Bokt.nl • Abgar: een atleet, maar geen makkelijk heerschap
Pagina 1 van de 3

Abgar: een atleet, maar geen makkelijk heerschap

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-05-03 21:33
door MissHIS
MissHIS heeft een actieve bui vandaag! Haha! Hier is het artikel over Abgar xx uit de serie Stempelhengsten (1998).

Abgar: een atleet, maar geen makkelijk heerschap

Er zullen weinig volbloedhengsten zijn die zo´n merkwaardige start in de warmbloedfokkerij hebben gemaakt als Abgar xx. Na een niet erg succesvolle carrière in de volbloedfokkerij en een beperkte inzet op een privé-stoeterij, kwam hij na lang aandringen op Stal Roelofs in Den Ham terecht. Daar legde Abgar, samen met de Holsteinse hengst Joost en een collectie degelijke Groninger merries, de basis voor een succesvolle fokkerij van springpaarden. Abgar en Joost, hun bloed vloeit in toppers als Ommen, VIP en Hay Guy.

De heer Roelofs had reeds vele merries bij Abgar laten dekken. Hij wilde Abgar graag op zijn stoeterij hebben, zodat het reizen met de merries achterwege kon blijven. Het lukte hem aanvankelijk niet de eigenaar ervan te overtuigen dat het voor de carrière van de hengst beter was als hij op zijn stoeterij ter dekking gesteld zou worden. Na enkele jaren van aandringen kreeg Roelofs tenslotte zijn zin en verhuisde Abgar van Knegsel in Noord-Brabant naar Den Ham in Overijssel.
Roelofs had zijn oog op Abgar laten vallen omdat er van de hengst, hoewel er slecht weinig produkten waren, meerdere kinderen in internationale springconcoursen uitkwamen. Roelof´s zocht zo´n hengst om zijn stoeterij mee op te bouwen. Hij heeft de schimmel veelvuldig gebruikt, er is op zijn stoeterij nauwelijk een paard te vinden waarin niet het bloed van Abgar stroomt.

Normandië
Abgar werd geboren in 1958 bij Madame Comtesse de Chambure te Bayeux in het Franse Normandië. Zijn moeder Karadja xx (v. Roc du Diable xx) was na een weinig geslaagde rencarrière ingezet voor de fokkerij. Karadja werd gedekt door Abernant xx, een grootheid in de volbloedwereld in die tijd. Abernant was een heel goed renpaard. Uit zeventien starts bleef hij geen enkele maal ongeplaatst. Hij eindigde 14 keer als eerste en werd 3 keer tweede.
Abgar was aanvankelijk niet zo´n succes als renpaard. Als tweejarige verscheen hij zes maal aan de start, maar werd slechts één keer eerste. Ook als driejarige wist de schimmel niet te overtuigen. Als vierjarige boekte hij betere resultaten. Van de veertien starts wint hij er acht en eindigt drie maail als tweede en twee keer als vierde. Dit laatrijpe zien we later terug bij zijn kinderen.
Op de hindernisbaan blijkt Abgar beter uit de voeten te kunnen. Als vierjarige behaalt hij dan uit tien starts acht eerste plaatsen en een keer een tweede plaats. Zijn winsom bedraagt 98.820 FFr. waarvan 66.965 FFr. op de hindernisbaan werd verdiend.

Volbloedfokkerij
In 1964 wordt Abgar door de heer Burgers uit Nijmegen naar Nederland gehaald. Abgar wordt goedgekeurd en bestemd voor de volbloedfokkerij. Als in 1967 de eerste kinderen op de renbaan verschijnen, wordt dit geen doorslaand succes.
Zijn kinderen blijken nogal sensibel en schichtig te zijn. Bovendien schijnen ze zich ook niet tot het uiterste te willen geven. Vanwege de tegenvallende resultaten besluit Burgers Abgar van de hand te doen. Abgar wordt verkocht aan de heer Vorspaget, die eveneens volbloedfokker is.
Vorspaget koopt in Engeland volbloedmerries en laat deze door Abgar dekken. Ook de produkten uit deze merries worden geen succes op de renbaan. Omdat ze laatrijp zijn laat Vorspaget ze eerst als driejarige starten.
Na enkele jaren komt ook Vorspaget tot de conclusie dat Abgar voor de volbloedfokkerij niet voldoet. Hij besluit Abgar een nieuwe kans te geven in de warmbloedfokkerij.
Er worden vijf warmbloedmerries aangeschaft, die met Abgar worden gepaard. De veulens uit deze merries lijken beter dan de volbloeds. Ze hebben met name een betere achterhand. De heer Vorspaget gebruikte Abgar alleen voor zijn eigen merries en beperkt voor enkele merries van vrienden en kennissen.

