medicijnen bij tying up?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Dit onderwerp is gesloten, je kan geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen.Onderwerp gesloten
 
 
JeanPaul

Berichten: 208
Geregistreerd: 18-09-02
Woonplaats: Deinze, België

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-02 12:03

Het goedkoopste en beste middel tegen "tying-up" heb je zelf in de hand.
Na een krachtinspanning moet je het restant van niet gebruikt melkzuur uit de spieren halen
en dit kan je het best doen door 10-15min zo traag mogelijk te draven NET na
een krachtinspanning.

Om melkzuur uit de spieren te halen heb je zuurstof nodig.
Vanaf je anaeroob traint ga je minder zuurstof opnemen en meer melkzuur aanmaken.

Het punt waar de zuurstof optimaal is, waar het meeste melkzuur wordt omgezet naar
ATP (ATP=Adenosine Tri Phospat) is bij een hartslag van 130-140 Dit is zeer lichte draf.

Dus om minder problemen te hebben met Tying up, ga je hem gewoon nadat hij is gewerkt
een goede "warming-down" geven, van mijn part mag je nog 3h stappen, niets gaat op
tegen 10-15 min lichte draf. (Hartslag bij stap is om en bij de 80)

Best kan je ook een paard dat gevoelig is aan tying up, elke dag licht werk geven.
Zeker niet in zijn stal laten staan, beweging is wat de spieren bezig houd.

Veel geluk


JeanPaul

Berichten: 208
Geregistreerd: 18-09-02
Woonplaats: Deinze, België

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-02 13:43

Fabienne, vetten is wat je net niet nodig hebt. Dit is een verkeerd beeld velen hebben van paardensport, of sport in het algemeen.

Het enige moment dat spieren vetten gebruiken is als een paard staat te rusten. Vetten zijn een trage brandstof. Wat je nodig hebt zijn koolhydraten.

JeanPaul

Berichten: 208
Geregistreerd: 18-09-02
Woonplaats: Deinze, België

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-02 14:35

zannekin, Wat deze studies betreft ben ik 500% mee akkoord. vooral dan deze Dietary Protein Restriction and Fat Supplementation Diminish the Acidogenic Effect of Exercise During Repeated Sprints in Horses: http://www.nutrition.org/cgi/content/full/131/7/1959


Inderdaad waar vetten zitten zitten geen koolhydraten! Dus ik zou zeggen geef jij maar lekker vet en ik lekker koolhydraten en kijken welke paarden het beste presteren.

Misschien ff wat meer uitleg.
1) Velen denken dat melkzuur (lactic acid, of zoals in de studie wordt gesproken over acidogenic effect) slecht is, want zoals alle dierenartsen zeggen "melkzuur is slecht". Probleem is dat dit een foute theory is. En deze Theory werd rechtgezet in een study van Professor Gevers in 1977!!! Ja inderdaad al zo lang. Nadien heeft een zekere proferssor Roberts in 98 en dat is al recenter deze studie dan ook wetenschappelijk bewezen. Een paard presteerd niet door een TEVEEL maar een TE KORT aan melkzuur.

Zoals ik al zei ATP is de brandstof voor de spieren, ATP kan je niet voederen, dit komt uit verbrandingen en omzettingen. Van zodra een wedstrijd aanvangt gaat het lichaam ATP aanmaken (een deel zit opgeslagen in de spieren maar dat is niet veel) het maakt dit aan uit CP (Creatine Phosphat) Dit is echter maar voor een 5sec zo.
Nadien schakelt het systeem zich over naar glycogeen. Glycogeen wordt bekomen door glucose om te zetten naar glycogeen. Glucose zijn koolhydraten, suikers enz.
De FT (Fast twitch) spiercellen gaan deze glycogeen omzetten naar ATP en het byproduct wat er van overschiet, dat is namelijk Pyruvaat. (Melkzuur).
Van zodra er geen glycogeen meer voorhanden is gaat het lichaam zich overschakelen op tragere brandstoffen. Het paard vertraagt, en de hersenen schaken de grote glycogeen verbranders uit. De eerste en initieelste functie van het paard of mens is nog altijd in leven blijven en niet een wedstrijd of training af te handelen.
Vanaf dan nemen de 2de linie spiercellen over, namelijk de FTH spiercellen. Deze gaan dat pyruvaat omzetten naar ATP maar hiervoor hebben ze zuurstof nodig. Van zodra er hier ook geen meer voorhanden is schakelt het lichaam over op ST (Slow twitch) spiercellen en die verbranden dan VET maar dat is de traagste verbranding, en vandaar ook tragere prestaties.

