Grass Sickness wie kent dit lees het asjuhblieft!!

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Olympia

Berichten: 55601
Geregistreerd: 17-11-03
Woonplaats: Delluft

Grass Sickness wie kent dit lees het asjuhblieft!!

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 17-11-03 22:53

Ik had even een vraagje..Wie kent de ziekte Grass Sickness?? Het is een gras ziekte.. Ik zou hier graag meer info over willen hebben want ik heb door deze *****ziekte mn paard in moeten laten slapen omdat ze niet meer op dr eigen benen kon staan omdat al haar zenuwen waren aangetast(Het is een aandoening aan het zenuwstelsel) Ik kon alleen amar toekijken hoe Olympia verslechterde en hoe ze langzaam doodging..Deze ziekte heeft 8 dagen geduurd.. De laatste dag kon ze niet meer opstaan..Toen wilden ze haar eerst optakelen maar later gingen ze zich afvragen wat ze zou gaan doen als ze weer op dr benen zou staan..Toen hebben ze de dierenarts opgebeld en die zei dat het allemaal geen nut meer had en dat het over was..Ik ben er vanaf het begin af aan bij geweest gelukkig.. maar ik mis haar super erg!!!! Huilen Ik hoop dat iemand mij hierop antwoord kan geven..Maybe heeft iemand van jullie dit ook wel is meegemaakt ofsow?!

Liefs Brig

casanova

Berichten: 10939
Geregistreerd: 04-11-03
Woonplaats: maassluis

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-11-03 23:10

waarom heb je niet de oren van de da zijn hoofd gevraagd over deze ziekte,dan had je alles geweten en had je geen info hoeven vragen van boktleden maar had je ons kunnen vertellen wat het is.
want ik ben aardig benieuwd geworden nu!
TROUWENS BEL DE DA ALSNOG OP EN LAAT HEM GOED UITLEGGEN WAT DEZE ZIEKTE INHOUD,daar heb je gewoon recht op.
veel sterkte met je verlies

Mist

Berichten: 9487
Geregistreerd: 17-02-03
Woonplaats: noord brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-11-03 23:35

Op de manege waar ik ooit gewerkt heb, hebben we 8 paarden in moeten laten slapen (lang verhaal- Utrecht dacht eerst Rhino, uiteindelijk bleek dat ze te hoge dosis B lolitrem binnen hadden gekregen via het hooi- wat wij natuurlijk niet wisten, via de vaste hooileverancier een Amerikaans proefblok graszaad hooi geleverd gekregen-god bless america)

O,mdat een duidelijke diagnose zo lang op zich liet wachten, is veel kostbare tijd verloren gegaan, en veel paarden, uiteindelijk zijn er 15 paarden opgegeven.

Het komt (helaas) steeds vaker voor in Ned. onlangs de DA assistente van mijn DA, had haar wei opnieuw ingezaaid. Al haar paarden + veulens kregen verlammingsverschijnselen, door het graszaad ! (wat uiteindelijk bleek)

casanova

Berichten: 10939
Geregistreerd: 04-11-03
Woonplaats: maassluis

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-11-03 23:50

VRESELIJK!!!

jessy
Berichten: 1041
Geregistreerd: 15-07-02
Woonplaats: Michigan, VS

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-11-03 00:17

Helaas kan ik niet verder helpen, weet er zelf ook (nog) niks van. Weet je wat voor graszaad dat was Mist?

