Halsrichting Springpaard: horizontaal of verticaal

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

joostvangestel

Berichten: 7907
Geregistreerd: 10-04-01
Woonplaats: Reuver!

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-04-04 14:03

Hallo, we proberen dit opnieuw. Laten we ons niet richten op personen, maar op de meningen die gesteld worden.

Ik heb ook de titel van dit topic gewijzigd.

Volg de avonturen van Sumrin Saint Mary: Sumrin Saint Mary


joostvangestel

Berichten: 7907
Geregistreerd: 10-04-01
Woonplaats: Reuver!

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-04-04 08:18

Anna42 schreef:
Joost ik vindt het te gek voor woorden dat je zomaar en zonder mijn inbreng en toestemming MIJN titel van een topic wijzigt. Ik kan me indenken als je titel wijzigt die beledigend is voor personen. Maar het gaat in dit topic van gehandicapte springpaarden om de feiten. Om de essentiele functies van alle onderdelen van een paard. Als men die functies het paard afneemt, krijg je gehandicapte paarden en daar gaat deze discussie over. Ik zou het derhalve op prijs stellen om eerst met mij te overleggen alvorens je mijn titels wijzigt.


Als we alles moeten gaan overleggen, dan wordt de taak van de moderator veel te gecompliceerd. De titel gehandicapte paarden is een duidelijk provocerende titel, die direct negatieve gedachten en reakties opwekt. We zijn hier om te discussieren, niet om elkaar de hersens in te slaan. Daarnaast dekt deze titel de lading veel beter. Bij gehandicapte paarden komen bij mij beelden op van een paard in een rolstoel. En daarnaast probeer je hier een verschil van mening te ventileren. Ik neem geen stellingen tot waarheid aan, alleen om de reden dat iemand ze in FA post.

Voor je eigen bestwil, ga nu maar weer on topic. Ik denk dat een gewijzigde titel heel wat beter is dan een verwijderd topic.

Volg de avonturen van Sumrin Saint Mary: Sumrin Saint Mary

joostvangestel

Berichten: 7907
Geregistreerd: 10-04-01
Woonplaats: Reuver!

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-04-04 09:56

Apart een on-topic melding, om de discussie aan te zwengelen. Ik denk dat het "horizontaal" en "verticaal" niet als letterlijk bedoeld is. Alles is relatief, in dit geval. Als ik de eerste post in dit artikel lees, dan lees ik dat de stelling van Rosie inhoudt dat een springpaard relatief een meer horizontale hals heeft dan een dressuurpaard.

Ik heb geen flauw idee of dit waar is. Wat ik wél constateer, is dat je een relatieve stelling weerlegt met een absolute stelling. ter vergelijking: Sylvester Stallone is langer dan Danny Devito. Uit deze stelling haal jij dat Sylvester Stallone een lange man is, terwijl hij niet eens tot min schouders komt.

Klopt het dat de stelling zegt dat een springpaard relatief meer in de horizontale richting staat dan in de verticale richting? En is het dan zo dat je het daar niet mee eens bent?

Volg de avonturen van Sumrin Saint Mary: Sumrin Saint Mary

joostvangestel

Berichten: 7907
Geregistreerd: 10-04-01
Woonplaats: Reuver!

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-04-04 12:20

Lovely: ontzettend bedankt voor de samenvatting van de post van Anna42.

Dan nu even weer wat voor Anna42:
Persoonlijk heb ik altijd een groot wantrouwen tegen lange betogen. Als iets in teveel bewoordingen gezegd moet worden, dan zit er ergens iets fout, maar goed: wetenschappelijke verslagen kunnen ook ellenlang zijn en overigens gerechtelijke documenten ook, vaak omdat ze precies moeten zijn.