Ik heb al meerdere testen gedaan en een ervan is dat ik verschillende paarden voor een wedstrijd een verhoogd aantal koolhydraten heb toegedient, met als gevolg, betere prestaties, langer uithouding vermogen en veeeeeeeeeel betere recuperatie.

Dit is nadien al uitgetest op ALLE paardensport disciplines die als doel hebben om top prestaties te leveren, van Dressuur, over jumping , tot wedstrijden van 1609 m tot 160Km (endurance) en hierdoor zijn pracht prestaties geleverd.

Ik wil met jou een test doen, en kijken wat paardenvoeder is.
We zetten een emmer haver voor zijn neus en een emmer Vetten je mag van mij kiezen dewelke. Kijk eens welke hij eerst op eet ?????

Ik daag je uit!
Op de universiteit van Utrecht is een student en die heeft een onderzoek gedaan op 20 paarden, 10 werden een verhoogd aantal koolhydraten gegeven en 10 een hoger vetgehalte in het voeder. De paarden die de beste prestaties leverden waren die met de koolhydraten. De anderen werden moddervet en konden geen stap meer voor uit.
Als je graag studies hebt over koolhydraten, zeg maar hoeveel je er wil.
Er zijn er onnoemelijk veel. Wat mij betreft "What works is real" en ik heb het met mijn eigen ogen gezien.

JeanPaul

Berichten: 208
Geregistreerd: 18-09-02
Woonplaats: Deinze, België

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-02 15:17

De reden waarom het werkt met olie is erg simpel. Je kan dat zelf ook uitproberen hoor. Melkzuur is een zuur (acid) neem gewoon een zure oplossing en smijt er wat olie of bakboter in en wat heb je? een schuimige massa. Inderdaad!! Een zuur wordt opgelost door middel van vet.

Het wordt dan niet verbrand door de spieren, maar de spieren worden dan wel leeggemaakt. En ik veronderstel dat daardoor inderdaad je tying up probleem gaat opgelost geraken. MAAR deze schuimige massa gaat dan nadien problemen veroorzaken in de lever.

Hier een leuke test voor jou! Geef je paard een zware training. Gebaseerd op jou vet dieet. En neem nadien bloed. En kijk naar de SGOT,LDH waarden (voor diegenen die ff niet meezijn, dit zijn de waarden die aanduiden hoeveel spierafbraak er is geweest en dit zijn ook de waarden die hoger zijn dan 2-3000 indien je tying up hebt)

De week nadien (denk er aan een paard heeft 4 dagen nodig om te bekomen van een zware inspanning (Supercompensatie, voor diegenen die dit niet kennen, just call my name))
Dus de week nadien doe je terug een zware inspanning maar dit maal heb je overgeschakeld op een koolhydraat rijk dieet (liefst 3dagen voor de wedstrijd beginnen) en neem terug bloed. En wat zie je veeeeeeeeeeeeeeel minder spierafbraak!!! (als de waarden bij vet 350 waren heb je nu nog 250 wat aanvaardbaar is!

Ga je dan naar het melkzuur zien kan je waarden hebben tot 40 millimole! en weet je wat de dag nadien geen tying up! toch raar! nee?

Hoe is men ertoe gekomen? Een van de beste sportfysiologen voor paarden (NR1 al jaren wat interval training betreft) werd geroepen bij een renpaard. De laatste 7 uitslagen van dit renpaard waren een fiasco. Het paard starte als eerste en na 1200m stopte het zo hard dat de andere paarden moesten uitkijken of ze liepen over hem heen.

