Le Mexico, de Fransman die standhield (artikel)

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
MissHIS

Berichten: 4220
Geregistreerd: 21-04-02
Woonplaats: Weert

Le Mexico, de Fransman die standhield (artikel)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 09-06-03 16:22

Hier is weer een artikel uit de geweldige serie Stempelhengsten. Dit keer Le Mexico...

Le Mexico, de Fransman die standhield.

Furioso-bloed draagt bij aan Nederlandse prestatiefokkerij.


In de Nederlandse rijpaardfokkerij zijn talloze Franse hengsten ingezet. Velen van hen zijn tamelijk roemloos ten onder gegaan, niet in staat gebleken een lijn op te zetten van goed doorfokkende zonen, niet echt succesvol geworden in de productie van waardevolle sportpaarden. Maar met Le Mexico heeft de Franse fokkerij wel degelijk vaste voet op Hollandse bodem gekregen.

De vader van de springpaarden Comex en Olympic Briljant, van het internationale topspringpaard annex dekhengst SIlvano en van de keurhengst Ulft heeft zijn naam goed gevestigd als leverancier van fijne en getalenteerde sportpaarden. Werkwillig en plezierig te rijden, met een extra plusje voor de springsport, maar met een rittigkeit die zeker ook mogelijkheden voor de dressuur bood. Alle reden om Le Mexico voor het voetlicht te halen. En om tegelijk de invloed van Normandië in Nederland te belichten.
De Nederlandse fokkers, met name die van het Gelderse type, hebben oude banden met de fokkerij in Normandië. Reeds in 1893 importeerden Gelderse fokkers de hengst President uit Normandië. In 1901 kwam de hengst Tourbillon naar Gelderland. Hij werd vooral belangrijk via één van zijn dochters, de moeder van de invloedrijke Colonel. Deze hengst stond bekend als een harde hengst van het rijpaardtype, een leverancier van remonte paarden. Tot 1912 importeren de Gelderse fokkers negen hengsten uit Normandië.
Eind twintiger jaren worden er opnieuw Normandische hengsten naar Gelderland gehaald. Réveil en Finaud worden dan ingezet in de hoop dat zij er voor zullen zorgen dat de aankoopcommissies van het leger meer geld zullen besteden in Gelderland.
Réveil bracht de hengst Ot van Wittenstein en de merrie Lady Réveil van Wittenstein, die beide van grote betekenis en invloed zijn geweest voor het vroegere Gelderse type. Lady Réveil is de stammoeder van een wijd vertakte merriestam, die heden ten dage honderden nakomelingen telt en waaruit vele hengsten zijn ontsproten. Beide producten van Réveil kunnen beschouwd worden als de grondleggers van de vermaarde fokstal "Wittenstein" van Evert van Binsbergen te Zoelen. Zeer invloedrijk was de hengst L'Invasion die in 1947 naar Nederland kwam en het in die dagen gewenste type in hoge mate vererfde. Na L'Invasion is er tot 1963 slechts één Normandische hengst in Nederland geimporteerd. Dat was Partisan (v. Belorange) die maar enkele jaren heeft gedekt en nauwelijks betekenis heeft gehad.

Oude banden
Vanwege de oude banden en de gunstige ervaringen met het Franse bloed was het voor de hand liggend dat ten behoeve van de omvorming van het landbouwpaard naar het sportpaard de Gelderse fokkers opnieuw de steven richting Normandië wendden. Artilleur (v. Kami de I'lle - Furioso xx) kwam in 1963 om de paarden in het voormalige VLN gebied van meer rijpaardeigenschappen te voorzien. Hij was een forse zware hengst die niet in één keer het gewenste rijpaardmodel kon brengen, maar hij heeft niet onverdienstelijk gewerkt en naast enkele zonen vooral merries nagelaten waarmee verder gefokt kon worden.
Na Artilleur kwam er een hele golf Franse hengsten naar Nederland. Dit werd op gang gebracht door de oud cavalerie-officier, ritmeester Gruppelaar, die zich in Normandië had gevestigd. Door zijn toedoen kwamen hengsten als A. Palatin (in Frankrijk Palatin), C. Robin des Bois en D. Sans Soucie naar Nederland. Van dit trio was Sans Souci wellicht de beste. Maar hij is weinig gebruikt, omdat hij ook voor de sport werd ingezet en wel met zodanig resultaat dat hij in 1972 zelfs heeft deelgenomen aan de Olympische Spelen.

Furioso xx
Het anglo-normandische paard had in die dagen vooral door toedoen van de volbloedhengst Furioso xx grote faam. Furioso xx was de vader van de Olympisch kampioen Lutteur B (Tokio 1964) en de wereldkampioen Pomone B (Buenos Aires 1966). Pierre Jonquères d'Oriola, die beide paarden naar deze successen reed, heeft naast de genoemden ook nog de springkanonnen Virtuoso en Eclair au Chocolat onder het zadel gehad. Ook zij waren van Furioso xx. Op de Olympische Spelen van Tokio kwamen maar liefst vijf kinderen van deze topvererver aan de start.
In de Franse équipe was naast Lutteur B nog aanwezig Monsieur de Littry, voor Spanje kwamen uit Eolo IV en Infernal terwijl voor Portugal Joc de I'lle aan de start verscheen. Andere topspringpaarden van Furioso xx waren Grand Veneur, tevens een gerenommeerde dekhengst (Frankrijk), Kairouan H (Anton Ebben), Phebus (Duitsland), Dolly II en Navarette (Italië), Jerdy en Kanaris (België).
Furioso xx wist de gehele sportpaardenfokkerij naar een hoger niveau te tillen en daardoor de mondiale aandacht op zijn fokgebied te vestigen. Furioso xx is één der allerbeste vaders van de Franse fokkerij, zijn invloed heeft zich tot ver buiten de Franse grenzen uitgestrekt. Zonen van hem zijn onder meer gebruikt in Holstein, Oldenburg en Nederland.
Met Artilleur kwam in 1963 de import uit Frankrijk pas goed op gang. Achtereenvolgens kwamen tot op heden meer dan dertig hengsten naar Nederland. Normandiërs als Apalatin, Duc de Normandie, Enfant de Normandie en Onyx hebben aan het begin van hun loopbaan grote invloed gehad en onder het grote aantal nakomelingen waren vanzelfsprekend wel enkele goede of zelfs zeer goede sportpaarden, maar hun aantal is relatief klein en de goedgekeurde zonen, die er van deze hengsten kwamen, hebben betrekkelijk weinig invloed gehad.

