Symposium Veulenveiling Borculo

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Anoniem

Symposium Veulenveiling Borculo

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-03-04 00:50

Vandaag was het Symposium van de veulenveiling Borculo. Het werd gehouden in Apeldoorn in het van der Valkmotel. Een zeer leuke leerzame middag met 4 gastsprekers:

Cor Loeffen ging van start en had zoals gewoonlijk een zeer sterk verhaal. Hij begon het verhaal met wat is het belangrijkste voor je merrie, zoals ik verwacht had zou er een heel verhaal komen maar zijn antwoord was kort maar duidelijk: Drachtig worden, een guste merrie is logisch natuurlijk een teleurstelling voor iedere fokker. Daarna ging het verhaal over hoe het fokken tot stand kwam, zoals iedereen altijd roept: Vermeerden is geen fokken, zijn standpunt was: je moet vermeerderen maar tegelijk verbeteren. Zo kun je natuurlijk ook een visie bekijken!

Zoals hij vertelde werd er in de jaren 50 geselecteerd omdat de fokker ook de gebruiker was ( agrarisch), in de 70 was de fokker de gebruiker niet meer waardoor er sterk op exterieur gefokt werd. Dit is nog steeds terug te zien aan het huidige kwpn paard. Vanaf 1996 is het kwpn pas gaan selecteren op vrij bewegen, en werd de galop dus pas beoordeeld. Aangezien de huidige gebruiker waarschijnlijk de toekomstige fokker gaat worden worden de selectiecriteria anders dan voorheen. Hij benadrukte daarmee voornamelijk...............een functionele aansprekende bouw. Het exterieur staat niet meer op nr 1 zoals vroeger wel was.

Hij sprak over het volgende fokdoel: Functionele en een aansprekend exterieur, drie functionele gangen, goede constitutie, en presteren op het hoogste nivo onder het zadel. Met de nadruk op onder het zadel. Verder is hij ingegaan op de specialisatie. Maar hij bleef benadrukken op functionele basisgangen en functionele bouw. Aansprekend lijkt een verleden tijdperk, als ik zijn woorden mag geloven!

Daarnaast benadrukte hij wederom de merrielijn. Een goede merrielijn is een lijn die generaties lang prestatiepaarden fokt met gebruik van diverse verschillende vaders. Ook benadrukte hij dat de merrielijn het belangrijkste is voor de fokkerij. Hij gaf aan te betreuren dat het kwpn nooit uit eigen initiatief een boek heeft uitgegeven over merrielijnen, inmiddels hebben 2 heren het initiatief genomen om deze boeken te schrijven alleen is het jammer dat het kwpn daar zelf nooit mee gestart is.

Enkele interessante citaten: Hij vertelde dat in Duitsland je tot GP nivo nationaal met een zweep mag rijden. In Nederland mag je dat tot M omdat wij hypocriete hollanders vinden dat je je paard maar goed genoeg afgericht moet hebben. HIj zei met een kleine sarcastische ondertoon: Maar dat komt omdat wij in Nederland natuurlijk veel beter presteren dan in Duitsland op dressuurgebied Schijnheilig Haha!

De boodschap die hij mee wilde geven deze dag was: De fokkers moeten een paard fokken die de verwachting heeft tot hoog presteren, waardoor de investeerders de paarden kopen en de ruiters de paarden africhten ( en niet om zeep helpen)

Daarna kwam de heer Moller, helaas is mijn duits werkelijk belabberd te noemen en daardoor kon ik zijn verhaal absoluut niet volgen. Een uitspraak denk ik begrepen te hebben, maar mocht ik het mishebben zeg het gerust: De beste merrie onder het zadel is ook de beste merrie voor de fokkerij.

Daarna kwam er een discussie ronde waarbij iedere tafel een tafel "heer" had die de discussie ging leiden. De stelling was: Inteelt is bevordelijk voor de gerichte fokkerij van topsportpaarden. Tijdens de discussie kwamen er natuurlijk voors en tegens. De voordelen die door de zaal gezien werden: Karakter en goede eigenschappen worden behouden. Veel kwaliteiten van goede sporthengsten behouden door te kruisen. Dhr Roelofs voegde eraan toe dat het wel belangrijk was om dit met zorg en met een vooruitstrevend doel te doen!
De nadelen waren volgens de zaal: Ook de negetieve eigenschappen worden verankerd. We hebben vers bloed nodig in de fokkerij. En het voorbeeld Hoogheid werd genoemd, met daarbij of dit wel ethisch verantwoord is. Daarnaast werd de vraag gesteld in hoeverre er paarden op internationaal nivo goed presteren die werkelijk bewust zijn gefokt op lijnenteelt. Helaas kon mijn tafel mij daar geen antwoord op geven.