Het paard werd gans onderzocht, van kop tot teen, bloed afname, melkzuur bepaling enz. Melkzuur was 22milimole wat normaal is na zo'n inspanning.

Het paard vertoonde geen gebreken, of pijn of wat anders dan ook.
Er werd vastgesteld dat het paard in de ren liep en dat het net was dat het zonder brandstof viel. Hierdoor heeft met het paard 3 dagen voor de volgende race 3 keer per dag 110 gr suikers toegevoegd.
He resultaat was verbluffend. Het paard eindigde 2de.
Men heeft dit nadien nog enkele keren geprobeerd en de uitslagen waren 2keer 2de en 4 keer eerste!

Omdat dit ook toeval kon zijn heeft men dit geprobeerd over gans de wereld in alle andere disciplines en de resultaten waren verbluffend.

Vorige week maandag op het congress van het ICEEP (dit is het International Congress for Equine Excercise Physiology) heeft men duidelijk gesteld dat niet Vet is wat een paard nodig heeft maar wel degelijk Koolhydraten.

Ik heb spijtig genoeg geen linken naar studies, maar indien U wenst wil ik ze een voor een door uw mailbox sturen, ik zou zeggen maak wel plaats want het zijn er een hele boel.

Dat wij belgen achter zijn, ik vrees dat je dan mij verkeerd hebt ingeschat.

Wees niet mis, het is niet dat ik iets heb tegen jou persoonlijk of zo en ik denk niet dat het hier de bedoeling is om elkaar te verwijten, maar enkel door discussie kunnen we er allen beter en slimmer van worden.


JeanPaul

Berichten: 208
Geregistreerd: 18-09-02
Woonplaats: Deinze, België

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-02 15:24

Zannekin, het enige wat ik hier kan van zeggen is:"Wrong" het is fout.
Ik heb het zelf geprobeerd. Ik zelf zit in de drafsport en pas glycogeen loading al een jaar toe op al mijn paarden met zeer goede resultaten.

In nederland werd dit ook getest op dressuur paarden met dezelfde verbluffende resultaten op internationaal niveau, eveneens in de jumpig werd dit recent bewezen door het belgisch team op de WEG.

Fabienne wat tying-up betreft, ik heb dit 10 jaar geleden ook nog voor gehad met mijn paarden, hiervoor is er maar een manier de beste en dat is warming-down, dit heeft NIETS met koolhydraten of Vetten te maken.
Probeer dit niet op te lossen door middel van deze middelen, beter voorkomen dan genezen.

Wat je moet doen is gewoon je paardje elke dag licht werk geven.

JeanPaul

Berichten: 208
Geregistreerd: 18-09-02
Woonplaats: Deinze, België

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-02 15:35

waar staat het paard overdag en 's nachts?
Geef dat paard zoveel mogelijk beweging, 24/24 weidegang

en Desiree ik dacht dat jij aan mijn kant stond!

JeanPaul

Berichten: 208
Geregistreerd: 18-09-02
Woonplaats: Deinze, België

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-02 15:38

ok jongens hou jullie vast hier gaan de studies om jullie oren vliegen
Authors TJ Fairchild, S Fletcher, P Steele, C Goodman, B Dawson, PA Fournier
Title Rapid carbohydrate loading after a short bout of near
maximal-intensity exercise
Full source Medicine and Science in Sports and Exercise, 2002, Vol 34, Iss 6,
pp 980-986


