laagste klasse paard en klasse ruiter = starten?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
germie

Berichten: 25942
Geregistreerd: 02-04-02
Woonplaats: Ergens

laagste klasse paard en klasse ruiter = starten?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 10-02-03 08:58

Beetje vage titel.
Maar nu hoorde ik dat als ik een L paard koop, dat ik dan meteen daar L mee mag starten omdat ik ook zelf L geweest ben. De laagste gezamelijke klasse mag je dan in starten. Is dat waar?

En als je dan toch b start, mag je dan zonder winstpunt naar de L over? (omdat je theoretisch al hoger zou mogen starten en de B alleen gebruikt voor een oefening)

ibikus
Berichten: 20688
Geregistreerd: 15-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-02-03 09:00

Als je eenmaal B bent gestart moet je gewoon weer het minimale aantal punten halen om over te kunnen naar de L.

germie

Berichten: 25942
Geregistreerd: 02-04-02
Woonplaats: Ergens

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 10-02-03 09:25

Maar je mag dan dus de B overslaan? Haha!

Fitzroy

Berichten: 25107
Geregistreerd: 11-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-02-03 09:32

Allleen als je ook L geklasseerd geweest bent (L1+1 dus). En de regel is juist dat je moet uitkomen in de HOOGSTE gezamenlijke klasse. Dus je hebt geen keus als jullie allebei L1 geklasseerd geweest zijn. Dan moet je verplicht in de L beginnen.

Lielle

Berichten: 66255
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-02-03 09:43

Precies wat Fitz zegt: je moet starten in de hoogst gezamenlijke klasse = de hoogste klasse waarin jij en het paard een winstpunt hebben gehaald. Dus jij moet met een Z2 paard L1 starten en Fitz Z2 *LOL* .

germie

Berichten: 25942
Geregistreerd: 02-04-02
Woonplaats: Ergens

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 10-02-03 09:56

mooie regel, helaas moet ik weer met een groen paard beginnen.
Maar wie weet. Kan ik dus met een L paard in ieder geval die B overslaan. Wie weet wordt dat nog wel meer Haha!

ibikus
Berichten: 20688
Geregistreerd: 15-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-02-03 10:12

Of je rijd er 1 naar het Z,
dan mag je ook de L overslaan met een ongeklasseerd paard.

Fitzroy

Berichten: 25107
Geregistreerd: 11-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-02-03 10:17

Nee Sjuiim, je moet er 2 naar het Z hebben gereden om uit te komen in de klasse die je zelf wilt.
Dat is ook de reden dat een stalgenootje en ik aan het overwegen waren om elkaars paarden in het Z2 uit te brengen Haha!.
Scheelt ons weer een bom duiten als we een groen paard direct in het M of Z uit mogen brengen.

Margreet

Berichten: 18325
Geregistreerd: 24-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-02-03 10:18

1 paard in het Z is niet genoeg Sjuimpje, 2 moeten het er zijn. Als je er 1 in het M gehad mag je in de L beginnen.

KLASSE-INDELING EN NIEUW GEVORMDE

COMBINATIES

(zie ook de tabellen, die in annex I bij dit hoofdstuk opgenomen zijn!)



Artikel 23


1. Voor alle disciplines is een klasse-indeling van toepassing welke onderverdeeld is in de volgende klassen/proeven:

- springen: B, L, M, Z en ZZ

- dressuur: B, L1, L2, M1, M2, Z1 en Z2

- samengesteld: B, L, M, Z en ZZ paarden

B, L, M en Z pony's

- afdelingsdressuur: L, M en Z

- mennen: B, L, M, Z en ZZ

- sgw mennen: 1, 2 en 3

- vaardigheidsproef: L en Z

2. Bij het vormen van een nieuwe combinatie (paard/ruiter) zal deze combinatie geplaatst worden in de hoogste gemeenschappelijke klasse. De hoogste klasse van de ruiter is de hoogste klasse waarin door hem ooit een winstpunt behaald is. De hoogste klasse van een paard is de hoogste klasse waarin het paard ooit een winstpunt heeft behaald. Het paard is pas opgenomen in een bepaalde klasse wanneer het paard daarin een winstpunt heeft behaald.