Dressuur
Rechter en Ursus (beide van Pot D'Or xx) vormden een afwijking op de regel, dat Franse paarden niet erg geschikt zijn voor de dressuur. Beiden hebben zich positief in de dressuurrichting vererd en Rechter was zelf een goed dressuurpaard. Statuar (v. Tamersale xx) leverde enkele zeer goede merries en is als vader verantwoordelijk voor de waardevolle dressuurlijn van Clavecimbel en Havidoff. Furioso´s kleinzoon Le Mexico bleek in staat een behoorlijk aantal kwaliteitsvolle sportpaarden, fokmerries en hengsten te leveren. Daarin onderscheidde hij zich in positieve zin van de meeste van zijn landgenoten.
Zijn verrichtingsonderzoek met als laagste cijfer een acht en zelfs een tien voor het vrij springen en een 9.5 voor het springen onder de man was nog zeer hoopgevend. Toch was zijn entree in de Nederlandse fokkerij naar de maatstaven van die tijd niet direct positief. De van Le Mexico getoonde collectie veulens, jaarlingen en twenters deed de harten van de keuringscommissieleden niet bepaald sneller kloppen van enthousiasme.
De nakomelingen waren, hoewel goed ontwikkeld, nogal eenvoudig van type. Ze hadden wat steile schouders, weinig schoftontwikkeling en weinig kwaliteit in de benen. De bewegingen waren ruim, maar ze zouden de achterhand meer moeten onderbrengen. Na enig wikken en wegen besloot de commissie Le Mexico toch te handhaven; er waren niet direct grove fouten ontdekt en de hengst had een zeer goed verrichtingsonderzoek afgelegd. Le Mexico heeft van de geboden kans goed gebruik gemaakt.
En toen bij na enige jaren bij Van Erp in Brabant vertoefd te hebben, op het station van zijn eigenaar Johan Venderbosch te Varsseveld terugkeerde, waar ook Amor stond en de volbloed Pericles xx voor hem passende dochters had geproduceerd, werd allengs de mening over die Franse vos milder.
Le Mexico had merries met bloed nodig om zijn kinderen in model, ras en kwaliteit en voldoende schoft en schouder mee te geven. Met Pericles-dochters lukte dat goed. Ook Amor-dochters, die doorgaans ras en uitstraling hadden, waren goede partners. Toen later bleek dat de Le Mexico´s konden springen en dat sommige ook in de dressuur bruikbaar bleken, veranderde de aanvankelijke scepsis in waardering en werd Le Mexico een begeerde hengst.

Selle Francais
Le Mexico zelf was een typische vertegenwoordiger van de Selle Francais: groot en fors gebouwd met een hoofd dat edeler kon, fors beenwerk dat meer kwaliteit moest hebben, ruime bewegingen, waarbij de achterbenen meer onder zouden moeten komen en meer zouden moeten dragen. In tegenstelling tot zijn soortgenoten zou hij meer schoft en een schuiner gelegen schouder moeten hebben; deze onderdelen zijn doorgaans bij de Selle Francais wel goed uitgevoerd.
Een moeilijke mond, wat ook nog weleens bij Franse paarden voorkomt en zeker nogal eens bij de Furioso-nakomelingen werd aangetreffen, had Le Mexico niet. Ook zijn kinderen hadden doorgaans goede monden.
Ze zijn soms wel iets heet van temperament, vooral als ze uit halfbloed merries komen. Eveneens kenmerkend voor de Le Mexico kinderen is hun doorgaans grote inzet en bereidheid om te werken.

Afstamming
Le Mexico is gefokt door Alfred Lefèvre uit het Normandische dorp Falaise. Hij beheerde een der grootste paardenbedrijven in Frankrijk. Monsieur Lefèvre fokte niet alleen sportpaarden, dravers en volbloeds, hij was ook één der grootste handelaren en hengstenopfokkers van Frankrijk.
Daarnaast was hij eigenaar van dravers en volbloeds die in de sport uitkwamen. Honderden goedgekeurde hengsten, zowel Selle Francais als anglo-arabieren en cob normands, zijn uit zijn stallen gekomen.
De afstamming van Le Mexico is interessant, maar in de vrouwelijke lijn nogal kort. Zijn vader Mexico is een zoon van de eerder besproken beroemde Engelse volbloed Furioso xx en een volle broer van Furioso II, die destijds de belangrijkste hengst van de fokkerij in Oldenburg is geworden. Mexico stond altijd hoog op de lijst van winnende vaderpaarden in Frankrijk. Le Mexico´s moeder is een dochter van Brûle Tout, die een zoon is van de volbloed Foudroyant II xx. Beiden hebben een goede naam in het leveren van sportpaarden.
Foudroyant II xx is onder meer vader van de hengst Condor, die in de vijftiger jaren met succes in Oldenburg heeft gewerkt en daar, naast vele zonen ook goede sportpaarden heeft geleverd. Condor´s kinderen waren vooral in de samengestelde wedstrijden en military succesvol.
Le Mexico´s grootmoeder is van de hengst Ascot, die via Plein d'Espoir een kleinzoon is van de zeer invloedrijke volbloed Orange Peel xx. De laatste is ook grootvader van de bekende prestatievererver Ibrahim.
Bij Le Mexico´s overgrootmoeder houdt de geregistreerde afstamming op.