Abstract FAIRCHILD, T. J., S. FLETCHER, P. STEELE, C. GOODMAN, B. DAWSON,
and P. A. FOURNIER. Rapid carbohydrate loading after a short bout of near
maximal-intensity exercise. Med. Sci. Sports Exerc., Vol. 34. No. 6, pp.
980-986. 2002. Purpose: One limitation shared by all Published
carbohydrate-loading regimens is that 2-6 d are required for the attainment
of supranormal muscle glyco-en levels. Because high rates of glycogen
resynthesis are reported during recovery from exercise of near-maximal
intensity and that these rates could in theory allow muscle to attain
suptanormal glycogen levels in less than 24 h. The purpose of this study was
to examine whether a combination of a short bout of high-intensity exercise
with I d of a high-carbohydrate intake offers the basis for an improved
carbohydrate-loading regimen. Methods: Seven endurance-trained athletes
cycled for 150 s at 130% VO2peak followed by 30 s of all-out cycling. During
the following 24 h, each subject was asked to ingest 12 g.kg(-1) of lean body
mass (the equivalent of 10.3 g.kg(-1) body mass) of high-carbohydrate foods
with a high glycemic index. Results: Muscle glycogen increased from
preloading levels (+/- SE) of 109.1 +/- 8.2 to 198.2 +/- 13.1 mmol.kg(-1) wet
weight within only 24 h, these levels being comparable to or higher than
those reported by others over a 2- to 6-d regimen. Densitometric analysis Of
muscle sections stained with periodic acid-Schiff not only corroborated these
findings but also indicated that after 24 h of high-carbohydrate intake.
Glycogen stores reached similar levels in Type I, IIa. And IIb muscle fibers.


Conclusion: This study shows that a combination of a short-term bout of
high-carbohydrate intake enables athletes to attain supranormal muscle
high-intensity exercise followed by a high-carbohydrate intake enables
athletes to attain supranormal muscle glycogen levels within only 24 h.

JeanPaul

Berichten: 208
Geregistreerd: 18-09-02
Woonplaats: Deinze, België

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-02 15:40

Nog eentje

Authors HR Lieberman, CM Falco, SS Slade
Title Carbohydrate administration during a day of sustained aerobic
activity improves vigilance, as assessed by a novel ambulatory monitoring
device, and mood
Full source American Journal of Clinical Nutrition, 2002, Vol 76, Iss 1, pp
120-127


Abstract Background: The brain requires a continuous supply of glucose to
function adequately. During aerobic exercise, peripheral glucose requirements
increase and carbohydrate Supplementation improves physical performance. The
brain's utilization of glucose also increases during aerobic exercise.
However, the effects of energy supplementation on cognitive function during
sustained aerobic exercise are not well characterized. Objective: The effects
of energy supplementation, as liquid carbohydrate, on cognitive function
during sustained aerobic activity were examined. Design: A double-blind,
placebo-controlled, between-subjects design was used. Young, healthy men (n =
143) were randomly assigned to I of 3 treatment groups. The groups received
either a 6% (by vol) carbohydrate (35.1 kJ/kg), 12% (by vol) carbohydrate
(70.2 kJ/kg), or placebo beverage in 6 isovolumic doses, and all groups
consumed 2 meals (3200 kJ). Over the 10-h study, the subjects performed
physically demanding tasks, including a 19.3-km road march and two 4.8-km
runs, interspersed with rest and other activities. Wrist-worn vigilance
monitors. Which emitted auditory stimuli (20/h) to which the subjects
responded as rapidly as possible, and a standardized self-report mood
questionnaire were used to assess cognitive function. Results: Vigilance
consistently improved with supplemental carbohydrates in a dose-related
manner; the 12% carbohydrate group performed the best and the placebo group
the worst (P < 0.001). Mood-questionnaire results corroborated the results
from the monitors; the subjects who received carbohydrates reported less
confusion (P = 0.040) and greater vigor (P = 0.025) than did those who
received the placebo. Conclusions: Supplemental carbohydrate beverages
enhance vigilance and mood during sustained physical activity and
interspersed rest. In addition, ambulatory monitoring devices can
continuously assess the effects of nutritional factors on cognition as
individuals conduct their daily activities or participate in experiments.

