Castratie op latere leeftijd??

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Anouska

Berichten: 749
Geregistreerd: 19-06-02
Woonplaats: Wassenaar

Castratie op latere leeftijd??

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 15-03-04 11:54

Ik zit er de laatste weken aan te denken om Royal misschien te laten castreren. Ik ben een beetje de voor- en nadelen aan het afwegen.
Aan de ene kant is hij heel braaf en voor mij hanteerbaar, aan de andere kant is het een heel sociaal paard en zou ik hem heel graag lekker los willen gooien met andere paarden. Daarbij komt dat anderen soms moeite hebben met hem, hij is toch een stoere man van 1.73m, en mijn bijrijdster is 1.62m.... Haha! Hij neemt dus wel eens een loopje met haar.

Hij is inmiddels 6 jaar en goed gespierd met een mooie dikke hengstennek. Maar ik heb gehoord dat castratie op latere leeftijd gevaarlijk kan zijn. Heeft iemand hier ervaring mee en kan iemand mij advies geven over wat ik moet doen? Zit een beetje in dubio nu.

Ik wil hem (mocht het zover komen) in een kliniek bij een DA laten helpen, weet iemand wat daarvan ongeveer de kosten zijn incl. nazorg?

En als laatste: hoe lang duurt het na de castratie voordat hij daadwerkelijk met andere paarden(merries) los kan? En in hoeverre kan het gedrag veranderen?

Ik hoor graag reacties van mensen die hier ervaring mee hebben.

KingMarco

Berichten: 1133
Geregistreerd: 20-09-02
Woonplaats: Hoofddorp

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-03-04 12:50

Ik denk dat je dat het beste aan de DA zelf kan vragen die geven je daar zonder problemen antwoord op. Het ligt er ook allemaal aan welke manier van casteren ze gebruiken en dergelijk.

ikkies
Berichten: 120
Geregistreerd: 05-03-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-03-04 12:59

Ik heb ook een hengst gehad toen ik 15 jaar was en die hebben we gelijk laten casteren toen hij 4 jr was. Achteraf heb ik er spijt van, zn karakter veranderde van een stoere bink in een sloom sulletje. Ik was te jong om een hengst te rijden, maar ik zou het niet nog een keer over willen doen.
Als het gevaarlijk is op die leeftijd, volgens mij niet maar dat moet je aan de specialist vragen. Bij mij duurde het een goed jaar voordat hij begreep dat hij er niks meer mee kon (hij zat voordurend op de merries:) )
Groejes ikkies

Anouska

Berichten: 749
Geregistreerd: 19-06-02
Woonplaats: Wassenaar

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 15-03-04 13:00

Ja, maar wil eerst graag wat ervaringen van anderen horen.
Heb ook iets gehoord van castratie via de lies, waarbij de ballen nog blijven hangen maar niet meer werken???? Lijkt mij dan geen castratie meer...

Paduc

Berichten: 447
Geregistreerd: 28-04-03
Woonplaats: Maassluis

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-03-04 13:05

Ik heb vorig jaar een hengst laten helpen en was om en nabij €230,- kwijt.
Heb het in Utrecht laten doen en hij is er 3 dagen geweest. Tot op heden fantastisch en als een blad aan de boom, is hij veranderd van een grof ondernemend baasje naar een sociaal beest. Voorheen moest je met aan de hand stappen attent zijn, want hij stond voor niets op zijn achterbenen en tot op heden heeft hij dit niet meer gedaan, sterker nog hij loopt zo met je mee!! Hij was inderdaad 2 jaar en die van jou 6, maar als je toch niet met hem wil dekken en het geeft problemen...niet twijfelen en gewoon doen, zelfs als je omgeving het zielig vindt. Ik heb nu twee hengsten laten ruinen en heb daar heel gave beesten aan, waarvan er een ver is gekomen in de endurance sport. Naast deze ruinen heb ik ook nog een hengst, maar daar gaat mee gedekt worden, daar het een hele mooie jongen is geworden. Met hem moet je nog wel eens vechten..hij is erg lief, maar ook weleens erg opstandig.

KingMarco

Berichten: 1133
Geregistreerd: 20-09-02
Woonplaats: Hoofddorp

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-03-04 13:06

Nee heet dan eerder een sterrelisatie. Je hebt tegenwoordig zoveel verschillende manieren. Mijn paard was al ouder toen ik er naar gevraagd heb en ik heb er vanaf gezien. Er zaten mij teveel risico's aan, maar hij was al ruim 7. En ik heb er geen problemen mee, we doen alles, lekker op vakantie het land op bij andere paarden(ruinen) op de manege geen enkel probleem, dus nee ik heb er maar vanaf gezien. De nadelen wogen bij mij op tegen de voordelen.