Na een kopje koffie ging het verder met dhr. Egbert Schep, hij gaf aan specialisatie een noodzaak te vinden, vooral omdat de markt er om vraagt. Hij gaf ook aan dat er veel meer marketing gedaan moet worden in de paardensport. Hij vertelde dat het grootste probleem was dat mensen gaan fokken met merries die net niet goed genoeg zijn. De goede merries presteren dusdanig in de sport dat ze vaak verkocht worden. Daardoor worden de merrielijnen minder en minder. Dhr. Schep gaf aan lijnenteelt armoe te vinden, hij vind dat er te weinig goede hengsten zijn om lijnenteelt mee toe te passen. En als lijnenteelt werkelijk succesvol zou zijn dan zouden er veel meer goede paarden rondlopen en zou lijnenteelt niet meer nodig zijn. Ook had Dhr. Schep het nog over het gebruik van de volbloed. Hij gaf aan dat als je naar internationaal succesvolle sportpaarden keek, dat er altijd in de 2/3/4 generatie volbloed terug te vinden was. Hij vond het dan ook noodzakelijk in een paard.
Ook hij had enkele leuke uitspraken: Hoe beter een paard springt, hoe mooier deze wordt.

Vervolgens was er weer een discussie in de zaal, de stelling was ditmaal: Het verdwijnen van het dubbeldoel paard is een verschraling in de fokkerij. De conclusie was eigenlijk bij het grootste gedeelte van de tafels hetzelfde: Springpaardenspecialisatie kan zeker, maar de dressuurfokkerij heeft de springpaardenfokkerij nog heel hard nodig!

Daarna kwam dhr. Visser van Eurocommerce een verhaal doen. In het begin kreeg ik het gevoel dat hij een reclameboodschap aan het vertellen was. Even later vond ik het steeds leuker! Een man die een hele andere kijk heeft op de topsport. Enkele uitspraken van dhr. Visser: Basissport kan niet zonder de Topsport! Dit mbt de media aandacht die word gegeven aan de dressuursport, zouden we in de springsport een soort van Anky hebben, dan zou dit een stuk populairder worden.

Eerder starten met een verantwoorde wijze van arbeid. Hier trok hij de vergelijking naar de topsport voor mensen. Turnsters beginnen niet met hun 15de jaar!

Ook gaf hij aan dat het nogal aan winnaarsmentaliteit ontbrak bij de Nederlandse ruiters, KNHS en bondscoach. Hij verwees naar een stuk in de paardenkrant???? van dhr. Romp die vertelde dat ze een 5de plek op de OS acceptabel vonden.
Hij citeerde hierbij een quote van een topsporthockeyer: Winnen is niet alles, het is het enige!!!!!!

Daarna kwam er weer een stelling op tafel: Liever een merrie die op Z nivo heeft gepresteerd dan een stermerrie. Al met al was iedereen het wel eens dat de lat van Z te laag is. Dhr. van Norel merkte terecht op.........ik ga er van uit dat de KWPNjury objectief jureert en een stermerrie moet voldoen aan de basisgangen, dus een stermerrie moet makkelijk een Z proef lopen. Aangezien het vrij makkelijk is om een paard in het Z te laten presteren, doormiddel van gebruik van een topruiter die een paar keer Z start, is het dus geen graadmeter van het paard. Hij koos voor een stermerrie.............en als een merrie lichte toer liep dan pas was de merrie interessant!

Als laatste was de stelling: Fokker moet bereid zijn om langer mede eigenaar te blijven van een fokproduct. Hierover waren veel meningen verdeeld, en ik moet zeggen dat ik het persoonlijk een zeer kromme stelling vond! Hier over kan je niet oordelen omdat een financieel aspect meegerekend moet worden. Mocht een fokker niet over de financiele middelen beschikken om een paard lange tijd aan te houden, doet hij er verstandig aan om deze te verkopen.