JeanPaul

Berichten: 208
Geregistreerd: 18-09-02
Woonplaats: Deinze, België

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-02 15:42

ja desi, ik heb gehoord dat inderdaad blondjes problemen hebben met high level studys sorry, best niet lezen

JeanPaul

Berichten: 208
Geregistreerd: 18-09-02
Woonplaats: Deinze, België

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-02 15:44

Hier zie je duidelijk dat er minder spierafbraak is bij meer koolhydraten

Authors NC Bishop, M Gleeson, CW Nicholas, A Ali
Title Influence of carbohydrate supplementation on plasma cytokine and
neutrophil degranulation responses to high intensity intermittent exercise
Full source International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism,
2002, Vol 12, Iss 2, pp 145-156

Abstract Ingesting carbohydrate (CHO) beverages during prolonged,
continuous heavy exercise results in smaller changes in the plasma
concentrations of several cytokines and attenuates a decline in neutrophil
function. In contrast, ingesting CHO during prolonged intermittent exercise
appears to have negligible influence on these responses, probably due to the
overall moderate intensity of these intermittent exercise protocols.
Therefore, we exaimined the effect of CHO ingestion on plasma interleukin-6
(IL-6), tumor necrosis factor-alpha (TNF-alpha) and lipopolysaccharide
(LPS)-stimulated neutrophil degranulation responses to high-intensity
intermittent running. Six trained male soccer players performed 2 exercise
trials, 7 days apart, in a randomized, counterbalanced design. On each
occasion, they completed six 15-min periods of intermittent running
consisting of maximal sprinting interspersed with less intense periods of
running and walking. Subjects consumed either CHO or artificially sweetened
placebo (PLA) beverages immediately before and at 15-min intervals during the
exercise. At 30 min post-exercise, CHO versus PLA was associated with a
higher plasma glucose concentration (p <.01), a lower plasma cortisol and
IL-6 concentration (p <.02), and fewer numbers of circulating neutrophils (p <
.05). Following the exercise, LPS-stimulated elastase release per neutrophil
fell 31% below baseline values on the PLA trial (p =.06) compared with 17% on
the CHO trial (p =.30). Plasma TNF-a concentration increased following the
exercise (main effect of time, p <.001) but was not affected by CHO. These
data indicate that CHO ingestion attenuates changes in plasma IL-6
concentration, neutrophil trafficking, and LPS-stimulated neutrophil
degranulation in response to intermittent exercise that involves bouts of
very high intensity exercise.

JeanPaul

Berichten: 208
Geregistreerd: 18-09-02
Woonplaats: Deinze, België

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-02 15:45

Authors C Chryssanthopoulos, C Williams, A Nowitz, C Kotsiopoulou, V Vleck
Title The effect of a high carbohydrate meal on endurance running capacity
Full source International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism,
2002, Vol 12, Iss 2, pp 157-171

Abstract This study examined the effects of a pre-exercise meal and a
carbohydrate-electrolyte solution on endurance running capacity. Ten men
performed 3 treadmill runs at 70% VO2max to exhaustion after consuming (a) a
carbohydrate meal 3 h before exercise and a carbohydrate-electrolyte solution
during exercise (M+C); or (b) the carbohydrate meal 3 h before exercise and
water during exercise (M+W); or (c) a liquid placebo 3 h before exercise and
water during exercise (P+W). Exercise time was longer in M+C (125.1 +/- 5.3
min; mean SE) and M+W (111.9 +/- 5.6 min) compared with P+W (102.9 +/- 7.9
min; p <.01 and p <.05, respectively), and longer in M+C compared with M+W (p
<.05). Serum insulin concentration at the start of exercise and carbohydrate
oxidation rates during the first hour of exercise were higher, whereas plasma
FFA concentrations throughout exercise were lower in M+W and M+C than in P+W
(p <.01). A carbohydrate meal before exercise at 70% VO2max improved
endurance running capacity; however, the combination of the meal and a
carbohydrate-electrolyte solution during exercise further improved endurance
running capacity.

JeanPaul

Berichten: 208
Geregistreerd: 18-09-02
Woonplaats: Deinze, België

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-02 15:47

Meisjes ik heb er nog een ganse boel, maar nu ga ik wel huiswaards indien er liefhebbers zijn van nog meer zulke studies stuur maar een berichttje op mijn email zou ik zeggen.

Als jullie ook ff op de datums van publicatie willen letten, ik denk niet dat ik 10 jaar achter zit want de publicatie is gebeurd in 2002!!!

JeanPaul

Berichten: 208
Geregistreerd: 18-09-02
Woonplaats: Deinze, België

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-02 15:51

Zanniken inderdaad velen van deze studies zijn op mensen, en nadien overgenomen en worden nu getest op paarden en zoals ik al zei het ICEEP heeft besloten dat dit ook voor paarden geld!

