[nieuws] Inteelt bedreigt Fries paard

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Heike
Mede-oprichtster

Berichten: 17804
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: Gemert

[nieuws] Inteelt bedreigt Fries paard

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 16-09-04 19:13

Zie; http://www.refdag.nl/website/artikel.ph ... 675702c36a

AKKRUM/UTRECHT (ANP) – Inteelt is in
toenemende mate een bedreiging voor het
Friese paard. Merries van het Friese ras
ondervinden steeds vaker problemen met
loslaten van de nageboorte. Dat
concludeert dierenarts drs. Mello
Sevinga uit Akkrum.

.
De Friese dierenarts promoveert 23
september aan de Universiteit Utrecht op
het proefschrift ’Retainted placenta in
Friesian horses’. Sevinga stelt in zijn
onderzoeksresultaten dat de
inteelttoename per generatie bij Friese
paarden te hoog is. De als acceptabel
geachte inteelttrend is een half tot een
heel procent. Bij Friese paarden ligt het
ongeveer op 1,9 procent.

.Om deze ontwikkeling te keren zal een
groter aantal dekhengsten per jaar
ingezet moeten worden. Het Friesch
Paarden Stamboek keurt gemiddeld negen
hengsten per jaar goed voor de
voortplanting.

elllis
Berichten: 2745
Geregistreerd: 27-01-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-09-04 20:57

Volgens mij,is dit al een hele lange tijd zo bij Friese paarden.

smiley

Berichten: 2795
Geregistreerd: 12-05-02
Woonplaats: Biezenmortel

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-09-04 21:28

Dat dacht ik ook meteen, dit speelt toch al veel langer?

Sammie

Berichten: 71592
Geregistreerd: 04-06-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-09-04 21:35

Erg oud nieuws lijkt mij Scheve mond

En waar willen ze die andere hengsten vandaan halen?

Ze kunnen beter in het buitenland kijken of ze kunnen 'ruilen' van hengst. Anders wordt het toch raskruisen.

ceasario

Berichten: 12330
Geregistreerd: 26-10-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-09-04 22:21


ceasario

Berichten: 12330
Geregistreerd: 26-10-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-09-04 23:36

Heike schreef:
AKKRUM/UTRECHT (ANP) – Inteelt is in
toenemende mate een bedreiging voor het
Friese paard. .



MENSPORT
Toen de discipline mensport in de jaren '60 opkwam, startten minstens 10 deelnemers met twee/ en vierspannen zuivere Friezen. Een van hen was de bekende Tjeerd Veldstra die met een Fries team bijna Wereldkampioen werd in Haras du Pin, maar op een paar 100 m van de finish verdween alle hoop op deze titel vanwege het ontoereikende uithoudingsvermogen van zijn Friezen. De frustratie was zo groot dat niet alleen Veldstra maar ook nagenoeg alle andere menners overschakelden op warmbloeden.
Enkel Leo Kraayenbrinck bleef werken met zuivere Friezen in de marathon en stelde zich tevreden met een plaats ergens in de middenmoot.

Deze ontwikkeling was niet alleen schadelijk voor de reputatie van Friezen in topsport. Ook het merendeel Friezenliefhebbers, voelde zich vreselijk omdat sindsdien hun favoriete paardenras in diskrediet wordt gebracht en afgedankt voor topsport.

HERINTRODUCTIE ARABISCH BLOED
Enkele liefhebbers kwamen op het idee om terug te gaan naar de "roots" van dit ras en Arabisch bloed in te kruisen op zorgvuldig geselecteerde Friese merries (hardwerkende Friezen met gouden karakter). Na grondige studie selecteerden ze enkele zuivere woestijnarabieren om het uithoudingsvermogen te kunnen verbeteren. Deze nieuwe instroom van Arabisch bloed na ongeveer twee eeuwen was een riskante onderneming die tal van gevolgen had.
Het initiatief werd niet ondersteund door het Friese Paardenstamboek, maar werd ook in het openbaar aangevallen en beledigd.
Het was zelfs zo erg dat Prof. Hillner moest vluchten naar Duitsland.
Enkele mensen die dachten dat het Friese paardenras onteerd was, probeerden zijn hele stal te vergiftigen. Ze konden echten niet bij het waardevolle veulen "RAS" komen, zoon van de beroemde Arabier Gharib en de Friese modelmerrie Gelbricht (tevens moeder van de legendarische hengst "Hearke 254").
(Om Gharib's pedigree te bekijken kijk eens in www.elmasri.net/gharib1965.htm en klik op Ibn Rabdan 1917, die in 3 lijnen van Gharib's pedigree voorkomt.)
Dit veulen groeide verder op in Duitsland, net zoals het mooie merrieveulen "Rachel", dochter van dezelfde beroemde Gharib en "Diana v. Rustica", een zeer goede stermerrie met mooi oud bloed van Ulrig 204, Ate209, Ritske202, Bouke, Auke en Ynte. Totaal ander bloed dus als hetgeen de moderne friezen voeren, die voor 90% ingeteeld zijn op de Tetman-lijn, vooral via Mark.