Tanja

Berichten: 21539
Geregistreerd: 14-04-01
Woonplaats: Mantinge

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-11-03 03:07

Ik ken wel raaigras vergiftiging, is dat misschien het zelfde?
Dit heeft een van mijn vroegere verzorgpaarden ooit eens gehad, eerst leek het net of ze dronken was, waggelen en niet meer recht kunnen lopen en daarna kon ze niet meer blijven staan, ging tegen de muur hangen enz.
Nog voor ze kon gaan liggen was de DA erbij en heeft haar uit de stal gehaald en ik ben met haar gaan stappen om te voorkomen dat ze zou gaan liggen.
Het paard heeft toen wel medicatie gehad, geen idee meer wat (is al zo'n 10 jaar geleden) en heeft het overleefd.
Het lag bij dit geval overigens aan iets wat in het hooi zat, misschien een verkeerde grassoort of zo.......

epoka

Berichten: 145
Geregistreerd: 16-09-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-11-03 10:44

Er staat een artikel in het engels op www.grasssickness.org.uk/ ,kan vele oorzaken hebben,maar is een soort vergiftiging, die vooral in het voorjaar veel voorkomt, door het eten van bepaalde planten of gras, ook beschimmeld hooi kan de oorzaak zijn.

Mikey
Berichten: 1090
Geregistreerd: 10-03-02
Woonplaats: Goor/Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-11-03 11:14

Het enige wat ik weet, is dat ze nog niet weten wat de oorzaak zou kunnen zijn. Wel zijn er vermoedens, maar nog niet bewezen. Wat ze volgens mij in Utrecht adviseren, is, als het bij een paard die op de wei staat optreedt, de rest van de paarden op te stallen of in een andere wei te doen.
Er zijn verschillende vormen. Ik geloof dat als het de langzame vorm is, sommige paarden er boven op kunnen komen (de eerste symptomen zijn dan recidiverende maagoverlading) Aan de acutere stadia, is tot nu toe niets te doen.
Helaas kan ik jou op het moment ook niet veel meer vertellen.

Mist

Berichten: 9487
Geregistreerd: 17-02-03
Woonplaats: noord brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-11-03 14:15

T@nj@ schreef:
Ik ken wel raaigras vergiftiging, is dat misschien het zelfde?
Dit heeft een van mijn vroegere verzorgpaarden ooit eens gehad, eerst leek het net of ze dronken was, waggelen en niet meer recht kunnen lopen en daarna kon ze niet meer blijven staan, ging tegen de muur hangen enz.
Nog voor ze kon gaan liggen was de DA erbij en heeft haar uit de stal gehaald en ik ben met haar gaan stappen om te voorkomen dat ze zou gaan liggen.
Het paard heeft toen wel medicatie gehad, geen idee meer wat (is al zo'n 10 jaar geleden) en heeft het overleefd.
Het lag bij dit geval overigens aan iets wat in het hooi zat, misschien een verkeerde grassoort of zo.......


Engels Ray of Raai (??) gras is er idd berucht voor. Normaal gesproken moet het wel op de zakken staat ! bij die DA-assistente stond het bij nader inzien ook op de zakken, alleen had ze daar helemaal niet aan gedacht. De term "grass sickness" ken ik ook, maar ik weet niet of het precies hetzelfde is ik dacht namelijk dat deze ziekte te maken heeft met een combinatie van micotoxines (bv moederkoren) en een tekort aan magnesium- daar zijn vorig jaar in Belgie toch iets van 60 paarden aan dood gegaan in Wallonie ? al deze paarden liepen op de wei. Op de manege was het iig de stof B Lolitrem, en ik heb dat niet in de engelse artikelen terug kunnen vinden.

Het rottige van onze situatie was dat Utrecht er met de diagnose volledig naastzat, en dit niet toe wilde geven. De paarden hadden verlammingsverschijnselen, maar geen koorts! Toch bleven ze volhouden dat het rhino was. De sterkste paarden gingen het eerst dood (logisch want de "leiders" kregen het meeste hooi binnen) ik kon het niet begrijpen. Het duurde 3 weken, we verloren paard na paard. Omdat we de diagnose niet vertrouwden, hebben we TNO alles laten onderzoeken: grondstalen, bix, water (legionella en botulisme) en uiteindelijk het hooi...op aanraden van een belgische DA, die het overnam van Utrecht. Omdat we rhino niet wilde uitsluiten hebben we toch strikte voorzorgmaatregelen getroffen zoals kleren, schoenen verwisselen bij elk stallencomplex (gelukkig stonden mijn eigen paarden toen net niet meer op de manege)
Toen de paarden het hooi niet meer kregen knapte de meeste heel snel op. Bij sommige heeft het wel 3-4 maanden geduurd voordat ze weer echt zuiver liepen- de paarden hebben die rust ook gekregen.
De rechtzaken lopen nog.

