paard met een bloedneus

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Izabel

Berichten: 19
Geregistreerd: 04-11-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 12-11-01 20:40

Ik was aan het rijden en in 1 keer had mijn paard een bloedneus. ik zag het omdat ze met haar neus tegen een balk liep. Zelf had ik er nog nooit van gehoord dat een paard een bloedneus kon krijgen. weten jullie hoe dat komt en of het normaal is? Verward

[Edit] hele lange titel ingekort [/edit]

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Karin op 2001-11-20 03:37 ]</font>

ineke

Berichten: 916
Geregistreerd: 19-03-01
Woonplaats: brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-11-01 20:42

Als het vaker voorkomt moet je stappen ondernemen ,als het eenmalig is kan het gewoon een gesprongen vaatje zijn ,is niet erg.

ikke

Berichten: 37527
Geregistreerd: 06-03-01
Woonplaats: next to nowhere

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-11-01 20:44

Te hard rijden tegen de wind in kan een oorzaak zijn. Te hard briessen ook, doet mijn beest wel eens. Zolang het er niet uitgegutst komt zou ik me er niet druk om maken.
Ik weet niet hoelang je je paard al hebt, maar het zal je nog wel eens vaker gebeuren.
Kijk, als dit elke dag of om de dag of zo voor gaat komen dan zou ik toch eens met m'n veearts overleggen, maar zomaar een keer, ach, wij stoten onze neus ook wel eens, toch...

Izabel

Berichten: 19
Geregistreerd: 04-11-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 12-11-01 20:50

Citaat:
Op 2001-11-12 19:44, schreef ikke:
Te hard rijden tegen de wind in kan een oorzaak zijn. Te hard briessen ook, doet mijn beest wel eens. Zolang het er niet uitgegutst komt zou ik me er niet druk om maken.
Ik weet niet hoelang je je paard al hebt, maar het zal je nog wel eens vaker gebeuren.
Kijk, als dit elke dag of om de dag of zo voor gaat komen dan zou ik toch eens met m'n veearts overleggen, maar zomaar een keer, ach, wij stoten onze neus ook wel eens, toch...


Ik heb haar net maar de hoefsmid was er en die zei dat ie het nog nooit had gehoord dat een paard een bloedneus kan krijgen. duzz ik d8 hij zal het wel weten. Gelukkig hijwist het niet *LOL*

Chucky
Berichten: 179
Geregistreerd: 23-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-11-01 21:00

Mijn pony heeft ook wel eens een bloedneus(new forester),de veearts zei dat het kan komen door hard werken,schrikken,briesen enz,MAAR het kan ook zijn dat het dier het aan zijn hart heeft,ik zou het even na laten kijken,het is meestal nix ernstigs,maar toch,voor de zekerheid.......

kuzzz Karin

Uniek

Berichten: 404
Geregistreerd: 03-06-01
Woonplaats: nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-11-01 21:02

DAt komt vaak van harde tegenwind en zand. MAar er zullen nog wel duizende redenen zijn!

Margreet

Berichten: 18325
Geregistreerd: 24-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-11-01 21:02

In Bit nummer 22 staat een heel artikel over bloedneuzen. Zal proberen wat belangrijke puntjes eruit te halen, misschien dat je het complete artikel van iemand kunt kopieren, helemaal overtypen vind ik echt te veel werk.

In de draf- en rensport is een bloedneus een bekend verschijnsel, in de meest gevallen wijst dit op EIPH, Exercies Induced Pulmonary Haemorrhage. Letterlijk vertaald: een bloeding vanuit het longweefsel als gevolg van arbeid. Niet dodelijk, wel vervelend. Door de krachtinspanning stijgt de bloeddruk en knapt er een vaatje. De aandoening treft vooral volbloeden. EIPH is de meest waarschijnlijke diagnose bij een bloedneus, komt vooral voor bij explosief bewegen, bv. de start van een ren of een eindsprint. EIPH kan ook optreden bij paarden die een luchtweginfectie doormaken en vervolgens aan het werk gaan.
Op zich is de aandoening geen groot probleem. Het stellen van de diagnose is wel een probleem omdat de symptomen niet exclusief zijn. Een bloedneus kan ook duiden op andere, meer ernstige aandoeningen. In ieder geval houden de bloedingen bij EIPH altijd verband met arbeid. Bij dressuurpaarden treedt het verschijnsel meestal op na het werk, bij dravers en volbloeden na het werk.
De veterinair zal in de eerste instantie niets doen bij een paard dat voor het eerst last heeft van EIPH. Keert het vaker terug dan schrijft de veterinair slechts rust voor. Een geknapt vaatje is net een wondje dat tijd nodig heeft om goed te herstellen. Dat gaat niet als de bloeddruk steeds weer wordt verhoogd omdat het paard moet werken.

De tweede soort bloedneus is de 'gewone' bloedneus; het bloed is vrijgekomen door een beschadiging van de neusgang. Het paard kan in dit geval iets hebben opgesnoven dat het slijmvlies in de neuswand heeft beschadigd.

De derde soort bloedneus wordt veroorzaakt door een trauma. Het dier heeft bijvoorbeeld een klap op het hoofd gehad, met als gevolg een fractuur van het neusbeen.

De vierde soort bloedneus belooft weinig goeds. Aan deze bloedneus ligt een ethmoïdaal hematoom ten grondslag. (ethmoïd=zeefbeen). Bij een hematoom is sprake van een tumoreuze woekering van het slijmvlies. De prognose bij deze paarden is altijd slecht. De dieren die aan deze aandoening lijden gaan meestal dood of worden afgemaakt. Neusbloedingen vanuit een hematoom zijn altijd neusgat-gebonden.