Wat mij persoonlijk bevreemdt is dat er in je originele stelling nergens staat dat je een bezwaar maakt in het opdelen in partjes. Integendeel, je zet een lijst neer van hengsten die die volgens jou bewijzen dat dat partje (de hals) juist anders is dan gesteld door Dhr. Rosie. Ik krijg hier het gevoel dat je hier iets recht probeert te breien door bewijzen uit het ongerijmde. Je maakte hier zelf een topic van over halsrichting, probeer hier geen topic van te maken over de hele bouw van het paard.

En nogmaals, ik vind het erg storend dat je paarden die niet aan jouw ideaalbeeld voldoen, gehandicapt noemt. Ik vind dat van erg weinig eerbied voor de paardenfokkerij in het algemeen spreken. Tenzij je een kreupel paard al gehandicapt wilt noemen. Deze titel dekt de lading niet, maar de originele titel was kwetsend voor een heleboel fokkers en voor gehandicapten.

Als tegenantwoord had ik eerder een lijstje van dressuurpaarden van jou gezien en die dan een gelijke halsrichting vertonen als het lijstje van springpaarden, of die misschien een juist tegenovergestelde trend vertonen dan wat Rosie laat zien. Daarmee kan je bewijzen dat de stelling van Rosie ongegrond is.

Volg de avonturen van Sumrin Saint Mary: Sumrin Saint Mary

joostvangestel

Berichten: 7907
Geregistreerd: 10-04-01
Woonplaats: Reuver!

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-04-04 14:32

Anna42"]
Dan kom je tot ontstellende conclusies.
[/quote]

Waar is dit een reaktie op? Ik ben de weg kwijt (of erger, ik denk dat jij de weg kwijt bent). Wil je geen antwoord geven over de halszaak en verander je het onderwerp of wil je via een omweg iets bewijzen?


[code]Dit was een reaktie op een post die inmiddels is afgesplitst. voor dat vervolg zie beneden. joostvangestel[/code]

[FA] Rechthoek of Vierkant?
[quote="Anna42 schreef:

Dan kom je tot ontstellende conclusies.
'Een paard heeft een rechthoeksmodel als de lengte (van de punt van de schouder tot de zitbeenknobel) groter is dan de hoogte. De KWPN streeft naar een langgelijnd rechthoeksmodel vanwege zijn atletische eigenschappen'.
Wat wil nu het geval ALLE KWPN paarden zijn vierkantspaarden. Lengte en hoogte zijn gelijk.
Wie mij een KWPN kan produceren waarbij de lengte gorter is dan de hoogte ontvangt van mij Euro 1000 (duizend).
Op het exterieurkenmerkenmodel wordt een paard geproduceerd met een zgn rechthoek dat ten eerste niet de volledig hoogte weergeeft, ten tweede niet horizontaal staat en daarnaast een volstrekt vierkantsmodel is. De hoogte is 9.3 en de lengte is 9.3.
Ook hier rammelt de optische waarneming volledig met de feitelijke situatie. Het optisch vertekend beeld heeft als praktisch gevolg dat men sportpaarden creeert met meterslange ruggen die voor geen meter kunnen dragen en van een behoorlijk verzameld rijden is al helemaal geen sprake meer.

Laatst bijgewerkt door joostvangestel op 28-04-04 21:35, in het totaal 1 keer bewerkt

Volg de avonturen van Sumrin Saint Mary: Sumrin Saint Mary

joostvangestel

Berichten: 7907
Geregistreerd: 10-04-01
Woonplaats: Reuver!

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-04-04 17:34

Anna42: een titel als gehandicapt paard zegt niets over de inhoud, dus ik kan alleen de inhoud van je stelling beoordelen.

Een gehandicapt paard is een paard dat arbeidsongeschikt is. Ik weet dat Nederland het hoogste arbeidsongeschiktheidspercentage ter wereld heeft, maar die titel slaat nergens op. Overigens zijn niet alle gehandicapten arbeidsongeschikt, maar goed, ook daar gaat deze discussie niet over.