Voor ponyruiters, die overgaan naar de paarden, geldt dat in de discipline springen voor het vaststellen van de hoogste gemeenschappelijke klasse moet worden uitgegaan van de vergelijkbare hoogte van de hindernissen in de parcoursen van de betreffende klasse.

3. Zij, die met een ongeklasseerd paard beginnen, moeten beginnen in de klasse B, indien zij met een ander paard niet zijn opgenomen (geweest) in de klasse M1 of hoger (dressuur), dan wel in de klasse M of hoger (springen).Indien men met een ander paard opgenomen is (geweest) in de klasse M1 of hoger (dressuur), dan wel in de klasse M of hoger (springen), dan mag met een ongeklasseerd paard in de betreffende discipline in de klasse L1 gestart worden, met inachtneming van de bepalingen inzake de minimumleeftijd voor paarden (art. 24 lid 2).

4a. Indien een ruiter tenminste 2 keer met verschillende paarden in de klasse Z1-dressuur, dan wel in de klasse Z-springen was opgenomen, moet hij een ongeklasseerd paard in de betreffende discipline in de klasse L 1 starten, hij mag dit paard ook in de klasse M1-, M2- of Z1-dressuur respectievelijk in de klasse M-springen starten, met inachtneming van bepaling inzake de minimumleeftijd voor paarden (art. 24 lid 2).

4b. Een uitzondering op het bepaalde in art. 23 lid 4a is in de discipline springen - na het indienen van een schriftelijk dispensatieverzoek - van toepassing op deelnemers van 40 jaar of ouder, alsmede voor deelnemers, die tenminste gedurende een periode van 12 maanden voorafgaande aan de wedstrijd met enig paard niet hoger zijn gestart dan in de klasse L-springen; na honorering van het dispensatieverzoek is het deze deelnemers toegestaan te starten in de klasse B.

5a. Indien een ruiter in de discipline dressuur tenminste 2 keer met verschillende paarden in de klasse Z2 was opgenomen, mag hij een nieuw paard in de discipline dressuur direct in de klasse Z2 starten. In alle gevallen is de eenmaal gemaakte keuze bindend.

5b. Indien een ruiter in de discipline springen tenminste 2 keer met verschillende paarden in de klasse ZZ was opgenomen, mag hij een nieuw paard in de discipline springen naar keuze direct in de klasse Z of ZZ starten. In alle gevallen is de eenmaal gemaakte keuze binden.

6. Indien hiertoe een met redenen omkleed schriftelijk verzoek wordt ingediend bij het secretariaat van de betreffende basiswedstrijdsportorganisatie, kan ontheffing worden verleend van de verplichte klasse-indeling. Heeft de ruiter zijn keuze eenmaal bepaald, dient die aangehouden te worden.

7a. Voor een combinatie, die staat geregistreerd in de klasse Z-springen met tenminste 10 winstpunten, bestaat de mogelijkheid om - na vooraf verkregen schriftelijke toestemming van het bestuur van basiswedstrijdsportorganisatie waarbij men is aangesloten - deel te nemen aan wedstrijden, die worden verreden onder de reglementen van de Vereniging Nederlandse Hippische Sportbond in de discipline springen. Combinaties met de stand - Z+10 worden opgenomen in de klasse D (NHS), met 0 punten.

7b. Indien een paard in de basiswedstrijdsport rechtstreeks is gestart in de klasse ZZ-springen, kan overschrijving naar de NHS plaats vinden vanaf het moment dat de stand ZZ+5 is bereikt; deze combinaties worden eveneens opgenomen in de klasse D (NHS) met 0 punten.

7c. Zodra in de gespecialiseerde wedstrijdsport springen de stand C+20 is bereikt, dient de combinatie te kiezen tussen basiswedstrijdsport en gespecialiseerde wedstrijdsport. (art 20 - lid 5); een combinatie die vrijwillig promoveert uit de klasse C (NHS) naar de klasse B (NHS) heeft daarmee automatisch zijn keus gemaakt voor de gespecialiseerde wedstrijdsport.

8. Voor een combinatie, die staat geregistreerd in de dressuur klasse Z2 met 10 of meer winstpunten, is het mogelijk - na vooraf verkregen schriftelijke toestemming van het bestuur van de basiswedstrijdsportorganisatie waarbij men is aangesloten - deel te nemen aan dressuurwedstrijden, die worden georganiseerd door de Nederlandse Vereniging van Dressuurruiters, onder de reglementen van de NVDR en van de NHS. Dit geldt uitsluitend indien het paard een stokmaat van tenminste 1.57 m. heeft.