Warmbloedfokkerij
Na enkele jaren kwamen er verzoeken van WPN-leden bij het afdelingsbestuur van Limburg binnen om de heer Vorspaget er toe bewegen zijn volbloedhengst voor de warmbloedfokkerij beschikbaar te stellen. Er was dringend behoefte aan een volbloedhengst in deze regio. Om hun merries door een goede volbloed te laten dekken moest er nu gereist worden, terwijl er in de buurt een goede hengst stond. Na enig wikken en wegen was Vorspaget bereid de hengst voor derden beschikbaar te stellen. Hij wilde er echter geen extra drukte van hebben en hij wilde evenmin elke merrie toelaten.
Het WPN verlangde, voordat de erkenning een feit kon worden, eerst afstammelingen te zien. Vorspaget vond zo´n afstammelingenkeuring niet nodig, want Abgar dekte toch alleen maar zijn eigen merries. Een groepje enthousiaste fokkers bracht daarom de afstammelingen bijeen, zodat de bezichtiging doorgang kon vinden. De produkten bevielen zo goed dat Abgar voor de warmbloedfokkerij werd erkend. Het aantal dekkingen steeg daardoor van zes in 1971 tot veertig in 1972. De eigenaar vond echter lang niet elke merrie acceptabel en de paarden die naar zijn mening niet aan de eisen voldeden werden weggestuurd.
Het bleef echter aanvragen tot dekkingen regenen, waarop Vorspaget besloot een andere strategie te kiezen. Abgar was voortaan alleen toegankelijk voor ster-, keur- en preferente merries. Met deze maatregel behoefde Vorspaget niet zelf meer de selectie uit te voeren, dit was reeds voor hem gedaan door het stamboek. Bovendien was het dekgeld hoog er ook dat weerhiel de fokkers ervan met minder goede merries naar Abgar te gaan. Abgar bleef in Knegsel op stoeterij Charlotte tot 1977, toen ging hij naar Stal Roelofs. Hier zou hij de rest van zijn leven, dat eindigde op 1 november 1984, verblijven.

Stal Roelofs
Op Stal Roelofs begint Abgar voor de derde keer aan een carrière in de fokkerij. Zijn naam wordt onlosmakelijk verbonden met die van de stoeterij en het is vanaf hier dat de hengst in brede kring wordt erkend al een hengst die prestatie-aanleg vererft. Samen met de Holsteinse import Joost (Consul x Anblick xx) wordt Abgar het fundament onder Stal Roelofs. Abgar kreeg hier voornamelijk merries te bedienen, die stammen uit de fokkerij van het Groninger type. Ook werden hem de dochters van collega stoeterij-pasha, Joost, toegevoerd. Dat blijkt te passen. De merries uit de oude stammen van het Groninger type hebben sterke achterhanden. En dat was waaraan Abgar behoefte had. De paarden van de toenmalige Groninger fokkerij hadden goede, sterke achterhanden en matige voorhanden. Dit in tegenstelling tot de Gelderse fokkerij waar de voorhanden beter waren dan de achterhanden. Schoften en schouders en stand van het voorbeen, de zwakke punten van het oude Groninger type, wist Abgar altijd te verbeteren. De lengte van de croupe en de bespiering van de achterhand waren de zwakke punten in zijn vererving en juist op deze punten vond hij in de merries van Groningers herkomst ideale partners.
Ook de spreekwoordelijke makheid en het ongecompliceerde karakter van het oude Groninger type pasten bij Abgar. De Abgar-kinderen zijn nogal eens kijkerig en sensibel, ze zijn intelligent en daardoor kwalijknemend. Een slechte ervaring vergeten ze niet snel, het zijn daardoor geen ruiters die door alle ruiters zijn te berijden. Ze zijn evenmin niet zonder meer bereid hun grote atletische vermogen aan de ruiter te onderwerpen.
Ze moeten daartoe met tact en gevoel en zeker niet met bruut geweld getraind worden. Klikt het tussen paard en berijder dan worden grote prestaties mogelijk. Door hun karakter behoeven Abgar-kinderen meer training dan andere paarden. Ze geven zich immers niet zonder meer en direct over aan de ruiter.