Het probleem is dat men in de paarden wereld inderdaad 10 jaar en meer zelfs achter zit op mensen!! Sorry maar dit is zo.

Als je de proef op de som wil nemen test het gewoon uit!!
Ik spreek hier uit ondervinding! IK heb het ZELF geprobeerd, ondertussen ben ik al gevraagd door verschillende Trainers en veeartsen om dit te komen uit leggen, waarna de veeartsen zeggen "Jij bent 10 jaar voor op ons, we hebben nog nooit zoveel bijgeleerd op 1h dan door met jou te praten" 2 maand nadien komen ze terug en hebben het geprobeerd en zeggen "Dit is fantastisch heb je nog zulke dingen? die we kunnen proberen?"

JeanPaul

Berichten: 208
Geregistreerd: 18-09-02
Woonplaats: Deinze, België

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-10-02 06:50

Fabienne, inderdaad het gaat om gezonde mensen/paarden.
en inderdaad tying-up werd vroeger ook de maandag ziekte genoemd.

En Wat je zegt dat het komt omdat ze de ganse week door moesten werken en dus goed de kost kregen en dan de zondag kregen ze net even veel en kwamen niet van stal,1 dag vrij en je hebt er van. Vandaar dat ik dus ook zeg dat zulke paarden nooit een dag vrij mogen krijgen, die moet je elke dag werken.

Zannekin, mijn paarden staan op 40-50% en meer koolhydraten. (Het gaat hem over 10 paarden niet over 1) Ze worden om de 2 dagen 1-1h10min per dag gewerkt. En 1 keer per week krijgen ze een Interval training, op die dag doen ze 17km waarvan 5km met een hartslag boven de 200,lactaat +20mmol (3 intervals van 1600m met 10min pause) De dag na een zwaar werk worden ze terug 8km gewerkt.

Volgens jou theory, gezien er tijdens dat zware werk veel melkzuur aanwezig moet zijn, en gezien mijn dieet vooral uit koolhydraten bestaat, zouden ze de dag nadien stokkestijf moeten zijn. Wel ik kan je verzekeren dat dit niet het geval is. Ik heb nog nooit Tying-up gehad!

Ik geef wel toe, mijn paarden krijgen 3000m opwarming en 3000m warming-down bij een hartslag van 130-140.

Om het jou exact te zeggen mijn paarden krijgen per dag 6kg eten waarvan 2kg maisvlokken en 2kg gerstevlokken en 2kg mengeling (die bestaat uit 40% koolhydraten) Dan krijgen ze nog eens 6kg ruwvoeder en staan ze 12-14 uur per dag op de weide.

Op al mijn paarden staan de bloemen op en in de wedsrijd zijn mijn paarden kalm en rustig en als ik mijn teugels gewoon een klein beetje losser laat zetten ze zonder aarzellen 2 tanden bij. Ik heb zelfs geen kartwats (zweep) nodig om dit te doen.

Ik kan hier spreken uit ervaring, en ik heb dit gehaald uit studies, studies gebaseerd op wedstrijdpaarden en niet uit studies gebaseerd uit chetlandponies of weet ik veel welk ander ras (niet dat ik zeg dat jou studies daar op gebaseerd zijn hoor.)

En inderdaad vele studies komen uit mensen. Zoals Fabienne al aanhaalde de coureurs gaan 3 dagen voor een wedstrijd ook overschakelen op een koolhydraat rijke voeding om betere sportprestaties te hebben. En je mag van mijn part zeggen dat ze een andere stofwisseling hebben, dat kan allemaal goed zijn maar het werkt!!!
Ook al heb je daar ergens een iemand die "denkt" dat het niet werkt.(voorzover ik daar las had je zelfs geen studie erbij)

Om terug te komen op het tying-up, fabienne, ik zou hetzelfde zeggen als zannekin probeer haar middel eens, als zij het al geprobeerd heeft en met succes waarom zou het voor jou dan niet kunnen lukken?

