afwijking aan het sesambeentje

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Bonnieknol

Berichten: 207
Geregistreerd: 26-09-03
Woonplaats: Arnhem

afwijking aan het sesambeentje

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 26-09-03 23:06

hoihoi allemaal
Ik heb een haflinger en ongeveer een half jaar geleden is ze opeens na een endurancewedstrijd kreupel geworden, wat niet meer beter werd. toen heb ik rontgenfoto´s laten maken, waaruit bleek dat ze een afwijking aan het sesambeentje scheen te hebben. Ik heb toen asperines meegekregen wat een beetje zou kunnen helpen, maar volgens de dierenarts was deze aandoening niet te genezen en kon ik nooit mer echt op haar rijden. Alleen een klein percentage paarden reageert goed op het medicijn waardoor het weer beter zou kunnen worden. Met mijn paardje gaat het nu wel beter, ze loopt redelijk maar als ze weer teveel aan het werk gaat wordt ze naderhand erg stijf.
Wie kent deze afwijking en heeft er ervaring mee? Ik weet zelf niet zo goed wat ik er onu mee aan moet, moet ze op rust of juist een btje wandelen. Of ken je een ander medicijn wat zou kunnen helpen? Ik hoop een reactie te ontvangen!
Groetjes Roos

Meisje201
Berichten: 35192
Geregistreerd: 05-09-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-09-03 08:30

Sorry, zelf heb ik hier geen ervaring mee.
Ik zou haar gewoon niet teveel laten lopen, gewoon lekker beetje wandelen, en dan lekker ergens met haar gaan staan grazen.
Ik zou het gewoon rustig aan gaan doen, lekker tutten met haar, zodat ze zich zeker neit alleen voelt!
Omdat ik hier zelf geen ervaring mee hebt, zou ik als ik jouw was gewoon de adviesen van de DA opvolgen...
Veel sterkte met je paardje!
En niet gaan liggen piekeren he, savonds in bed Knipoog

ART_UMA

Berichten: 2112
Geregistreerd: 20-09-03
Woonplaats: Delft

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-09-03 10:26

Een afwijking aan de sesambeetntjes is natuurlijk niet echt best. Als na rust de ontstekingsreactie weg is (niet meer warm) en met lichte beweging komt het niet terug dan kun je weer wat meer proberen.

Er lopen pezen enzo langs de sesambeentjes en als de afwijking iritatie van de pezen tot gevolg heeft wordt het vanzelf weer slechter en dan weet je ook dat het waarschijnlijk niet beter wordt.
Als het kreupel zijn het gevolg was van een zware inspanning met een overbelasting kan ik me voorstellen dat het probleem zich bij lichter werk niet meer voordoet.

Bonnieknol

Berichten: 207
Geregistreerd: 26-09-03
Woonplaats: Arnhem

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 28-09-03 17:02

Bedankt allemaal!
Het is geen overbelastinggeweest, op de rontgenfoto's is een soort gaatje te zien in het sesambeentje wat op de langere duur steeds iets groter is geworden, waardoor het op een gegeven moment kreupelheid tot stand heeft gebracht. De asperines zouden ervoor moeten zorgen dat de bolevaten wijder worden, zodat er weer meer zuurstof naar het sesambeentje kan waardoor het misschien eventueel weer wat dichter ozu kunnen groeien. dit is dus het verhaal van de dierenarts, dus nouja hopen dan maar!

Meisje201
Berichten: 35192
Geregistreerd: 05-09-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-09-03 19:38

Hoop dat het goed komt met je paardje!!!
Veel plezier iig nog met je paardje!!!

jessy
Berichten: 1041
Geregistreerd: 15-07-02
Woonplaats: Michigan, VS

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-09-03 20:01

Hoi,

mijn Fjord heeft precies hetzelfde: zijn sesambeentje rechtsvoor is niet goed meer (2tje volgens de DA in Utrecht), vorig jaar geconstateerd nadat hij 3 maanden kreupel was geweest & niks leek te helpen. Pb me evt. voor tips!

daniel79

Berichten: 933
Geregistreerd: 28-10-01
Woonplaats: Bussum

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-09-03 21:16

Bonnieknol schreef:
Ik weet zelf niet zo goed wat ik er onu mee aan moet, moet ze op rust of juist een btje wandelen.


Wat zegt je kliniek daarover? Lijkt mij dat je die als eerste daarover belt!?