Onderwerpen
Door hun niet ongecompliceerde karakter vroegen de Abgar-kinderen meer training en dat leidde soms tot problemen. We zien bij Abgar hetzelfde verschijnsel als bij Marco Polo: een veronderstelde mindere hardheid en duurzaamheid die haar oorzaak vind in overbelasting.
Hoewel bij beide hengsten het karakter de oorzaak was, zijn ze toch van geheel verschillende aard. Bij Marco Polo was de grote inzetbereidheid, het altijd willen, de oorzaak van soms overtraining en lichamelijke problemen. Bij Abgar was het zich minder snel willen onderwerpen aan de ruiter de oorzaak. Kan een ruiter evenwel met het karakter van een Abgar omgaan, dan zijn het, door hun atletisch vermogen, geweldige sportpaarden.
Hoewel ze goede bewegingen hebben, zijn ze door dat karakter minder geschikt voor de dressuursport. Voor de dressuursport waren ze te kwalijknemend en lieten ze zich niet voldoende bewerken. In de springsport, waar de inwerking van de ruiter minder groot is, waar het dikwijls omgaat dat de ruiter het paard niet moet hinderen, komen de talenten en het atletische vermogen van de Abgars wel tot hun recht.
Maar ook in de springsport zijn de Abgars geen paarden waar iedereen mee om kan gaan. Ze laten zich moeilijk onder druk rijden, ze willen op eigen benen lopen en een forse inwerking of ingrijpen van de ruiter leidt meestal tot afgeworpen balken. Kortom, de Abgars zij echte bloedpaarden; sensibel, zelfbewust en wat eigenzinnig, maar intelligent en atletisch.

Eerste zoon
Merkwaardig genoeg was de eerste in 1969 goedgekeurde zoon, Hurricane, een goed dressuurpaard en geen springcrack. Hurricane past daarom niet in de karakteristiek van de Abgar nafok. Hij had ruime, gemakkelijke bewegingen, die hij aan zijn kinderen doorgaf.
Die bewegingsvorm is overigens geen uitzondering bij de Abgar-kinderen. Bij merries met een goede draf liet Abgar die bewegingsvorm intakt; hij transformeerde die draf niet naar een haastige, korte, op-de-voorhand-draf van de volbloed. Abgar voegde souplesse, galop- en springvermogen toe. Ruimte, de opgerichte voorhand en de rondere bewegingen bleven in de draf behouden. Hij verbeterde de draf niet, zoals Lucky Boy dat deed, maar hij verknoeide het ook niet, zoals vele andere volbloeds wel doen.
Vooral in de Gelderse merries trof Abgar partners met een goede draf. De Groningse merries hadden meestal een beste stap, maar een mindere draf. De Abgar-kinderen met veel draf komen dan ook meestal uit Gelderse merries, zoals Hurricane (mv Ulex), Pele (mv Ulex) en Pion (mv Epigoon).

Bij merries van Groninger origine, waaraan Holsteins bloed was toegevoegs, lukt het ook, zoals bij Volckmar (Garant x Olaf van Wittenstein). De Holsteiner heeft van oudsher ook een ruime, ronde draf. Uit Joost-dochters kwamen dan ook dikwijls paarden met veel bewegingen. Bij Hurricane´s grootvader Ulex zit het oude karossier-bloed nog dichtbij. Van moederskant voert hij: Diamant - Ot van Wittenstein en Voorman - Domburg. Hurricane heeft ongetwijfeld zijn goede bewegingen mede te danken aan dit bloed. Hurricane werd na vier jaar in 1972 uit de fokkerij genomen. Het was in de tijd dat de hengsten uit klassieke moeders, de zogenaamde F1-produkten, het moeilijk hadden zich staande te houden. In 1991 is Hurricane opnieuw goedgekeurd, drie jaar laten overleed hij.

Bewegingen
Hurricane bracht kinderen met beste bewegingen, zoals de bekende merries Liselot en Merriment. Een bekend dressuurpaard van Hurricane is Galantus (ex Orlof) die door mw. A. Schep- van Wijngaarden en later door Anouk Hondelaar Prix st. Georges gestart is. Daarnaast gaf Hurricane ook enkele springpaarden. Zijn bekendste springpaard is Arizona (mv. Eros) die met de Amerikaanse ruiter Mark Leone goede prestaties heeft geleverd. Ze eindigden onder meer als 16e in de finale van de World Cup 1984. Onder de naam Tomasso is Arizona eerder met Rob Eras internationaal uitgekomen.
Pele (mv. Ulex Sgldt x Bento Sgrt) werd in 1977 goedgekeurd. In de verrichtingsproef bleek hij de beste van de klas te zijn. Met scores als 10 voor vrij springen, 8.5 voor springen onder de man, 9.5 voor de terreinproef en een 9 voor zijn karakter deed hij zijn vader eer aan.
Pele was zelf in de sport een verdienstelijk springpaard, hij heeft 1.50 m-wedstrijden gelopen. Zijn bekendste nakomeling in het springen is Zagal, die met Pieter Kersten in tabel A/B parcoursen meer dan F. 20.000,- verdiende. In combinatie met de bekende merrie Oberlina (Farn x Balthazar) bracht Pele het internationale springpaard Eros en de goedgekeurde hengst Focus.

