Paarden populair als logo

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Anoli

Berichten: 19377
Geregistreerd: 20-10-03

Paarden populair als logo

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-12-14 13:33

http://www.bokt.nl


Afbeelding
Zilvergrijze Ferrari,
bron: Home Made Photography

De paardenliefhebbers zal het vast en zeker opvallen: paarden zijn populaire dieren als logo voor een merk. Dat dit soort merken uiteenlopend kunnen zijn blijkt als we in de wereld van de logo’s duiken. Naast de zeer bekende automerken Ferrari en Porsche heeft ook de Ford Mustang een paard als logo. Maar niet alleen automerken maken gebruik van het paard als logo. Dichterbij huis hebben bijvoorbeeld gemeenten in het noordoosten van Nederland het Saksenros in het gemeentewapen.

Scuderia Ferrari
Vaak is het paard gekozen omdat het past bij de uitstraling van het merk, maar soms zit er een heel bijzonder verhaal achter de keuze voor het paard als logo. Een mooi voorbeeld hiervan is het automerk Scuderia Ferrari. Ferrari en het zwarte steigerende paard horen bij elkaar en het automerk wordt dan ook vaak de volbloed onder de auto’s genoemd. Toch was er een tijd waarin Ferrari rondreed zonder het paard. Hoe Ferrari aan het paard is gekomen kun je hieronder lezen.

Enzo Ferrari reed op 25 mei 1923 een wedstrijd op het Saviocircuit. Hij won de race. De ouders van de overleden graaf Francesco Baracca waren aanwezig bij deze wedstrijd. Beide families kennen elkaar goed en wonen in Maranello. Als eerbetoon gaven zij Ferrari het schild van hun zoon. Baracca had deze op zijn vliegtuig staan tijdens de Eerste Wereldoorlog. Dit schild toont een steigerend zwart paard. Enzo Ferrari accepteerde het schild en plaatste het zwarte paard op een gele achtergrond. De kleur geel is kenmerkend voor Modena, de stad waar Ferrari is geboren.

Het raadsel in dit verhaal zit in de oorsprong van het steigerende paard. Er zijn drie theorieën over de oorsprong. Zo zou het paard verwijzen naar het cavalerieregiment van graaf Baracca. Een andere theorie
Afbeelding
Het steigerende paard van Ferrari,
bron: Home Made Photography
verwijst naar de liefde voor paarden die Baracca zou hebben gehad.
De derde en laatste theorie gaat dieper in op de oorsprong en verwijst naar de mogelijkheid dat Baracca tijdens de Eerste Wereldoorlog een Duits toestel had neergehaald. Uit trots zou Baracca het steigerende paard op zijn toestel geplaatst hebben. Dit paard zou kunnen verwijzen naar het paard van de Duitse stad Stuttgart. Daarmee zou het paard van Ferrari hetzelfde paard zijn als dat van automerk Porsche.

Toch is dit niet het enige raadsel rondom het steigerende paard. Baracca toonde het paard met de staart naar beneden, terwijl Ferrari de staart omhoog laat wijzen. Een echt antwoord is tot op heden onbekend, al zegt men dat de vorm van het schild het simpelweg niet toelaat om de staart omlaag te laten hangen en dus door ruimte tekort de staart noodgedwongen omhoog moet wijzen.

Enzo Ferrari gebruikte het schild niet direct, maar wachtte hiermee tot 9 juli 1932. Vanaf dat moment is het steigerende paard onlosmakelijk verbonden met het automerk.

Porsche
Het is hierboven al vermeld, maar ook automerk Porsche maakt gebruik van een steigerend paard. Hier is de oorsprong wel bekend van; de stad Stuttgart heeft het paard namelijk in zijn gemeentewapen. Het woord Stuttgart is afgeleid van het Duitse woord Stuotengarten. Stuoten betekent dekken, wat verwijst naar het fokken van paarden. Stuttgart maakt al sinds 1286 gebruik van paarden in het wapen.

Op 25 april 1952 schetste Ferry Porsche een ontwerp voor het logo van Porsche. Hij maakte deze schets op een servet in een New Yorks restaurant waar hij op dat moment was met Max Hoffman. Hoffman was de importeur voor de Verenigde Staten. Porsche ontwierp een logo aan de hand van het wapen van Stuttgart, de plaats waar de fabriek van Porsche vlakbij gevestigd is.

