op stal ook ontwormen??

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Jantien

Berichten: 6469
Geregistreerd: 25-03-02
Woonplaats: Zweden

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-10-02 18:09

Op stal heeft een paard weinig mogelijkheden om infectieuze wormelarven op te nemen, en op de mesthoop overleven ze niet lang. Daarnaast is het in de winter eigenlijk te koud voor de eieren om tot een infectieuze larve te ontwikkelen.
Paarden die opgestald worden in de winter hoeven dus niet meer ontwormd te worden. Bedenk wel dat in de tijd tussen laatste wormkuur en opstallen het nog wel mogelijk is dat je paard opnieuw geinfecteerd is geraakt. Deze wormen moet hij nog wel kwijt, daarvoor nog 1 keer ontwormen wanneer ze op stal gaan.
Ivermectine (furexel, eqvalan) moet je om de 8 weken herhalen, moxidectine (equest) om de 6 weken.

The universe is a big place. But it's okay - you'll grow into it.
-Carl Munson-


Jantien

Berichten: 6469
Geregistreerd: 25-03-02
Woonplaats: Zweden

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-10-02 22:51

Beste mensen....
Voordat ik hier weer(!) het hele verhaal moet doen....
Gebruik de zoekfunctie en lees daar het hele verhaal over welke wormmiddelen wanneer en hoevaak te gebruiken zijn.

Het hangt NIET van de prijs af hoe vaak je een middel moet herhalen maar van de werkzame stof. En je kan niet zomaar de verschillende werkzame stoffen door elkaar heen gebruiken, want dan krijg je resistentie.
Maar gebruik AUB even de zoekfunctie

The universe is a big place. But it's okay - you'll grow into it.
-Carl Munson-

Jantien

Berichten: 6469
Geregistreerd: 25-03-02
Woonplaats: Zweden

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-01-03 01:36

Hallolo, was even op vakantie maar ben weer terug.
Equest om de 6 weken is idd een typefout (mea culpa, maw vergeef me). Ik heb het verhaal ondertussen zo vaak getypt dat ik te weinig nadenk tijdens het typen (dom dom dom). Pyrantel moet om de 6 weken, equest om de 3 maanden (dat is trouwens door de fabrikant zo opgesteld, uit onderzoek blijkt dat ze nog veel langer zonder kunnen, nl 25 weken).
De nieuwste ontwikkeling equimax is ook zoiets.(wel leuk, hebben we namelijk net elders een discussie over gehad). Lintwormbesmetting bij paarden geeft (tot nu toe) slechts sporadisch problemen, meer onderzoek hiernaar wordt opgezet. Het regelmatig ontwormen van je paard tegen lintworm is dus zeker een punt van discussie, want waarom gaan rondstrooien met anti-wormmiddelen terwijl dit niet nodig hoeft te zijn. Juist dit gedrag is een van de grote redenen van het resistentie-probleem. Hetzelfde dus met ontwormen in de winter. Zelfs al loopt je paard buiten, in de wei of in de paddock, door de lage temepratuur kan een worm zich niet ontwikkelen en kan er dus geen infectie optreden. Het enige waar je mee bezig bent is de zak van de fabrikant (en de verkoper) spekken en nog meer anti-wormmiddelen in het milieu brengen met resistentie-ontwikkeling tot gevolg.

The universe is a big place. But it's okay - you'll grow into it.
-Carl Munson-


Jantien

Berichten: 6469
Geregistreerd: 25-03-02
Woonplaats: Zweden

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-01-03 02:46

Jet: de explosie die jij beschrijft wordt veroorzaakt door ingekapselde cyathostominae. Vooral de infectieuze larven die in de late zomer en herfst worden opgenomen kunnen inkapselen en door hun ontwikkeling stil te leggen veel langer overleven. Equest doodt ongeveer 80% van deze ingekapselde larven.
Aan de andere kant, als je een goed ontwormingsschema hebt, is de infectiedruk niet zo hoog dat het dit soort problemen gaat geven. En is het dus niet nodig om standaard equest te gaan geven.

Bij het stalprobleem wat je beschrijft, spelen een aantal zaken een rol. Welke wormmiddelen worden bij de verschillende paarden gebruikt, zijn de aangehouden schema's (ontwormingsfases) goed en worden ze nauwkeurig onderhouden. En hoe is de weidegang, is die er wel, en dan hat hele jaar door of alleen een bepaalde periode. En is er misschien een roulatieschema met verschillende weilanden.
Deze bepalen de infectiedruk van het land en daarmee de wormbesmetting in je paard.
Als de wormen geen resistentie hebben ontwikkeld tegen de gebruikte middelen (ik dacht dat er nu 1 of 2 plekken in NL bekend zijn waar ook resistentie echt een probleem is, maar zeker weten doe ik het niet) dan zal je paard niet ziek worden wanneer jij hem goed ontwormt.

Ik vind wel dat iedere pensionhouder beter zou moeten weten en dit dus niet moet toelaten op zijn/haar bedrijf. Je weet nooit zeker of iedereen voldoende en op tijd ontwormt. Dit werkt resistentie in de hand. En dat wil je echt voorkomen. Er zijn niet zoveel middelen tegen wormen en die wil je wel behouden. Dus vind ik dat een beetje pensionhouder/manegehouder etc erop moet toezien dat het ontwormen goed gebeurd.