Pion
Pion (mv. Epigoon - Passaat Sgldt) werd als vierjarige bij herkeuring in 1978 goedgekeurd. Hij was als veel Abgars een laatrijp paard. Als driejarige was de hengst nogal beknopt van type. Ook zou de hengst toen meer ontwikkeld moeten zijn, vooral de croupe zou royaler kunnen. Pion is later uitgegroeid tot een goede hengst. De ras en de kwaliteit die hij als driejarige uitstraalde heeft hij behouden. In het verrichtingsonderzoek was hij was gespannen en kijkerig. Daardoor kwamen zijn goede bewegingen en springvermogen niet goed uit de verf. De rijproef leverde slechts een 5.9 als score op. Het springen ging beter, maar met een 7.5 voor het springen onder de man en een 8.5 voor het vrij springen leverde hij geen wereldschokkende prestaties. Vermogen had Pion genoeg, voorzichtig was hij ook, maar hij sprong niet mooi door de rug.
Later heeft Pion zich in de sport gerehabiliteerd van de niet geweldige resultaten in het verrichtingsonderzoek. In de dressuur bracht hij het tot de Z-klasse. In de springsport is hij door Rob Ehrens met succes in de internationale lichte tour uitgebracht.
Pion moest zich in de eerste jaren tevreden stellen met merries van matige kwaliteit. Maar de veulens die uit het eerste dekseizoen getoond werden waren verrassend goed. Veulens met veel beweging, ras en kwaliteit werden aan de hengstenkeuringscommissie getoond, waarbij de invloed van zijn grootvader Epigoon (van Amor) zich deed gelden. Pion kwam daardoor meer en meer in de belangstelling bij de fokkers en later verhuisde hij naar eekstations waar betere merries kwamen. Uit zijn eerste periode, toen hij in Groningen stond gestationeerd, leverde hij twee goedgekeurde zonen; Argus en Aktion.

In de sport
Beide zonen zijn internationaal in de sport uitgebracht. Argus (mv. Jasper) onder Hap Hansen en Eric Willemsz Geeroms in de internationale springsport, Aktion onder de Hongaar Gyulla Dallos op het hoogste niveau in de dressuur.
Aktion heeft ook een interessante pedigree, zijn moeder is van Akteur - Amor x Victor Sgldt. Een afstamming waarin beweging herkenbaar is. In het verrichtingsonderzoek en later ook in de sport bleek Aktion met beste bewegingen gezegend te zijn. Daarmee zou hij het in de dressuur ver kunnen brengen. Na twee dekseizoenen kwam hij in het bezit van de bekende dressuurruiter Daniel Ramseier uit Zwitserland, die hem als dressuurpaard doorverkocht naar Hongarije.
Pions derde goedgekeurde zoon is Democraat (mv Silvano x Pericles xx). Hij volgde het weinig gebruikte wachthengstensysteem; dit houdt in dat niet de 100 dagen-test gevolgd behoeft te worden, maar na maximaal 40 proefbaringen de hengst zich in de sport moet waarmaken en na het testen van de driejarigen de hengst eveneens weer voor de fokkerij mag worden gebruikt. Na het eerste dekseizoen vertrok Democraat naar Duitsland, waar hij aan het verrichtingsonderzoek deelnam. In Warendorf bleek hij beter te zijn dat zijn Duitse collega´s. De Westfaalse landstalmeester was onder de indruk van zijn prestatie-aanleg en wist hem voor enkele jaren voor de fokkerij in Westfalen vast te leggen. Zijn eerste in Nederland getoonde veulens bleken ook over de goede bewegingen van hun vader te beschikken, hetgeen niet verwonderlijk is met de dubbele inbreng van Amor (via Epigoon en Silvano).