Al met al een zeer leuke en leerzame middag en avond gehad! En ik ben benieuwd wat jullie van de bovenstaande stellingen vinden!
Laatst bijgewerkt door Anoniem op 14-03-04 01:37, in het totaal 1 keer bewerkt

Noble-Girl

Berichten: 2020
Geregistreerd: 08-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-03-04 01:12

Citaat:
Daarna kwam de heer Moller, helaas is mijn duits werkelijk belabberd te noemen en daardoor kon ik zijn verhaal absoluut niet volgen. Een uitspraak denk ik begrepen te hebben, maar mocht ik het mishebben zeg het gerust: De beste merrie onder het zadel is ook de beste merrie voor de fokkerij.


Ik ben ook geweest mijn duits is aardig Bloos dus even in het kort:

dr. U. Möller pleit voor een strak management in de fokkerij.

Goede merriestam en hengsten!
Binnen je fokkerij vooral de markt niet uit het oog verliezen.

Een goede merrie is de basis van alles en niet alleen de criteria van de stamboom is van heeeeeeeel groot belang, een criterium van het beoordelen van de merrie onder het zadel en in de sport is van groots belang binnen je fokstam als men goed management wil opzetten.
Hierin speelt vooral het karakter een grote rol, vlg hem is een slecht karakter dier een funest voor je fokkerijstam!

Zonder de juiste selektie binnen je eigen fokkerij kun je geen grote verdiensten boeken.
Selektie dmv afstamming, exterieur, keuringen, karakter, rijtesten onder het zadel enz.

Fokken betekend niet vermenigvuldigen!! Je moet slekteren!!
Zowel richting springen als dressuur en daar geen concessies in doen.

Ook drukte hij de fokkers op het hart om vooral niet altijd voor mode hengsten te kiezen maar de juiste combinatie tussen hengst en merrie, dus niet enkel op papier fokken maar het doel binnen je eigen merrielijn niet uit het oog te verliezen dus de kwaliteit te vergroten.
Dus niet altijd fokken via het
WDR = Weltmeijer - Donnerhall - Rubinstein principe de kans dat je dan achteruit fokt is groot.

Modehengsten hoeven niet de beste hengsten te zijn binnen jou fokkerij, ken je stam weet wat je doet!

Bij een juist management hoort ook het financiele plaatje en moet je als fokker op een gegeven ogenblik ook durven 'ja' te zeggen bij de verkoop ook al dekt het voor dit bepaalde dier niet alle kosten, je moet vooruit denken.
Tenslotte "De fokker kan niet zonder de ruiter en andersom"

Adriana

Berichten: 11102
Geregistreerd: 26-10-01
Woonplaats: Haselau

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-03-04 02:08

Pipo schreef:
Daarnaast benadrukte hij wederom de merrielijn. Een goede merrielijn is een lijn die generaties lang prestatiepaarden fokt met gebruik van diverse verschillende vaders. Ook benadrukte hij dat de merrielijn het belangrijkste is voor de fokkerij. ( en niet om zeep helpen)



Wat ik dan ook nog vindt is dat een hengst iets toe moet voegen aan de merrie en merrielijn.
En dan wil ik nog het liefst een all rounder, zodat de kwaliteiten van de merrie ook niet verloren gaan.
Bijvoorbeeld de merrielijn waarmee VDL grote successen mee heeft behaald (de nederlandse tak van Stamm 474A Shoraya) veel merries hebben Z springen en Z dressuur gelopen en sommigen zijn daarna doorgegaan in het springen.
Ook de merrietesten waren goed te noemen.

Adriana

Berichten: 11102
Geregistreerd: 26-10-01
Woonplaats: Haselau

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-03-04 16:51

Citaat:
van Dirk Willem Rosie uit In De Strengen 11 Maart 2004;
Vroeger dachten wij dat dit platte kruis ongewenst was en keken we bewonderend naar het meer afhangende kruis van de volbloed, wat ons eleganter voorkwam. Maar het gaat natuurlijk niet om het chique beeld, maar om de functionaliteit van het van het exterieur. De Zweedse biomechanicus Holmström heeft bij topdressuurpaarden vastegesteld dat hun kruis wat platter was dan dat van een controle groep niet succesvolle paarden. Gigolo en Farbenfroh werden wereldkampioen met een tamelijk plat kruis. Holmström legde vast dat paarden met zo'n achterhandbelijning over meer bekkenflexibiliteit beschikken en daardoor beter in staat zijn de piaffe en passage uit te voeren. We hebben een kantelend bekken nodig voor verzameling".