Niet om je te ontmoedigen (alhoewel iets ander verhaal dan het jouwe):

mijn vorige paard heeft ook een vergroeiing aan z'n sesambeentje gehad, precies op de plaats waar de diepe buiger langs liep. Deze pees was chronisch ontstoken door de ontstane irritatie en de vergroeiing zat op een dusdanige plaats dat opereren (destijds, nu misschien anders) geen optie was. Paard heeft een jaar lang alleen aan het handje gestapt, ontstekingsremmers gehad, enz., maar het mocht niet baten....de rest wil je niet weten... Misschien een tip: Destijds werd daar in Duitsland al wel aan geopereerd (hoorden we achteraf), terwijl ze dat hier in NL niet deden.

ellenlouise
Berichten: 3784
Geregistreerd: 18-12-02
Woonplaats: In het groene hart van het land

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-09-03 15:53

Wat balen voor je zeg! Als je paard het aankan lijkt het me geen kwaad te kunnen om af en toe lekker een stukje te gaan wandelen ofzo. Rust roest.

Heb je er al eens over nagedacht om een second opinion bij een andere kliniek te vragen?

Bonnieknol

Berichten: 207
Geregistreerd: 26-09-03
Woonplaats: Arnhem

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 13-12-03 21:40

bedankt allemaal voor jullie reacties, ondertussen is Bonnie van de medicijnen af en gaat het heel goed, een paar dagen in de week wordt er wat licht op haar gereden en ze is nog niet kreupel meer kreupel of stijf geweest. Binnenkort wil ik weer foto's laten vmaken, kijken hoe het er nu voor staat.
Groetjes Roos

Rhys
Berichten: 6352
Geregistreerd: 19-01-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-12-03 13:24

Ik reed vorig jaar een paard voor een eigenaar, dat steeds stijver werd (begon met drie rondjes en eindigde bij niet meer los te krijgen). Op de foto's werd een gebroken sesambeentje rechtsachter geconstateerd.
de VA vertelde toen dat ze daar geen last van hoefde te hebben, en dat ik gewoon rustig weer op moest bouwen. We hebben haar toen nog laten behandelen door een osteopaat en daarna heb ik een poging gedaan tot opbouwen, maar ben daar al vrij snel weer mee opgehouden (ik kon het niet aanzien, zo slecht bleef ze). Nu word het paard ingezet als fokmerrie....(tsja, ook niet mijn beslissing)
Ik houd me desalniettemin aanbevolen voor meer info hierover!
(en ik hoop niet dat dit overkomt als vervuiling van je topic....zo is het iig niet bedoeld)

Bonnieknol

Berichten: 207
Geregistreerd: 26-09-03
Woonplaats: Arnhem

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 14-12-03 19:30

zeker geen vervuiling!! Ik ben juist blij dat deze topic weer actief is, hoe meer reacties hoe beter! Dank jullie wel.
De afwijking zit trouwens linksvoor, de andere sesambeentjes zijn nog wel goed.

Mirjam

Berichten: 739
Geregistreerd: 03-02-01
Woonplaats: Norg

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-12-03 19:38

Heb je dit al overlegd met je smid? Je hebt kans wanneer je paard steil op de hoeven wordt gezet en eventueel een rond ijzer met zooltjes (en evt. siliconen) krijgt, de pijn minder wordt. Ook zijn er diverse medicijnen die kunnen helpen.

Succes ermee!

Tim VDH

Berichten: 195
Geregistreerd: 08-05-01
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-12-03 19:53

Met het sesambeentje wordt het straalbeentje bedoelt in het hoefkatrol gewricht. Het gaat hier dus over hoefkatrolontsteking.

Kijk eens op www.hoefkatrol.com

Novelle
Berichten: 999
Geregistreerd: 19-02-02
Woonplaats: Harderwijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-12-03 21:25

Tim VDH schreef:
Met het sesambeentje wordt het straalbeentje bedoelt in het hoefkatrol gewricht. Het gaat hier dus over hoefkatrolontsteking.

Kijk eens op www.hoefkatrol.com



Volgens mij zijn er 2 sesambeentjes. HKO gewricht zit lager in de hoef.
Onderaan/achteraan het pijpbeen, en bovenaan aan de acherkant van het kootbeen zitten de sesambeentjes

jessy
Berichten: 1041
Geregistreerd: 15-07-02
Woonplaats: Michigan, VS

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-12-03 16:52

Tim VDH schreef:
Met het sesambeentje wordt het straalbeentje bedoelt in het hoefkatrol gewricht. Het gaat hier dus over hoefkatrolontsteking.

