Mate van stalbenen afhankelijk van het werk?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

Dees

Berichten: 18907
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-10-03 11:34

Het is allemaal zo logisch als wat: een paard heeft doorbloeding om zijn lichaam op temperatuur te houden. Als het dier het warm heeft, zij het door training alswel gewoon warm gehouden, dan hoeft de doorbloeding niet echt veel te doen. Het vocht in zo'n dier heeft ook last van zwaartekracht, en zakt dus naar het laagste stukje van je paard, de benen. Omdat het warm is, zal de luie doorbloeding geen opwaartste energie genereren die het vocht afvoert.
Zodra je paard gaat bewegen treedt de blaasbalg-functie van de straal in wreking en wordt het vocht wel weer opwaartst gestuwd.
Daarom heeft je paard zomers geen last van stalbenen als het langer in weide of paddock mag staan, en heeft je paard kort na het scheren geen stalbenen (voetjes zijn dan kouder, dus doorbloeding/verwarming werkt harder).

bij intenstieve training raken de vezeltjes in het paardenlijf enigszins beschadigd in meer of mindere mate; de delen zijn te heet geworden; dus komen er vochtdeeltjes op af om de boel te koelen. Maar als de beschadiging groot was, komt er meer vocht op af dan er door reguliere doorbloeding kan worden afgevoerd, en ook dan heeft je paard een dik (onder) been.

Mijn uitleg is misschien wat kort door de bocht, ik heb het simpel omschreven. Ben niet in bezit van de adequate jargon...

Wat als.... de wetenschap wel gelijk heeft?


Dees

Berichten: 18907
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-10-03 13:12

Nee dat stel ik niet.
Ik zeg dat er bij training/arbeid verhitting ontstaat. En dat als er teveel verhitting is, er schade ontstaat als het vocht niet minstens net zo veel verkoeling kan geven.
Het is een fijne lijn tussen teveel schade en doelmatige beschadeging, zeker als je weet dat het paardenlijf alleen dan sterk wordt als het net niet te veel beschadigd wordt in de training - tijdens het heelproces maakt het lichaam nieuw weefsel aan onder het motto "dit gebeurd ons niet nog een keer", dat is dan sterker. Dus trainen is altijd beschadigen, je kan niet trainen zonder te beschadigen, je kan zelfs helemaal niet bewegen zonder 'beschadiging'. Beschadiging klinkt negatief, is het niet. Het is de bron voor verbetering.

Je moet balans zoeken tussen de verwarming middels doorbloeding, en koeling middels vocht. Het is logisch dat je paard moet bewegen als je een vochtophoping hebt in de onderbenen, je wilt immers dat straal-mechanisme zijn werk laten doen en daarvoor moet ie gewoon bewegen. Dus ja, je mag er best wat op rijden. En als het dikke voeten zijn van simpelweg te weinig beweging mag je ook trainen. Maar weet dat als de dikke voeten veroorzaakt zijn door zware training, dan moet je rustig aan doen, en met simpel stappen toch de stralen en dus de doorbloeding actief houden. Je wilt dan niet extra schade aan te brengen op vermoeide lichaamsdelen; hersteltijd vaak 48 uur, maar teveel beschadiging is blessure en duurt langer

Probeer de grote lijn te doorgronden, niet elke zin te ontleden.
Vocht komt door beschadiging of door minder doorbloeding
Doorbloeding komt door straalmechanisme of kou
Straalmechanisme komt door beweging
Het is een groot samenspel. Die je uit balans brengt als het dier te weinig beweging krijgt of juist weer te ver beschadigd wordt door training.
Laatst bijgewerkt door Dees op 13-10-03 13:16, in het totaal 1 keer bewerkt

Wat als.... de wetenschap wel gelijk heeft?

Dees

Berichten: 18907
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-10-03 13:52

Hihi, nee, als je paard dikke benen krijgt van de arbeid, dan is het een teken aan de wand dat de arbeid TE was, maw: beschadiging/verhitting is groter dan het lijf kan koelen.
En als je terugdenkt aan wat je tijdens de training hebt uitgevroten, dan weet je echt wel of de dikke benen door het werk kwamen of door iets anders.

Want ojee ja, het kan ook nog door het voer komen, of door een ziekte...Knipoog. Maar rustige beweging kan nooit kwaad, want daar is het beestje toch voor geboren.

Wat als.... de wetenschap wel gelijk heeft?

Dees

Berichten: 18907
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-10-03 14:05

Tja, dat is zo door een beeldscherm wel heel lastig te zien, en ik ben ook geen DA, maar je zou idd zeggen dat er samenhang is met de arbeid.
Is er meer veranderd dan alleen de arbeidstoename? Ben je wellicht gaan ook het voer gaan opvoeren?
Zonder enige herinnering van jullie achtergrond (wat het niet die spijker in de hoef die zo diep zat?), hoe voelen de benen na de arbeid? Heb je al eens een recente peesscan uit laten voeren?
Hangt er een virus op stal, sluimerend?
Scheer het been anders eens op, loopt het dan ook op na de arbeid?
Ik zou wellicht ook eens een second opinion vragen...
Moeilijk.

Wat als.... de wetenschap wel gelijk heeft?


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Armani1985, GrapeshotBot, IASCrawler, monsera en 76 bezoekers