Een springpaard moet toch ook geschikken over bekkenflexibiliteit?
Die achterhand moet goed meekomen en de achterbenen onder het lichaam vouwen en daarna weer als tegenwicht gebruiken.
Dan denk ik gezien bovenstaand stukje dat Engelse Volbloed gebruiken niet bevorderlijk is (in mate misschien) omdat dan dus de bekkenflexibiliteit verslechtert.

sarabande

Berichten: 23048
Geregistreerd: 26-08-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-03-04 18:29

adriana schreef:
Dan denk ik gezien bovenstaand stukje dat Engelse Volbloed gebruiken niet bevorderlijk is (in mate misschien) omdat dan dus de bekkenflexibiliteit verslechtert.


Wanneer ik naar jouw onderschrift kijk en bovenstaande uitspraak zie ik twee moeilijk te verenigen zaken. De Holsteiner fokkerij heeft juist vrij veel Volbloeden als stempelhengsten
LadykillerXX
Anblick XX
Cottage Son XX
Via zijn zonen Furioso XX
Marlon XX
Rantzau XX (de vader van Cor de la Bryere)

De een heeft meer hengsten geleverd de ander is duidelijker in merrielijnen aanwezig, maar er is bijna geen presterende Holsteiner zonder het bloed van bovenstaande hengsten.

Dat volbloed als direkte inbreng nu niet meer nodig zou zijn is over te discusieren.
Maar gezien de prestaties die de nafok van bovenstaande hengsten geleverd heeft lijkt het me niet dat zij dingen verslechterd hebben.

Adriana

Berichten: 11102
Geregistreerd: 26-10-01
Woonplaats: Haselau

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-03-04 18:52

Ik wil op zich niet over de volbloeden gaan discusseren, maar het viel me op wat dhr. Rosie heeft geschreven.
En wat Holstein betreft, ze keuren anders niet meer veel halfbloeden goed.
Die glorietijd is voorbij.

sarabande

Berichten: 23048
Geregistreerd: 26-08-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-03-04 18:55

adriana schreef:
Die glorietijd is voorbij.



Nee dan zouden er alleen maar Holsteiners bestaan zonder deze waardevolle genen. De glorietijd ligt in hun nafok.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-03-04 18:57

adriana schreef:


En dan wil ik nog het liefst een all rounder, zodat de kwaliteiten van de merrie ook niet verloren gaan.
.


Waarom vind jij dat een allrounder minder snel de kwaliteiten van een merrie verloren laat gaan? Hoe zie je dat precies?

ceasario

Berichten: 12330
Geregistreerd: 26-10-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-03-04 19:26

Pipo schreef:
Zoals hij vertelde werd er in de jaren 50 geselecteerd omdat de fokker ook de gebruiker was ( agrarisch), in de 70 was de fokker de gebruiker niet meer waardoor er sterk op exterieur gefokt werd. Dit is nog steeds terug te zien aan het huidige kwpn paard. Vanaf 1996 is het kwpn pas gaan selecteren op vrij bewegen, en werd de galop dus pas beoordeeld. Aangezien de huidige gebruiker waarschijnlijk de toekomstige fokker gaat worden worden de selectiecriteria anders dan voorheen. Hij benadrukte daarmee voornamelijk...............een functionele aansprekende bouw. Het exterieur staat niet meer op nr 1 zoals vroeger wel was.



Vanaf 1996 is het kwpn pas gaan selecteren op vrij bewegen, en werd de galop dus pas beoordeeld

En deze:

Citaat:
Quote:
van Dirk Willem Rosie uit In De Strengen 11 Maart 2004;
Vroeger dachten wij dat dit platte kruis ongewenst was en keken we bewonderend naar het meer afhangende kruis van de volbloed, wat ons eleganter voorkwam. Maar het gaat natuurlijk niet om het chique beeld, maar om de functionaliteit van het van het exterieur. De Zweedse biomechanicus Holmström heeft bij topdressuurpaarden vastegesteld dat hun kruis wat platter was dan dat van een controle groep niet succesvolle paarden. Gigolo en Farbenfroh werden wereldkampioen met een tamelijk plat kruis. Holmström legde vast dat paarden met zo'n achterhandbelijning over meer bekkenflexibiliteit beschikken en daardoor beter in staat zijn de piaffe en passage uit te voeren. We hebben een kantelend bekken nodig voor verzameling".


