Baron laten castereren??

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Navidad
Berichten: 5290
Geregistreerd: 20-04-04
Woonplaats: Aalten / Vorden

Baron laten castereren??

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 09-10-04 00:39

Ik heb een 11 jarige cremello hengst van BourbonxCevanek. het is een equus-kinsky.
Zelf zou ik het zonde vinden om hem te castereren, maar hij is overgevoelig. Wel ontzettend braaf en ontzettend verwaand

Maar wat ik met overgevoeligheid bedoel is, als er een merrie paar weien verder buiten staat en hij loopt ook lekker op het land, en nog een paar weien staat nog een hengst buiten. Scheit die zich helemaal leeg. En hij word gewoon ontzettend snel mager, terwijl het verder een goed gebouwd paard is die ook snel aankomt. Het is elke keer hetzelfde liedje als ik hem van het land afhaal en die andere paarden staan ook buiten, dan kan je al zijn ribben tellen en is die ongeloofelijk gestrest, hem verkopen doe ik hem niet omdat die verder volledig goedgekeurd is, en het ook een paard met karakter is, mishandeld en verwaarloosd geweest. Maar elke keer dat bijvoeren enzo schiet gewoon niet op. Onder het zadel is die verder braaf en ook met een buiten rit met merries erbij en alles, daar reageerd die juist niet op, jah anentoe een keer schreeuwen en showen maar dat hoort erbij vind ik.

Verschillende mensen zeggen dat castereren een goede optie zal zijn, heb zelfs de DA er over opgebelt en die zegt dat het zeker wat kan uitmaken.. Maar hij is al 11. Ik twijfel er gewoon heel erg over, zal een casteratie ook zonde vinden.

Wat vinden jullie hiervan??

P.s. Ik zal een paar fotos hierneer zetten zodat jullie het verschil kunnen zien, en hij heeft verder geen wormen of wat.

Afbeelding
Zo is die normaal.. zoals die hoort te zijn.

Afbeelding
Zo is die vaak als ik hem van het land afhaal. Mischien iets minder erg, dat is verschillend..

en als ik deze foto bekijk dan vind ik het gewoon zonde, vind het een bloed mooi dier..

Afbeelding

ik weet niet of dit hier goed staat. anders verplaatsen ze hem wel denk ik.

eveline_B

Berichten: 2829
Geregistreerd: 05-09-02
Woonplaats: Salland

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-10-04 00:46

Wil je hem alleen hengst laten om hoe hij eruit ziet? Of wil je met hem gaan fokken, want hij is toch goedgekeurd?
Is het niet een mogelijkheid om hem minder lang in het land te zetten en bijvoorbeeld wat vaker in een paddock? Of kan je hem 's nachts weiden en overdag binnen zetten? (als de andere paarden 's nachts binnen staan)

eveline_B

Berichten: 2829
Geregistreerd: 05-09-02
Woonplaats: Salland

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-10-04 00:49

Als je hem alleen hengst zou willen laten om het uiterlijk zou ik hem wel laten castereren. Zijn uitstraling zou heus niet ineens weg zijn en je kan hem makkelijker met andere paarden in het land zetten. Verder denk ik dat het gewichtsprobleem hiermee wel zal worden opgelost.

Bij honden wordt weleens een chemische casteratie gedaan om te kijken wat het effect is. Misschien kan dat bij paarden ook?

Navidad
Berichten: 5290
Geregistreerd: 20-04-04
Woonplaats: Aalten / Vorden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 09-10-04 00:53

Nou dat is het probleem juist, de andere staan dag en nacht buiten, Ik wou idd met baron gaan fokken, hij is goedgekeurd voor het kinsky stamboek.. Maar als het de hele tijd zo gaat.. dan vind ik het gewoon niet opschieten, en hier in de buurt is er verder geen pension stal waar ze een hengt in pension willen alleen daar omdat ze daar zelf ook hengsten hebben staan, en om hem ergens achteraf onbewaakt op het land te zetten vind ik gewoon niks. zon risico durf ik gewoon niet aan, en wegdoen was eerder wel een optie dacht ik omdat ik ook geen werk meer had maar aangezien ik nu weer een baan heb en hem maakelijk kan onderhouden jah. doe ik hem gewoon niet weg. want ben super blij met hem. ik zit gewoon zo erg in me twijfels, van wat zou ik doen enzo. Verschillende mensen erbij gehaald die ook zeggen jah ik zou hem castereren omdat ze het zelf hebben gezien.. maar dan denk ik er moet toch een andere oplossing zijn. hij is zo braaf enzo. verder doe ik het niet om zijn uitstraling, maar ben ookbang dat het gevolgen kan hebben ivbm zijn leeftijd en dat het geen effect kan hebben omdat die al gedekt heeft.