Anna42"]
In IDS nr. 8 bldz. 22 vertolkt Rosie de KWPN visie m.b.t het springpaard. Volgens deze visie zou het springpaard over een meer horizontale gerichte hals moeten beschikken.
[/quote]

Dit is het enige stukje wat je indirect van Rosie quote. Dit gaat over een hals, nietwaar?
[quote="Anna42"]
Als we echter naar de mondiale topverervers bij de springpaarden kijken dan zien we dan geen van deze paarden over en meer horizontale halshouding beschikt. Integendeel al deze topverervers beschikken over een sterk naar boven gewelfde en meer verticale halsrichting.
1. Capitol I, 2. Darco, 3. Grannus-Granit, 4. Clover Hill, 5. Caretino, 6. Pilot, 7. Polydor, 8. Voltaire, 9. Landadel, 10. Espri.
[/quote]
Dit wordt aangevoerd als bewijs dat Rosie ongelijk heeft. Ik zie hier slechts referenties naar de hals. Je kijkt dus naar een part.

[quote="Anna42"]
Ook de beste springpaarden hebben geen uitgesproken verticale halsrichting maar een naar boven gewelfde ronde en verticale halsrichting. Volstrekt in strijd met deze praktische feiten meent het KWPN met de ingehuurde Hoefslagmedewerkers dat een springpaard er anders uit hoort te zien dan wat 's werelds beste springpaarden in werkelijkheid laten zien.
[/quote]
En weer gaat het over de halsrichting.

[quote="Anna42"]
Volgens Rosie hebben dressuurpaarden daarentegen meer behoefte aan een verticale halsrichting om in de beweging gemakkelijker te kunnen dragen.
[/quote]
In dit stukl herhaal je wat Rosie zegt en concludeer jij dat dat in tegenstelling is tot de feiten.

[quote="Anna42"]
Kennelijk is het dragen voor de springpaarden niet meer van belang en mogen deze door het KWPN bedachte paarden als gehandicapte stumpers de rest van hun leven slijten.
Vervolgens moet met bolletjes worden aangegeven hoe sterk de voortuitgang van gehandicapte springpaarden is gevorderd.
[/quote]

Gezien het gehele betoog van tevoren, kan ik alleen concluderen dat je onvolledig zegt:
[quote="joost interpreteert Anna42 schreef:
Kennelijk is het dragen
van de hals
voor de springpaarden niet meer van belang.


Tja, dan kan ik maar één conclusie trekken: dit topic gaat over de hals. Spreek jezelf dus niet tegen en bewijs je stelling.

Volg de avonturen van Sumrin Saint Mary: Sumrin Saint Mary

joostvangestel

Berichten: 7907
Geregistreerd: 10-04-01
Woonplaats: Reuver!

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-04-04 20:33

ceasario"]

Wat voor een halsvorm heeft dit paard.


(hier stond een foto van goldfever)

[/quote]

Tja, met een simpele wiskundige achtergrond is dit niet horizontaal en niet vertikaal, maar eerder diagonaal. Ik had eerder gesteld: alles is relatief. Deze hals is vanuit de diagonaal gezien meer richting horizontale kant dan vertikale kant. In andere woorden, ik begrijp de stelling niet. Er worden appels met peren vergeleken. Absoluut versus relatief. Daarnaast zal ik moeten zien waar je mee vergelijkt. Ik neem aan dat iemand hierna een TOP dressuur paard laat zien wat een horizontalere hals heeft?

[quote="ceasario schreef:
Ik heb zo'n idee dat er mensen zijn die het verschil tussen horizontaal en vertikaal niet begrijpen.


(nog een foto van Goldfever)



Inderdaad, nog steeds niet. We hebben het over het verschil tussen top-dressuurpaarden en topspringpaarden.


[/quote]

Volg de avonturen van Sumrin Saint Mary: Sumrin Saint Mary

joostvangestel

Berichten: 7907
Geregistreerd: 10-04-01
Woonplaats: Reuver!