Springsport
De kinderen van Le Mexico bleken meer dan gemiddeld getalenteerd te zijn in de springsport. Ze blinken vooral uit door vermogen en techniek, niet direct door hun handigheid, souplesse en voorzichtigheid.
Vele kinderen zijn in de grote sport terecht gekomen. Arbitrage (mv. Pericles xx) is door de bekende Amerikaanse ruiter Rodney Jenkins gereden. De Canadese amazone Linda Southern heeft de Le Mexico-dochter Lucinda gereden. Tijdens een stage heeft ze deze merrie eerst in Nederland uitgebracht en daarna meegenomen naar Canada. Le Mexico, die dezelfde naam draagt als zijn vader, is eerst door Nick Skelton uitgebracht, later werd hij gereden door de Braziliaan Paulo Stewart. In Belo Horizonte behaalde deze combinatie in 1988 een vierde plaats in de World Cup-wedstrijd. De hengst Silvano, die in Nederland enkele jaren de fokkerij heeft gediend, heeft er ook veel aan bijgedragen dat zijn vader grote bekendheid verwierf als leverancier van sportpaarden. In Nederland is het supertalent uit de stam van de familie Mensinck uitgebracht door Bert Romp en Henk Nooren. Daarna is hij verkocht naar Italië, kwam eerst bij Mancinelli en later bij Giorgio Nuti onder het zadel. Nuti en Silvano werden onder meer kampioen van Italië. Ze hebben ook deelgenomen aan wedstrijden om de World Cup. In 1985 werden ze tweede in Milaan, vijfde in Brussel en achste in Genève. Door een blessure van Silvano konden ze niet deelnemen aan de finale.
De blessure bleek zo ernstig dat aan de internationale carrière van Silvano een voortijdig einde kwam.
Andere Le Mexico-nakomelingen die door buitenlandse ruiters in de internationale wedstrijden zijn uitgebracht zijn onder meer Big Lady met de Zwitser Markus Fuchs, Notorious met de Brit Fischer en V65 Toto met de Zweed Nilsson. Eveneens in de Zweedse dienst is Up to You, die met Peter Eriksson internationaal uitkwam, Calgary T, de volle broer van Ulft, sprong internationaal onder Eric van der Vleuten.
Olympic Briljant, die in 1990 derde werd in het Nederlands Kampioenschap, was getalenteerd voor het allerzwaarste werk. Toen hij net aan zijn internationale carrière begon, is hij aan koliek bezweken.
In nationale 1.40 m wedstrijden zijn zeker een kleine veertig nakomelingen van Le Mexico uitgekomen.
Bij de kampioenschappen van de jonge paarden waren dikwijls Le Mexico kinderen vooraan te vinden. Olympic Briljant was in 1987 de beste vierjarige en in 1989 hij de beste zesjarige. In 1986 ging New Mexico bij de zesjarigen met deze eer strijken. Lord B was in 1981 kampioen van de vijfjarigen.

Breeding Guide
In de WBFSH International Breeding Guide van 1997/1998 staan maar liefst 21 internationale springpaarden met als vader Le Mexico. Absolute topper op het moment is Comex, die onder William Funnel voor Groot Britannië uitkomt. Te Winkel uit Ruurlo fokte deze ruin uit Umea (v. Dolman). Verder moeten worden genoemd Gelha´s Topsi (uit de beroemde Amor dochter Rianne) en haar volle broer Febroko, beiden gefokt door de familie Wensink-Ooyman te Halle, Opstalan´s Power (uit Rebekka van Lucky Boy xx), gefokt door Voesenek uit Oosteind, Rasputin uit Jacquelien van Dolman, B. Jonggor uit Ofrieda van Pericles xx, gefokt door Th. ten Brinke uit Varsseveld, Golden Tulip Attention R uit Parmante, de stam van Jazz en Irving, gefokt door Harry Huls uit Silvolde, Nielsen Invitation uit Pronkjuweel van Leander, gefokt door Huisman uit Drachstercompagnie, Fliegette of Noordland, Rad Boy uit Odalisk van Apalatin, gefokt door Marius Breukink uit Hall, Bingaron uit Zingaresia van Fenek, gefokt door G.W. Heijting uit Groessen, Golden Future (de volle broer van Escansan en de bijna-broer van Silvano) en Alanda H uit Rolanda van Kartouche, gefokt door A. Jonkers-Pasman. De laatste werd nationaal met veel succes uitgebracht door Pieter Kersten. Ze is tevens de moeder van de hengst en het internationale springpaard It´s the Business (v. Jasper). Genoemd kan ook worden Cor Loeffen´s nationale springpaard Dolanda uit Shantah van Pericles xx, gefokt door H. Kessels uit Meerlo. Uit een volle zuster van Dolanda werd Leon Thijssen´s topper Garavola geboren. Peter Geerink´s nationale paard Jolly Roger uit Margareth van Courville xx, gefokt door Oude Elberink uit Langeveen en de door Hester Klompmaker Chachacha uit Triomf van Cadmus xx, een fokproduct van Johan Venderbosch zelf.
In de dressuur zijn ook kinderen van Le Mexico tot de hogere klassen doorgedrongen. Zindar (mv. Doruto) is door Wilma van Bergen in de Grand Prix uitgebracht. Hij is inmiddels naar Japan verhuisd. In de klasse Intermediair I kwamen onder meer uit Le Mexico, Fair Lady T en Ucharist. Byoux kwam onder Anne Franssen uit in de Grand Prix en Mexican behaalde met Imke Bartelds bij de Young Riders teamgoud en individueel brons.

