Ataxi oid?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Mist

Berichten: 9453
Geregistreerd: 17-02-03
Woonplaats: noord brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-08-04 16:58

Een "voerkwestie" is uitgesloten ? daarmee wil ik zeggen giftige planten of (graszaad)hooi met een te hoog gehalte aan B-Lolitrem ?


Mist

Berichten: 9453
Geregistreerd: 17-02-03
Woonplaats: noord brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-08-04 18:10

zo blond ben je niet hoor ! Krijgen alle paarden hetzelfde voer ? je bent toch onlangs verhuisd van stal ?
Het kan voorkomen (voornamelijk...maar niet uitsluitend) bij graszaadhooi, dat het gehalte aan B-Lolitrem te hoog is, dit veroorzaakt ataxtische verschijnselen + op langere termijn verlamming van de blaas. Ik heb op een manege gewerkt waar we helaas een partij van dit hooi hadden (rechtszaak loopt nog steeds!) uiteindelijk hebben we 15 paarden verloren (doordat Utrechtse specialisten vol bleven houden dat het rhino was Boos! ondanks dat de paarden geen koorts of neusuitvloeiing hadden)
het heeft te maken met een schimmel die ze toevoegen aan graszaad (genetisch gemanipuleerd dus) om het resistent te maken tegen ziektes. Het ene paard is er gevoeliger voor dan het andere. Zo heb ik in het begin mijn hoofd gebroken over het feit dat de sterkste paarden het eerste bezweken, achteraf logisch, die mochten het eerste en het meeste eten ! Als dit zaad gebruikt is om de wei mee in te zaaien krijg je dezelfde verschijnselen.
kans is klein, maar het is een onbekend gegeven, vandaar dat ik dat altijd (meestal via pb, moet ik zeggen) bekend maak, indien een paard "ineens" ataxie verschijnselen vertoont.

Die paarden die een paar maanden geleden bij de politie zijn gestorven (waarvan ze ook in de eerste instantie dachten dat het rhino was) bleek ook Lolitrem te zijn !

Onlangs had een da-assistente van een bevriende DA van mij haar wei ingezaaid, alle paarden + veulens kregen ataxtische verschijnselen ! Stond ook niet op de verpakking van het zaad !

Overigens verdwijnen de verschijnselen meestal na een paar weken, afhankelijk natuurlijk van de hoeveelheid die ze binnen hebben gekregen.


Mist

Berichten: 9453
Geregistreerd: 17-02-03
Woonplaats: noord brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-08-04 18:31

Riant schreef:
Mist ik vind dat zeer nuttige informatie dat zal ik onthouden


Helaas zal ik het ook heel mijn leven onthouden, durf zelfs mijn eigen wei niet opnieuw in te zaaien Verdrietig dat beeld van die paarden hangend in een broek in de binnenbak staat echt op mijn netvlies gebrand, zo onnodig.....

Mist

Berichten: 9453
Geregistreerd: 17-02-03
Woonplaats: noord brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-08-04 20:02

nee ! de stof zit in het graszaad zelf! het is gewoon genetisch gemanipuleerd zaad, wat resistent is gemaakt voor ziektes en dat is zowel in gras-vorm als in hooi-vorm dodelijk voor paarden.
Op de manege hadden we (ws) een van de eerste ladingen. Het was een "proefblok" van zaad afkomstig uit amerika (natuurlijk wisten wij dit niet- het was de vaste hooileverancier), dit is inmiddels een jaar of 6 geleden en nu is het "overal verkrijgbaar" helaas weten veel mensen dit niet. Utrecht, die dagelijks met 3 specialisten rondliepen en de boel in quarantaine plaatsten wisten dit ook niet ! uiteindelijk hebben wij (stalpersoneel) er een belgische DA (Parmentier) erbij gehaald, die het gelijk doorhad wat er aan de hand was. Dit was nadat bix was onderzocht op schimmels, water op botulisme en legionella, grond was onderzocht door TNO(kortom alles wat we konden bedenken). Helaas 1 maand te laat voor de helft van de paarden

Mist

Berichten: 9453
Geregistreerd: 17-02-03
Woonplaats: noord brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-08-04 12:51

Hier een link over B Lolitrem; http://www.bspp.org.uk/icpp98/2.9/3S.html
Ik weet niet hoe goed jouw engels is, maar als je zoekt op "staggers" dan vind je hierover veel meer.

Ja, binnenkort moeten we voor de paarden gaan koken idd, ik voerde eerst ook graszaadhooi, durf het niet meer. Maar een pak weidehooi is tegenwoordig ook niet meer te vertrouwen, dankzij de geiten-wollen-sokken cultuur. Paarden reageren trouwens veel heftiger op deze micotoxines dan schapen of koeien.

Er heeft een heel klein stukje in de Telegraaf gestaan (dat heb ik nog) ove dat het toch het hooi bleek te zijn en dat de leverancier aansprakelijk is gesteld.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Dieyar, VuurVleugels en 26 bezoekers