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-04-04 20:34

Anna42 schreef:
Dat de 19 exterieurkenmerken als los zand in elkaar hangen. Als je die op onderdelen bekijkt, kom je tot de conclusie dat een horizontale hals een ernstige invloed heeft op het totale bewegings- en springproces. Het gevolg is dat deze met een horizontale hals uitgeruste paarden eerder minder dan beter springen (ze behoren in ieder geval niet tot de beste mondiale springers). Bovendien moeilijk te rijden zijn en consequent slecht bewegen. Dat is vanuit een fokkersperspectief beslist geen vooruitgang maar het tegenovergestelde.


Sorry, ik had hier even overheen gelezen. Ik moet soms ook nog werken Schijnheilig

Hetzelfde commentaarals op Caesario: je praat hier in absolute termen.

Volg de avonturen van Sumrin Saint Mary: Sumrin Saint Mary

joostvangestel

Berichten: 7907
Geregistreerd: 10-04-01
Woonplaats: Reuver!

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-04-04 21:15

ceasario schreef:

Daarom laat ik allemaal foto's zien om mede te delen dat het vooral in de halslengte en de atlas zit.


Dat kan best zijn. Misschien heeft zelfs Dhr. Rosie daarover een mening, en misschien is Dhr Rosie het zelfs niet oneens met je. Maar hier hebben we het over de halsrichting.

Volg de avonturen van Sumrin Saint Mary: Sumrin Saint Mary

joostvangestel

Berichten: 7907
Geregistreerd: 10-04-01
Woonplaats: Reuver!

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-04-04 10:32

_ romana_: interessante observatie. Ik heb een heel domme vraag: waarom wil je hem opgericht aan de teugel krijgen? Is dat nodig om te springen?

Anna42: je geeft Romana's constatering aan als een praktisch bewijs voor de theoretische zaken die je daaronder stelt.

Daarmee ga je er dus vanuit dat het paard met gemak opgericht aan de teugel te krijgen moet zijn. Klinkt aannemelijk, maar is dat ook zo? Komt dat overigens alleen door de halsrichting? Volgens jouw theorie dus wel, maar ik denk dat we met name jouw theorie aan het toetsen zijn.

Vragen zijn dus voor mij: is het voor een dressuurpaard belangrijker om opgericht te rijden aan de teugel dan voor een springpaard?

En natuurlijk de klapper: we hebben het over de top. In de top is het zo dat plaats 2 eigenlijk al niet meer telt. Hoe lang een paard aan de top is, is ook niet relevant voor de top. Het is wel handig voor recreatierijders dat een paard langer aan de top is, maar dat is een heel ander verhaal.

hier iets wat ik niet weet: of het paard van Romana een topspringpaard is of een topdressuurpaard. De vraag is dus of dat het paard van Romana relevant is voor dit topic.

Voor mij zijn evenwichtszaken feitelijk maar een schoonheidsbeeld van de mens. Wij zien graag orde in de chaos die door moeder natuur geschapen is. Daarom vereenvoudigen wij en delen we zaken in stukjes. Gewoon omdat de menselijke grijze massa dat anders moeilijk kan verwerken (en computers al helemaal niet, aangezien er nog geen computers zijn die zelfs in de buurt van de intelligentie van een gemiddelde 12-jarige kunnen komen).

Essentie van het verhaal is: wat maakt een paard een topspringpaard? Maar één ding: het feit dat dat paard wedstrijden wint met een onstellend gemak. Alle andere zaken zijn bijzaak en observaties van de mens om regelmaat te zien in het werken van moeder natuur.