Transvaal
Twee jaar na Pion wordt Transvaal (m. Pericles xx x Camillo NWP) goedgekeurd. Transvaal wordt, net als halfbroer Pele, één der beste hengsten van het verrichtingsonderzoek. Voor de beide springonderdelen wordt 8.5 gescoord en de terreinproef wordt met een 9 gewaardeerd. Stap en galop zijn eveneens goed, maar de draf is minder. Niet zo verwonderlijk, want Transvaal is uit een dochter van de volbloed Pericles xx, met daarachter de beroemde Carla-stam. Transvaal leek een veelbelovend springpaard te worden. In de hengstencompetitie en ook in andere wedstrijden toonde hij over vermogen en techniek te beschikken. De verwachte aansluitinga met de nationale springtop bleef echter uit; de hengst blijft in zijn sportieve ontwikkeling steken. Mede op grond van dit gegeven en de niet overweldigende resultaten van zijn kinderen op de keuring, besloot de fokleiding Transvaals carrière als fokhengst in 1985 te beëindigen.
Kort daarna blijft dat Transvaal enkele jaren met een gescheurd kootbeen heeft gesprongen. Op karakter bleef de hengst doorgaan; met zo´n blessure is het verbazend dat hij überhaupt bleef springen. De blessure bleek zo ernstig dat de hengst, voordat er via herkeuring van rehabilitatie sprake kon zijn, moest worden afgemaakt. Uit de ruim 200 geregistreerde veulens van Transvaal, ontwikkelt zich één absolute topper: de merrie Dorina.

Treffer
Uit hetzelfde jaar als Transvaal komt Treffer (m. Rigoletto x Capindus NWP), die tijdens het verrichtingsonderzoek werd afgewezen, maar later op grond van goede sportprestaties weer werd goedgekeurd. Treffer is wellicht Abgar´s best presterende nakomeling. Hij heeft aan twee World Cup finales en aan de Olympische spelen in Seoul deelgenomen. In 1987 veroverde hij met Wout-Jan van der Schans de veertiende plaats in Parijs in de finale van de World Cup. Een jaar later werd in Göteborg de zesde plaats behaald. Treffer was in de jaren 1987, 1988 en 1989 een van ´s werelds beste springpaarden.
Waarom werd dit sportpaard uit het verrichtingsonderzoek weggestuurd? De verklaring is heel simpel. In de eerste weken van het onderzoek worden alleen de basisgangen getest en daarvan had Treffer niet te veel in huis. Vooral Treffers draf was beperkt. In Nederland werd toen nog het principe gehuldigd dat een fokhengst op zn minst over voldoende basisgangen moet beschikken.
In 1987 werd Treffer goedgekeurd, in 1995 is hij naar Italië geëxporteerd.
Door zijn intensieve sportcarrière zijn er in Nederland ongeveer 50 veulens van Treffer geregistreerd. Hij heeft daardoor onvoldoende kansen gekregen om breed op zijn verervingsvermogen getest te worden.
Wout-Jan van der Schans kon kennelijk goed met Abgars overweg, iets wat niet alle ruiters hem na kunnen zeggen. Naast Treffer had hij in Valeur een heel goed jachtspringpaard. Valeur kan meer dan snel rond gaan; in 1988 en 1989 werd in successie de Philips Derby van Eindhoven gewonnen. Als militaryruiter was Van der Schans succesvol met een andere Abgar-zoon, Take it Easy. Een andere heel goed militarypaard was Baby Face. Hij was bijvoorbeeld kampioen van Nederland in 1984 met Martin Lips.

Volckmar
Volckmar werd in 1982 aangewezen voor het verrichtingsonderzoek. Hij bleek zoals bijna alle Abgars over een goede galop te beschikken. Springen kon hij, zoals het een Abgar betaamt, eveneens. In de sport heeft hij zijn veelzijdigheid bewezen. Aanvankelijk werd hij met succes in de springsport uitgebracht, later werd hij door de Amerikaanse amazone Pamelo Nelson op Grand Prix niveau in de dressuur uitgebracht. Na twee dekseizoenen ging hij de grote plas over en is thans op de D.G. Bar Ranch van de familie De Groot in California de trots van de stoeterij. Van Volckmar worden Partly Cloudly en Bonbon in het internationale sprincircuit uitgebracht. Abgar heeft vele goede sportpaarden nagelaten, die op nationaal niveau, maar vooral op internationaal niveau de verervingskracht van hun vader hebben bewezen. Eén van zijn bekendste kinderen is Ommen, die met de Amerikaanse amazone Lynn Little grote successen heeft geboekt. In 1986 werd in Göteborg de tiende plaats behaald in de finale van de World Cup. Een andere Abgar, die naast Ommen de Amerikaanse vlag heeft verdedigd, was Robuust met Anthony d'Ambrosio.