Silvano
Le Mexico´s eerste zoon, Silvano (mv. Amor x Beiaard Sgldt), werd in 1979 goedgekeurd. Alhoewel hij komt uit een stermerrie van Amor, is hij in alles typisch Le Mexico: springen deed hij als de beste.
Toch zagen de fokkers het niet zo zitten met Silvano. De Le Mexico-zoon dekte in het eerste jaar weinig merries, zodat het minimaal vereiste aantal van 10 veulens niet getoond kon worden. Daarom moest van Silvano het jaar erop opnieuw veulens worden getoond. Net als de eerste keer bleken zijn veulens nogal eenvoudig van type te zijn, waren stap en draf niet overtuigend, terwijl er meerdere veulens onregelmatig gingen.
Het onvermijdelijke geschiedde; Silvano werd uit de fokkerij genomen.
Silvano heeft maar weinig gedekt. Niettemin is hij er op bijna onnavolgbare wijze in geslaagd om via enkele dochters een belangrijke invloed uit te oefenen op de fokkerij. Want die dochters brachten opvallend goede springpaarden en drie waardevolle hengsten. Democraat, Glennridge en Heartbreaker.
Silvano werd in 1995 weer aangeboden voor KWPN-goedkeuring. De kwaliteit van het sperma verhinderde echter de terugkeer van Silvano in de fokkerij.
Ulft (uit Pia van Pericles xx x Waldo Sgldt), gefokt door H. Huirne te Groenlo, werd in 1981 één van de toppers van het verrichtingsonderzoek.
In tegenstelling tot Silvano bleek Ulft de fokkers wel aan te spreken. Hij kreeg vanaf zijn intrede in de fokkerij veel merries toegevoerd. Ulft is een gewaardeerde fokhengst geworden die zijn kinderen zijn eigen veelzijdige aanleg meegeeft.
Van Ulft zijn enkele zonen goedgekeurd: Conveyer (mv. Onyx), de volle broers Boston en Dublin (mv. Lucky Boy xx), Dukaat (mv. Farn), Ferro (mv. Farn), Fairplay (mv. Fresco).

Zonneglans
Terug naar de zonen van Le Mexico zelf. Zonneglans (mv. L'Espoir x Erasmus Sgldt) en Zelhem (mv. Amor x Uppercut xx) wisten in 1984 met goed resultaat het verrichtingsonderzoek af te leggen. Beide hengsten stonden kennelijk niet hoog in het aanzien bij de fokkers, want ze dekten in hun eerste dekseizoen maar weinig merries.
Zonneglans werd na de veuleninspectie afgekeurd, doch bleek aanleg als dressuurpaard te hebben en zich ook in die richting te vererven. Coby van Baalen behaalde met deze fraaie hengst in 1987 het kampioenschap rijpaarden van de NHS.
Zelhem toonde uit heel matige moeders een kleine collectie veulens met beste bewegingen. Voor Astronaut (mv. Liguster x Wachtmeester) stonden fokkers niet in de rij. Zijn veulens wekten door hun exterieur en gemakkelijke bewegingen verwachtingen als toekomstige sportpaarden. Hij verdiende een kans in de fokkerij, maar werd in 1990 teruggetrokken en daarna in de internationale springsport uitgebracht.
Expert (mv. Amor x Pericles xx) is Le Mexico´s laatste goedgekeurde zoon. Hij is als springpaard verkocht naar het buitenland.

Dochters
Genoemd moeten nog worden de beste dochters die Le Mexico produceerde. Escansan, de bijna-zus van Silvano, is haar gewicht in goud waard. Zelf zeer succesvol als veilingobject en keuringspaard, voegde de trots van Piet Meinen met haar goedgekeurde zoon Jetset D nog meer toe aan haar staat van dienst. Allure (mv. Ivanhoe) van Piet en Sjaan Griffioen was één van Le Mexico´s beroemdste keuringstoppers. Zij werd de moeder van de wachthengst Empereur (v. Nimmerdor). Een hele rij Le Mexico-dochters zorgde voor een fiks contingent sportpaarden. Genoemd kunnen worden de UTV-merrie Uranda (vm. Hilman), de moeder van Liefhebber´s Electra, Agnetha (vm. Uppercut xx), de moeder van o.m. Elton, Beauty (vm. Erdball xx), de moeder van Burggravin en Berlaine (vm. Aberdeen xx), de moeder van Royal Future. Le Mexico treedt via zijn dochter Zolanda ook op als grootvader van Ircolando en via Silane als grootvader van Zeddam.
Uit de lijn van Furioso xx, waartoe Le Mexico behoort, zijn - zoals uit het voorgaande is gebleken - meerdere goede hengsten gekomen. Voltaire´s vader Furioso II is al genoemd. Er zijn meerdere zeer goede springpaarden gekomen vanuit een inteelt op Furioso xx via Le Mexico/Ulft en Voltaire. Te denken valt aan Especiale, Quality Time, Florence ASK, Liefhebber´s Electra. Het voorzichtige, rillerige van Furioso komt zo kennelijk heel sterk tot uitdrukking.

Werkwilligheid
Le Mexico gaf springvermogen en een enorme dosis werkwilligheid aan zijn kinderen. In combinatie met krachtig bewegende merries kon Le Mexico ook goede dressuurpaarden leveren. Doordat hij veel merries kreeg toegevoerd die qua bloedvoering bij hem pasten, is Le Mexico uitgegroeid tot een der beste hengsten van Nederland.

****
"In het begin had ik de minste"

Le Mexico is voor Johan Venderbosch in veel opzichten het paard van zijn leven. Venderbosch heeft hem zelf bij de fokker Lefevre gekocht. Hij kreeg daar, behalve Le Mexico, nog twee jonge, veelbelovende hengsten te zien. "Dat waren Liguster en L'Espoir", vertel Venderbosch, die zich dit moment nog herinnert als was het de dag van gisteren. "Liguster en L'Espoir stonden er heel goed bij, die waren kláár. Terwijl Le Mexico nog een rauw paard was. Toch koos ik voor Le Mexico, die sprak me het meeste aan. Hij was wel wat zwaar, maar hij had een heel mooi front en van die drie hengsten liep hij verreweg het beste. Ik weet nog goed: ze monsterden hem helemaal om de villa heen en dat imponeerde gewoon, zoals hij liep." Venderbosch vertelt dat de afstamming ook een woordje meesprak. "Zijn vader Mexico was een beroemde hengst en die moederlijn is weliswaar kort, maar daar zat wel prestatie in."
Liguster en L'Espoir bleven staan, maar niet voor lang. Want Koeman sr. kocht Liguster en Henk van Tuyl schafte L'Espoir aan. Op de hengstenkeuring van het WPN kwam Liguster aan kop en ook L'Espoir liep in de eerste groep. "Le Mexico stond in de tweede groep", vertelt Johan Venderbosch. "Hij draaide was in de hakken, maar dokter Mulder (de WPN-dierenarts, red) vond dat geen groot bezwaar. Hij was van begin af aan een fan van die hengst en heeft ook bij hem gedekt."
Net als Farn en Marco Polo stond het begin van Le Mexico´s carrière niet echt in een positief daglicht, maar kwam later alles goed. Le Mexico was kampioen van de verrichtingen in Sleen en Johan Venderbosch heeft er zelf een heel erg fijn sportpaard aan gehad. "Ik heb Z met hem gesprongen en op Z-niveau ook samengestelde wedstrijden gereden. Het was zo´n geweldig fijn paard. In de sport, maar ook in de omgang. Hij had echt een fantastisch karakter! Hij wilde altijd voor je werken, óók als je met hem op pad was om merries te dekken."
Venderbosch is ervan overtuigd dat Le Mexico nóg meer voor de KWPN-fokkerij had kunnen betekenen als hij niet op 17-jarige leeftijd was overleden. "Le Mexico had al eens een keer koliek gehad. Toen hij in Stroe stond om voor het eerst sperma van hem te gaan invriezen, kreeg hij weer koliek. Hij is direct naar Utrecht gebracht, maar de darmen waren zo beschadigd dat hij niet meer te redden was."
"In het begin had ik de minste", blikt Venderbosch terug op de levensloop van Le Mexico. "En tegen de tijd dat we er met zijn allen achter waren dat hij eigenlijk wel een standbeeld verdiende, was hij er niet meer."

