bloedwormen

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Anoniem

bloedwormen

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-05-03 18:41

Het paardje dat naast mijn paard op stal staat is van de week ontwormt en er kwamen een hoop kleine rode wormen af. Ik denk dat dit bloedwormen zijn.

Nu wil zij over een week dat haar paard bij mijn paard op het zelfde stukje wei gaat lopen. Gezien de situatie (ruimtegebrek) kan ik dit ook niet weigeren.

Over de wormeninfectie was ze nogal laconiek en is van plan om hem over 6 weken weer te ontwormen.

Als ik eerdere topic over dit onderwerp lees, zijn deze wormen niet ongevaarlijk.

Nu wil ik voorkomen dat mijn paard ook hier last van gaat krijgen. Hoe kan ik dit het beste voorkomen? Over 6 weken ontworm ik in iedergeval weer met een ander middel, Equest ofzo. Is dit voldoende?

Graag jullie advies en/of ervaringen

Jantien

Berichten: 6469
Geregistreerd: 25-03-02
Woonplaats: Zweden

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-05-03 19:53

Met welk middel heb je de laatste keer ontwormd?
Het is namelijk niet zo dat het beter is om iedere keer van soort wormkuur te wisselen (hoewel heel veel mensen dat nog steeds denken).

Let op de werkzame stof die in de kuur zit. Ivermectine en moxidectine kan je zonder problemen door elkaar gebruiken.

Het beste wanneer meerdere paarden op 1 stuk land lopen is gezamelijk ontwormen (hetzelfde moment) met dezelfde kuur, dwz dezelfde werkzame stof. Ook kan je al een groot deel van (her)besmetting tegen zijn door de mest uit het land te verwijderen.
Een paard kan de infectieuze larven alleen opnemen met het gras dat hij eet. Daarvoor moeten de wormen eerst uit de mest op het gras komen. Wanneer je de mest regelmatig verwijdert voorkom je dus al veel.

Equest kan (als enige) ook een groot deel van de larven doden die in de darmwand ingekapseld zitten. Ivermectine kan alleen de meer volwassen stadia aan, die niet meer ingekapseld zijn.
Theoretisch, om resistentie te voorkomen is het beter om ivermectine te gebruiken, daarmee heeft een larf minder mogelijkheden om resistentiemethoden tegen te ontwikkelen.

DunjaR
Berichten: 3404
Geregistreerd: 12-05-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-05-03 20:03

OP onze manege worden ze allemaal (alle 90) in 1 x ontwormt anders heeft het helemaal geen zin!

Als ik jou was zouik mijn paard dus niet bij haar in de wei zetten eigenlijk zou zij dus haar paard helemaal daar niet mogen neerzetten want anders besmet ze heel de boel!!

Zauber
Berichten: 404
Geregistreerd: 13-05-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-05-03 21:53

Ik heb mijn paard dood aan bloed wormen.Je kon er niks aan zien.Hij zag er super uit.Ik had hem gelongeerd daarna zette ik hem vast toen begon hij erg onrustig te worden, en ik zette hem op stal.Hij ging liggen en is nooit meer opgestaan.Dat was om 6 uur in de avond.Ik ben de hele nacht bij hem geweest.De volgende dag in de middag heeft de dierenarts hem laten inslapen.Uit het bloed onderzoek was bloed wormen gevonden.Zo ver ik weet en wat de dierenarts zij is er maar 1 wormenkuur die voor bloedwormen zijn.Ik heb al mijn paarden er 1 gegeven en 2 weken later nog 1.Ik ben mij kapot geschokken.

Groetjes Suus.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-05-03 08:37

Bedankt voor jullie reakties. We hebben wel met 1 week verschil de zelfde wormenkuur gegeven. Een nieuw middel en ik ga kijken hoe het heet (blauwe letters op zilverkleurige ondergrond).


Ik ga voorstellen haar een eigen stukje op de wei te laten krijgen. Ik neem aan als de paarden in de paddock staan dus op het zand ze niet zo snel besmet kunnen raken.

Hoe snel kan ik weer een nieuwe wormenkuur geven? B.v. ivermectine?

Jantien

Berichten: 6469
Geregistreerd: 25-03-02
Woonplaats: Zweden

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-05-03 14:09

Let op de werkzame stof die in het middel zit. Wanneer dat geen moxidectine is, zal het alleen bloedwormen aanpakken die dus uit het kapsel gekomen zijn.
Het grote probleem van bloedwormen is dat ze jaren ingekapseld in de darmwand kunnen zitten, onbereikbaar voor bijna alle ontwormingsmiddelen, en dan ineens massaal naar buiten komen. Daar gaan soms paarden dood aan.
Moxidectine doodt ong 80% van de ingekapselde wormen.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-05-03 20:40

De pasta die we gebruikt hebben is Noromectin en bevat ivermectine en titanlum dioxine.