Lynn Little
De stormachtige hengst Ommen was door de Noord-Amerikaanse afdeling van het KWPN, het NA/WPN, goedgekeurd. Hij is gefokt door Stal Roelofs in Den Ham, uit een dochter van Joost. Bij Lynn Little heeft Ommen veel volbloedmerries gedekt. Eén produkt van deze kruisingen nam in april in Helsinki deel aan de bijrubrieken van de Wereldbekerfinale. Het gaat om Hidden Creek´s Glory van Margie Goldstein-Engle, net zo´n vuurvreter als zijn vader. Een ander produkt van Ommen uit de fokkerij van Lynn Little is de merrie Déja Vu, de moeder van Hidden Creek´s Laurel (v. Victorie - Lucky Boy xx), één van de beste springpaarden van dit moment. Eén van de eerste Abgars die de aandacht op zich vestigde was Jabgar. Hij had de hardheid en taaiheid die vele Abgar-kinderen kenmerken. Ze zijn laatrijp, maar ze gaan lang mee. Jabgar liep als 19-jarige nog internationaal. Hij heeft vele omzwervingen meegemaakt. In 1976 won hij al met Horst Karsten het kampioenschap van Schleswig-Holstein. Daarna ging hij van Duitsland naar Frankrijk, waar Janou Tissot-Le Fevre een gevreesde combinatie met hem vormde. Van Frankrijk ging de kosmopoliet naar België, waar hij met Eric Wauters in het zadel opnieuw bewees een heel goed springpaard te zijn. Eveneens uit de eerste periode zijn de paarden Ituriddu en Humphrey. Ituriddu kreeg nationale bekendheid met Gerrit Veeneman en Tjeerd Velstra. Humphrey heeft met de bekende Duitse ruiter Hans Gunther Winkler vooral in speedwedstrijden geschitterd.

Sapristi
Radja, een volle broer van het speedpaard Tutein, was in Nederland met Gerrit Veeneman een gevreesde concurrent. Tot de nationale springtop behoorden ook Willy van der Ham en Sapristi. In Engeland is naast Tutein ook Fable met Peter Charles bekend. Uit de nationale wedstrijden waren vooral bekend Baccarat met Peter Diks, Ricardo C.Z. met Tanja van Malsen en Henk van de Broek, Cartouche met J. Tolhuysen en Abgar L met Astrid van Leeuwen. Eveneens op de voorgrond traden Ambrosius met Henk van de Pol en Udith die door de Zweedse amazone Ulrika Hedin werd bereden.
De Abgar-dochters blijken goede partners te zijn om sportpaarden te fokken. Ongetwijfeld is Octavia van Stal Stassen uit Venlo de mooiste dochter die Abgar heeft voortgebracht. Deze merrie werd in 1976 derde op de nationale keuring UTV. In 1981 werd ze kampioene bij de fokmerries onder het zadel.

VIP
De bekendste kleinzoon in de sport in zonder twijfel VIP. Het veroveren van het Amerikaanse kampioenschap in 1986 is slechts één van de vele wapenfeiten van deze veelbesproken hengst. VIP is van Joost en bijna vanzelfsprekend gefokt door Stal Roelofs.
Van dezelfde, onvolprezen combinatie is de KWPN-dekhengst en het internationale springpaard Tio Pepe´s Hay Guy van Carry Huis in ´t Veld. Esperite, Barquillo en Macho KB zijn eveneens van Joost en de Abgar-dochter Volsiena Prest.
Koh-I-Noor (v. Off Key xx) is eveneens uit een Abgar-dochter. Voor zij naar Amerika vertrok, was ze met Rob Ehrens één van de beste springpaarden van Nederland. In haar nieuwe thuisland werd ze herdoopt in Ardennes. In 1983 en 1984 bereikte ze hoge klasseringen in meerdere Grand Prix´s en W.C.-wedstrijden met verschillende ruiters. Ze heeft achtereenvolgens Peter Leone, Jeffrey Wells en Norman Dello Joio gediend.
Kleinzonen van Abgar zijn: Armstrong (G. Ramiro Z x Abgar xx), Attent (Joost x Abgar xx), Excellent (Sultan x Abgar xx), Faram (Aram x Abgar xx), Germus R (Joost x Abgar xx) en Henzo (Boreas x Abgar xx).

Omstreden
Op 1 november 1984 werd Abgar, 26 jaar oud, levenloos in zijn box gevonden. In hem verloor de Nederlandse fokkerij een hengst die haar in de internationale schijnwerpers heeft geplaatst. Abgar is weleens omstreden geweest: hij bracht geen paarden met het bijna spreekwoordelijke ongecompliceerde, goede karakter waar de Nederlandse paarden om bekend staan. De atleet Abgar voegde andere elementen toe, die even onontbeerlijk zijn voor de fokkerij van het moderne sportpaard.