Lot

Berichten: 1410
Geregistreerd: 09-07-01
Woonplaats: MesthoopCity

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-11-03 14:29

Raaigras ja, heeft een heel stuk over in IDS gestaan in ik meen 1999, anders 2000.

Olympia

Berichten: 55601
Geregistreerd: 17-11-03
Woonplaats: Delluft

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 18-11-03 20:05

Allereerst wil ik ff zeggen dat deze ziekte totaal niet besmettelijk is.. Ik heb de dierenarts een hele hoop gevraagd maar werd er niet duidelijker op.. De dierenartsen weten zelf ook niet precies waar de ziekte vandaan komt.. Ze denken van het gras of hooi maar dat weten ze niet zeker.. Ook is er geen medicatie tegen.. Er zijn 3 vormen van deze ziekte..Een acute(Dan is het binnen 2 dagen gedaan met je paard) de minder acute(Binnnen 7/8 dagen is het gedaan met je paard(Dit had Olymp) of het kan overgaan in de chronische vorm) en de chronische vorm(Dan kan je alleen nog maar met je stappen enz.) De symptonen van dit allemaal zijn dat de paarden met een opgetrokken buik lopen, zwalken,met water spelen,niet goed eten,veel liggen waardoor het op koliek lijkt,een snotneus en nog een paar dingen.. Maar ik wil gewoon weten of andere mensen dit wel is hebben meegemaakt met hun paard. Het komt zo weinig voor.. Ik had nog nooit van deze ziekte gehoord tot 5 weken geleden.. Mijn paard was in topconditie, we reden wedstrijden enz.. dus daar kan het niet aan gelegen hebben.. En ze was pas 7 jaar.. Nou ik hoop dat ik nog meer reacties krijg en al vast bedankt!

PhiaBink

Berichten: 6328
Geregistreerd: 15-01-01
Woonplaats: Belgie!!

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-11-03 23:22

Ik weet dan een vriendin van mij heel wat jaren geleden een pony had die aan Grass Sickness is overleden. Het was heel snel gegaan.

PrimaDonna

Berichten: 501
Geregistreerd: 08-02-02
Woonplaats: Linschoten

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-11-03 00:30

Hoi hoi,

Ik heb vorig jaar mijn paard in moeten laten slapen die ook grass-sickness had!!!
Ik heb haar nog vier mnd in leven kunnen houden doormiddel van homeopathie terwijl de dierenarts haar eigenlijk meteen in wou laten slapen na een week! Uiteindelijk hebben we haar toch inlaten slapen het was echt vreselijk.
Het was ook vreselijk dat mensen bij ons op stal daar foto's van genomen hadden en er mee dreigen om deze foto's te plaatsen op het boktforum.
Als je weet hoe zo'n paard er uit ziet met deze ziekte, dan zijn dat één van de ergste dingen waar een paardenliefhebber liever niet naar wilt kijken, laat staan dat je deze dan ook nog eens een keer geplaats wilt zien. Ik herinner me haar liever hoe ze was in d'r gezonde toestand.
Het is een ziekte wat vooral veel voor komt in het voorjaar waarbij ze vermoeden dat het komt door de klaver. Er is niet erg veel over bekend omdat het vrij zeldzaam is. Je hebt ook 3 verschillende vormen waarvan de overlevings kans van de laatste twee 0 is! Hoe mijn paard het nog zo lang heeft vol kunnen houden is nog steeds een raadsel, vermoedelijk omdat dat ze d'r eigen sterk hield voor d'r halfzus die dag en nacht bij d'r stond. Die ging ook op een gegeven moment ook verschijnselen overnemen waardoor we bang waren dat ze het ook had, gelukkig was dit niet het geval.
Als je meer wilt weten moet je het maar zeggen of je hart wilt uit storten Ach gut

groetjes, Primadonna

Franske

Berichten: 2909
Geregistreerd: 03-04-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-11-03 17:45

Ik dacht dus dat wij de enige waren, blijkbaar niet.