Door: Gert van der Veen
Uit: De serie Stempelhengsten, In de Strengen nr. 11, 4 januari 1998

Antoinette

Berichten: 9566
Geregistreerd: 31-08-02
Woonplaats: Amsterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-03 20:06

Ik vind het steeds super om te lezen wat je allemaal schrijft/typt. Maar ik mis iets...FOTO'S Haha!

Le Mexico is familie van Magic. Heb je ook zoveel info over: Belisar, Saros, Duc de normandie en Jasper?

sarabande

Berichten: 23048
Geregistreerd: 26-08-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-03 20:56

Heb je dat echt allemaal overgetikt Jenneke?
Le Mexico blijkt steeds meer achter belangrijke bewegingspaarden te zitten.
Mal eigenlijk dat je in de hele fokkerij geschiedenis ziet dat de meest onderschatte hengsten zo belangrijk voor een fokkerij worden.

MissHIS

Berichten: 4220
Geregistreerd: 21-04-02
Woonplaats: Weert

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 09-06-03 21:23

Antoinette schreef:
Ik vind het steeds super om te lezen wat je allemaal schrijft/typt. Maar ik mis iets...FOTO'S Haha!

Le Mexico is familie van Magic. Heb je ook zoveel info over: Belisar, Saros, Duc de normandie en Jasper?


Foto´s kunnen per mail, heb geen zin om dat allemaal te gaan uploaden enzo. Haha!

Over die vier hengsten heb ik wel info, maar niet zo uitgebreid als in de serie Stempelhengsten. Ik plaats wel even wat ik nu heb. (Trouwens, misschien zit Duc wel in de serie, dat zou ik even moeten uitzoeken).

MissHIS

Berichten: 4220
Geregistreerd: 21-04-02
Woonplaats: Weert

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 09-06-03 21:25

sarabande schreef:
Heb je dat echt allemaal overgetikt Jenneke?
Le Mexico blijkt steeds meer achter belangrijke bewegingspaarden te zitten.
Mal eigenlijk dat je in de hele fokkerij geschiedenis ziet dat de meest onderschatte hengsten zo belangrijk voor een fokkerij worden.


Haha, ja dat heb ik allemaal overgetypt. Ik geloof namelijk niet dat er nog iemand is die de artikelen al op internet heeft gezet, haha!

Ik vind het echt een heel interessante serie, dus het typen is geen grote straf hoor.

MissHIS

Berichten: 4220
Geregistreerd: 21-04-02
Woonplaats: Weert

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 09-06-03 21:26

Saros xx BB 740001
Engels volbloed
Geboren: 07-02-1974
Kleur: Donkerbruin
Stokmaat: 1.68 m

Vlakkebaan: 26 starts
Winnaar: 8 keer
Geplaatst. 5 keer
Winsom: DM 188.520

Fokker Gestüt Schlenderhahn, 5154 Quadrath - Ichendorf Bez. Köln (Rheinland), BRD

Charlottown xx x Sayonara xx van Birkhahn xx x Suleika xx van Ticino xx x Schwarzblaurot xx van Magnat xx x Schwarzgold van Alchimist xx

Fokfam. 16

GAG (= Generalausgleichgewicht) 98 kg

Gedragsonderzoek Ermelo 1982 (22 dagen)
Zeer vriendelijke, gehoorzame hengst met een uitstekend humeur. Speels, eerlijk en blij. Bij begin onderzoek al goed aangereden. Heeft al een rencarrière achter zich.Tijdens de lichte werkzaamheden die van hem zijn gevraagd gedraagt hij zich goed. Als hij bemerkt dat de aandacht van de ruiter niet meer volledig op hem is gericht, probeert hij op vriendelijke wijze met de ruiter te gaan rijden in plaats van het omgekeerde. Hierbij mag echter niet gesproken worden van enig verzet. Als de ruiter duidelijk maakt dat hij het is die de dienst uitmaakt, accepteert de hengst dat zeer goed en is dan ook dadelijk weer bereid de ruiter te gehoorzamen. Veel bereidheid om te werken. Veel plezier in het werk. Looplustig, levendig orenspel. Bij aankomst goede voedingstoestand die tijdens onderzoek hetzelfde is gebleven. Lust geen geplette haver, kreeg daarom harde haver. Stalgedrag zeer rustig.
Karakter: 9
Stalgedrag: 9