eveline_B

Berichten: 2829
Geregistreerd: 05-09-02
Woonplaats: Salland

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-10-04 00:55

En iets van homeopathie of bach-bloesems of kalmerende kruiden. Ik zou het gewoon eens proberen of zoiets werkt, zodat hij wat minder reageert op de andere paarden.

Navidad
Berichten: 5290
Geregistreerd: 20-04-04
Woonplaats: Aalten / Vorden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 09-10-04 00:57

Hij reageert op niks verder.. Hij is zo ontzettend stress gevoelig. krijg ook vaak van die botte antwoorden van jah dan laat je hem toch lekker binnen staan. maar ik vind dat die juist lekker vaak buiten moet zijn want hij hoort beweging te hebben. heb al van alles geprobeert

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-10-04 01:17

Wat ik zou doen is kijken hoe hij zich gedraagd in een kudde met drachtige merries, of hem een merrie geven die hij dekken mag en waar hij verder mee in de wei mag lopen. Ik denk dat hij op dat moment ook niet meer taalt naar de merrie verderop.

Voor de rest zou ik me, mocht je toch voor een castratie gaan, geen zorgen maken dat die castratie niet lukt. Het zal dan wel in een kliniek moeten gebeuren, maar daar zorgen ze er dan wel voor dat het lukt...
Ik zou het zonde vinden, want het is een hele mooie hengst.

Tja, en dat bijvoeren: bij ons op stal wordt er hard met de hengsten gewerkt en bij sommige paarden gaat er dan zeker 8 kilo brok in per dag. Deze hengsten komen verder dan ook niet buiten. Maar wat betreft het bijvoeren: Ik denk dat je daar niet op moet bezuinigen.
En wat betreft een hengst op het weiland...helaas is dat niet overal mogelijk, of laat de hengst dat niet toe. Dat is de donkere kant van een hengstenbestaan.

Verder vindt ik het heel fijn dat je hem toch aan kunt en wilt houden, ik had helemaal gemist dat je weer werk hebt: gefeliciteerd!

Navidad
Berichten: 5290
Geregistreerd: 20-04-04
Woonplaats: Aalten / Vorden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 09-10-04 01:22

Ik ben verder ook niet zo heel vaak meer op bokt enzo want ben ontzettend druk werk en dan het paard. En vaak nog andere paarden Lachen Mjah weer ff ontopic

Navidad
Berichten: 5290
Geregistreerd: 20-04-04
Woonplaats: Aalten / Vorden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 09-10-04 01:25

Ik denk dat het in een kudde ook niet veel zou helpen. zijn niet veel mensen die dat willen en aangezien we maar 1 merrie op stal hebben staan, en de rest allemaal ruinen. Heeft dat bij ons zowiezo geen nut.. Ben niet bang dat de casteratie verkeerd zou gaan maar zit met het probleem hoe gaat die dan reageren omdat die al 11 jaar hengst is geweest. De DA zegt dat het kan helpen enzo maar het hoeft niet.. daar zit ik heel erg mee.

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-10-04 01:28

Tja, dat weet je nooit. Maar neem van mij aan dat hormonen een paard aardig in de weg kunnen gaan zitten. Hoeveel merries/dekkingen denk je per jaar te kunnen krijgen? Stel dat je er gemiddeld twee of drie krijgt, is dat het waard om hem hengst te laten?

Ik heb meerdere oudere hengsten bij ons op stal gecastreerd zien worden en er helemaal van zien opknappen. Ik denk wel dat hij er baat bij gaat hebben. Of je hem ooit met andere paarden op het land kunt zetten is een ander verhaal, maar de scherpe kantjes gaan er van af...

Navidad
Berichten: 5290
Geregistreerd: 20-04-04
Woonplaats: Aalten / Vorden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 09-10-04 01:48

Met andere paarden kan zowiezo wel. Hij staat met 2 ruinen in het land, een waar die altijd ook bij de vorige eigenaresse bij heeft gestaan.