Anouska

Berichten: 749
Geregistreerd: 19-06-02
Woonplaats: Wassenaar

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 15-03-04 13:14

Maar bij die zogenaamde sterilisatie (lapascopie ofzo geloof ik), verschrompelen de ballen dan? Volgens mij is het dan ook terug te draaien en dan kan ik me niet helemaal voorstellen dat het hengst zijn verdwijnt, hij heeft immers nog steeds ballen??

Paduc

Berichten: 447
Geregistreerd: 28-04-03
Woonplaats: Maassluis

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-03-04 13:36

Gaat om het aanmaken van testeron en dat verdwijnt, als alles goed gaat. Maar ik raad je aan kontakt op te nemen met Utrecht afdeling voortplanting en daar je probleem voor te leggen. Ze waren voor ons ook zeer welwillend.

ibikus
Berichten: 20688
Geregistreerd: 15-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-03-04 13:38

Bij een laparoscopie snijden ze de leiders door,
hierdoor verschrompelen de ballen en na een paar weken kan je dan een bloedonderzoek laten doen om te zien of het geslaagd is.
Het is een soort kijkoperatie waarbij ze drie kleine sneetjes aan de zijkant van het lijf krijgen en waarbij ze niet onder volledige narcose hoeven en in een soort opvoelbox blijven staan.

Ik heb deze methode voor mijn paard (toen 3,5) ook overwogen, echter, door mijn eigen dierenarts werd Van Muiswinkel van de kliniek in Emmeloord aangeraden. Hem heb ik verteld dat ik de methode met de minste risico's wilde laten uitvoeren. Hij raadde me de 'over de lies methode' aan.
Hierbij worden er snedes gemaakt aan weerskanten van de balzak en zo wordt het zaakje verwijderd. Ze gaan dan onder volledige narcose op de tafel.
Ik was 315 euro kwijt en ben zeer tevreden over de kliniek en het resultaat. Hij moest 10 dagen op boxrust waarbij de koker wel een paar dagen heel dik is geweest, maar verder heeft hij geen enkele complicatie gehad.

Mijn paard hinnikte met 2 weken al niet meer naar andere paarden en na een maandje of 2 - 3 heb ik hem met een merrie in het land gezet. Die werd spontaan hengstig en zeek hem helemaal onder maar hij gaf geen kik. Hij is nog wel heel speels met ruinen.

Van www.dierenkliniekemmeloord.nl:
Citaat:
CASTREREN VAN PAARDEN

Het castreren van paarden is een gebruiksoperatie, die maatschappelijk aanvaard is om het paard als gebruiksdier te laten functioneren. Wij staan op het standpunt dat een castratie een "echte" operatie is. Wij willen dan ook bevorderen dat paarden niet meer achter de stal of in de wei gecastreerd worden. Bij deze zogenaamde "staande castratie" is de kans op complicaties, ons inziens onaanvaardbaar hoog. (Veelal wordt de buikholte via het lieskanaal geopend en na het verwijderen van de teelballen niet gesloten. Een zakbreuk en infectie met veel zwelling kunnen het gevolg zijn.)

Uitsluitend liggend castreren
In onze kliniek worden de paarden, jong of oud, groot of klein, uitsluitend liggend gecastreerd onder algehele narcose en onder volledige steriliteit. Er staan ons verschillende methodieken ter beschikking. De methode die toegepast wordt, wordt afgestemd op de betreffende hengst. De ingreep kan gebeuren via een snede in de lies, maar ook is castratie mogelijk via een snede voor of in de balzak.

Gang van zaken

De gang van zaken is als volgt. Het paard wordt op dag 1 gebracht. Er wordt een pre-anaesthetisch onderzoek uitgevoerd. Indien hierbij geen risicoverhogende factoren worden aangetoond, wordt het paard op dag 2 onder volledige narcose geopereerd. Na het wakker worden in de uitslaapbox (recovery) wordt het paard naar zijn stal verplaatst. Indien er zich geen problemen hebben voorgedaan, gaat het paard op dag 3 naar huis.

Nazorg thuis
Geadviseerd wordt de ruin dan thuis nog vier dagen boxrust te geven. Dagelijks dient het paard getemperatuurd te worden en de mate van zwelling van de balzak en eventueel koker beoordeeld te worden. Indien de lichaamstemperatuur meer dan 38.0 ºC bedraagt moet direct contact met de kliniek worden opgenomen. Dit zelfde geldt voor toename van zwelling van balzak en koker.

Klophengsten
Een klophengst is een paard waarbij één of beide testikels niet in het scrotum (balzak) aanwezig is/zijn. In de regel zijn deze hengsten erg lastig in de omgang. Dit gedrag verdwijnt veelal door verwijdering van de niet afgedaalde teelbal(len) uit de buik. Castratie van deze hengsten kan op twee manieren plaats vinden. Ten eerste een operatie bij het paard in rugligging. waarbij de testikels meestal via het lieskanaal verwijderd worden.

Ook is een kijkoperatie bij het staande paard mogelijk. De gang van zaken voor, tijdens en na de behandeling zijn vrijwel gelijk aan de normale castratie.