Afstammelingen 1983 (veulens)
De ontwikkeling van de getoonde veulens van de volbloedhengst Saros is maar juist voldoende. De hoogtemaat krijgt geen bermerking mee, maar wel werd dikwijls de diepte en ribbenwelving gemist. Het type is in doorsnee voldoende, hoewel meer tot uitdrukking in het model zou komen dat het hier minstens halfbloedveulens betreft. Ras en hardheid waren voldoende aanwezig in de getoonde collectie. Bij veulens met meer ras vertoonde het beenwerk doorgaans minder zwaarte. Het hoofd is correct gevormd, hard en droog, enkele iets lang. De halzen komen veelal diep uit de borst en ook een onderhals is meermalen gesignaleerd. De schoft is plat en nog weinig ontwikkeld bij overigens voldoende lengte. De schouder is dikwijls kort en zou schuiner kunnen liggen, opmerkingen die met name gelden voor de groep geprikte veulens. De rug is (eveneens met name bij de geprikte veulens) nog wel eens even iets diep en lang. De lendenpartij is voldoende gespierd. De croupe kon dikwijls rijtypischer van bouw zijn en mist ook nog al eens de lengte. De broekspieren zouden langer door moeten lopen, waardoor nu de wat ronde croupevorm ontstaat. Het voorbeen is goed gesteld met behoorlijk ontwikkeld voorkniegewricht. Enkele veulens stonden vóór even Frans. In het achterbeen kwam nogal wat variatie voor: soms goed van bouw en stand, dikwijls lang en ook iets sterk gebogen. De spronggewrichten zijn vrij kort gebouwd en konden wat geprononceerder van vorm zijn. Verschillende veulens hadden kleine voeten.
De stap is voldoende, maar zou meer moeten ruimen. In stap vertoont het achterbeen dikwijls de neiging om recht te worden in het spronggewricht. In draf vertoonden de veulens weinig schoudervrijheid en was er ook sprake van weinig balans. Overigens is de draf voldoende ruim en gemakkelijk.
Dikwijls goede moeders vergezelden de veulens.
Getoond: 28 veulens uit 129 dekkingen.

Goedkeuringstermijn 1990
Voor het eerst voor een termijn van drie jaren goedgekeurd op grond van:
a) zijn exterieurverbeterende (met name de voorhand) arbeid, zoals die blijkt uit het feit dat van de 138 stamboekmerries er 51 ster zijn geworden en 14 keur waarvan 8 met een A- of AA-certificaat;
b) het uit het lineaire scoringssysteem vast te stellen feit dat de hengst verbeterend werkt wat betreft het bewegingsmechanisme;
c) de hoge plaatsing op de dressuurindex: 4e plaats, 156 punten met een betrouwbaarheid van 64%.

1992 (6 maart) omgekomen bij een verkeersongeval

Keurverklaring 1993
Aan deze volbloedhengst is posthuum het keurpredikaat verleend. Hij heeft, hoewel zijn meest bekende produkt een springpaard is: Olympic Balthazar, vooral wat betreft de dressuur positief vererft. Aan zijn dekcarrière is door een noodlottig ongeval een voortijdig einde gekomen. Van de beide goedgekeurde zonene, lijkt Belisar gelet op zijn dressuurindex de fakkel van zijn vader over te nemen. De andere zoon, Festival is in mei naar Duitsland geëxporteerd. Van Saros xx zijn tot nu toe 205 stamboekmerries ingeschreven. Hiervan hebben er 73 het sterpredikaat en 29 het keurpredikaat behaald.

Dekstations
1982-1989 F. Morssink, Hegelsom
1990-1992 F. Morsink, Hegelsom / Comb. Huypers, St. Oedenrode

Fokregistratie
Totaal 775 veulens uit 1164 dekkingen

Uit: Het complete Hengstenboek (RBI). Foto´s per mail.

MissHIS

Berichten: 4220
Geregistreerd: 21-04-02
Woonplaats: Weert

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 09-06-03 21:28

Dit had ik al een keer voor iemand uitgetypt, misschien wel leuk als kleine toevoeging op het artikel.

Le Mexico 104 Stb (ex Etna II Sf)
Rijpaardtype
Geboren: 19-04-1970
Kleur: Vos
Stokmaat: 1.69 m

Verrichting 1974
Rijproef (x3) 8.785
Springen vrij (x4) 10
Springen ohz (1) 9.5
Aangespannen (x1) 8
Terreinproef (x3) 9
Karakter (x3) 8
Trainingsrapport (x5) 9

Totaal: 179.86 punten
Klasse A
Plaatsing: 1e van 27

Fokker: A. Lefèvre, Falaise (Calvados), Frankrijk

Mexico Sf x Peche Melba van Brûle Tout Sf x Guitoune van Ascot Sf x Sibelle NC van onbekend x onbekend.

Verrichting Sleen 1974
Maakte goede vorderingen. Bereidheid om te werken en aanleg aanwezig. Stalgedrag normaal. Einde trainingsperiode pleegde hij af en toe enig verzet, veroorzaakt door ruiter. Goed karakter.

Afstammelingen 1977 (volledige collectie)
Totaalindruk van de veulens kon wat edeler, ook in de benen. Beste exemplaren van moeder met wat meer bloed. Voorhand soms iets steil, achterbenen nog al eens wat lang. Bewegingen dooreengenomen voldoende goed. Enters goed ontwikkeld, sommigen wat grof in de benen. In beweging kan stuwing van uit achterhand groter, overigens wel correct. Twenters beste maat, sterke fokpaarden met goede breedte en diepte; kunnen voor de fokkerij van betekenis worden geacht, ondanks ontbreken van het gouden draadje.

1986 Keur

1987 (voor dekseizoen) gestorven (koliek).

Dekstations
1974-1978 J. Venderbosch, Varsseveld
1979-1980 A. van Erp, Oss
1981-1984 J. Venderbosch, Varsseveld
1985 KI Midwest, Lexmond & J. Venderbosch, Varsseveld
1986 J. Venderbosch, Varsseveld

Fokregistratie
Totaal ... veulens uit 1744 dekkingen.

Uit: Het Complete Hengstenboek (RBI)

MissHIS

Berichten: 4220
Geregistreerd: 21-04-02
Woonplaats: Weert

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 09-06-03 21:29

Belisar 83.1251 Stb
Rijpaardtype
Geboren: 06-04-1983
Kleur: Vos
Stokmaat: 1.68 m
Pijpomvang: 20.5 cm

Verrichting 1986
Stap 8.5
Draf 8.5
Galop 8.5
Rijproef 8.7
Springen ohz 7.5
Springen vrij 7.5
Terreinproef 8
Karakter 7
Stalgedrag 8
Trainingsrapport 9

Totaal 81.2 punten
Plaatsing: 2e van 24 (17)

Fokker: F.J. Morssink, Horst

Saros xx Keur x Sinthia Keur van Normand x Cieta Ster Pref van Pimpernel x Zieta van Tamboer x Rietje van Lodewijk

Bij herkeuring (Zwolle, 26-02-1986) aangewezen.