Caye

Berichten: 7505
Geregistreerd: 20-07-04
Woonplaats: 070

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-10-04 04:46

Haai wes.

Onze Offie doet dit dus ook. daarom zet ik hem neit meer buiten op het land,. voor bescherming van zich zelf. Hij loopt daar bij zn benen kapot door hele tijd voor het hek op en neer te lopen./

Hij weet nu niet beter meer dat hij NIET op het land staat. het is even wennen maar beter voor je paardje.
IK zet hem wel vaak hele dag in het paddock waar hij dan alleen de paarden kan zien die op stal staan en niet op het land. en dat gaat goed.

De risico bij een oudere hengst laten casteren is best groot. Ik zou het zlef niet aan durfen.. Maar binnenwaarts laten casteren is nog een optie dan.

Verder zal zijn gedrag denk ik niet zo veel meer afnemen. Mede omdat hij gedekt heeft en al jaren hengst is. Hij weet niet beter meer dan dat hij nu zo is.

( wat ik hier boven typ is in de meeste gevallen, maar dat hoeft niets te zeggen of Baron ook zo doet.)

Ik zou hem lekker hengst laten en eerst proberen hoe hij doet als hij fulltiem op stal staat. je kan lekker gras plukken voor hem enzo.. En mischien een uurtje aan de hand grazen..

Je kan hem altijd nog laten casteren als het zou moeten. maar ik raad het je af..

En zo zielig is het niet als ze op stal staan. mijn hengsten komen neit buiten. en hengsten van klanten van me (manege) die mogen ze ook niet buiten zetten MITS ze een giga hek neer zetten MET stroom. Ik heb hier 30 paarden lopen veel merries vandaar..

suc 6 met je moeilijke beslissing!!

ellepel

Berichten: 47328
Geregistreerd: 24-02-04
Woonplaats: assen

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-10-04 07:36

sommige paarden staan liever binnen, de mijne is er ook eentje van, hij is blijd at de winter er weer aankomt.
probeer dat eens, knapt ie daar niet van op dan kun je altijd nog castreren

Kitten
Berichten: 1717
Geregistreerd: 12-05-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-10-04 10:01

Overleg eens met je DA of een (tijdelijke) behandeling met Regu-mate een optie kan zijn.
Dit is een hormoon product wat via de mond ingebracht wordt en waar mee je een hengst (tijdelijk) op non actief kunt zetten.

Ik heb dit product een aantal keren in de opfok gebruikt, bij jonge(re) hengsten die (nog) niet gecastreerd mochten/konden worden.

De resultaten hiervan waren overigens wisselend, de ene deed er niets op uit en de andere reageerde er prima op.
Reageert hij er goed op, dan is castratie een overweging, reageert hij er niet of onvoldoende op, dan kun je je afvragen of castratie bij hem verbetering zal brengen.

Ook bij ons zijn er diverse "oudjes" gecastreerd, gewoon op stal, staande, net zoals we de jonkies doen, met als enigste verschil dat de oudjes meestal een paar hechtingen kregen, omdat ze zwaarder geschapen zijn.
Het heeft bij ons nooit een enkel probleem gegeven.

De resultaten echter waren zeer wisselend, de ene was in no-time volledig hengst af, terwijl een ander alleen maar onvruchtbaar werd, maar volledig hengst bleef, met alle lastige problemen van dien.

Het maakte bij ons overigens niets uit of ze al dan niet gedekt hadden.

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-10-04 11:15

Oudere hengsten zijn bij ons via kijkoperatie gedaan, in Utrecht of in Emmeloord. Kosten zijn iets hoger dan bij een gewone castratie. De oudste hengst bij ons was 9 jaar, en had al gedekt.

Navidad
Berichten: 5290
Geregistreerd: 20-04-04
Woonplaats: Aalten / Vorden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 09-10-04 12:42

Ik weet het gewoon niet. Het is een hele moeilijke beslissing. aan de hand en onder het zadel is het bij mij geen hengst. en bij andere weer wel. Hij is gewoon braaf zat zo alleen dat probleem in de wei.. Binnen kort komen onze belgen weer trug op stal daar staat ook een 3 jarige hengst bij. Ben benieuwd hoe het dan zal lopen.. ik zal ondertussen nog even overleggen met de dierenarts..