Afbeelding
Galopperende Mustang op grill, bron: Wikimedia Commons .
Ford Mustang
Een ander automerk dat gebruik maakt van een paard is de Ford Mustang. Op deze auto's prijkt een galopperend paard op de grill. Naast het logo verwijst de naam ook naar een paard. Deze naam zorgt voor de nodige verhalen.

De Ford Mustang dankt zijn naam volgens het originele verhaal niet aan de prachtige paarden, maar aan het gevechtsvliegtuig de P-51 Mustang. Stylist John Naijar was namelijk fan van dit gevechtsvliegtuig. De eerste Ford Mustang werd gemaakt op 17 april 1964 en sindsdien zijn er vele exemplaren verkocht van dit model. Toch gaan er geruchten dat het model zijn naam dankt aan de wilde paarden in Amerika. Dit zou ook terug te zien zijn in het logo van een galopperend paard, ontworpen door Phil Clark. Andere geruchten verklaren het galopperende paard door het feit dat Henry Ford van de natuurgebieden in Amerika hield en hierdoor geïnspireerd werd. Waarschijnlijk zal het echte verhaal altijd een raadsel blijven.

Elke auto heeft banden nodig en ook in die sector is een paard te vinden in het logo. Het gaat hierbij om het bandenmerk Continental. Het merk gebruikt sinds 1882 al het steigerende paard in het logo. Helaas is er over de herkomst van dit paard niets bekend.

Saksenros
Dichterbij huis vinden we veel paarden in gemeentewapens. Een voorbeeld hiervan is het Saksenros. Vooral in het noordoosten van Nederland zijn er gemeenten die gebruik maken van het Saksenros. Hierbij wordt een wit of soms zwart steigerend paard afgebeeld, dat een Saksische oorsprong heeft. In Twente is het Saksenros zeer bekend en het wordt dan ook veelvuldig gebruikt in het wapen en de vlag. Ook FC Twente gebruikt het Saksenros in zijn logo.

Het Saksenros vindt vermoedelijk zijn oorsprong in het paard van Wittekind. Wittekind was de laatste leider der Saksen. Ooit reed Wittekind op een zwart paard maar na het Heilig Doopsel reed hij op een wit paard. Dit zou kunnen verklaren waarom het Saksenros zowel als wit als zwart paard wordt afgebeeld. Over de afkomst en jeugd van Widukind (Wittekind) is niks bekend. Hij was de leider van het Saksische volk en stierf waarschijnlijk in een slag tegen de Zwaben. Volgens de verhalen zou hij begraven zijn in Herford (huidige Noordrijn-Westfalen in Duitsland). Op het wapen van Herford wordt het zwarte paard afgebeeld, terwijl in Twente, Nedersaksen en de vlag van Noordrijn-Westfalen het witte paard wordt afgebeeld.
Afbeelding
Hertog Jan I te paard,
bron: Wikimedia Commons

Biermerken
Naast een gemeentewapen wordt het paard in België gebruikt voor een biermerk, namelijk Palm.
Palm maakt gebruik van een Belgisch trekpaard. Dit paard staat symbool voor de Brabantse herkomst van het bier. Daarnaast illustreert het ook hoe het beste uit de natuur gehaald kan worden door middel van traditie en selectie. Palm introduceerde het Belgische trekpaard in zijn logo in 1980.

Bij onze zuiderburen wordt er ook gebruik gemaakt van een paard in het logo van een ander biermerk. Hierbij gaat het om het biermerk Primus. Het maakt gebruik van een man te paard in het logo. Deze ruiter en paard vinden hun oorsprong in Hertog Jan van Brabant.

Deze hertog was hertog van Brabant van 1267 tot 1294. Jan I was een levensgenieter met een voorliefde voor bier. Als gevolg hiervan werden bierbrouwers en handelaren in bieringrediënten niet meer belast en ontstond er een bloeiende biercultuur in Brabant. Naast zijn liefde voor bier had Jan I ook een voorliefde voor jachtpartijen en gewelddadige riddertoernooien. Helaas moest hij dit met de dood bekopen; Jan I verongelukte tijdens een toernooi.