Verrichting Ermelo 1986
Speels, vriendelijk, eerlijk, maar moet regelmatig op zijn plaats gezet worden. Bij begin onderzoek nog groen. Neiging om zich vast te zetten op het bit en over de buitenschouder weg te lopen. Knarst soms op zijn tanden. Heeft enkele weken niet onder het zadel kunnen lopen en is in die tijd gelongeerd. Veerkrachtige bewegingen met veel souplesse. Plezierig te rijden. Stap ruim, regelmatig en ontspannen. Draf mooi zweefmoment, veel ruimte en veel regelmaat. Galop goed en regelmatig. Bij springen tamelijk vast in de lendenen, landt moeilijk. Voldoende vermogen, springt mooi opwaarts. Goede terreingalop, is in terrein niet erg handig. Ruim voldoende bereidheid om te werken. Ervaart werk als licht. Zeer veel aanleg als dressuurpaard, ruim voldoende aanleg als spring- en terreinpaard. Bij aankomst rijke voedingstoestand, is tijdens onderzoek eerst afgeslankt en nadat hij meer voer heeft gekregen weer enigszins gegroeid. Rustig stalgedrag, bij het verzorgen enigszins bijterig.
In de zesde onderzoekweek last van huidschimmel op de rug. Daarom een week lang niet gereden maar gelongeerd.

Afstammelingen 1988 (veulens)
De van deze hengst getoonde veulens hebben voldoende maat. De collectie bleek uniform te zijn met voldoende ras en kwaliteit. De veulens zijn meermalen ondiep en zijn gemiddeld voldoende rijtypisch. Het hoofd is nog wel eens wisselend, maar in het algemeen goed gevormd en soms heel sprekend. De hals heeft voldoende lengte, mara komt nog wel eens diep uit de borst. De hals is soms ook iets aangestoken. De nek is soms iets kort; een goede keeluitsnijding werkt dan dikwijls compenserend. De schouder is nagenoeg steeds kort, en zou meermalen schuiner kunnen liggen, en is goed bespierd. De schoft moet zich nog ontwikkelen, maar vertoont al wel veel lengte. De rug is dikwijls iets lang; bij de laatste groep uitgezochte veulens was dat beter. De lendenen zijn goed gespierd en aangesloten. De croupe is goed gevormd, breed en gespierd, maar zou meer lengte mogen hebben. De broekspier loopt iets rond. Het voorbeen is goed gesteld en gebouwd. Het achterbeen is eveneens goed gebouwd en gesteld. De stap is wat kort, bij de laatste groep uitgezochte veulens was dat beter. In draf hebben de veulens tact en regelmaat en een goed zweefmoment. Het achterbeen kon beter ondergebracht worden, terwijl de schoudervrijheid royaler kon zijn. Ze bleken in draf veelal nauw te gaan.

Kort samengevat: voldoende rijtypisch, nog wat ondiep aandoende veulens met een iets lang middenstuk. Tact, regelmaat en een goed zweefmoment kenmerken de draf, die achter sterker zou kunnen zijn en meer schoudervrijheid mocht tonen.
Getoond: 32 veulens uit 154 dekkingen.

Competitie
1987/1988 Dressuur. Cat. A -- 601.2 punten, 3e plaats

Uit: Het Complete Hengstenboek (RBI)

MissHIS

Berichten: 4220
Geregistreerd: 21-04-02
Woonplaats: Weert

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 09-06-03 21:31

Jasper 33 Stb Keur
Rijpaardtype
Geboren: 24-05-1968
Kleur: Bruin
Stokmaat: 1.62 m

Verrichting 1971
Rijproef (x3) 6.08
Springen vrij (x3) 8
Springen ohz (x1) 7,5
Aangespannen (x3) 8
Terreinproef (x3) 7,5
Karakter (x3) 9
Algemene indruk (x4) 7,5

Totaal 153,42 punten
Klasse B
Plaatsing; 4e van 7

Fokker: L. Dikkema, Noorddijk

Courville xx Pref x Garma Model van Nizam NWP x Zarma Model van Jubal Pref NWPx Farmerin Ster van Heimburg Holstx Onora van Nordmark Holst x Kriemhilde van Mirza Holst x Trude van Schiller Holst x Burggräfin van Justinus Holst (ex Hann) x merrie van Midas Holst x Acamene van Young Altona Holst (ex Hann) x Alesia van Colonel Holst x merrie van Colonel Holst x merrie van Herkules Holst x Holsteinse merrie van onbekend.

Stam 24

Verrichting Sleen 1971
Jasper gaf een goede verrichting, goed spring- en terreinpaard. Met bemerking op bewegingsmechanisme.

Na dekseizoen 1974 afgevoerd.

Onder de naam Little One internationaal springpaard onder de Oostenrijkse ruiter Hugo Simon.

1981 weer voor dekking goedgekeurd.

Uit: Het Complete Hengstenboek (RBI)

MissHIS

Berichten: 4220
Geregistreerd: 21-04-02
Woonplaats: Weert

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 09-06-03 21:33

Duc de Normandie 832 Sportregister VLN (ex Styx SF)
Rijpaardtype
Geboren: 15-06-1962
Kleur: Bruin
Stokmaat: 1.69 m

Fokker A. Verley, Villemoyenne, Saint Parres les Vandes (Aube), Frankrijk

Monceaux xx x Gondole van Reynols SF x Ascelle van Khol SF x Pensee NC van onbekend

Afstammelingen 1969 (volledige collectie)
Goed type, kwaliteit en hardheid aanwezig. Hals soms wat weinig bespierd. Veulens: achterbeen niet altijd direct goed gesteld en verbinding in de lendenen kon wat sterker. Bij de enters en twenters was dit beter. Enters en twenters vormden een goede groep met veel klasse, goede maat en ruime vlakke bewegingen. Nakomelingen groeien blijkbaar goed uit.

