Paard voor 100% afgekeurd op hoeven, wat nu...

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
callippo

Berichten: 3198
Geregistreerd: 03-06-02
Woonplaats: Enschede

Paard voor 100% afgekeurd op hoeven, wat nu...

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-04-03 09:49

Snik snik,

mijn lieve verzorgpaard is gisteren naar de kliniek geweest om zijn benen te onderzoeken. Hij liep al enige tijd kreupel op linksvoor (begon heel langzaam maar steeds erger) Ze hebben eerst haar linkerhoef verdoofd, toen ging ze dus kreupelen op rechts (normaal, volgens de dierenarts) daarna foto's gemaakt. Het kleine botje in de hoef zag er niet gezond uit. Beetje rafelig en scheurtjes erin. Ze noemden het geen hoefkatrol, maar het is wel dat botje waar het probleem zit, zegmaar.

er waren 3 opties die allemaal erg veel geld zouden kosten en geen kans op definitieve genezing boden.

Nu heb ik 2 weken terug een strasser hoefcursus gevolgd waarin werd verteld dat de meeste hoefproblemen veroorzaakt werden door een verkeerde hoefstand en dat ernstige aandoeningen vaak binnen een half jaar volledig genezen kunnen worden MITS je het paard de juiste omstandigheden kon bieden om te leven.
Met die omstandigheden zit het wel goed (24/7 op wei e.d.) en de hoofcarespecialist wil ook langskomen. Maar qua tijd gaat het waarschijnlijk niet lukken. De eigenaar wil haar binnen een maand aan de verzekering opleveren Huilen

Ik zou het paardje gratis mogen hebben, maar heb geen plaats om haar te stallen. Er is een grote kans dat ze binnen een half jaar weer goed loopt, maar daar is nu geen tijd voor Frusty

Iemand toevallig ervaring met dit probleem?
Of tips om de eigenaar over te halen?

Ik lig er gewoon wakker van dat de eigenaar niet de moeite wil nemen om dit paardje te genezen Boos!


callippo

Berichten: 3198
Geregistreerd: 03-06-02
Woonplaats: Enschede

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-04-03 12:38

Pfew, ik heb alvast wel een wei voor haar kunnen regelen, als ze echt weg moet bij de eigenaar. Kost maar 50 euro per maand en ze kan er dag en nacht buiten staan.

Een paard gaat naar de verzekering wanneer de traditionele veeartsen er geen oplossing meer voor hebben. Maar qua hoefproblemen is er echt zoveel wat de traditionele artsen en hoefsmeden niet weten.

Wat we maandag avond bij het paardje gaan doen is haar hoef weer in een natuurlijke stand brengen. De veearts zei dat ze een normale stand heeft, maar vergeleken met een echt NATUURLIJKE stand is het veel te steil.
De ijzers moeten er echt snel onderuit, die dingen hebben het probleem veroorzaakt en je kan het inderdaad niet oplossen door er andere ijzers onder te zetten. IJzers zijn enkel symptoombestrijding, halen de oorzaak niet weg en genezen al helemaal niet.

Nu maar hopen dat de hoofcarespecialist de eigenaar kan overhalen om het paard nog wat langer te houden, want herstel duurt gauw 3 maanden tot een half jaar. Ach, als er na een maand al verbetering te zien is wordt hij vast wel op andere gedachten gebracht.


callippo

Berichten: 3198
Geregistreerd: 03-06-02
Woonplaats: Enschede

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-04-03 00:21

Hoi Mensen,

Voor dit soort antwoorden heb ik dit topic niet geopend hoor. De slager of een spuitje.... Dit dier hoeft helemaal niet afgemaakt te worden (in mijn ogen dan) En wat er gebeurt is trouwens aan de eigenaar en niet aan mij.

Ik WEET dat er een manier is om hoefkatrol snel te behandelen waardoor het paard binnen een half jaar weer PIJNVRIJ kan lopen en volledig gezond is.
Het probleem is dat geen enkele traditionele kliniek de methode van Strasser erkent of zelfs maar kent. Daarom kennen de verzekeringen het ook niet en gaan ze dus akkoord met het afkeuringsattest.

De methode van dr. Strasser is geen vage alternatieve methode, maar een zeer logische, natuurlijke op het wilde paard gebaseerde manier van hoefbekappen en de levensstijl aanpassen.