In de volksmond werd Jan I vaak Jan Primus genoemd. Primus betekent namelijk eerste. Het biermerk verwijst met zijn naam dan ook naar Hertog Jan I van Brabant en wordt in België gebrouwen.

Niet alleen bij automerken en biermerken vinden we een paard terug in het logo; ook modehuizen zoals Hermès en Burberry maken gebruik van een paard in het logo.

Modehuizen
Hermès werd opgestart door Thierry Hermès, hij werd geboren in 1801 in Krefeld, Duitsland, als zoon van een Franse vader en Duitse moeder. Het gezin verhuisde naar Frankrijk in 1828. In 1837 opende Hermès een winkel voor lederen harnassen, gewijd aan het dienen van de Europese adel. Hij maakte harnassen en hoofdstellen van hoge kwaliteit en won meerdere prijzen voor zijn werk. De zoon van Hermès, Charles-Émile Hermès nam het bedrijf over van zijn vader en verhuisde het naar een andere winkel in 1880. Tot op de dag van vandaag is dit nog steeds de huidige locatie van de winkel. Met behulp van zijn zonen Adolphe en Émile-Maurice introduceerde Charles-Émile lederen zadels. Daarnaast begonnen ze met de verkoop van de producten in meerdere winkels. Ondertussen verzorgde het bedrijf spullen voor de elite uit Europa, Noord-Afrika, Rusland, Azië en Amerika.

In 1900 ontwierp de firma de Haut à Courroies tas, een speciaal ontworpen tas voor ruiters waardoor ze hun zadel met zich mee konden dragen. In 1918 werd het eerste lederen jack geproduceerd en in 1920 werden er accessoires aan de collectie toegevoegd. Op aandringen van zijn vrouw ontwierp Charles-Émile in 1922 een handtas voor vrouwen en dit bleek al gauw aanleiding te zijn voor een volledige collectie van vrouwenkleding in 1929. Vanaf dat moment begon het merk naam te maken in de wereld en in latere jaren voegde het merk onder andere een parfum toe aan de collectie.

Het logo van Hermès bestaat uit een paard met hertog-rijtuig. Het werd ontworpen en geïntroduceerd in de vroege jaren '50. Het is niet helemaal duidelijk waarom er voor een paard met wagen is gekozen maar men vermoedt dat het een verwijzing is naar de originele nederige afkomst van het bedrijf als zadelfabrikant. De oranje kleur van het logo geeft het merk zijn kenmerkende en authentieke stijl en het lettertype dat gebruikt wordt is een licht gewijzigde vorm van het Memphis-lettertype. Dit werd ontworpen door Dr. Rudolf Wolf in 1929.

Ook de Britten hebben een bekend modehuis, dit is Burberry. Het merk werd opgericht in 1856 als de 21-jarige Thomas Burberry, leerling van een stoffenwinkel, zijn eigen winkel opent in Basingstoke, Hampshire, Engeland. In 1870 heeft het bedrijf zich gevestigd door zich te focussen op het ontwikkelen van buitenkleding. In 1880 introduceerde Burberry de gabardine: een slijtvaste, waterbestendige maar toch ademende stof, waarbij het garen waterdicht is gemaakt voordat het is geweven. De officiële naam Burberry werd algauw veranderd in Burberrys, als gevolg van vele klanten van over de hele wereld die de winkel het "Burberrys van Londen" noemden. Deze naam is nog steeds zichtbaar op veel oudere Burberry producten. in 1998 is de naam weer terugveranderd in Burberry.

In 1901 werd het logo van een ridder te paard ontworpen. Het bevat het Latijnse woord "Prorsum"; dit betekent voorwaarts. Thomas Burberry wilde zijn producten en bedrijf beschermen en registreerde het logo als een merk in 1904. Het logo staat voor trots, zuiverheid en grootsheid.