Idien het niet helpt, kan je eens proberen om je paard voor je hem gaat rijden een klein beetje eten geven met 2 eetlepels honing, ik veronderstel dat zannikin daar geen probleem mee heeft? en binnen de 30 minuten nadat hij gewerkt is ook, net hetzelfde.

En ik zou zeggen laat het ons weten we zijn benieuwd!

JeanPaul

Berichten: 208
Geregistreerd: 18-09-02
Woonplaats: Deinze, België

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-10-02 07:53

Fabienne,

Misschien kan je ons wat meer vertellen? Wat heeft het paard voorgehad?
En inderdaad sommige paarden zijn gevoelig aan tying-up.

Het beste wat je kan doen en daar blijf ik bij of het dier nu KERN gezond is of niet is gewoon veel beweging geven elke dag zoveel mogelijk als het kan buiten zetten en ook elke dag rijden des noods probeer haar 2 keer per dag 5min te werken.

Wat je kan doen voor de stofwisseling te verbeteren is lijnzaad koken
gewoon water en daar een beetje lijnzaad in doen en dit over het voeder heen gooien.

In honing zitten ook heel veel vitaminen in en dit vind je ook dikwijls terug in veel bereidingen, dus dit gaat volgens mij ook helpen.

JeanPaul

Berichten: 208
Geregistreerd: 18-09-02
Woonplaats: Deinze, België

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-02 14:18

Katja dit is ook de reden waarom ik er niets meer heb willen over zeggen.
Ik vind het leuk op de praten maar niet om te lopen schelden dat je je huiswerk maar moet maken of wat so ever.

Ik ben van mening, ik kan elke dag iets bijleren, en sta open voor discussies, maar als ze op deze manier worden gevoerd hoeft het voor mij niet meer.

Ik vind ieder zijn mening en je hebt het recht om je mening te verdedigen.

Ik geef toe dat ik vooral wedstrijd gericht kijk, mijn bedoeling en ik denk niet dat iemand dat me kan kwalijk nemen is om met een correcte, wetenschappelijke training, gecombineerd met de juiste, correcte voeding, er voor zorg dat mijn paarden als eerste over de eindstreep komen, dit zonder doping en zonder zweepslagen.

Toen ik dit het eerst vertelde tegen mijn mede-trainers, verklaarden ze me helemaal voor gek. Ondertussen krijg ik van hen het respect. Ze hebben begrepen dat er het wel degelijk mogelijk is.

Er zijn nog altijd amateurs (dit is geen scheldwoord, maar je heb de category amateur rijders en profesionelen) die me op de renbaan bezig zien als ik train en die dan denken dat mijn paard gaat doodvallen binnen de 30 seconden.

Zo gaf ik mijn paard cooling down na een interval sessie. En kwam er eentje naast me rijden die me zei:"Jou paard gaat vanavond ook goed slapen" Hij wou gewoon zeggen, jij bent gans gek, je maakt je paard kapot.

Wat ze niet weten is dat ik nooit mijn paard snel werk zonder hartslag meter!

Toen ik na 1h van de piste kwam, zat hij al lang op café, pinten te drinken en was aan de toog aan't vertellen dat ik gek was, maar zijn paard stond gans bezweet op zijn vrachtwagen en ik hoorde hem hijgen tot op 20meter.

Mijn paard kwam aan de vrachtwagen toe, met een hartslag van 90 die na 5min nog 60 was (starthartslag was om en bij de 40). Mijn paard was gans niet moe en was al weer gans opgedroogd.

Dan vraag ik me af Welk paard gaat 's nachts het beste slapen?
Die ene die 1 keer in de week wordt gewerkt, die niets gewoon is en die dan op eens 6km moet gaan sjorren, en zonder opwarming op warming down mee naar huis gaat (en dan hebben ze de maandag ziekte natuurlijk)
Of het paard dat elke dag zijn dagelijks werk mag doen en die stilletjes aan meer en meer werk voor de kiezen krijgt???

Als ik mijn paarden werk, verbruiken ze koolhydraten, moet ik dan vetten geven? Nee koolhydraten!