Een andere initiatiefnemer was Dhr. Rudolph Krudop, een echte mensport-fan en tevens rechter bij wedstrijden. Hij gebruikte wel een beetje Tetman-bloed met de iets elegantere drafactie.
Voor beide fokprogramma's werd enkel het allerbeste Arabisch bloed gebruikt.
Het dekboek van Gharib was echter levenslang volgeboekt en pas na lang onderhandelen konden twee top Friese merries toegelaten worden om mee te fokken (tegen gigantische dekgeld). Na deze start kon het "Verdringingskruising"-programma beginnen.

Krudop maakte vele producten met Friezen, zoals Hearke, Ygram, Dirk, Peke en recentelijk Brandus, Remmelt. Na het betreurenswaardige plotse overlijden van deze fokker staan deze paarden nu in buitenlandse stallen, waar er verder mee gefokt wordt. In het gebruik zijn deze paarden iets wisselvallig. Sommigen zijn goed, met name in het onderdeel dressuur. Cryptorchie komt wel eens voor in deze lijn, evenals manenexceem en omgevallen manenkam, zoals we dat ook bij “zuivere Friezen” vaak zien.
Uit deze lijn hebben we daarom nog slechts een hengst gekeurd, Maestro, maar die is goedgekeurd voor alleen Arabo-Friese merries.

De andere fokker, Hillner raakte zo gefrustreerd dat hij besliste om zijn pionierswerk door te geven aan Cor Driessen, een zeer actief lid van het NRPS-stamboek (Voorzitter Afd. Limburg).
Cor's broer Jan Driessen was een fervente liefhebber en kenner van zuivere Friezen en was oprichter en lange tijd Voorzitter van de Friezenvereniging in Zwitserland, Frankrijk en Luxemburg. Hij had veel ervaring aangezien hij sinds het begin van de jaren '80 zuiver Friese wedstrijdspannen sponsorde. Net zoals andere gebruikers leerde hij niet alleen dat slechts 10% van de Friezen een marathon min of meer aankunnen, maar door zijn positie als voorzitter en het grote aantal paarden dat hij volgde in de (sport) praktijk leerde hij vooral WELKE bloedlijnen méér en welke mínder geschikt zijn.

FOKKERIJ TOETSEN AAN DE MENSPORT
De broers begonnen met deze kennis hun verdere fokprogramme en Cor fokte eerst een 10-tal afstammelingen van RAS en RACHEL, die momenteel deel uitmaken van het wereldberoemde team Schrijvers/Aerts (zie voor de top-prestaties van deze paarden de pag. “Sportresultaten”).
Allemaal prestatie's waar menners met zuiver friese paarden alleen maar van hebben kunnen dromen in het verleden.

Een recenter product uit de stal van Cor is Yk Dark Danilo, de eerste dekhengst die nu officieel goedgekeurd is voor het fokken van Arabo-Friese sportpaarden.

De laatste jaren zijn er vele andere fokkers gaan doorwerken op deze basis.
Onze Vereniging groeit nu door en we nodigen alle ernstige fokkers uit, die geïnteresseerd zijn om Friezen te fokkeen voor de top-sport, zowel voor de men- als dressuursport om samen met deze groep pioniers inspanningen te leveren om dit prachtige ras verder te laten evolueren tot een blijvend overweldigend wereldsucces!

bron:

http://www.arabofriesiansporthorses.net/

Kitten
Berichten: 1717
Geregistreerd: 12-05-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-09-04 11:22

Sammie schreef:
Erg oud nieuws lijkt mij Scheve mond

En waar willen ze die andere hengsten vandaan halen?

Ze kunnen beter in het buitenland kijken of ze kunnen 'ruilen' van hengst. Anders wordt het toch raskruisen.


Dit is idd inmiddels al een oud, maar steeds groter probleem.

Ik heb onlangs voor vrienden gekeken, wat gezien het inteelt pecentage, voor hun merrie volgend jaar een geschikte hengst zou kunnen zijn en ben me rot geschrokken.

Van alle, via het stamboek opgezochte hengsten, bleken er voor deze merrie slechts 2 een inteeltvrije combinatie op te leveren, echter beiden hengsten zijn ver over de 20 jaar, dus of die nog beschikbaar zijn, is te betwijfelen.

Van alle beschikbare tophengsten op dit moment, is eigenlijk niets bruikbaar, de minste gaf toch nog een inteelt percentage van over de 7 %
de merrie zelf heeft al 4,29%.

Dus hun blijft eigenlijk niet anders over, dan een van de mindere goden te gebruiken, of een heel jonge hengst waar feitelijk nog niets van bekend is.

Dus wat moet je daar als fokker nu eigenlijk mee?