Een ander modemerk is Ralph Lauren. Het is een Amerikaans merk en werd opgezet in 1967 door Ralph Lifshitz. Lifshitz werd geboren in 1939 in The Bronx, New York, als zoon van joodse ouders uit Oost-Europa. Ralph veranderde zijn naam in Ralph Lauren en had een carrière in herenkleding. Omdat Ralph meer wilde kreeg hij een lening van 50.000 Amerikaanse dollars om een eigen lijn van stropdassen te kunnen ontwerpen. in 1969 had hij een boetiek in Manhattans warenhuis Bloomingdale. Rond deze tijd bracht hij ook een lijn van kleding voor vrouwen die afgestemd waren op de klassieke stijl van mannen. Hierbij werd voor het eerst het polo embleem gezien. Het logo stond afgebeeld op de manchet van de pakken.

De polosportlijn werd geïntroduceerd in 1993. Het bedrijf groeide en de naam werd veranderd in Ralph Lauren Corporation. Officieel kreeg het de naam Polo Ralph Lauren Corporation, maar dit werd al gauw veranderd omdat het merk voor meer stond dan alleen polokleding. Het logo bleef wel en werd het vlaggenschip van het merk.


Dit artikel mag in geen enkele vorm worden overgenomen. Er mag alleen gebruik worden gemaakt door de eerste 150 woorden te gebruiken en daarna door te verwijzen naar deze pagina.

Ik ben een god, een heuse pipetteergod _O-


_San87_
BKB 2024 winnaar 2D

Berichten: 41549
Geregistreerd: 18-05-09
Woonplaats: Het bos

Re: Paarden populair als logo

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-12-14 13:41

Echt zwaar verheugd door al die paarden her en der.

Volgens mij valt het aantal logo's met paarden relatief gezien heel erg mee.

Elfie

Berichten: 770
Geregistreerd: 31-08-03
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-12-14 16:24

Citaat:
Naast een gemeentewapen wordt het paard in Nederland ook gebruikt voor een biermerk, namelijk Palm.
Palm maakt gebruik van een Belgisch trekpaard. Dit paard staat symbool voor de Brabantse herkomst van het bier. Daarnaast illustreert het ook hoe het beste uit de natuur gehaald kan worden door middel van traditie en selectie. Palm introduceerde het Belgische trekpaard in zijn logo in 1980.

Bij onze zuiderburen wordt er ook gebruik gemaakt van een paard in het logo van een biermerk. Hierbij gaat het om het biermerk Primus. Het maakt gebruik van een man te paard in het logo. Deze ruiter en paard vinden hun oorsprong in Hertog Jan van Brabant.



Net als Primus is ook Palm een Belgisch biermerk. Gebrouwd in Steenhuffel, Vlaams-Brabant.

Iemand die slaapt, kan met goede argumenten wakker geschud worden. Iemand die doet alsof hij slaapt, kan zelfs met het beste argument ter wereld niet gewekt worden. ~Jonathan Safran Foer~

Anoli

Berichten: 19377
Geregistreerd: 20-10-03

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-12-14 16:36

Elfie schreef:
Citaat:
Naast een gemeentewapen wordt het paard in Nederland ook gebruikt voor een biermerk, namelijk Palm.
Palm maakt gebruik van een Belgisch trekpaard. Dit paard staat symbool voor de Brabantse herkomst van het bier. Daarnaast illustreert het ook hoe het beste uit de natuur gehaald kan worden door middel van traditie en selectie. Palm introduceerde het Belgische trekpaard in zijn logo in 1980.

Bij onze zuiderburen wordt er ook gebruik gemaakt van een paard in het logo van een biermerk. Hierbij gaat het om het biermerk Primus. Het maakt gebruik van een man te paard in het logo. Deze ruiter en paard vinden hun oorsprong in Hertog Jan van Brabant.



Net als Primus is ook Palm een Belgisch biermerk. Gebrouwd in Steenhuffel, Vlaams-Brabant.

Je hebt gelijk. Ik was zo bezig met informatie opzoeken dat ik automatisch Nederland typte. Bedankt voor je oplettendheid! :j

Ik ben een god, een heuse pipetteergod _O-

melvinrandy
Berichten: 500
Geregistreerd: 17-07-13
Woonplaats: Achterhoek

Re: Paarden populair als logo

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-12-14 18:00

En laten we de Pk's en Hp's niet vergeten :)

Paardenkracht en Horsepower.