Gelukkig heb ik net op tijd een hoofcare specialist uit Belgie kunnen regelen die maandag (vandaag) wil komen. En de eigenaar wil het nog een maandje uitstellen om te zien of er verbetering is.

Citaat:
Wat we maandag avond bij het paardje gaan doen is haar hoef weer in een natuurlijke stand brengen. De veearts zei dat ze een normale stand heeft, maar vergeleken met een echt NATUURLIJKE stand is het veel te steil.


Die steile hoefstand is een van de tekenen dat er in het hoefkatrolgebied iets niet in orde is.


Juist, het is een teken dat er iets niet goed zit in de hoef. En dat betekent dus dat je hier iets aan moet doen! Het is eenvoudig om de hoef weer in zijn natuurlijke stand te brengen, de lijn van de haargrens zou bij ieder paard 30 graden tov de grond moeten zijn.

Ik zal jullie binnenkort wel verslag doen, waarschijnlijk inclusief foto's (als ik weet hoe ik die erop kan krijgen Verward )

Wanneer de hoofcare specialist ook zegt dat er bij dit paard niets meer te genezen valt, dan gaat ze inderdaad naar de slager. Ik vind het ook dieronwaardig om een paard met pijn verder te laten leven. En als ze niet meer bereden zou kunnen worden zou ze zich dood vervelen.

Maargoed, een bot kan zich prima zelf herstellen, wanneer er tenminste geen abnormale krachten meer op uitgeoefend worden en er ook goede doorbloeding van de hoef is. Dus de ijzers eronder uit, de hoef terug in een natuurlijke stand, voldoende hoefmechanisme mogelijk maken, de verzenen terugsnijden zodat deze niet meer in de hoef drukken en waarschijnlijk loopt ze dan al direct een stuk beter.

callippo

Berichten: 3198
Geregistreerd: 03-06-02
Woonplaats: Enschede

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 22-04-03 17:17

Adriene, Eleonoor en von bedankt voor jullie steun!

Hier even een korte update:

Gisteren is Raf geweest om mn verzorgpaardje te bekappen. Hij had de inzichten over de natuurlijke hoef nog eens uitgelegd aan de eigenaar en alles klinkt gewoon zo logisch. Zoiets zul je van een traditionele hoefsmid niet gauw horen, over het HOE en WAAROM van de botten en de beweging e.d.

Maargoed, het paard werd bekapt, dit duurde ruim anderhalf uur, want het is een nauwkeurige klus en er moest erg veel verkeerd hoorn verwijderd worden. De oorzaak van de pijn is me ook direct duidelijk geworden. Je kon het verschil tussen linker en rechterhoef goed zien: ze had namelijk aan haar linkerhoef veel hogere steunsels die ook veel dieper de straalgroeven inliepen. Raf heeft de straalgroeve flink uitgesneden tot aan het gezonde deel. Door deze hoge steunsels was er veel te veel druk op de hoeflederhuid. Dit veroorzaakt eerst nog pijn en later zelfs ontsteking (ook een vorm van hoefkatrolontsteking)

Gelukkig was de kwaliteit van de hoeven nog best goed. De wittelijn was overal nog mooi smal en de hoeven waren niet extreem vernauwd (wat je toch wel zou kunnen verwachten na 6 jaar ijzers). Ze had nergens kneuzingen of zweren in de zool. Dus het ziet er allemaal gunstig uit voor de genezing. Want dat is wat er moet gebeuren, de hoef heeft een onnatuurlijke vorm en moet dus genezen en in een natuurlijke vorm terugkeren. Veel wandelen en vaak naar het water om te pootje baden zal helpen om de genezing te versnellen.