Ik zat dit te lezen en vraag me af wat moet je nu met al zo'n uitspraken?

Zo wordt het echt een vlees nog vis kennis/theorie.

Adriana

Berichten: 11102
Geregistreerd: 26-10-01
Woonplaats: Haselau

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-03-04 19:37

Als voorbeeld wil ik voor een Flemmingh x Tin Rocco x Laertes Corland voorstellen.
De eigenaar vond dit maar een vreemde combinatie.
Maar waarom wil ik dit, de merrie kan op een matige manier springen en haar exterieur kenmerken vragen om een hengst die dat op kan vangen (strakke rug, te teer fundament, een te steil achterbeen). Van Corland is ook bekend dat hij beweging doorfokt, dus dat zou bij de merrie niet verloren gaan. Verankeren dus
En toch wat springmanieren mee geven.

Bij een Ahorn x Joost merrie die en kan springen en kan bewegen wil ik Indorado, vanwege zijn papier, maat en allround zijn.
Stel dit zou gebeuren deze combinatie, dan zwak je de kwaliteiten van de merrie niet af, maar probeer je ze te behouden.
Haar exterieur is verder goed en Indorado heeft te taak op iets te vergroten.

Dan bij de Tin Rocco x Laertes ; Calido.
Calido staat bekend om beweging en goede spring manieren vererving.
In Holstein heeft hij veel premie veulens en merries.
Calido heeft een exterieur wat past bij de merrie en daarbij wil ik het middenstuk verankeren. De voorhand en achterhand dienen verbeteringen.
Haar rassigheid wil ik behouden, maar haar fundament moet harder, vanwege Calido zijn pedigree moet dat kunnen.
Calido zelf is ook veelzijdig gefokt Cantus staat bekend als spingvererver, maar de vader van de moeder is Coriander die weer veel dressuurpaarden brengt en zelf ook als dressuurpaard wordt voorgesteld.
Maar de vader van Coriander, Coriolan is weer een 'springer'.
De Tin Rocco kan goed springen, maar de beweging kan beter.

Dan wil ik bij een Nimmerdor x Joost x El Gaucho merrie Chin Chin hebben, deze merrie heeft een mooi type en kan goed springen en iets minder bewegen.
Chin Chin is een Constant x Farnese.
Farnese en Joost kunnen in dit geval de beweging verankeren, beiden staan ze bekend om beweging door te fokken.
Chin Chin zal bij deze merrie in staat moeten zijn de beweging erin te houden, plus de kwaliteiten voor springen te versterken.
Plus de merrie heeft bloed genoeg.

Chin Chin staat bekend als springpaarden leverancier en heeft ook op de Olympische spelen gelopen, maar gezien zijn pedigree is hij veelzijdig gefokt.
Hetzelfde verhaal met Calido is veelzijdig gefokt en levert paarden in beide richtingen.

Het zijn nu natuurlijk nog hypothese's maar morgen wordt ik weer getoetst door de zoon onze hengstenhouder en volgend jaar weten we pas wat er uitrolt.

Sorry voor tekstfouten.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-03-04 20:03

ceasario schreef:


Ik zat dit te lezen en vraag me af wat moet je nu met al zo'n uitspraken?

Zo wordt het echt een vlees nog vis kennis/theorie.


Wat je er mee moet? Gewoon luisteren naar de visie van deze twee mensen en je voordeel ermee doen!

Appels en Peren zijn niet te vergelijken namelijk Daarom zijn uitspraken van 2 totaal verschillende mensen ook niet te vergelijken.

ceasario

Berichten: 12330
Geregistreerd: 26-10-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-03-04 20:31

Die visie van de Zweedse biomechanicus Holmström is bekend.
Zie je dagelijks die types in de hogere sport,voor Nederland zijn die nog van voor 1996.

Maar die visie van na 1996 daar moeten we op die types nog even wachten voor dat het wetenschappelijk bewijs daar voor geleverd is.