Door: Gert van der Veen
Uit: In de Strengen nr 9 uit 1998, serie Stempelhengsten.

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-05-03 22:07
door HorseMoments
ja het is te zien dat je een actieve bui hebt!
Wel leuk om terug te zien. Een aantal jaren heeft mijn oom meerdere veulens van hurricane gefokt. Ook uit de palantina dochter (cassis x apalatin) Helaas werd de hengst in ermelo ster verklaard maar loopt nu z dressuur. Abgar is mooi bloed wat je nog vaak tegen komt.
Hurricane is toch gefokt door van arkel of niet?

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-05-03 22:18
door Antoinette
Grappig om eens te lezen (een stukje dan Haha! )
Wij hebben een Hurricane merrie gehad..

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-05-03 23:00
door Lavanta
MissHIS schreef:
MissHIS heeft een actieve bui vandaag! Haha!


Kan dat?? Verward Haha! Haha! *lol*

Ciao

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-05-03 23:08
door MissHIS
Ik ben heel vaak actief , Neel! ( Bloos )

Ik ben nu bezig met het stuk over Doruto, ja zo´n bui daar moet je goed gebruik van maken he! Haha!

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-05-03 00:50
door little
Citaat:
Kleinzonen van Abgar zijn: Armstrong (G. Ramiro Z x Abgar xx),


Heel leuk stukje joh. Ik heb het uitgeprint. Ik wist dat er in ons paardje ook Abgar zit. Dus ik heb het gelijk even nagekeken hoe het precies zat.

Haar vader is Zeoliet (G Ramiro Z x Abgar xx). Als ik het goed heb. Haha!

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-05-03 10:12
door Chronos
Ik heb met een Transvaal x Abgar xx gereden geen makkelijke tante Lachen

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-05-03 16:09
door caro_vt
haha , die reeks uit 98 heeft indruk op je gemaakt, niet enkel op jou hoor misshis, ook op mij!

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-05-03 16:32
door MissHIS
Haha ja ik vond het inderdaad een prachtige serie!! Waarschijnlijk ga ik er ook nog wel meer typen, maar ik ben nu vandaag even uitgetypt (heb namelijk net 17 hengsteninfomailtjes getypt pff!). Ik ga nu eerst even lekker rijden!

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-05-03 17:03
door Adriana
Het is wel mooi om te lezen, niet iedereen heeft deze informatie tot z'n beschikking.

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-05-03 18:21
door thoroughbred
zeker mooi om te lezen....wanneer krijgen we het volgende artikel? Haha!

Link naar dit berichtGeplaatst: 19-05-03 22:45
door Karin
Uit de Paardenkrant van een maand of twee geleden:

Afbeelding

Link naar dit berichtGeplaatst: 20-05-03 09:23
door Mieke
Leuke stukjes over die hengsten! Bij de hoefsmid lees ik ook vaak een paar oude IDS, er ligt nl. een hele grote stapel! Daar kwam ik deze serie ook tegen, leuk hoor!

Dussse.... mocht je je weer eens vervelen, type maar weer wat hoor!

Link naar dit berichtGeplaatst: 20-05-03 15:33
door caro_vt
die foto staat ook bij het artikel van 98!

Link naar dit berichtGeplaatst: 20-05-03 16:33
door lieke2
dan hebben wij (zoals je al wist) de uitzondering op de regel, onze merrie (abgarxx) is met regelmaat het plaatselijke paard van sinterklaas geweest. helaas is ze door haar leeftijd niet meer echt te berijden.
trouwens, leuke merrie heb je nu!

Link naar dit berichtGeplaatst: 20-05-03 19:13
door Suzanne F.
Leuk om weer te lezen!! Achter Lotje zit via Pion ook Abgar xx. Hetzlefde verhaal over dat moeilijke kwalijknemede karakter las ik ook bij Amor....jeetje, het zit wel lekker verankerd bij die van mij he??! Knipoog

Link naar dit berichtGeplaatst: 20-05-03 19:15
door MissHIS
lieke2 schreef:
dan hebben wij (zoals je al wist) de uitzondering op de regel, onze merrie (abgarxx) is met regelmaat het plaatselijke paard van sinterklaas geweest. helaas is ze door haar leeftijd niet meer echt te berijden.
trouwens, leuke merrie heb je nu!


Leuke merrie, bedoel je die van mij?

