kunnen kuilgras en gras merriebrok vervangen??

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
jannahuis

Berichten: 222
Geregistreerd: 19-01-02
Woonplaats: Oosterhesselen

kunnen kuilgras en gras merriebrok vervangen??

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-05-03 22:24

Hey,

Ik heb een meningsverschil met mijn vader!

Mijn vader is namelijk van mening dat je met kuilgras en gewoon gras, merriebrok kan vervangen. En dus uiteindelijk dat je haast geen merriebrok meer hoeft geven!

Is dat waar, ik ben namelijk van mening dat dat niet kan, omdat ik merriebrok nog heel veel vitaminen zitten en dat in gras en kuilgras niet zit.

Ook vind hij dat je onbeperkt kuilgras moet kunnen geven, maar daar is hij nou wel aardig van terug gekomen, omdat mijn paard daar eerst koliek voor heeft moeten hebben om hem daar in te overtuigen!

Maar willen jullie alsjeblieft zo veel mogelijk reageren, want dan weet ik of ik of hij gelijk heeft. En als ik gelijk heb dat hij me eindelijk ook een keer gelooft!!!!!!

Nou groetjes, in ieder geval alvast harstikke bedankt

Liefde voor het leven


sarabande

Berichten: 23048
Geregistreerd: 26-08-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-05-03 22:51

Niets is zo goed als gras. Al het andere is een aanvulling als er geen gras is

Men kan alleen discussiƫren indien men er vanuit gaat dat de discussiegenoot ook wel eens gelijk zou kunnen hebben -:)

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-05-03 22:53

Je gaat niet blij worden met mijn verhaal...................bij ons krijgen alleen de paarden die in de sport lopen brok bijgevoerd, als ze het nodig hebben, mijn vorige merrie liep M1 dressuur op alleen maar kuilgras en gras. En zelfs mijn instructrices geloofde het niet, ze zag er zo goed uit!

De merrie's krijgen voor ze gaan bevallen wel wat brok en bij de eerste weken dat ze op stal staan en een zogend veulen hebben ook,, maar na enkele weken gaan ze met veulen dag en nacht de wei op, en word er geen brok bijgevoerd!

fabienne

Berichten: 4818
Geregistreerd: 14-07-01
Woonplaats: Wijchen

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-05-03 23:41

Dat ligt helemaal aan het soort gras
Als het gewoon raaigras is, dan is het gras dat bestemd is voor koeien, om een zo hoog mogelijke melkproductie te krijgen.
Daar zit voor een paard niet voldoende variatie aan kruiden en grassen in. Dus bevat te weinig vitaminen en mineralen.
Die kan je op verschillende manieren aanvullen, b.v. brok......

jannahuis

Berichten: 222
Geregistreerd: 19-01-02
Woonplaats: Oosterhesselen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-05-03 09:59

Ja, oke. Maar dat wil dus zeggen, dat je wel een ander soort paard hebt vermoedelijk.
Dit heb ik er niet bij gezegd hoor. Maar mijn paard heeft toen zij 3 was waarschijnlijk wormen gehad, dit is voor dat ik haar had. Ze heeft er heel wat jaren slecht uit gezien. Ze heeft altijd veel brok nodig gehad om enigsinds er fatsoenlijk uit te zien, ook naast de wei. En nou staat ze dus op gras, geen koeienwei. Zo'n 9 uur per dag. Er lopen al heet wat jaren achtereenvolgend paarden. En op kuilgras wat dus echt voor koeien is, gewoon uit de pasbult. En op merriebork.
Maar nou is ze dus gevoelig voor nieuw gras en voor kuilgras! Gister heeft ze koliek gehad omdat ze te veel nieuw gras binnen had gehad en in het verleden, kreeg ze dikke benen en eitwitbulten van te veel kuilgras. Nou vind mijn vader dus, dat ze alleen op kuilgras en op de wei kan staan en dat ze dus geen merriebrok meer nodig heeft. Maar naar mijn idee krijgt ze dan niet genoeg voeding binnen omdat ze en op een hele schrale wei staat en niet te veel kuilgras mag omdat ze anders een alergische reactie geeft. En ik bang ben dat ze als ik stop met de merriebrok ze veel te weinig vitaminen binnen krijgt en dat ze dan heel erg terug klapt in conditie.
Mijn veulen is van 22 maart en dus ook nog zoogend. Ook rijd ik haar hiernaast ook alweer een beetje, dus daar ook rekening mee houdend. Pipo ik weet niet of jullie merrie's ook gereden werden naast het veulen? En hoe zien de merrie's met veulens eruit. Want ik ken een handelaar, fokker bij ons in het dorp die dat dus ook doet en na een paar weken zijn de merrie's heel erg terug gevallen in conditie en kun je toch de ribben wel bijna tellen, terwijl ze voor die tijd zo rond als een tonnetje waren, zegt toch wel dat ze te weinig voeding hebben gekregen lijkt mij!