Gurk

Berichten: 272
Geregistreerd: 01-12-03
Woonplaats: Brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-03-04 21:57

Pipo schreef:
Hij sprak over het volgende fokdoel: Functionele en een aansprekend exterieur, drie functionele gangen, goede constitutie, en presteren op het hoogste nivo onder het zadel. Met de nadruk op onder het zadel. Verder is hij ingegaan op de specialisatie. Maar hij bleef benadrukken op functionele basisgangen en functionele bouw. Aansprekend lijkt een verleden tijdperk, als ik zijn woorden mag geloven!

Met name het functionele heeft mijn intresse. Het spreekwoord van een mooie tafel eet je niet gaat nog steeds op naar mijn idee.

Gezocht! Medebokkers die voor ieder onderdeel van het linieairscoreformulier voor springen en/of dressuur een voorbeeld in willen vullen binnen welke grenzen een dressuur dan wel springpaard past.

Bijvoorbeeld het kenmerk model, gemiddelde van de populatie is 100, lager staat voor rechtshoekmodel hoger voor een vierkantsmodel.

Je werkt in stappen van 4. dus Voor een springpaard kom je uit op minimaal 92 en maximaal op 108 voor model.
Voor een dressuurpaard kom je uit op minimaal 88 en maximaal op 100.

Het zou mooi zijn om deze verschillen eens helder te krijgen met mensen uit de praktijk. Mocht je intresse hebben, stuur me een PB met je email adres dan stuur ik een Excelsheet met daarin de kenmerken.

Ik draag zorg voor verwerking en utieraard de terugkoppeling van de uitslag.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-03-04 22:32

Wat vonden jullie trouwens van de onderstaande stellingen en hebben jullie daar een mening over?

Inteelt is bevordelijk voor de gerichte fokkerij van topsportpaarden.

Het verdwijnen van het dubbeldoelpaard is een verschraling van de fokkerij.

Liever een Z merrie dan een stermerrie.

Fokker moet bereid zijn om langer mede eigenaar te blijven van een fokproduct.

sarabande

Berichten: 23048
Geregistreerd: 26-08-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-03-04 22:40

1 alleen als je een goede merrielijn hebt waar iets op is in te telen
2 de praktijk laat zien dat niets verdwijnt en het vermengen blijft. Maar dan meer dressuur uit springers dan andersom. Trouwens het is de ruiter die kiest
3 mee eens
4 wie sponsort dat?

ceasario

Berichten: 12330
Geregistreerd: 26-10-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-03-04 22:49

pb

Gurk

Berichten: 272
Geregistreerd: 01-12-03
Woonplaats: Brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-03-04 22:54

1. In hoge uitzondering. Persoonlijk pas ik liever lijnenteelt toe. Inteelt dan heb je het echt over de voorbeelden Hoogheid en Kwadraatreus (Renovo x Renovo).

2. Geen verschraling, richt je op de twee takken van sport. Je kunt altijd bij elkaar genen halen om zaken te compenseren. Voorbeeld de galop dat zal nog zeker minimaal 10-20 jaar duren voordat de dressuur over de volledige populatie gezegend is met een goede galop.

3. Zeker. Onlangs zelf voor de keus gestaan echter dan nog scherper en met minder zekerheid. Ik verkocht mijn ster prok merrie en behield mijn 3 jarige prok stamboekmerrie. Echter ik denk dat ik er op de door mij gewenste eigenschappen op vooruit ben gegaan.

4. Dit heb ik me tevens ten doel gesteld maar het is idd een verdomd duur grapje. Maar wel veel plezier, ga liever naar een B of L parcours staan kijken dan op een exterieurkeuring me op staan te stoken over de verkeerde volgorde en het niet op de juiste plek trekken van de streep Knipoog

MissHIS

Berichten: 4220
Geregistreerd: 21-04-02
Woonplaats: Weert

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-03-04 23:02

sarabande schreef:
3 mee eens


Ik denk dat eigenlijk elke stermerrie Z dressuur kan worden. Ben het dus niet met de stelling eens. Zet er een goede prof. op en Z dressuur moet goed haalbaar zijn. (Z springen vind ik dan weer wat anders). Op de keuring worden paarden gescoord op onderdelen om zo functioneel mogelijk gebouwd te zijn. In tegenstelling tot bv. de Arabierenfokkerij waar een paard alleen maar mooi hoeft te zijn. Aan alleen maar mooi heb je weinig in de sport. Het gaat erom dat het paard in staat wordt gesteld door zijn bouw (en natuurlijk ook zijn karakter) om het gevraagde werk te doen. Een paard met een bouw die zijn sportcarrière negatief zal beïnvloeden, wordt ook geen ster bij het KWPN.