Helaas is ze vrij laconiek erover en heeft op internet gelezen dat er nog een soort rode worm bestaat die in het voorjaar tijdens het ontwormen loskomt en kennelijk ongevaarlijk is. Ik zou zelf zekerheid willen hebben, maar wie ben ik.

Over een paar weken ontworm ik met die werkzame stof (moxidectine) en hoop dat mijn paard niet inmiddels al is besmet.

kellytje

Berichten: 99
Geregistreerd: 28-04-02
Woonplaats: almere

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-05-03 22:04

ze moet echt over 3 weken nog ene keer ontwormen en anders gewoon niet op de wei straks staat het hele land vol wormen en is ook jou paard besmet. de wormen krijg je neit zo snel van het land je hele land is dna verpest maar het is nog erger als je eigen pony het krijgt het rottige ervan is dat je het neit ziet bij ons op stal haddne afgelopen mana dook 3 paardne bloedwormen niks ana gezien totdat ze ontwormd werden

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-05-03 22:14

Al besproken dat ze een eigen stukje krijgt. Wat ik ook pas realiseer is dat besmetting niet te voorkomen is. Gedurende de paar maanden dat haar paard bij ons staat, in totaal dus 3 paarden, is er vanuit haar stal al voldoende besmetting van eitjes en larven door de gang/poetsplaats e.d. gekomen. We lopen het zelf ook weer via onze schoenen van stal tot stal.

Het blijkt nu dat na het ontwormen van haar paard niet alleen dode maar ook levende wormen in zijn mest zaten. Dit is dus al enige dagen geleden. Het andere meisje heeft haar geadviseerd de hele stal goed schoon te maken, is dus niet gebeurd. Baal er flink van.

caro_vt

Berichten: 3605
Geregistreerd: 02-02-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-05-03 12:36

wat zegt de staleigenaar? laat die dit zomaar toe? gezondheid op een stal is zeer belangrijk! als je paard schimmel heeft ga je ook niet jouw borstels lenen aan iemand anders of een gezamelijk zadel gebruiken!

DunjaR
Berichten: 3404
Geregistreerd: 12-05-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-05-03 13:35

Wat zijn dat toch voor mensen je moet toch voor je paardjes zorgen en zorgen dat ze niet van die rare dingen krijgen, wij worden toch ook ingeent voor de meste ziektes ik vind dit zulke rare mensen!!

Ook heel aso want jullie zitten ermee en ik snap jullie stalhouder ook niet want als dus jullie hele stal besmet is ben je gewoon nog verder van huis!!
Ik had ze gelijk eruit gegooid weg ermee zulke mensen moeten geen geweert worden of verplicht worden die entingen te doen!!!

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-05-03 13:54

Wij zorgen zelf voor onze paarden dus geen staleigenaar in die zin van het woord.

Sommige mensen hebben inderdaad een houding van het zal wel loslopen. Ze willen zich niet persoonlijk aangesproken voelen en gooien het graag op gezeur. En als er dan mensen zich ermee gaan bemoeien die vertellen, 'Ik zit al mijn hele leven in de paarden en ontworm nooit, mijn paarden hebben nooit wormen, je leest te veel boekjes, al die mode-onzin, vroeger hadden die paarden nooit iets en nu altijd wat'. Dan kun je maar beter er niet verder op in gaan anders komt er ruzie. Als dat paard in de toekomst gezondheidsproblemen gaat krijgen is het haar eigen schuld.

Het kan zijn dat er nog meer rode wormen bestaan die verder onschuldig zijn, dus we zien wel.

Jantien

Berichten: 6469
Geregistreerd: 25-03-02
Woonplaats: Zweden

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-05-03 14:57

Let wel een beetje op: een paard zal die eitjes eerst naar binnen moeten krijgen voordat er een besmetting kan ontstaan!
Op stal is het erg moeilijk om een wormbesmetting op te lopen voor een paard. Ten eerste verwijder je de mest uit de box, ten tweede is er weinig kans dat je paard voldoende infectieuze eieren opneemt om ook daadwerkelijk een besmetting op te lopen.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-05-03 20:03

Jantien, als dat zo zit, ben ik gerustgesteld. Ik mest altijd goed uit en dat paard wordt ook elke dag uitgemest. Verder zorg ik zelf altijd dat de gang elke dag goed wordt schoongeveegd.

Als ik op internet op info-pagina's lees, lees ik wel dat de eitjes makkelijk overal terecht kunnen komen. Er wordt nl gezegd dat er eitjes in het hooi/stro dekens ed. kunnen zitten. Maar zo'n vaart zal het wel niet lopen.