Zegt al genoeg over hoe sterk ze zijn :P

Telpeva

Berichten: 14692
Geregistreerd: 26-08-06
Woonplaats: In de hoek

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-12-14 22:26

Ook leuk: kijk in de supermarkt eens goed naar logo's op wijnflessen, daar zitten ook vaker ridders te paard op.

Verder eentje die nog niet genoemd is, een aardig groot merk op gebied van tekenspullen: Faber Castel. Ook weer ridders te paard, in een steekspel
http://www.fabercastell.com/~/media/Pro ... 050_1.ashx

Edit, even wat toevoegen!
Denk ook aan spijkerbroeken van Levi, waarbij vaak de afbeelding van 2 paarden op is afgebeeld (2 paarden die een spijkerbroek uit elkaar trekken)

Ook is er het kledingmerk mustang, ze maken o.a. schoenen en nog wel meer.

Edit 2,
Stripboekenuitgeverij dark horse comics heeft een zwart paardenhoofd als logo,
Tristar Pictures (film bedrijf) heeft een pegasus als beeldmerk, te zien in voorfilmpjes van films,
Tijdschrift Readers Digest (in NL uitgegeven onder de naam het beste boekje) heeft ook een pegasus als logo,
Ook een oude bekende, Mobilgas (olie, benzine, tankstations e.d.) had een pegasus als beeldlogo.

Ever make mistakes in life? Let's make them birds. Yeah, they're birds now.
http://www.migaria.com/popcorn.gif

Peerke_

Berichten: 6643
Geregistreerd: 20-02-10
Woonplaats: Hoogeveen

Re: Paarden populair als logo

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-12-14 10:43

Harry's Horse heeft ook een paardenkop als logo :j

Peelie

Berichten: 13410
Geregistreerd: 28-01-06
Woonplaats: Nederland

Re: Paarden populair als logo

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-12-14 15:08

Scouderia betekend paardenstal btw.

:+: ..........Mara......... :+:......Nash (Z1+5).... :+:
Volg ons op instagram!@haflingers.nash.and.mara [o]

Qimm

Berichten: 15155
Geregistreerd: 04-08-05
Woonplaats: 't oost'n

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-12-14 15:18

Peerke_ schreef:
Harry's Horse heeft ook een paardenkop als logo :j



Wat vreemd....

:wave: Volg je mee? -->instagram the_real_qimm

Qimm

Berichten: 15155
Geregistreerd: 04-08-05
Woonplaats: 't oost'n

Re: Paarden populair als logo

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-12-14 15:19

Enne FC Twente natuurlijk!

:wave: Volg je mee? -->instagram the_real_qimm

MiReRe
Berichten: 1237
Geregistreerd: 23-12-11

Re: Paarden populair als logo

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-12-14 03:53

Harry's horse, joh écht ;)
Pavo heeft een galopperend paard als logo.
Red horse ook.
Eurostar is een paardenhoofd.
Polo shirts met een polopaardje er op.
Vroeger had je dat zwarte paardje van de C&A, is dat nog trouwens?
Falabella is een niet-paarden kledingmerk met een paardje.

Zangles in Utrecht/ Utrechtse Heuvelrug.
Pb voor info

Huertecilla

Berichten: 26851
Geregistreerd: 19-02-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-12-14 10:46

Het is maar welke bril je opzet.
In het perspectief van de totale hoeveelheid logos is het maar mager. Leeuwen en draken zijn VEEL populairder.

Dat het bij autos ano nu even twee bekende voorbeelden betreft is eigenlijk heel dunnetjes gezien paardenkrachten een verkoopargument zijn.
Kijk naar de radiator/motorkap ornamenten en het paard is een uitzondering ook in de autowereld.

www.homocaballus.net


Lous

Berichten: 24239
Geregistreerd: 01-08-04
Woonplaats: Noord-Brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-05-15 18:35

-Pegasus Airlines (Turks)
-Prearis (voorheen vliegende paard) bier

Afbeelding

-Palm

NIET LULLEN,MAAR POETSEN!!


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 48 bezoekers