige marge, maar ook ruimschoots voldoende.

Nu zeg ik niet dat ze in laten slapen fout is, je hebt ze nog een mooi jaar gegeven en of het zo genoeg is kan alleen jij beslissen (samen met de dierenarts). Maar met voeding kan je mogelijk zo wel echt wat. Eventueel nog aangevuld met olie. Het is in ieder geval fijn om een keuze te hebben.

K_Thordis
Berichten: 5
Geregistreerd: 12-12-16

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 20-04-17 22:55

Wat fijn dat jullie allemaal zo meedenken!
Ik denk wat het voornamelijk zo moeilijk maakt is dat ze op dit moment "gezond" zijn. Ze zijn heel blij en ontzettend ondeugend! Ze lopen vrolijk door de wei heen en in het bos zijn ze bijna niet bij te benen haha.

Even kijken naar de vragen.
Ik heb nog niet overlegt met de dierenarts. Ik wilde eerst voor mijzelf een beetje op een rijtje hebben wat reëel is en wat ik allemaal nog zou kunnen doen.

Op Cushing heb ik ze niet getest. Ik heb een merrie die dit heeft dus ik let altijd op als ik iets verdachts zie. Ze komen goed door de haren heen, hebben geen lange vacht, geen vetophopingen. En ik denk dat ze van al het eten wat ze krijgen allang hoefbevangen waren geworden... Bedankt voor het meedenken!

Ik zal geen namen noemen over de tandarts maar degene die ik had kwam al jaren bij ons en was zeer kundig met de paarden, dat vind ik zelf ook erg belangrijk. Ik hoor ook van andere mensen goede verhalen en ze zijn allemaal erg tevreden. Ik heb een soort 'second opinion' laten doen door mijn dierenarts die tevens tandarts is.
Beide konden geen losse kiezen vinden.. Eigenlijk hadden ze nog een best goed gebit voor hun leeftijd, alleen de kiezen waren wel erg kort.

Wat verschrikkelijk dat je je 17 jarige merrie hebt moeten laten inslapen... Pfff.. dat is veel te jong. Maar met chronische hoefbevangenheid hebben ze zoveel pijn.. Wat ik ook vooral het moeilijke daaraan vind is de lange weg terug. Daarbij is niemand het erover eens of het weer goed kan komen.. Maar je wil zo graag dat je vriendje zonder pijn zo lang mogelijk bij je kan blijven...

Wat lief dat je zegt dat dit alles was wat ze zich konden wensen. Dat doet even heel erg goed..

Ik vermoed ook dat ze het gewoon allemaal niet meer goed kunnen verteren. Ik vind ook erg veel terug in de mest. En jammer genoeg is daar inderdaad niks aan te doen...

Het zijn inderdaad IJslanders! Ik hoor ook overal erg goede ervaringen over het trekken van de tanden bij EOTRH. Daarom zit ik er toch over te twijfelen of ik het zal doen..
Ze staan in Drenthe.

kvika

Berichten: 3764
Geregistreerd: 09-04-01
Woonplaats: stompetoren

Re: Lang verhaal, wat te doen met twee merries?

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-04-17 23:01

Drenthe is wel lastig voor zomer eczeem dan weer, opstallen is dan idd het beste.
Ik kan natuurlijk niet zo zien, maar denk dat na het behandelen van het gebit, ze alleen maar meer opknapt.

@ voer, zelf ben ik dealer van vitalbix, dat zou ook zeker goed kunnen passen bij jouw paarden, maar nu lijkt het misschien meer op reclame. kijk eens zelf op de site naar "onze"producten

K_Thordis
Berichten: 5
Geregistreerd: 12-12-16

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 20-04-17 23:03

Bedankt voor de informatie over de voeding. Ik het misschien wel kunnen vervangen door de basisbrok die ze nu krijgen. Ze vinden de senior priores erg lekker dus die wil ik er ook zeker inhouden. Ik werk ook met het cvb tabellenboek en heb voedingscursussen gedaan op Barneveld. Ook werk ik met een rekenprogramma, ik heb wel eens ingevuld wat ze allemaal kregen, stond eronder: volgens onze berekening kan een paard dit rantsoen niet opeten. Nou die van mij met veel smaak haha.
Ik probeer het vooral zo uitgebreid mogelijk te houden, maar ze krijgen nu ook jong gras erbij en ik heb het idee dat dit nog het allerbeste aanzet. Wat dat betreft zit er dan wel weer veel zetmeel in de nature's best van Pavo, als je dat berekend met het gras en alle andere dingen denk ik wel dat dat veel wordt samen. Vandaar dat ik ook altijd voor iets koos waar eiwitten in zaten zodat ze met wat beweging weer spieren aan kunnen maken.
Ze zijn ook weer niet broodmager, ze zien er op dit moment best mooi uit, ze hebben zelfs een eetbuikje! Maar ik weet dus alleen niet hoe dit verder moet, omdat ons gras ook een keer opraakt. En ik ben wel aan het kijken of ik land ergens kan huren maar dan moet ik ze ook weer verplaatsen wat ik eigenlijk Rún weer niet aan kan doen..