Verder stelt mijn gezond verstand ook dat de meeste mensen een gezond verstand hebben. Met name over bepaalde trends wordt goed nagedacht en dat met name als we kijken over grote populaties. Ik kan me dus niet voorstellen dat statistische gegevens over een bepaalde populatie in tegenstelling zijn met natuurkundige feiten. Dan kunnen er maar twee dingen aan de hand zijn:
1) Het natuurkundige feit is een illusie (en moet dus aangepast worden)
2) Het natuurkundige feit is niet van toepassing (en moet dus aangepast worden)

In de wetenschap is dat aan de orde van de dag. Sir Isaac Newton bewees een aantal zaken en stelde daarvoor een algemen theorie voor de mechanica op. Albert Einstein heeft bewezen dat de theorie van Sir Isaac Newton slechts een vereenvouding is van de werkelijkheid en dus niet van toepassing is op alle gevallen.

Wetenschap is observatie van verschijnselen en daarna het vastleggen van regels waaraan die verschijnselen voldoen. Als er verschijnselen voorkomen die niet voldoen aan de regels, dan moeten de regels aangepast worden, niet de verschijnselen.

Vraag 1 is: zijn we klaar met de observatie? Heeft het wereldkampioen dressuurpaard een andere halsrichting dan het wereldkampioen springpaard? Hoe verhouden zich die ten opzichte van elkaar? Dat is een vergelijk, het vergelijk kan daarna gedaan worden voor de top 100 springpaarden versus de top 100 dressuurpaarden

Vraag 2 is: is een halsrichting die niet voldoet aan het ideaalbeeld (door wie dan ook gesteld) een hinder om de top te halen?

Daarna gaan we eens om het waarom vragen.

Volg de avonturen van Sumrin Saint Mary: Sumrin Saint Mary

joostvangestel

Berichten: 7907
Geregistreerd: 10-04-01
Woonplaats: Reuver!

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-04-04 19:01

Anna42"]
Joost de natuur kent geen chaos maar is de ultieme vorm van volmaakt evenwicht. De enige soort die deze evenwichtscyclus permanent verstoord is de mens.
[/quote]

Ik zie dat je een romanticus bent. Ik ben persoonlijk iets pragmatischer ingesteld. Dinosauriërs waren een mooi voorbeeld van een niet echt evenwichtige soort. Klein rampje, en ze stierven allemaal uit, zonder enig toedoen van de mens. De zoogdieren die tot die tijd in de minderheid waren, overleefden dat wel en zijn de boventoon gaan vieren. Verder is de natuur vol van dieren die niet echt evenwichtig in elkaar zitten. Geeft niks, want de evolutie is nog niet af of die dieren redden het om andere redenen.

[quote="Anna42 schreef:
Dat ze daarnaast een veel meer evenwichtige bouw in het skelet vertonen.


Dan zie ik hier ook een tegenstelling. Schijnbaar zijn er variaties in evenwicht. En kan ik oog nog geen echte vorm van genetische modificatie door de mens bespeuren.

Dan neem ik ook nog geen genoegen met de bewoording "nagenoeg". Dat geeft aan dat er een verschil is. Is er nou wel of niet een verschil?

Volg de avonturen van Sumrin Saint Mary: Sumrin Saint Mary

joostvangestel

Berichten: 7907
Geregistreerd: 10-04-01
Woonplaats: Reuver!

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-05-04 10:34

Als ik niet.. Als ik naar de start van de 100 meter sprint kijk op de olympische spelen, dan zie ik wel een hoop mannen met een redelijk bolle rug en hun hoofd naar beneden.. Die vergelijking werkt in je nadeel, ben ik bang..

Volg de avonturen van Sumrin Saint Mary: Sumrin Saint Mary

joostvangestel

Berichten: 7907
Geregistreerd: 10-04-01
Woonplaats: Reuver!

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-05-04 14:37

Greetje: overigens, dit topic ging niet zozeer om de hoofd-hals aansluiting (en de nek dus). Ik denk dat die buiten discussie staat en dat ook niemand het oneens is met die stelling. In mijn ogen was dit meer over de halsrichting en of er verschil is tussen dressuurpaarden en springpaarden.

Volg de avonturen van Sumrin Saint Mary: Sumrin Saint Mary

joostvangestel

Berichten: 7907
Geregistreerd: 10-04-01
Woonplaats: Reuver!