Na de trim was al direct te merken dat ze anders liep. Natuurlijk is het nu wel erg gevoelig, de hele hoef krijgt ineens de gelegenheid om te rekken en te strekken door het hoefmechanisme wat nu ineens mogelijk is. Vergelijk het maar met iemand die 6 jaar lang op strakke schoenen met hoge hakken heeft gelopen en nu ineens die knellende schoenen uittrekt. De kreupelheid was direct verdwenen, ze strekte haar linkerbeen nu zelfs verder naar voren dan rechts (eerst liep ze links heel erg kort)

Ik ben echt heel erg blij met deze eerste stap, maar er is nog veel te doen. De komende weken zal ik haar iedere week zelf moeten bijhouden door een beetje te bekappen (heb ik al wel geleerd op die cursus). Het schijnt dat de steunsels wel 1,5 cm per week kunnen groeien!
Ze zal ook niet binnen een week weer pijnloos lopen, maar als ze eenmaal genezen is, weet ik zeker dat ze van dit probleem geen last meer zal hebben.

Foto's volgen binnenkort, want die staan op een andere PC. En we hebben ook haar gangen gefilmd, voor en na de bekapping, om het later nog eens terug te zien.

Als jullie nog wat interessants over hoeven willen lezen, kijk eens op de pagina van Raf: www.rafanteunis.be of op www.thehorseshoof.com (wel engels)

callippo

Berichten: 3198
Geregistreerd: 03-06-02
Woonplaats: Enschede

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 22-04-03 17:24

Pipo
Citaat:
Dus jij gelooft werkelijk dat de haakjes op het bot, eraf vallen of zo? Of weggaan spontaan?


Ten eerste: het zijn geen haakjes op het bot, maar verwijde gaatjes waar de aderen door lopen. En dit is weer veroorzaakt door de verkeerde stand van de hoef waardoor er een verkeerde doorbloeding is, en stuwing van de aderen ontstaat. Hierdoor vergroten de gaatjes in het straalbeen.

Ten tweede: bij hoefkatrol zijn het niet zozeer de rafels die de pijn veroorzaken, maar de ontsteking van de hoeflederhuid door te grote druk van de steunsels hierop. En daarbij een vernauwing van de hoef waardoor de druk op de hoeflederhuid nog groter wordt.

En ja, bot heeft gelukkig een groot herstellend vermogen, veel meer dan kraakbeen. Wanneer je een bot breekt is het binnen 6 weken weer aangegroeid. En wanneer je de verkeerde krachten op het bot opheft, zullen de scheurtjes in het bos weer dichtgroeien.

Echte ossificatie (verbening van het kraakbeen) gaat nooit meer weg. Maar door de krachten op het bot op deze plekken te verminderen zorg je wel dat het paard er daar geen pijn meer aan heeft.

Misschien is het interessant om eens een infodag over de hoef in Nederland te organiseren, waarbij dan vanuit verschillende oogpunten naar de hoef gekeken wordt...

callippo

Berichten: 3198
Geregistreerd: 03-06-02
Woonplaats: Enschede

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 22-04-03 17:31

Citaat:
De methode heb ik alleen twijfels over. Strasser smeden hoor ik verschillende verhalen over en niet een nog met positief resultaat over langer termijn. Ben wel eens dat de hoeven van de meeste paarden niet de natuurlijke afwikkeling van het been bewerkstelligen en daardoor die overbelasting met ontsteking ontstaat.


Jammer dat je nog geen verhalen hebt gehoord met een positief resultaat over langere termijn. Ik ken er namelijk wel een aantal.

Citaat:
Naast het beslag (of juist niet) zou ik ook goed rekening houden met hoe je het paard gaat rijden. Als je met goede voeten je paard nog steeds scheef laat lopen omdat hij dat zo is gewend doe je nog alles voor niets, dus vergeet dit niet, Succes.

Tsja, het paard staat vaak voor de kar en rijdt ook veel recreatief in het bos. Het is zeker geen dressuurpaard. Ik probeer wel altijd erop te letten of ik recht zit, maar rijdt haar dus nooit in verzameling in het bos. Heb ook niet veel verstand van scheef lopen ofzo, maar er rijden wel 3 verschillende ruiters op (allemaal ongeveer evenveel) en ze loopt voor de wagen, dus dat het door 1 scheef zittende ruiter veroorzaakt is lijkt me niet echt logisch.

