Hoe Droes te herkennen?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Kitten
Berichten: 1717
Geregistreerd: 12-05-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-05-04 14:24

Waarschijnlijk heeft jouw DA gelijk en heeft jouw jaarling geen droes, maar gezien het feit dat je hem pas net een week hebt, kan het zijn dat hij bezig is zijn immmuniteit aan te passen aan het voor hem nieuwe bacterieklimaat in jouw stal. Dat gaat vaak gepaard met wat snotterigheid en iets opgezette klieren. Ook de "stress" van een compleet nieuwe omgeving kan voor wat verhoging in de temperatuur zorgen. Ik zou het wel nog even in de gaten houden, omdat hij nu voor die bult wel antibiotica en ontstekingsremmers heeft gehad.
Wij hebben van de winter een zware droes uitbraak gehad in een groep van ca. 30 dieren, die tijdelijk bij ons geparkeerd stond. Het is in 4 weken de complete stal doorgegaan, waarbij alle dieren onder de 3 jaar het behoorlijk te pakken hebben gehad. Van de oudere niet 1, dus die zullen het wel in een eerder stadium gehad hebben. De oorzaak was een erg laat en net gespeend veulen die al verkouden binnen kwam. Hoesten(hoeft niet altijd trouwens), dikke klieren onder de kaak en een dikke vette prut neus. Daarna hoge koorts, (compleet) verlies van eetlust en dan breken de abcessen door en is het meeste leed geleden. Bij degene waarbij de abcessen niet snel rijp worden, worden ze ingesmeerd met trekzalf (of mosterd) om het proces te versnellen. In een enkel geval moet de veearts de abcessen doorprikken. Daarna een hoop schoonmaak werk, want je wil niet weten hoeveel prut er uit zo'n abces komt en ze moeten de eerste dagen open blijven, want de troep moet eruit kunnen.
Zodra de abcessen open zijn, knappen ze snel op, zakt de koorts en gaan ze weer volop eten.
Helaas dat jongste veulentje hebben we niet kunnen redden, ondanks alle zorg, de mensen hebben er een vermogen aan uitgegeven en de VA sliep hier nog net niet, bleek het een verslagen ( naar binnen geslagen) droes en ondanks het feit dat hij net een beetje op leek te knappen, stierf hij heel plotseling 5 weken na de start van de infectie.
Het geheel verloopt erg snel, van licht gesnotter en een kuchje, tot een vieze (groene) drabneus, dikke abcessen en hoge koorts is meestal maar een dag of 4, zodra de abcessen open zijn, knappen ze doorgaans heel snel op. Tenminste, als ze dit op jonge leeftijd krijgen. Volwassen paarden kunnen er echt doodziek van zijn en hebben vaak een zeer lange herstel periode nodig.
De DA zal er vrijwel altijd voor kiezen, om niet met antibiotica in te grijpen en de natuur zijn gang te laten gang, want als ze droes 1x goed gehad hebben, zijn ze levenslang immuun.
Bij oudere paarden zal het afhankelijk zijn van de lichamelijke conditie, of er wel of niet ingegrepen wordt.
Droes is zeer besmettelijk en kan bij mijn weten door mensen overgebracht worden (Snot aan kleren), dus blijf weg van een stal waar droes heerst, of betracht de uiterste voorzichtigheid. Als de besmetting op jouw stal heerst, waarschuw mensen om je heen, ( mestboer, voerleverancier, klanten etc.) en probeer waar mogelijk ze van de stal te houden. Als laatste, heel veel frisse lucht is van levensbelang en (bij droog weer) op het land is veruit te verkiezen, boven de stal, al laat ons klimaat dat in de winter meestal niet toe. Sorry een lang vehaal, maar ik hoop dat je er iets aan hebt.


Kitten
Berichten: 1717
Geregistreerd: 12-05-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-04 10:58

38.o als temeratuur is niks mis mee. Pas boven de 38.4 praat je over verhoging en dan alleen nog als het paard op rust is, ( m.a.w. niet net gewerkt of gehold heeft) want dan kan die temperatuur zomers nog best wat hoger zijn. Dit moet dan echter binnen de 45 minuten terug zijn op waarden van 37.6 t/m 38,4.


Kitten
Berichten: 1717
Geregistreerd: 12-05-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-04 15:38

In de meeste boeken die (summier) de gezondheid behandelen moet je dit wel terug kunnen vinden.

Kitten
Berichten: 1717
Geregistreerd: 12-05-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-05-04 08:00

Ach, je weet nu tenminste zeker dat er niets ernstig aan de hand is, aan de andere kant, vroeg of laat krijgen de meeste allemaal wel een keer droes. En dan denk ik dat je het beter vroeg dan laat kunt krijgen.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: DotBot, Guusje17, Plus_en_Min en 83 bezoekers