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-05-04 08:15

Anna42"]
Een horizontale hals zoals de KWPN voorstaat geeft niet alleen een vroeg versleten paard maar ook een moeilijk te rijden paard en een hopeloze beweger.
[/quote]
Ik ben bang dat je die stelling niet kan bewijzen, dat is hooguit een vermoeden, of op zijn best jouw mening. Bij springwedstrijden valt mij al te vaak op wat voor een "misbaksels" met gemak over die hindernissen komen en een goede tijd neerzetten. Mooi is het niet, maar effectief is het wel.

[quote="Anna42"]
De beste mondiale springverevers hebben daarentegen geen grijze of horizontale hals, maar een fraai naar boven gewelfde en goed aangezette hals.
[/quote]
Milton had een heel grijze hals Knipoog Maar goed, ik weet niet of Rosie iets zegt over de welving en de aanzet onder dit specifieke punt.

[quote="Anna42"]
En aanmerkelijk meer in de verticale richting.
[/quote]
Denk je dat Rosie dat verhaal zomaar uit zijn duim zuigt? Ik neem aan dat dat stoelt op enige observatie. Hetzij door hemzelf of door iemand die er een studie van gemaakt heeft.

[quote="Anna42 schreef:
De KWPN filosofie rammelt op dit terrein en creert paarden met een beweging en onharmonische springmanieren waarvoor je als fokker en zeker als fokkerijorganisatie diep zou moeten schamen.


Tja, dit stel je dus als een feit. Iets wat je niet kunt weten. Misschien tegen de tijd dat ik in het bejaardentehuis zit kunnen we terugkijken en bepalen wat de waarheid is. Feit is dat je iets onhomogeens als een gigantisch grote fokkerijorganisatie beticht van wanbeleid. De formulering is dus fout en lijkt er alleen maar op gericht om te kwetsen en haat op te wekken.

Misschien is dat onduidelijk voor jou, maar je stelt jezelf in een heel groot isolement. Echt geniale mensen durven ook ongelijk te hebben en geven dat ook direkt toe.

Ik denk dat de meesten het wel met me eens zijn dat springpaarden niet altijd beste bewegers zijn of zelfs mooi over die hindernis koment.

Wat ik heel dapper vind is dat iemand als Rosie de opsplitsing in partjes durft te maken. Iedereen weet dat het geheel groter is dan de som der delen. Die aanval is dus feitelijk irrelevant. Is het alleen de hals die springaanleg maakt? Natuurlijk niet. Alleen, het menselijke brein is niet zo goed in staat om gehelen te analyseren. Zo lang er paarden gejureerd worden, is er een roep om objektiviteit. Omdat juryleden hoe dan ook altijd van subjectiviteit beschuldigd worden. Het opdelen in objectieve meetpunten is dan een goede richtlijn. Ook omdat er dan generaties na nu nog bekeken kan worden wat die meetpunten waren en zien of een opgaande (of neergaande) lijn in prestaties overeenkomt met bepaalde veranderingen in de score.

Daarnaast, ik neem aan dat Anna42 geen God is en Rosie ook niet.

Volg de avonturen van Sumrin Saint Mary: Sumrin Saint Mary

joostvangestel

Berichten: 7907
Geregistreerd: 10-04-01
Woonplaats: Reuver!

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-05-04 21:34

Hallo, de inzet van de hals is zo'n beetje het eerste wat je leert in een jurycursus voor paardachtigen in Nederland. "Te diep uit de borst" is een uitdrukking die ouder is dan de weg naar Kralingen. Ik ben bang dat dat ook maar iets te maken heeft met de richting van de hals. Ik ben dus bang dat je een "horizontale" hals verwart met een hals die te diep uit de borst komt. Klopt dat?

Volg de avonturen van Sumrin Saint Mary: Sumrin Saint Mary

joostvangestel

Berichten: 7907
Geregistreerd: 10-04-01
Woonplaats: Reuver!