The universe is a big place. But it's okay - you'll grow into it.
-Carl Munson-

Jantien

Berichten: 6469
Geregistreerd: 25-03-02
Woonplaats: Zweden

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-01-03 19:44

Okee, even uitleg.
Werkingsmechanismen van verschillende wormmiddelen:
Ivermectine en moxidectine: behoren tot dezelfde groep geneesmiddelen, werken dus ook op dezelfde manier, door te interfereren met twee neurotransmitters (glutaminezuur en GABA) waardoor er storingen in de signaaloverdracht optreden. Hierdoor raakt de worm verlamd en gaat dood.
Pyrantel (af en toe nog gebruikt, oa in Strongid-P): werkt in op de receptoren van de zenuwen waardoor er ook geen signaaloverdracht optreedt. De worm wordt hier dus ook door verlamd en gaat dood.

Resistentie: een worm kan zichzelf aanpassen waardoor een anti-wormmiddel niet meer werkt. Door bijvoorbeeld de receptoren zo te veranderen dat er wel signaaloverdracht kan optreden maar het middel niet meer kan aanhechten, of door de transmitters zo te veranderen dat de stof daar niet meer mee kan interfereren.

Zichzelf aanpassen kan een worm alleen als hij de stof vaak ziet en daar dan niet dood aan gaat. Hierdoor gaat hij de stof herkennen en kan er iets tegen doen. Daarom is het van belang een voldoende grote dosis te voeren. Dat niet alle ontwikkelingsstadia gevoelig zijn voor een stof is de reden dat je met bepaalde tussenpozen moet ontwormen zodat een worm niet te vaak het middel voor z'n kiezen krijgt en eieren kan gaan uitscheiden die er wel tegen kunnen.

Omdat moxidectine en ivermectine op dezelfde manier werken kan je die 2 rustig door elkaar gebruiken.
Wanneer je met pyrantel gaat afwisselen (zeker per ontwormingsbeurt) ontstaat er een groter probleem. Omdat er dan op twee verschillende werkingsmechanismen herkenning kan ontstaan, waardoor een worm veel sneller voor beide middelen resistent kan worden. Voor pyrantel bestaat bij paarden al resistentie onder wormen. Daarom kan je je paard toch beter ivermectine of moxidectine geven.

Het laatste argument is de reden om tegenwoordig te adviseren om niet meer af te wisselen. Vroeger werd idd geadviseerd om dan jaarlijks te wisselen maar er is toch gebleken dat paarden aan een worminfectie leden terwijl ze wel ontwormd werden. Dit bleek dan met pyrantel te zijn gebeurd. Omdat daar resistentie tegen kan bestaan is tegenwoordig het advies om niet meer af te wisselen tussen de stoffen en alleen ivermectine of moxidectine te gebruiken.

Voor horzellarven (Gasterophilus sp.) geldt dat ze goed gevoelig zijn voor ivermectine en moxidectine. Horzellarven worden in de zomer opgenomen door een paard (die gele eitjes die aan de haren geplakt zijn). Na de opname gaan ze langzaam naar de maag en darm (na 4-6 weken daar aangekomen). Waar (maag of darm) ze uiteindelijk vasthechten is soortafhankelijk. Daar overwinteren ze, waarna ze in late lente of begin zomer loslaten en met de mest weer mee naar buiten komen. Dan verpoppen ze op de grond (duurt 2-6 weken) waarna ze weer eitjes kunnen leggen.
Een aantal bijkomende zaken: een paard heeft zelden last van deze infectie, het aantal geinfecteerde paarden in NL neemt af.
Wanneer je je paard alleen tijdens het weideseizoen ontwormt ben je al ruim op tijd om de larven te doden (herfst en voorjaar), daarnaast kan je de eitjes van je paard afhalen en zo een infectie voorkomen (of iig de infectiedruk laten dalen) en dan is het erg onwaarschijnlijk dat je paard er last van krijgt.
Dus denk ik dat ook de bestrijding van horzellarven voldoende gebeurt wanneer je alleen tijdens het weideseizoen/ voor- tot najaar ontwormt.

The universe is a big place. But it's okay - you'll grow into it.
-Carl Munson-

Jantien

Berichten: 6469
Geregistreerd: 25-03-02
Woonplaats: Zweden

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-01-03 10:06

Fabienne, wat betreft de cyclus van de paardehorzel, die komt uit mijn syllabus microbiologie. Die is voor niet commerciele doeleinden opgesteld en geschreven door oa de heren parasitologen werkzaam aan de faculteit DGK in Utrecht.
Daarnaast kan je door consequent verwijderen van de eitjes de opname van de larven al heel veel verminderen. Dat naast een verminderd voorkomen en het feit dat je paard er maar zelden last van heeft lijkt mij voldoende reden om niet te gaan ontwormen in de winter.

The universe is a big place. But it's okay - you'll grow into it.
-Carl Munson-


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: hokke, Kabayo, loowny, savieralover en 95 bezoekers