vragen over luchtzuigen

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Anya
Berichten: 32776
Geregistreerd: 01-02-02
Woonplaats: Hengelo

vragen over luchtzuigen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 08-04-04 11:21

Luchtzuigen is een 'stalgebrek' waar veel eigenaren mee te maken hebben. Op medisch komen steeds opnieuw verschillende vragen over luchtzuigen aan de orde. Daarom hier een poging om de meest voorkomende feiten en fictie weer te geven.

Wat is luchtzuigen?
Luchtzuigen (of kribbebijten) is een vorm van gedrag bij gedomisticeerde paarden waarbij lucht naar binnen wordt gezogen. Hierbij treedt een bepaald geluid op en heeft het paard een karakteristieke halshouding. Sommige paarden zetten de tanden vast op een stevig oppervlak. In dat geval heet het officieel kribbebijten. In de wandelgang wordt ook dit gedrag luchtzuigen genoemd.

Krijgen ze er koliek van?
Veel mensen denken dat luchtzuigers koliek krijgen van luchtzuigen. Tot voor kort werd deze mening gedeeld door veel dierenartsen. Inmiddels is nieuw onderzoek gedaan en blijk de lucht niet in de maag/darmen terecht te komen. De lucht vormt een bolletje in de slokdarm en wordt daarna weer uitgeademd. Bovendien maken de darmen van paarden dagelijks een enorme hoeveelheid gas aan door de vertering van voedsel. Op zo'n hoeveelheid gas, kan geen koliek ontstaan door wat extra lucht. Op dit moment wordt eerder de theorie aangehangen dat luchtzuigers soms verhoogd risico op koliek zouden hebben doordat hun maagzuurproductie hoger ligt en daardoor spijsverteringsproblemen kunnen ontstaan. Veel luchtzuigers zijn echter verder gewone gezonde paarden die op normaal niveau in de sport presteren.

Zijn luchtzuigers te mager?
Luchtzuigers zijn niet speciaal mager door het luchtzuigen. Er zijn legio voorbeelden van gewone gezonde luchtzuigers.

Nemen andere paarden het luchtzuigen over?
Hierover zijn de meningen nog steeds verdeeld. Sommige mensen zweren van wel. Anderen hebben al jarenlange ervaring met luchtzuigers die naast andere paarden staan, terwijl die paarden het niet zijn gaan doen.

Is luchtzuigen erfelijk?
Hier wordt onderzoek naar gedaan. Op dit moment is hier nog onvoldoende over bekend. De mening van eigenaren van luchtzuigers is dat het niet erfelijk is, omdat ze bij de veulens geen luchtzuigen zien?

Ontstaat luchtzuigen door verveling?
Ook hierover zijn de meningen verdeeld. Uitgangspunt is dat luchtzuigers tijdens het luchtzuigen een stof aanmaken: endorfinen. Daardoor krijgen ze een fijn gevoel. Deze theorie is heel lang erg gangbaar geweest. Tegenargument bij deze theorie is dat een endorfinenkick maar heel kort werkt. Een paard zou dus de gehele dag door moeten luchtzuigen om de kick in stand te houden. Bovendien blijken veel luchtzuigers vooral gedurende etenstijden te luchtzuigen.

Hoe zit dat met die maagklachten?
Het meest recente onderzoek naar luchtzuigers geeft aan dat de oorzaak van luchtzuigen wellicht elders ligt. Paarden maken 24 uur per dag maagzuur aan. Dat is geen probleem, zolang paarden eten zoals de natuur dat bedoeld heeft: de hele dag door. Maar als paarden slechts twee keer per dag eten, terwijl de maag wel de hele dag doorgaat met het produceren van maagzuur, dan ontstaat een verhoogd risico op 'brandend maagzuur' en aantasting van de maagwand. Tijdens onderzoek in Engeland is een aantal luchtzuigers een zuurremmer gegeven. Een deel van deze paarden is gestopt met luchtzuigen, bij een ander deel is het aantal luchtzuigjes verminderd. In Nederland is nog geen specifieke zuurremmer op de markt. Wel worden bij sommige eigenaren goede resultaten bereikt met Pronutrin (paardendrogist) en kruidenmaagcompositum (Groene Os). Verder helpt een dieet van veel hooi en weinig brok (en natuurlijk weidegang) de balans in de maag gezond houden.

Hoe zit dat met anti-luchtzuigmiddelen?
De beste resultaten worden nog bereikt met luchtzuigbanden. Bedenk wel dat je met deze banden alleen het gedrag onderdrukt. Je lost de oorzaak niet op. Sommige paarden luchtzuigen ook door de band heen. Bij deze paarden loop je een verhoogd risico op interne beschadigingen (bijvoorbeeld aan het strottenhoofd). Controleer de band dus vaak!

Een aantal eigenaren kiest er tegenwoordig bewust voor om de band niet om te doen en de paarden naar believen te laten luchtzuigen. Veelvuldige weidegang in combinatie met een speciale luchtzuigplek in de stal (met rubber bekleed om de tanden te beschermen) is dan de oplossing. Bokkers die die keus hebben gemaakt maken melding van blije gezonde luchtzuigers....

[edit:Jantien] Link naar [MD] Centrale discussie over luchtzuigen [/edit]
Laatst bijgewerkt door Anya op 08-04-04 11:56, in het totaal 1 keer bewerkt