De vijfde en laatste soort bloedneus is een gevolg van bloedingen vanuit de bijholten en de luchtzak. Het laatstgenoemde komt nog wel eens voor. De luchtzak in de keel vult zich daarbij met bloed, bijvoorbeeld door een beschadiging. Buigt het paard voorover dan stroomt het bloed uit de luchtzak naar de neus.

Opletten dus of het vaker terug komt, als het echt regelmatig terugkomt zou ik de dierenarts laten komen, als het eenmalig is, is het niet iets om je zorgen over te maken.

fabienne

Berichten: 4818
Geregistreerd: 14-07-01
Woonplaats: Wijchen

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-11-01 01:55

Vaak mag je er van uitgaan dat de neusbloeding op iets ernstigs duidt als ze uit allebei de neusgaten bloeden, als ze maar aan een kant een bloedneus hebben is het ove rhet algemeen vrij onschuldig (kapot adertje). Fabienne heeft regelmatig een bloedneus (eenzijdig), ik doe dan een paar dagen wat rustiger aan ......... Het gaat eigenlijk altijd vanzelf over. Ze wordt dit voorjaar alweer 15!!!!!

Jet

Berichten: 11981
Geregistreerd: 31-01-01
Woonplaats: Anna Paulowna

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-11-01 08:55

Tineke, het oudere paard dat ik van de gehandicapten had overgenomen, had ook af en toe een bloedneus. Later is het tijden weggeweest, maar het kwam op het gegeven moment weer terug. Altijd aan 1 kant... Ik heb haar laten nakijken in een kliniek en het bleek nr. 4 te zijn van het verhaal uit Bit. Een tumor in een bijholte van haar neus. Ze was toen 22 jaar, had ook nog versleten straalbenen erbij en had totaal geen plezier meer in het leven. Ze heeft nog een maand op het land gestaan en is toen afgemaakt, zij had geen plezier meer om te leven, het risico van een operatie was te groot op die leeftijd, tesamen met die pijn in haar hoeven was het teveel voor haar. Jammer, want ik kende haar al 19 jaar, en heb haar twee jaar gehad. Let dus toch maar op of het niet vaker voorkomt en laat dan een dierenarts kijken. Succes!

joyce B

Berichten: 16377
Geregistreerd: 06-08-01
Woonplaats: Net buiten een gehuchtje bij het bos ;)

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-11-01 20:59

Mijn pony een paar jaar geleden ook een keer. Toen vond iedereen het ook vreemd. Gewoon toen hij in de paddock stond. Eigenlijk heeft hij er daarna niet echt meer last van gehad. Stroomde er ook niet in liters uit, af en toe een drup, en als hij zijn neus schuurde aan zijn hoeven/benen of tegen mij...
Was na een kwartiertje weer over geloof ik.

Elise

Berichten: 1987
Geregistreerd: 05-11-01
Woonplaats: Breda

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-11-01 22:53

Mijn paard heeft het pas ook een keertje gehad, had toen al een keelontsteking maar dat was niet de oorzaak, na een bronchocopie (voor zn keel) bleek dat hij erg oppervlakkige bloedvaatjes in zijn neus had die dus makkelijk springen.

Groetjes Elise Party!!

Gail

Berichten: 2349
Geregistreerd: 03-06-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-11-01 18:06

Ik heb een oude In de Strengen boven tafel gehaald met een heel artikel over bloedneuzen:

Wat gegevens:Bij bloedingen die veroorzaakt worden door een beschadiging van buiten af -zoals een trauma of sonde - is het probleem meestal snel verholpen. In deze gevallen is de oorzaak duidelijk en stopt de bloeding in de regel vanzelf tussen de 15 tot 30 minuten. Het is belangrijker om te weten wat je als eigenaar in elk geval níet moet doen en dat is het neusgat dichtstoppen. Daarmee bezorg je het paard een verstopt neusgat, wordt het dier onrustig en daar wordt zijn situatie in geen geval comfortabeler door. Het dier rustig houden en het hoofd omhoog houden is alles wat je in eerste instantie zelf kan doen. Door te zorgen dat het paard niet met zijn hoofd omlaag kan komen voorkom je onnodige druk op de wond, waardoor de wond zich het snelste zal sluiten.
Gelukkig stoppen de meeste bloedneuzen vanzelf zonder dat het paard er blijvende schade van ondervindt. Het beeld is vaak dramatischer dan de kwaal. Een paard bezit ongeveer 40 liter bloed en daarvan kan hij er makkelijk vijf missen. Dat lijkt misschien niet zo veel, maar het geeft echt een hele plas.
Lijkt de bloeding niet vanzelf te stoppen, dan is veterinair ingrijpen natuurlijk geboden. Via het toedienen van medicijnen kan de bloeding soms worden verminderd. Als richtlijn geldt dat het verstandig is de dierenarts te bellen wanneer - in geval van een druppelende bloedneus - de bloeding niet binnen een half uur stopt. In het geval van een ware bloedstroom moet deze binnen vijf minuten duidelijk minder worden en overgaan in druppelen.

PhiaBink

Berichten: 6328
Geregistreerd: 15-01-01
Woonplaats: Belgie!!

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-11-01 22:53

Een bloedneus kan ook duiden op een te hoge bloeddruk.
Fabienne zei dat Fab daar soms last van heeft en dat het na een paar dagen rustig aan doen over is.