Is OCD erfelijk?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Beaumau
Berichten: 150
Geregistreerd: 19-12-01
Woonplaats: Achterhoek

Is OCD erfelijk?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 06-03-02 17:52

De titel zegt denk ik al voldoende....

Rivendell

Berichten: 6818
Geregistreerd: 04-03-02
Woonplaats: Emmen

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-03-02 19:51

Volgens mij is het niet direct erfelijk, maar wel de aanleg ervoor. Een veulen van een merrie die het heeft, heeft er meer kans op dan een veulen uit een "gewone" merrie.

orri

Berichten: 20941
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: "the world is my playground"

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-03-02 19:58

Hengsten met ocd mogen niet dekken, heb ik begrepen.
Dat was eerst niet zo. Heeft een heel stuk gestaan in In De Strengen, door Muiswinkel van Dierenkliniek Noord-Nederland (emmeloord)

Margreet

Berichten: 18325
Geregistreerd: 24-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-03-02 21:44

Daar wordt nog volop onderzoek naar gedaan. Een sluitend antwoord is (nog) niet te geven. Wijze van opfok speelt ook een grote rol.

greetje

Berichten: 8626
Geregistreerd: 13-07-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-03-02 21:54

Margreet schreef:
Daar wordt nog volop onderzoek naar gedaan. Een sluitend antwoord is (nog) niet te geven. Wijze van opfok speelt ook een grote rol.


Klopt.

klaver4dieren
Berichten: 128
Geregistreerd: 08-01-02
Woonplaats: Dodewaard

Re: Is OCD erfelijk?

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-03-02 17:06

Beaumau schreef:
De titel zegt denk ik al voldoende....


Er wordt in wetenschappelijke kringen vanuit gegaan dat erfelijk voor ongeveer 35 % bepalend is voor het voorkomen van OCD in de Nederlandse paardenpolulatie. Graag verwijs ik je naar het artikel op www.dierennieuws.nl (febr. 2002) waar het belang van goede voeding wordt benadrukt.

"Goede voeding voorkomt kreupelheid bij paarden

Goede voeding van drachtig paard en veulen tijdens de eerste maanden voorkomt dat het veulen later kreupel raakt. De botten van veulens kunnen de snelle groei vaak niet bijhouden. Zo'n 25% van de dieren houdt er als volwassen paard last van en bij een deel leidt het tot kreupelheid.

De kwaal, osteochondrose, kan voorkomen worden door afgestemde voeding, concludeert Andrea Ellis van Praktijkonderzoek Veehouderij. Al vanaf de conceptie moet de drachtige merrie niet teveel vet binnenkrijgen, en gedurende de laatste vier maanden moet er een klein beetje extra koper in het voer. Na de geboorte gebruikt het veulen dit om de rijping en verbening van zijn kraakbeen te verbeteren. Koper later toedienen aan merrie of veulen heeft geen nut, het komt dan niet in de melk van de merrie terecht en wordt niet opgeslagen in het bloed van het veulen. De resultaten van het onderzoek zijn vastgelegd in een boekje, dat ook ingaat op de achtergronden van de voeding"

www.dierennieuws.nl / Peter Klaver, dierenarts

paardje

Berichten: 4405
Geregistreerd: 01-11-01
Woonplaats: Soesterberg

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-03-02 19:19

domme vraag misschien, maar wat is ocd?

Jade

Berichten: 3035
Geregistreerd: 23-01-02
Woonplaats: home is where the horse is

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-03-02 20:25

een kraakbeenfragment in/bij het gewricht

klaver4dieren
Berichten: 128
Geregistreerd: 08-01-02
Woonplaats: Dodewaard

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-03-02 23:04

[quote="paardje" vraagje, maar wat is ocd?[/quote]Artrose

Overgenomen uit www.dierennieuws.nl, vragenarchief Paard:

OCD (Osteochondrosis Dissecans) is een afwijking in de kraakbeenvorming, waardoor afwijkende gewrichten (kunnen) ontstaan bij jonge dieren. De precieze oorzaak is onbekend, maar meerdere oorzaken spelen waarschijnlijk een rol. Het komt voor bij meerdere diersoorten zoals hond, varken en paard. Na langdurige rust treedt vaak stijfheid op en na langdurige inspanning wordt vaak kreupelheid gezien.

Overgenomen van de beschrijving van Primeval (zie www.dierennieuws.nl, paardensectie) Artrose en OCD

Artrose is een vorm van reuma en is een degeneratief proces. Dit proces tast het kraakbeen aan en doet ook de dikte van de kraakbeenlaag slinken. In de volksmond wordt dan meestal gesproken over het slijten van de gewrichten of van gewrichtsslijtage; maar bij normaal gebruik slijten gewrichten niet. Beweging is juist bevorderlijk voor het instandhouden van sterke botten en gewrichten.

Bij artrose worden de gewrichten aangetast als gevolg van:

een stoornis in de stofwisseling
genetische factoren (erfelijkheid)
beschadigingen door osteochondrose (OCD)
herhaalde overbelasting van één of meerdere gewrichten;

Vast staat dat bij artrose het kraakbeen kapot gaat. Eerst op enkele plaatsen, maar later vaak verder in het botstelsel. Het oppervlak van het kraakbeen wordt het eerst aangetast, daarna zetten de beschadigingen zich in de diepere lagen van het kraakbeen voort. De kraakbeenlaag wordt dunner. Het onderliggende bot gaat als gevolg hiervan osteophyten (botuitgroeisels) aanmaken om zo het draagvlak van het gewrichtsoppervlak te vergroten. Ook kunnen stukjes bot of kraakbeen losraken. Het gewrichtskapsel moet meer en meer de functie van het kraakbeen over gaan nemen; het verslapt of wordt stugger en de smering van het gewricht gaat achteruit. De voedingstoffen voor het kraakbeen bevinden zich in het gewrichtssmeer (synovia). Aangezien het kraakbeen niet doorbloedt wordt, is het geheel afhankelijk van de voedingstoffen die zich in de synoviale vloeistof bevinden.

Hopelijk is het nu wat duidleijker, maar kijk ook even naar de plaatjes op de genoemse site.

Peter Klaver, dierenarts