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-05-04 08:44

Bedankt Gurk OK dan! . Ik hoopte al dat iemand zoiets zou melden. Als volledige buitenstaander t.a.v. warmbloedpaarden van groter dan 1.22m weet ik niet precies welke meetpunten en statistieken er zijn.

Er zijn blijkbaar zeer veel gegevens bekend over de onderdelen. Het is dan een relatief simpele taak om bepaalde eigenschappen te correleren met sportprestaties in bepaalde richtingen.

Volg de avonturen van Sumrin Saint Mary: Sumrin Saint Mary

joostvangestel

Berichten: 7907
Geregistreerd: 10-04-01
Woonplaats: Reuver!

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-05-04 09:42

Gurk schreef:
We zitten hier wel allemaal over de voorkant te praten, maar is het gebruik en de bouw van de achterhand niet van vele grotere invloed voor het wel of niet zijn van een goed springpaard?


helemaal mee eens, het lijkt mij duidelijk dat de afzet van de achterhand belangrijker is dan die van de voorhand. Maar, kunnen we daar niet beter een nieuw topic over openen? Dit wordt onoverzichtelijk als we er weer van alles bij gaan halen.

Volg de avonturen van Sumrin Saint Mary: Sumrin Saint Mary

joostvangestel

Berichten: 7907
Geregistreerd: 10-04-01
Woonplaats: Reuver!

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-05-04 16:59

Ten eerste een waarschuwing aan iedereen. De discussie gaat volgens mij al lang niet meer over halsrichting. Ik voel een split aankomen..

Excuseme schreef:
Een wielrenner kan vaak goed schaatsen en een schaatser kan vaak goed wielrennen.
Je hebt echter zeer goede wielrenners die niet kunnen schaatsen en andersom.
Anna beweert dat er paarden zijn die en kunnen lopen en kunnen springen, als ze aan een bepaalde lichamelijke bouw voldoen.
Daarmee wordt niet beweerd dat er geen andere bouwmogelijkheden mogelijk zijn, die toch Of lopen, Of springen tot op zekere hoogte zeer goed mogelijk maken. In SF wordt het minder functionele skelet vaak gecompenseerd met vermogen en de wil om er foutloos overheen te gaan.
het is de kunst als fokker om die laatstgenoemde kenmerken aan een functioneel skelet te koppelen. Dan lopen er nog veel meer met strakke pl*ssertjes rond.


Ik vind dat je dit heel goed stelt Excuseme. Hier staat namelijk dat Anna42 iets beweert. Die beweringen zijn heel erg welkom als zodanig. Een visie uitbrengen. Met name welkom als daarmee

Heb je je ooit al eens afgevraagd waarom er eigenlijk geen wielrenners zijn die get echt heel goed doen in de atletiek? Er zijn specialisaties.

Daarnaast wordt niet gezegd dat 90% van de populatie gestoord is of dat andere mensen per definitie fout zijn. Omdat je een visie hebt, wil dat niet zeggen dat degenen die die visie niet delen het dus per definitie fout hebben. Iedereen heeft recht op zijn eigen mening. Er zijn verschillende visies op de fokkerij. We verdelen de wereld niet in "ongelovigen" en "gelovigen".

Inhoudelijk: het skeletverhaal is erg leuk en misschien wordt het nog eens ooit echt bewezen. Als theorie vind ik het interessant en ligt het ook dicht bij mijn visie op de bouw van een paard/pony.

Voor de sport geldt er echter maar één harde wet: prestatie gaat boven schoonheid. Misschien voetbalde het Nederlandse Elftal in 1974 mooier dan Duitsland, maar dat maakt geen bal uit. Duitsland scoorde meer goals in de finale, de winnaar is degene die meer goals scoort. Schoonheid is niet erg functioneel.

Volg de avonturen van Sumrin Saint Mary: Sumrin Saint Mary


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Amazonbot, GoogleAdsense, Nynkex01 en 63 bezoekers