Aimee

Berichten: 11806
Geregistreerd: 24-07-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-03-04 23:16

Naar mijn mening kan íeder paard Z worden, als ie maar gezond is en goed gereden wordt. Niet elke Z-merrie hoeft dan de kwaliteiten van een ster-merrie te hebben en/of een goede fokmerrie te zijn.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-03-04 23:28

Zoals ik in het bovenstaande verslag al had geschreven ben ik het ook niet eens met stelling 3. Mocht dit over een springpaard gaan dan heb ik er minder moeite mee. Maar zet op een kwalitatief slecht dresuurpaard een prof en die word daar zonder enige moeite Z mee, al is het alleen al omdat er een prof op de rug zit, en daar vele jurys gevoelig voor zijn. Dus dan liever een stermerrie omdat die exterieurmatig en qua beweging voldoende in huis moet hebben om ster te worden.

1. Ik weet onvoldoende om daar een sterke mening over te geven. Maar echte inteelt lijkt mij ethisch niet verantwoord. Daarnaast ben ik het wel eens met dhr. Schep. Er zijn te weinig goede hengsten om inteelt mee te doen.
Daarnaast vraag ik mij af welke paarden er internationaal succesvol zijn die bewust gefokt zijn mbt lijnenteelt. Ja dhr. Melchior doet het, maar is dat werkelijk succesvol???

4. Financieel aspect wat meespeelt, dat gaf ik gisteren tijdens de discussie ook aan. Niet iedereen kan zich dat veroorloven. Dus als je het uitgangspunt neemt dat iedereen 10 miljoen op de bankrekening heeft staan dan vind ik inderdaad dat een fokker langer betrokken moet blijven met zijn fokproduct. Maar dat moet zo fokker ook willen. En ik vind niet dat je dat iemand kan opleggen.

sarabande

Berichten: 23048
Geregistreerd: 26-08-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-03-04 23:30

MissHIS"]
[quote="sarabande schreef:
3 mee eens


Ik denk dat eigenlijk elke stermerrie Z dressuur kan worden. Ben het dus niet met de stelling eens. Zet er een goede prof. op en Z dressuur moet goed haalbaar zijn. (Z springen vind ik dan weer wat anders). Op de keuring worden paarden gescoord op onderdelen om zo functioneel mogelijk gebouwd te zijn. In tegenstelling tot bv. de Arabierenfokkerij waar een paard alleen maar mooi hoeft te zijn. Aan alleen maar mooi heb je weinig in de sport. Het gaat erom dat het paard in staat wordt gesteld door zijn bouw (en natuurlijk ook zijn karakter) om het gevraagde werk te doen. Een paard met een bouw die zijn sportcarrière negatief zal beïnvloeden, wordt ook geen ster bij het KWPN.
[/quote]

ok ook mee eens Haha!

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-03-04 23:32

2. Ik heb geen enkele moeite met specialisatie mbt springpaarden. Maar het idee dat een dressuurpaard gespecialiseerd word daar gaan mijn nekharen van overeind staan. Maar dat heb ik vaker gezegd volgens mij Haha!

sarabande

Berichten: 23048
Geregistreerd: 26-08-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-03-04 23:32

Pipo schreef:
. Ja dhr. Melchior doet het, maar is dat werkelijk succesvol???.


Bekendste voorbeeld Rex Z
Ratina x haar volle broer

is weinig goeds van gekomen

Zannekin

Berichten: 3598
Geregistreerd: 02-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-03-04 23:35

Maar dan moet je ook vermelden dat uit Ratina tot nu toe nog niet veel is gekomen Lachen. En dat is toch wel dé prestatiemerrie.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-03-04 23:39

Maar kan iemand mij vertellen welk paard er echt internationaal succesvol is geweest die op basis van bewuste lijnenteelt gefokt is?