Kijk eens op www.hoefkatrol.com



Dit klopt idd niet. Het sesambeentje bevindt zich achterop de kogel (ruwweg). Het is dus niet de hoefkatrol, maar de kogelkatrol. Het pezenmechanisme (vandaar katrol) is wel vergelijkbaar.

Mikey
Berichten: 1090
Geregistreerd: 10-03-02
Woonplaats: Goor/Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-12-03 18:24

Ik heb 7 weken een paard gehad, die een afwijking aan de sesambeenderen zou hebben. Na 3 weken rijden, kreupel. 1 week rust, na 1 dag rijden, weer kreupel. Na een paar weken naar de DA: foto's met als conclusie: wrs afwijkende sesambeenderen. (Ze was heel hengstig en daardoor niet zulke mooie foto's...) Gelukkig wilde de vorige eigenaar (handelaar) haar terugnemen, ondanks dat de ,toen geldende, 6 weken al voorbij waren.

Tim VDH

Berichten: 195
Geregistreerd: 08-05-01
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-12-03 18:38

Heb het even nagekeken. Er is inderdaad een sesambeen posterieur van het pijpbeen/kootbeen gewricht. Het straalbleen is het distale sesambeen.
Als er over sesambeen aandoening gesproken wordt is de kans groter dat het over een aantasting gaat van het straalbeen (distale sesambeen) dan van het proximale sesambeen en dus over "hoefkatrolontsteking" in de volksmond.

Aremi

Berichten: 59
Geregistreerd: 29-10-03
Woonplaats: Ell

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-12-03 19:24

Bonnieknol schreef:
hoihoi allemaal
Ik heb een haflinger en ongeveer een half jaar geleden is ze opeens na een endurancewedstrijd kreupel geworden, wat niet meer beter werd. toen heb ik rontgenfoto´s laten maken, waaruit bleek dat ze een afwijking aan het sesambeentje scheen te hebben. Ik heb toen asperines meegekregen wat een beetje zou kunnen helpen, maar volgens de dierenarts was deze aandoening niet te genezen en kon ik nooit mer echt op haar rijden. Alleen een klein percentage paarden reageert goed op het medicijn waardoor het weer beter zou kunnen worden. Met mijn paardje gaat het nu wel beter, ze loopt redelijk maar als ze weer teveel aan het werk gaat wordt ze naderhand erg stijf.
Wie kent deze afwijking en heeft er ervaring mee? Ik weet zelf niet zo goed wat ik er onu mee aan moet, moet ze op rust of juist een btje wandelen. Of ken je een ander medicijn wat zou kunnen helpen? Ik hoop een reactie te ontvangen!
Groetjes Roos


Ik weet niet waar je bedoelt, volgens mij hebben ze op meerdere plaatsen sesambeentjes. Deze botjes bieden bescherming aan pezen. Wij hebben een paardje gehad, Lancelot (zie in the picture) waarbij de verbinding met de pezen kapot was. Het werd helaas alleen erger, een paar weken geleden hebben we hem moeten laten inslapen. Ik weet niet of jou haffie hetzelfde heeft, bovendien kan deze kwaal ook nog heel lang blijven meevallen. In ieder geval mochten wij niet meer rijden. We hebben vele verschillende dierenartsen gezien, maar ze wisten er niets voor of het waren oplichters...
Succes en sterkte, anniek

jessy
Berichten: 1041
Geregistreerd: 15-07-02
Woonplaats: Michigan, VS

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-12-03 22:10

Heb ook maar even gezocht: even voor de duidelijkheid voor Bonnieknol, met wie ik hierover ge-pbt heb: Mijn Fjord heeft dus een fase 2 sesambeentje, oftewel "sesambeen posterieur". Het ging hier in mijn geval dus niet over het straalbeen of "distaal sesambeen" en dus technisch gezien niet om de hoefkatrol, maar om de kogelkatrol.

Duidelijk?
>;)
Mooi. Haha!

Edit: ben op zoek naar een plaatje met legenda om eea te verduidelijken: er zijn idd meerdere botjes die worden aangeduidmet sesam-dit-of-dat. Medici ook altijd...
Wie zoekt er mee?