Mijn verhaal.

April 2003 , koppel paarden in de wei in Tilburg, waar het jaar daarvoor ook een heel jaar lang paarden gelopen hebben.
Juni 2003, 1 van de paarden vermagerd erg en staat los van de groep ,weinig fut. Dierenarts erbij, constateerd vrijwel direct dat het voor 90% kans Grass-sickness is en dat je het dan wel kunt vergeten.
Dat blijkt, paard vermagerd met de dag, begint te trillen, aantasting zenuwstelsel inderdaad. Binnen 6-7 dagen dus van een gezond bewegend paard naar een gestorven paard.
2 Weken daarna, paard vermagerd ook, halen we naar huis, dure hengst eigenlijk. Zelfde geconstateerd, maar iets andere vorm, nog naar faculteit utrecht gebracht, mocht niet baten.

6 Andere paarden uit de koppel hele seizoen in zelfde wei laten lopen, en nooit iets aan gezien.

Faculteit utrecht geweest, halve liter bloed afgenomen van al die paarden die er nog liepen, gras meegenomen, water uit de plas etc etc.
Uit onderzoek is niets gekomen.

Het komt sporadisch voor en er zijn veel theorieen , maar er is niets 100%. De een zegt een schimmel op het gras, de ander weer wat anders. Maar in engeland/schotland is het heel erg, en daar weten ze er ook niets op. Ze weten alleen dat als je een paard 's nachts of een gedeelte van de dag op stal houdt, dat ze het niet krijgen! Wel als je hem 24/7 buiten laat lopen.

Een erge ziekte waar je weinig/niets aan kunt doen, hoop het dus ook niet meer mee te maken.

@smousje

Berichten: 517
Geregistreerd: 06-11-01
Woonplaats: Waddinxveen

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-11-03 00:46

Grass sickness.

Bij paarden komt een ziekte voor van het onwillekeurige zenuwstelsel,die ook bij de kat,de haas en de mens is beschreven.
Bij deze ziekte worden in de zenuwcellen van de sympathische zenuwknopen veranderingen en beschadigingen gevonden. Deze ziekte wordt grass sickness genoemd omdat hij alleen zou voorkomen als het paard gras eet.
Door de aantasting raakt de sympacticus overmatig geprikkeld en daardoor zien we dat het darmkanaal stil komt te liggen en de maag sterk uitzet.
Er wordt verondersteld dat bepaalde bacterien in de darm,wanneer de paarden gras eten,giftige stoffen produceren die zenuwcellen van het onwillekeurige zenuwstelsel aantasten.
De dieren vertonen verder spiertrillingen en zweten soms.
Uiteindelijk zien we dat de paarden een stand innemen zoals een olifant die op een ton staat,alle vier de hoeven dicht bij elkaar.
De ziekte kan snel verlopen en binnen korte tijd de dood veroorzaken.
Soms is de aandoening slepend en zien we vooral vermagering waarbij de dieren een neusontsteking hebben met veel ingedroogd matriaal in de neus.
Daardoor maken ze een snuivend geluid bij de ademhaling.
Dat is dan vaak het eerste teken van de ziekte.
Ook bij deze dieren zijn de vooruitzichten slecht.
De ziekte komt vooral veel voor in het noorden van Engeland en in Schotland, maar wordt ook regelmatig in ons land gezien.

Dit komt uit boek gezondheid en ziekte bij paarden van Prof.Dhr.H.J.Breukink.

Rot voor diegene die hun paarden hierdoor zijn verloren.
Sterkte ermee!.

Smousje.