JeanPaul

Berichten: 208
Geregistreerd: 18-09-02
Woonplaats: Deinze, België

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-02 14:32

Ok ik spreek hier weer enkel voor wedstrjiden en misschien jullie enkel voor recreatie rijden. Door meer vet te geven ga je automatisch minder melkzuur aanmaken, hier kan je studies van vinden zonder problemen en ik ben het hier ook over eens hoor.

Zanneking, een paard heeft 3 soorten spiergroepen
FT,FTH en ST

Elk paard heeft een %tage van elke soort.
Ik denk dat daardoor ook sommige paarden vlugger tying-up kunnen krijgen dan anderen.

Het is zo dat de wet van "what you don't work you loose" hier ook wel van kracht is. Dus indien je meer ST werkt gaan er een deel FTH spieren zich omzetten naar ST (een klein percentage) en omgekeerd FTH spieren kunnen meer bij FT gaan aanleunen bij intensievere kracht training.

Dus als je meer vet gaat geven, vetten worden verbrand in de ST spieren en je gaat meer FT spieren gebruiken ga je volgens mij naast de kwestie voederen.

Gezien vetten enkel gebruikt worden tijdens het gebruik van de ST spieren, en deze enkel gebruikt worden in stap zie ik het niet zo nodig dat je vetten bij voedert.

Je hebt gisteren zelf ook al gezegd dat de voederbedrijven beginnen meer vetten in hun eten te draaien zelfs naar 6%, dit geef ik grif toe en ik ken zelfs tot ruiters in de springwereld hier in belgie die het voeder gebruikt hebben en die na een maand zegden:"Mijn paard kan geen stap meer vooruit, hij is zo tam en lam, heeft geen zin meer om zijn benen op te hebben" Ze schakelen over op een minder vet en meer koolhydraat dieet en de paarden staan terug scherp en hebben echt zin om te werken.

Spijtig genoeg en dit verstaan jullie kan ik hier geen namen noemen maar deze feiten dateren van 3 maand geleden. Deze topruiter had voeding gekregen van een top merk in belgie en nederland, en kreeg zelfs sponser geld boven op om met hun eten te rijden!!

Maar inderdaad misschien moeten we een onderscheid maken tussen Topsport en recreatief rijden?

JeanPaul

Berichten: 208
Geregistreerd: 18-09-02
Woonplaats: Deinze, België

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-02 14:49

Ruwvoeder is zo wie zo noodzakelijk, het belangrijkste is om het paard zo dicht mogelijk bij zijn natuur te laten aanleunen. Een paard ganse dag op stal zetten en 1h per dag werken, en dit zelfs soms nog zonder hooi of 1 keer per dag een beetje, lijkt me helemaal geen goed idee.

Het werk voederen vind ik hierin het beste, weten wat je training aan voedingstoffen vraagt is hierin erg belangrijk.

Ik probeer om al mijn paarden zo veel mogelijk op de weide te laten. In de zomer kan dit oplopen tot zelfs 14 h per dag. Ze krijgen dan wel maar 1 keer hooi bij en dat is 's avonds. Zodat ze lekker kunnen knabbelen zo lang ze maar willen. Ik geef hen (en dit tot mijn spijt omdat ik niet anders kan van wege mijn verplichtingen op het werk) 2 keer per dag eten. Het is zo dat ze dit zelf ondertussen wel regelen hoor.

Als ik dan eens thuis ben voeder ik net hetzelfde als anders natuurlijk en dan kan ik ziet dat ze bv 1/3 opeten als ik het geef, 2h later nog een deeltje en dan 2h later nog eens wat en op die manier kunnen ze de ganse dag door eten. De maag van een paard is erg klein en als ze te schrokkering zijn omdat ze denken dat ze geen voeding meer krijgen voor de rest van de dag gaan ze het toch maar doorsluizen naar de darmen en voeder je de vogels ipv je paard.


Dit onderwerp is gesloten, je kan geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen.Onderwerp gesloten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Gitje1973, Hootje, Leukertje, manubres, Melzazu, noviceh, siloux, Tango1979, xYaartje en 69 bezoekers