De ontsteking is in mijn ogen niet enkel te genezen door een andere manier van rijden. Ik geloof de verhalen van AdB, maar denk dat het hierbij niet om echte ontstekingen gaat. De hoeven van dit paard waren gewoon 'ziek'.
Het is waarschijnlijk wel een mooie combi, strasser met AdB. Ideetje voor het een soort hoef-clinicdag!

callippo

Berichten: 3198
Geregistreerd: 03-06-02
Woonplaats: Enschede

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 23-04-03 22:45

Update:

Mn zusje wandelt doordeweeks met mijn verzorgpaard, omdat ik ergens anders op kamers zit. Dinsdag was ze gaan wandelen en liep hij natuurlijk erg gevoelig. Tsja, ze zal wel veel spierpijn hebben, want het is ook niet niks om in 1 keer een heel andere hoefstand te hebben. Het verschil tussen links en rechts is wel bijna weg. Ze was erg kreupel op links, maar daar zie je nu niet veel van terug.

Vandaag is ze weer gaan wandelen, ook veel door het water want dat is goed voor de hoeven. Het ging al stukken beter, ze liep soepeler en de meeste pijn van gister lijkt dus veroorzaakt door directe spierpijn.
Tijdens het wandelen kwam ze de eigenaar van het paard tegen. Deze was heel erg negatief (helaas Boos! ) Hij geloofde er nog steeds niets van dat het goed gaat komen. En hij zei ook nog "ja, nu loopt hij helemaal vreselijk slecht".
Argumenten van ons dat dat niet vreemd is, na 6 jaar op 'hoge hakken' gelopen te hebben wil hij niet naar luisteren. Maar ik vind het wel heel positief dat ze binnen 2 dagen al best soepel loopt en de kreupelheid een stuk verminderd is. Ze struikelt nu ook niet meer over haar linkerbeen, want ze zet haar voeten veel verder naar voren.

Ach, sommige mensen zijn misschien pas te overtuigen als ze het zelf voelen....

13 april 2024 De grote voorjaarseditie van EquiDay
met 3 showringen vol paardvriendelijke demonstraties, 150+ stands, veel lezingen en workshops.

callippo

Berichten: 3198
Geregistreerd: 03-06-02
Woonplaats: Enschede

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 30-04-03 20:18

Weer een update:

De eigenaar wil het toch niet langer proberen om het paardje nog een kans te geven. Ik denk eerlijk gezegd dat hij gewoon een ander paard wil ofzo. Hij is nooit echt gehecht geweest aan dit paard. Hij zorgt er goed voor, maar voor deze 1000 anderen.
Maargoed, nu hoorde hij van de verzekering dat als hij haar afstaat, dat hij haar dan voor slachtprijs kan terugkopen, of ik daar misschien nog interesse in had.
Natuurlijk! Ik laat haar niet zomaar afmaken, net nu ze weer wat beter loopt....

Dus nu heb ik ineens een eigen paardje.....

Vandaag liep ze al veel minder stijf, de ergste spierpijn zal wel weggetrokken zijn, tis pas een week geleden.
Ze landt nu al minder op haar teen. Voor ongeveer 80% van de passen landt ze geheel vlak, de rest in meer of mindere mate op haar teen.
De hoeven groeien erg hard bij en ik heb nog wat moeite om te zien hoeveel ik er precies af kan halen. Als ze straks bij mij staat kan ik nog wel een keer een hoefspecialist langs laten komen.

Opvallend was dat ze nu met het rijden veel lekkerder zit! Ze laat haar rug meer los. In stap schommelt het wat meer naar links en rechts en in draf kan ik veel beter doorzitten.
Ja, ze wordt vast snel beter Lachen

13 april 2024 De grote voorjaarseditie van EquiDay
met 3 showringen vol paardvriendelijke demonstraties, 150+ stands, veel lezingen en workshops.

callippo

Berichten: 3198
Geregistreerd: 03-06-02
Woonplaats: Enschede

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-05-03 14:56

Yesyes, morgen komt ze al naar mij toe!
De wei had ik gisteren kunnen regelen en daar kan ze lekker 24/7 buiten staan. Ze staat dan bij mn huidige verzorgpony in de wei. Samen met die eigenaresse kunnen we dan de verzorging verdelen.
Foto's van haar en haar hoeven volgen binnenkort!

13 april 2024 De grote voorjaarseditie van EquiDay
met 3 showringen vol paardvriendelijke demonstraties, 150+ stands, veel lezingen en workshops.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: GoogleAdsense, grace1989, Trendiction, YandexBot en 84 bezoekers