drachtig

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

gabrycha
Berichten: 1801
Geregistreerd: 09-12-01
Woonplaats: Gehuchtje op de hei

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-01-02 02:47

Ja ik kan wel een heeeeel lang verhaal houden, maar het komt er op neer:
Bij veel merries is het vaak moeilijk om precies te voorspellen wanneer ze gaat bevallen. Vaak zie je voor de bevalling dat haar uier opzwelt, let op dit kan soms weken van te voren al gebeuren en als je merrie in de wei loopt kan het weer slenken. Maar als de uier volzit komen er ter bescherming voor bact ed druppeltjes melk onderaan de spenen te hangen door contact met de lucht vormt de melk kristalletjes, ze noemen dat verschijnsel kegelen. Ik heb thuis een merrie die het presteerd om dagen al haar melk te laten schieten en er zijn merries die vlak voor de geboorte hun melk pas laten lopen.
Tijdens de ontsluitingsfase, de eerste van de 3, ontspant de baarmoederhals zich waardoor het veulen naar buiten kan. De merrie is wat onrustig, loopt rondjes mest kleine beetjes. Deze fase kan 15 minuten tot ruim een uur duren. Deze fase wordt afgesloten met het afkomen van het vruchtwater. Door de weeen neemt de druk in de baarmoeder toe en scheurt het buitenste vruchtvlies. Het lijkt sterk op urine, het looptsoms in kleine beetjes of soms grote hoeveelheden. De tweede fase is de uitdrijvingsfase, hierin wordt het veulen naar buitengedreven. Het moeilijkste gedeelte voor een merrie is als het veulen in het bekkenholte belandt dit is vrij nauw en ze zal daarbij haar buikspieren gebruiken om het veulen eruit te drijven.
aan de buitenkant zie een licht doorschijnend vlies de voetjesblaas met daarin (als het goed is) de voorvoetjes. Dat het ene voetje verder naar buiten steekt als de andere is normaal. de merrie kan tijdens de uitdrijvingsfase gaan staan en elders gaan liggen. Als het veulen is geboren begint de laatste fase nageboortefase, hierin worden beide vruchtvliezen afgedreven, pas als de nageboorte is afgekomen is het veulenen voorbij.
Als het mis gaat: zorg dat je een ervaren iemand bij je in de buurt heb en tel nummer van de dierenarts. Als stelregel kun je gebruiken als er binnen ca 10 minuten geen voortgang is gemaakt , bellen. Dat wil niet zeggen dat er pauzes kunne optreden, met geen voortgang bedoel ik als er totaal niets gebeurt. De pauzes zijn echter kort die duren geen 10 min!
Soms kan het veulen terug vallen tijdens de uitdrijving, dit is normaal mits er na wel vooruitgang wordt geboekt. Zolang het veulen met de navelstreng vastzit in de moeder aan de moeder krijgt het zuurstof binnen, dus je moet niet denken dat het dan stikt.
Meestal gaat het goed , t is bij onze merrie een keer fout afgelopen maar dat was een tweeling geval.
Ik houd voor mezelf altijd de regel als de nageboorte binne een uur niet af is dan bel ik de da. Hij moet er binnen 6 uur af zijn anders krijg je problemen, indien de merrie er aan blijft staan probeert de da met hormonen het eraf te krijgen anders pulkt de da het eruit! Het verhaal is lang zat. Geef je merrie ruim van te voren rust en meestal gaat het goed, maar houd altijd een oogje in zeil! veel succes gr gabrycha Haha!


gabrycha
Berichten: 1801
Geregistreerd: 09-12-01
Woonplaats: Gehuchtje op de hei

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-01-02 22:00

Ja red bag noemen ze dat verschijnsel. Het veulen ligt tegen het vlies aan te kijken wat blauwachtig grijs wittig van kleur is en het buitenste vlies, het rode daarmee zit het veulen aan de baarmoederwand vast. Als het veulen wordt geboren moet je dus het witte bauwachtige vlies zien, zie het rode betekend dat het veulen met beide vliezen naar buitenkomt maar het gevaarlijke daaraan is dat hij niet meer vastzit aan zijn moeder (hij wordt compleet met vlies en navelstreng aan elkaar geboren) en dus geen zuurstof meer krijgt en dus stikt! Als je het ziet helpt alleen om het veulen er zo snel mogelijk uit te halen, de overlevingskansen zijn nihil. De da waarvan is les heb is gespecialiseerd in paardengyneacologie en heeft in zijn praktijk geen een veulen meegemaakt die dat had overleefd, ze worden vaak dood geboren.
Controleer ook de nageboorte even of er geen stukje is achtergebleven. De nageboorte komt er als het goed is omgekeerd naar buiten dus binnenstebuiten. Je moet hem even omdraaien en goed controleren of het rode vlies geen stukjes mist, is dat wel het geval da bellen en temperatuur controleren boven de 38.7C meteen bellen. Als je er snel bijbent des te beter het is voor de merrie. Van achtergebleven stukjes kan ze zelf hoefbevangen raken doordat er bloedvergiftiging optreed. De da zal de merrie dan spoelen of in ernstige gevallen de stukken eruit peuteren nadat een hormonen spuit om weeen op te wekken niet helpt. Ik heb dit zelf meegemaakt door een tweelingdracht, mijn pony is daar gelukkig weer bovenopgekomen en heeft twee gezonde veulens ter wereld daarna gebracht. gr gabrycha Knipoog

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: hokke en 76 bezoekers