Bonnieknol

Berichten: 207
Geregistreerd: 26-09-03
Woonplaats: Arnhem

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 16-12-03 19:16

hoihoi allemaal
volgens mij heeft het ook niets met hoefkartol te maken hoor, daar heeft de DA niets over gezegd. op de foto van het been was ergens in de kogel (het semsambeentje in de kogel dus) een zwart plekje te zien, wat dus een gaatje is, waarschijnlijk ontstaan door te weinig bloed toevoer.

Bonnieknol

Berichten: 207
Geregistreerd: 26-09-03
Woonplaats: Arnhem

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 16-12-03 19:18

ik zal binnenkort nog even om verheldering vragen bij de DA, hoe het onu ook allemaal prcies zit?? al die botjes en beentjes Haha!

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-12-03 20:37

Nee hoor Tim. In de volksmond spreek je namelijk van straalbeentjes en sesambeentjes. Dierenartsen in Nederland maken dat onderscheid heel erg duidelijk. Je bent nu iets te veel gefocused op je eigen ding geloof ik...

Bonnie: ik heb een paard gehad met problemen aan de sesambeentjes die tot chronische peesproblemen leidden. We hebben dat paard ontelbare malen behandeld maar dat heeft uiteindelijk niet mogen baten. Aan de andere kant ken ik weer heel goede verhalen over paarden met fracturen in een sesambeentje. Het ligt er dus maar net aan hoe het probleem precies in elkaar steekt bij jouw paard, en je kunt daarvoor het beste de mening van de dierenarts volgen. Als je geinteresseerd ben kan ik je de adressen van enkele gespecialiseerde klinieken doorgeven. Dat zijn echter zeer kostbare behandelingen en je moet je vantevoren goed afvragen of dat de moeite wel waard is.

Aremi

Berichten: 59
Geregistreerd: 29-10-03
Woonplaats: Ell

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-12-03 09:41

Bonnieknol schreef:
hoihoi allemaal
volgens mij heeft het ook niets met hoefkartol te maken hoor, daar heeft de DA niets over gezegd. op de foto van het been was ergens in de kogel (het semsambeentje in de kogel dus) een zwart plekje te zien, wat dus een gaatje is, waarschijnlijk ontstaan door te weinig bloed toevoer.

Ik wil je niet erg laten schrikken, maar daar zat het bij mijn paardje ook. Het is heel moeilijk te genezen. Ik mocht er heel lang niet op rijden, hij mocht niet meer de bak of de wei inrennen, hij mocht alleen een beetje aan de hand lopen voor de doorbloeding, dat is namelijk wel belangrijk. Ook kregen wij voedingssupplementen voor hem. Verder kan het helpen om te masseren op de plek waar het fout zit, dit komt ook ten gunste van de doorbloeding.
Succes

Bonnieknol

Berichten: 207
Geregistreerd: 26-09-03
Woonplaats: Arnhem

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 21-12-03 21:28

hoi hoi oje dat klinkt niet best! Wat vervelend voor je paardje hoe gaat het er nu mee?
Ik moest van de DA Bonnie juist wel laten bewegen, niet teveel maar een beetje wandelen en als het weer goed ging mocht ik er wel mee rijden, maar voorzichtig. En dat doe ik nu al een paar maanden en het gaat gelukkig nog steeds goed. Ze heeft ook heel veel zin om te lopen! Ik hou haar vaak een beetje in, niet te hard want ik ben als de dood dat ze weer kreupel wordt. Maar ze is heel fris en wil heel graag hard hard...
Morgen komt de DA om te enten, ik zal is vragen wat hij ervan vind en een afspraak maken om weer is foto´s te nemen!
Bedankt allemaal groetjes Roos en Bonnie Lachen Lachen Lachen

Amy77
Berichten: 11262
Geregistreerd: 30-10-03
Woonplaats: Op de mooiste plek in Drenthe :)

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-12-03 02:06

Hai hai, ons paardje krijgt nu primeval en en onstekingsremmers voor 4 weken, waar we over 2 dagen mee klaar zijn. De primeval moeten we doorvoeren en hij heeft speciaal beslag voor, met leertjes en hennep ertussen. We kunnen nog weinig zeggen over hoe of wat, want nu loopt hij niet kreupel, maar dat komt door de onstekingsremmers. Goed dat je weer foto's laat maken ter controle. Succes