Mizora

Berichten: 18098
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Oudenhoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-04-17 23:07

Maïsmeel is sowieso lastig te verteren, met 50% mag je bij een paard in optimale gezondheid al blij zijn. Ik ben om die reden geen fijn van maïsmeel, als ik maïs voer dan is het die van marstall, deze is namelijk ontsloten (=duur proces, dus als het niet op de zak staat is het niet gebeurd) waardoor de vertering naar 80% gaat en dan voer ik nog niet meer dan maximaal 1g/kg paard per maaltijd. Lijnzaad moet behalve bij extreem goede kauwers gemalen worden om te worden verteerd, ik weet niet of je dat nu doet?

Wat voer je nu per paard precies (hoeveelheid, merk, product), bij voorkeur gewogen kgs en per tijdstip (ochtend, middag, avond is precies genoeg bij 3 voerbeurten).

Angela

Berichten: 25692
Geregistreerd: 21-03-05
Woonplaats: Beuningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-04-17 08:44

Eerst een verplaatsing: je vraag gaat voornamelijk over het dikker krijgen van je paard en daardoor past het beter op Voeding en Supplemeten. Daarvoor is een centraal topic waar je al veel informatie uit kunt halen: [VS] [CENTRAAL] Voeding voor het oudere paard en [VS] [CENTRAAL] paarden die te dun zijn. Omdat er echter bijkomende vragen zijn en je al veel geprobeerd hebt laat ik je topic wel open.

Dan ook nog mijn antwoord op je vraag: Je zegt veel over het gewicht. Bij oudere paarden vind ik echter iets anders nog veel belangrijker in het bepalen van wanneer het "klaar" is, en dat is hoe voelt het paard zich? Mijn oude merrie is ook twee jaar heel erg mager geweest, maar liep als een zonnetje, was helder en alert. Pas toen dat omsloeg hebben we haar laten gaan. Natuurlijk wil je zoveel mogelijk voeren als mogelijk, maar zou het paard zelf als uitgangspunt nemen om te kijken wanneer genoeg genoeg is, niet hoeveel vet er op de botten zit.

Vraag hierin je dierenarts ook steeds eerlijk te zijn. Ik had het geluk een fijne dierenarts te hebben die daarin met me mee dacht. Dekentje lag er bijna het hele jaar op, puur voor de voorbij gangers die een oud (ze was 32) niet herkenden boven een enkel mager paard, en in de winter om haar warm te houden.

Kelly08
Berichten: 224
Geregistreerd: 05-09-15

Re: Lang verhaal, wat te doen met twee merries?

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-04-17 09:29

Misschien toch eens een bloedtest doen. De lever gaat achteruit van oudere paarden. Een onwijs belangrijk orgaan. Als deze minder functioneerd kun je er in stoppen wat je wilt. Als je weet of de lever inderdaad minder werkt, dan kun je deze ondersteunen met bijvoorbeeld mariadistelzaad. P.s. ik vind het fantastisch wat je voor ze doet!

K_Thordis
Berichten: 5
Geregistreerd: 12-12-16

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 21-04-17 09:34

Dat is inderdaad iets wat ik voor ogen probeer te houden. Het moet nog wel een leuk leven zijn en een paardwaardig bestaan. Ik heb altijd wel het idee dat je daar als eigenaar soms anders tegenaan kunt kijken. Het zijn je vrienden en het liefst wil je ze natuurlijk niet laten gaan. Ik heb het idee dat ze nog steeds wel erg blij zijn. Hoewel Rún nu wel erg veel last van de vliegjes heeft terwijl de andere paarden niet eens zwiepen met hun staart (ik heb er nog drie met eczeem...).
Bedankt voor al jullie reacties en het meedenken.
Ik ga het per dag bekijken en zoveel mogelijk in het belang van het paard. Als ze niet meer gelukkig zijn en het sprankeltje uit hun ogen verdwijnt zal ik eerlijk zijn en een goede keus maken. Ik heb een erg fijne dierenarts die mij hier goed ik kan begeleiden.
Even een mening van anderen horen was wat ik nodig had. Ik moet zeggen dat ik er wel verdrietig om ben, ik wist altijd al dat ze niet lang bij mij zouden blijven maar afscheid nemen is lastig. Ik ga elke dag een geweldige dag voor ze proberen te maken. Ze verdienen het!

Wat mij betreft mag hier nu een slotje op. Ik ga er het beste van maken!