9. Dressuurruiters dienen uit te komen in de klasse ZZ-Licht bij de gespecialiseerde wedstrijdsport. Zodra in de gespecialiseerde wedstrijdsport dressuur de stand ZZ-Licht + 5 is bereikt, dient de combinatie te kiezen tussen de basis- en de gespecialiseerde wedstrijdsport. (art. 21 - lid 2 & 3)

10. Een combinatie die overgaat van de ene basiswedstrijdsportorganisatie naar de andere, behoudt niet alleen haar klassering maar ook de in de betreffende klasse behaalde punten.

11. Een paard dat bij de Vereniging NHS in de Gespecialiseerde Wedstrijdsport Dressuur uitkomt of is uitgekomen, wordt voor wat betreft zijn klassering in de basiswedstrijdsport aangemerkt als Z2-paard.

12. Een paard dat bij de Vereniging NHS in de gespecialiseerde wedstrijdsport springen uitkomt of is uitgekomen, wordt voor wat betreft zijn klassering aangemerkt als Z-paard indien het bij de NHS maximaal is gestart in de klasse D.

Indien het betreffende paard bij de Vereniging NHS deelgenomen heeft in de klasse C, B of A, wordt dat paard voor wat betreft zijn klassering aangemerkt als ZZ-paard.

13. Bij de overgang van de ponysport naar de paardensport, wordt een combinatie bij het springen ingedeeld in de klasse, waarvan de voorgeschreven hoogte van de hindernissen in het parcours, overeenkomt met die van de klasse waarin de ponycombinatie direct voorafgaand aan de overgang naar de paardensport was opgenomen. De behaalde winst-/verliespunten worden overgenomen.

Bij de dressuurcombinaties geldt dat de klasse, waarin de ponycombinatie direct voorafgaand aan de overgang naar de paardensport was opgenomen, wordt overgenomen. De behaalde winst-/verliespunten worden eveneens overgenomen. (SGW: zie art. 308.4)

14. Het is toegestaan dat een deelnemer, voor zover deze nog de ponygerechtigde leeftijd heeft, met een bepaalde pony weer gaat deelnemen aan wedstrijden voor ponyruiters, terwijl daarvoor met dezelfde pony aan wedstrijden voor paarden werd deelgenomen.

De betreffende combinatie zal dan - vanwege de basiswedstrijdsportorganisatie waarbij deze geregistreerd is - worden ingedeeld in een klasse waarin de gevraagde opgave vergelijkbaar is met het niveau, waarop tijdens wedstrijden voor paarden werd uitgekomen, e.e.a. overeenkomstig het bepaalde in art. 23 lid 14.

fabienne

Berichten: 4818
Geregistreerd: 14-07-01
Woonplaats: Wijchen

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-02-03 10:18

Sjuim dat geldt alleen als je twee keer Z bent geweest. Als je als ruiter 1 keer Z1 of Z2 bent geweest, mag je met een ongeklasseerd paard kiezen of je B of L1 start!

ibikus
Berichten: 20688
Geregistreerd: 15-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-02-03 10:24

Het is duidelijk mensen,
nou ja, eitje toch? Knipoog

germie

Berichten: 25942
Geregistreerd: 02-04-02
Woonplaats: Ergens

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 10-02-03 10:39

En als ik nu M springen ben, dan mag ik dus een ongeklasseerd paard uitbrengen in de L1 dressuur en de L springen ? Dat staat er namelijk niet.

Lielle

Berichten: 66255
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-02-03 10:50

nee, dan mag je meteen L springen starten maar dus niet L1 dressuur. Het staat er niet helemaal duidelijk, maar met de klasse L1 in de betreffende discipline (lid 4a) wordt dus L springen bedoeld.

Idd, eitje.

fabienne

Berichten: 4818
Geregistreerd: 14-07-01
Woonplaats: Wijchen

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-02-03 10:52

Germie als je nou gewoon een reglement aanschaft via de KNHS, kan je dat zelf allemaal precies uitpluizen.
Wat dat laatste betreft.......nee dat mag niet zo.....klassering springen en dressuur staan wat dat betreft los van elkaar.

Lielle

Berichten: 66255
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-02-03 10:59