Liefde voor het leven

Dees

Berichten: 18907
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-05-03 10:32

Een wat opgetrokken merrie zal voller worden van gras; sommige paarden hebben echt gras nodig.
Of goed gras merriebrok kan vervangen, ik denk het wel. Het is niet mijn manier van voeren, maar paarden zijn er wel op gebouwd om te overleven op gras. En kwa veulen enzo, is gras voldoende. Maar dan wel heel veel gras, geen afgeplozen kampje. Wel een groot weiland waarbij het gras tot over de hoef groeit.
Hier in de buurt is iemand die haar paarden houdt op kuilgras en grasbrok. Aangevuld met een vitamine-preparaat. Die dieren zien er fantastisch uit. Wat buikig wellicht, maar ze presteren even zo goed. Dus het kan wel, ook bij sportpaarden.

Wat als.... de wetenschap wel gelijk heeft?

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-05-03 16:04

jannahuis schreef:
Pipo ik weet niet of jullie merrie's ook gereden werden naast het veulen? En hoe zien de merrie's met veulens eruit. Want ik ken een handelaar, fokker bij ons in het dorp die dat dus ook doet en na een paar weken zijn de merrie's heel erg terug gevallen in conditie en kun je toch de ribben wel bijna tellen, terwijl ze voor die tijd zo rond als een tonnetje waren, zegt toch wel dat ze te weinig voeding hebben gekregen lijkt mij!


Nee de merries worden ernaast niet gereden, en die staan in een weiland die in de winter niet eens gebruikt word, maar bemest...........dan flink regen erop, en dan maaien dat word ingekuild dan aanlaten groeien en dan gaan ze erin. En dat is inderdaad een mega groot weiland met veel en kwalitatief goed gras.

Als je zoveel problemen hebt met je paard, dan zou ik haar inderdaad van het gras afhalen, ze heeft duidelijk problemen met eiwitten, dus eiwitarm voer!

En de merries bij ons zien er meer dan gezond uit, als je een ribbetje wil zoeken, mag je knap je best doen, ik persoonlijk vind ze wat overdone namelijk!

Mist

Berichten: 9482
Geregistreerd: 17-02-03
Woonplaats: noord brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-05-03 17:54

Ik heb onlangs deze vraag gesteld aan mijn een vriend van mij die DA en voedingsdeskundige is (voor dieren dan) Het ligt een beetje aan je situatie, heb je een eigen wei die je in het hoogseizoen laat maaien voor kuilgras, dan hoef je geen vitamines bij te voeren. Als je, zoals ik, je kuilgras bij een gespecialiseerd bedrijf haalt (wel speciaal voor paarden) dan moet je er rekening mee houden dat die van april tot september zoveel mogelijk eruit halen, en dat dat gras "armer" is. Mijn DA zegt dus dat ik WEL vitamines bij moet voeren (dat deed ik al) zeker omdat ik door dat kuilgras minder bix voer. Niet helemaal op jouw situatie toegespits, maar misschien helpt het.

wynoah

Berichten: 1650
Geregistreerd: 23-04-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-05-03 18:50

Die van mij krijgt wel merriebrok en ze staat op het land. Gewoon voor de zekerheid, ze is ook al wat ouder. De boer waar ze bij staat heeft nog nooit merriebrok gegeven en die heeft altijd de grootste en sterkste veulens. Ik denk ook dat het niet perse nodig is

Nuage

Berichten: 16585
Geregistreerd: 29-12-01
Woonplaats: Assendelft

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-05-03 18:59

Mijn merrie krijgt 2 scheppen merriebrok per dag, en 1 schep muesli met caroteen per dag. Verder staat ze 24 uur per dag op het land. Dit land is niet gemaaid en dus best vet. Verder krijgt ze krijgt ze alle vitamines incl. fosfor bijgevoerd.

Ik ben zelf van mening dat je een drachtige merrie zoveel mogelijk voedingsstoffen moet geven. Het veulen zit in de bakoven zeg maar, alles wat hij al meekrijgt in de buik hoeft hij later niet meer te missen. Als het veulen eenmaal geboren is doe je niks meer aan het ev. tekort wat hij in de buik heeft gehad. Dingen als groei vd botten e.d kan je dan niet meer veranderen. Vandaar dat ik zo goed en compleet mogelijk voer als mijn merrie toe laat. Ze word niet dik of fris, dus is het goed voor haar.
Je moet altijd goed naar je merrie kijken om te zien of je teveel of te weinig voert.

Als je vader geen brok wilt bijvoeren zou ik voor de zekerheid toch zeewier melange bijvoeren. Daar zit echt alles in. Je kan het krijgen op www.homeovet.nl


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: XXleonieXX en 211 bezoekers