cyproheptadine

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Rodi
Berichten: 1201
Geregistreerd: 21-10-03
Woonplaats: Krimpen a/d IJssel

cyproheptadine

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 30-06-04 14:48

Wie zijn paard krijgt ook cyproheptadine?
Of heeft het weleens gehad?

Ben erg nieuwsgierig wat de reactie's van het paard zijn bij dit medicijn.

Mijn ijslander krijgt dat medicijn ook, is besteld en over 2 weken pas binnen. Daarna moet hij 5 dagen dit medicijn 2 keer per dag hebben en kunnen we zien of het helpt of niet.

Kyona

Berichten: 4768
Geregistreerd: 19-03-02
Woonplaats: Krimpen

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-06-04 19:34

Misschien handig om te vermelden waarvoor je paard dit medicijn krijgt? En wat meer achtergrondinfo? Kan me zo voorstellen dat het mensen dan misschien meer zegt dan alleen de moeilijke naam (weet je vaak na een tijdje niet meer.

Cyproheptadine behoort tot de antihistaminica met een sterk sederende werking. Hierdoor wordt het door de CFH (Commissie Farmaceutische Hulp) van de Nederlandse zorgverzekeringen beschouwd als een middel waarvoor geen plaats meer is bij de behandeling van allergische aandoeningen. Het is verkrijgbaar onder de merknaam Periactin. Antihistaminica zijn middelen tegen overgevoeligheid (allergie). Ze zijn allemaal zo’n beetje familie van elkaar. Ze ontlopen elkaar niet in effectiviteit, hoewel een belangrijk verschil bestaat in de versuffende bijwerkingen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de eerste generatie antihistaminica (tripolidine, difenhydramine, hydroxyzine), die over het algemeen bijwerkingen van het zenuwstelsel geven (ze worden de sederende antihistaminica genoemd), en de tweede generatie antihistaminica (terfenadine, cetirizine, acrivastine, loratadine, ketotifen, azelastine, levocabastine), die deze bijwerkingen niet heeft (die worden de niet-sederende antihistaminica genoemd).

Antihistaminica worden voor allerlei klachten gebruikt: van hooikoorts tot astma, van jeuk tot hoest. Antihistaminica zijn ook zeer geschikt voor de behandeling van reisziekte en van ernstig zwangerschapsbraken. Wat dat laatste betreft, bij dierproeven bleek dat deze middelen mogelijk slecht zijn voor pasgeborenen. Men gaat er echter toch van uit dat dit risico bij de mens verwaarloosbaar is, maar voorzichtigheid kan nooit kwaad, vooral omdat zwangere vrouwen nogal eens misselijk zijn. Wie het zonder antibraakmiddel afkan, doet er goed aan het te laten staan. Wie echt niet buiten een dergelijk hulpmiddel kan, zou eens met haar arts kunnen overleggen of er niet een middel is dat veilig gebruikt kan worden.