1972 Keur

1975 Preferent

1992 door eigenaar teruggetrokken

Dekstations
1966-1969 wed. E. Fikse, Oldebroek
1970-1992 H. Fikse, Hattem

Fokregistratie
Totaal 1422 veulens uit 2318 dekkingen

Uit: Het Complete Hengstenboek (RBI)

Er heeft waarschijnlijk geen hengst in Nederland ter dekking gestaan waarover de meningen zo zijn verdeeld als Duc de Normandie. Geen hengst kende zulke pieken en dalen in zijn populariteit. In 1966 kwam hij in Nederland. In 1993 liet men Duc vanwege ouderdomsverschijnselen noodgedwongen inslapen. Eénendertig jaar werd hij. Duc de Normandie werd in Frankrijk in 1962 geboren.
Hij behoorde tot de eerste lichting van Monceaux. In Frankrijk had men hoge verwachtingen van deze veel winnende volbloed. Daarom kostte het de gebroeders Fikse uit Epe, Hattem en Oldebroek veel moeite om de hengst in 1965 tijdens de hengstenkeuring in Caen los te weken. In die jaren begon men in Nederland met het omvormen van het overbodig geworden landbouwwerkpaard naar sportpaard. Duc de Normandie paste prima in dat beleid. Hij werd tijdens de hengstenkeuring in 1966 dan ook met gejuich ontvangen: "Veilig mag worden gesteld dat deze hengst één van de attracties van de hengstenkeuring in 1966 is geweest... Voeg daarbij een 'gouden' humeur en een exterieur waar de klasse van afstraalt, dan zult u begrijpen dat hij veel belangstelling wist te trekken. De voorpijp kon nog even wat geprononceerder zijn, de hals nog even wat fijner", aldus het commentaar in In de Strengen uit 1966. Na het geslaagde verrichtingsonderzoek volgden drukke jaren. Jaren waarin Duc veel merries dekte, maar ook volop in de sport werd ingezet. Luit Dubbeldam doorliep met hem alle klassen van de school. Hun 'eindexamen' vond in 1969 plaats. Toen wonnen zij het puissancespringen tijdens de Gelderse Kampioenschappen in Arnhem. Daarna ontfermde Toon Ebben zich over de hengst. Hij nam Duc mee als tweede paard naast zijn Kairouan. Enkele jaren later bracht Mense Toering Duc uit in de dressuur tot Prix st. Georges.
Duc de Normandie heeft veel goeds nagelaten. Uit 2314 dekkingen werden 1422 veulens geboren. Hij bracht niet alleen mooie, maar ook succesvolle fokmerries. Niet minder dan 15 preferente en 10 prestatiemerries staan tot nu toe (1995) geregistreerd. Opvallend genoeg wist Duc vooral in de vrouwelijke lijn te overtuigen. Ida-Utopia, Irma, Lenewia, Leronia (moeder van Pretendent), Lidonja, Madonja, Oleprinses (moeder van Vincent), Riediola, Smaragd-Utopia (de moeder van Avignon), Touraine, Tuzelma, Ulaine, Wulita en Zolady (de moeder van Festival) zijn slechts een greep uit het aanbod van succesvolle keurings en/of fokmerries. De mannelijke nazaten hebben Duc nooit kunnen benaderen en dat is jammer. Sommige hadden gewoon pech. Senator bijvoorbeeld, hij stierf in 1979. Hij was net verrichtingskampioen geworden. Een jaar later was Tolad de topper in Ermelo. Hij kreeg in Nederland weinig kansen en vertrok naar de USA, waar hij een glanzende sportcarrière vroegtijdig moest beëindigen. Hij overleed aan koliek.
Tolad liet in Nederland zeer goede springpaarden na. Sportpaarden bracht Duc de Normandie legio. Attente en betrouwbare paarden voor de landelijke ruiter. En zo af en toe kwam een topper bovendrijven. Zoals Douglas en de al genoemde Tolad in de springsport en natuurlijk Olympic Duco in de dressuursport. Ambassadeurs van Duc, maar vooral ambassadeurs van het KWPN. Want na 27 jaar op de Veluwe was de Franse hengst Duc de Normandie een beetje Nederlands geworden.

Uit: The Leading Stallions 1994/1995

sarabande

Berichten: 23048
Geregistreerd: 26-08-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-03 21:44

Nou jij hebt weinig aanspraak gehad dit weekend Tong uitsteken
Kan je er voor de geinteresseerden niet aparte topics van maken?

Saros XX ik heb nog nooit een afstammelingenkeuring van een volbloed gezien waar ik de kinderen zo weinig bloeduitdrukking vond hebben.
Het had evengoed een Gelderse hengst kunnen zijn, vonden de andere aanwezigen met mij.

Antoinette

Berichten: 9566
Geregistreerd: 31-08-02
Woonplaats: Amsterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-06-03 07:14

MissHIS: Heel erg bedankt!!

MissHIS

Berichten: 4220
Geregistreerd: 21-04-02
Woonplaats: Weert

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 10-06-03 09:34

sarabande schreef:
Nou jij hebt weinig aanspraak gehad dit weekend Tong uitsteken.


Haha, nou het is meer een kwestie van prioriteiten stellen hoor! Knipoog

En dat van Saros en zn afstammelingenkeuring, heb ik inderdaad wel vaker gehoord!

sarabande

Berichten: 23048
Geregistreerd: 26-08-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-06-03 21:20

Kan een moddy te titel veranderen zodat anderen ook zien hoeveel hengsten erbij staan?
Alhoewel ik splitsen per hengst nog het beste idee vind.
Er staat zoveel goede informatie

Jan_VT

Berichten: 3487
Geregistreerd: 27-03-03
Woonplaats: in een gezellig plattelandsdorpje

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-06-03 21:27

Het zou idd spijtig zijn moest deze topic gewoon rustig verdwijnen!!! En het zal Jenneke in de toekomst zeker werk besparen!!!