Link naar dit berichtGeplaatst: 20-05-03 19:17
door MissHIS
Suzanne F. schreef:
Leuk om weer te lezen!! Achter Lotje zit via Pion ook Abgar xx. Hetzlefde verhaal over dat moeilijke kwalijknemede karakter las ik ook bij Amor....jeetje, het zit wel lekker verankerd bij die van mij he??! Knipoog


Haha ja inderdaad, veel succes met Lotje! Haha!

Ik zal proberen binnenkort nog wat artikelen over te gaan typen (heb het nu even te druk).

Link naar dit berichtGeplaatst: 20-05-03 19:47
door Anoniem
leuk berichtje, ik heb zelf een merrie Ladalco x Joost x Abgar, van stal Roelofs. Heb je soms ook nog artikelen over Ladalco??

Link naar dit berichtGeplaatst: 20-05-03 21:38
door MissHIS
Ladalco hoort niet bij het groepje Stempelhengsten natuurlijk, maar ik heb wel gewone informatie over hem. Alleen zit ik nu op mn werk, dus stuur me maar even een mailtje. Dan mail ik je de info (en foto) zodra ik weer thuis ben.

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-05-03 12:30
door lieke2
ik bedoel inderdaad jouw merrie, misshis
ga je er dit jaar nog mee dekken?

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-05-03 17:51
door MissHIS
Oh dank je Haha!

Nee ik denk dat ik haar pas volgend jaar laat dekken. Dit najaar naar EPTM, en dan eerst een tijdje de sport in. De bedoeling is dan eind mei te laten insemineren (weet nog niet door wie, mogelijk opties: Orame, Solitair (mits deze langgelijnd fokt) of Karandasj). Sommigen zeggen dat ik haar beter meteen kan laten dekken, maar ik wacht liever nog een jaartje. Dan heb je toch weer een wat beter beeld van haar kwaliteiten, ik kan de uitslag van de EPTM afwachten, een aantal afstammelingenkeuringen bezoeken en ik kan eerst nog een tijd lekker rijden met mn merrie. Bovendien moet ik eerst maar eens gaan sparen...hihi!

Ik ben ook erg blij met mn merrie, ze is mooi en correct gebouwd, goed bewegen, heel goed springen en zeer interessant gefokt! Helaas heb ik er nog maar weinig op kunnen rijden. De eerste week heb ik er 1 x op gezeten ivm slechte weer, daarna sprong ze over het hek en landing op het beton. Gevolg: vier weken rust. Daarna heb ik er weer 2 x op gereden en toen kreeg ze een ijzer los, een week wachten op de hoefsmid. Afgelopen vrijdagmiddag werd het ijzer er weer onder gezet, en 's avonds sprong ze weer over de omheining (de hele tuin van mn opa en oma vernield OEPS!), en had ze weer een ijzer los...echt wel balen! Maar gelukkig zit het ijzer er weer onder, dus kan ik weer rijden! Maar ik hoop wel dat ze binnenkort ophoudt met deze geintjes, want doordeweeks zit ik in Den Bosch. En dan zit je niet met een gerust hart te werken, als je weet dat je springtalentje er een hobby van maakt over de omheining te springen haha! Haha!

Link naar dit berichtGeplaatst: 20-11-04 20:00
door ReGirl
Echt heel leuk om dit te lezen zeg.. Haha! ik heb zelf een merrie van Hurricane x Abgar.. en alles wat er over haar pappie en opa staat, voornamelijk over gedrag, klopt onwijs. Zijn geen makkelijke paarden, ze weten heel goed wanneer je iets fout doet, en ze laat zeker niet over zich heen walzen.. :d cool paard heb ik toch.. Haha! Echt leuk dat dat zo in de familie zit. heb het gelijk uitgedraaid om het nog eens rustig na te lezen.. Tong uitsteken

Link naar dit berichtGeplaatst: 20-11-04 20:26
door petraaken
Chronos schreef:
Ik heb met een Transvaal x Abgar xx gereden geen makkelijke tante Lachen


Ik heb een Transvaal x Afrikaner xx merrie gehad en gereden. Inderdaad ook geen gemakkelijke tante maar wel goudeerlijk in de omgang. Spijtig genoeg hebben we haar nooit drachtig gekregen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 20-11-04 20:39
door ceasario
petraaken schreef:
Ik heb een Transvaal x Afrikaner xx merrie gehad en gereden. Inderdaad ook geen gemakkelijke tante maar wel goudeerlijk in de omgang. Spijtig genoeg hebben we haar nooit drachtig gekregen.



Citaat:
Inderdaad ook geen gemakkelijke tante


Geen Abgarxx probleem, maar een ruiterprobleem.