Lijnenteelt...

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

joostvangestel

Berichten: 7907
Geregistreerd: 10-04-01
Woonplaats: Reuver!

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-01-04 10:36

Zoals al vaak gezegd, wordt lijnen en inteelt al generaties lang gedaan door fokkers en daarvoor door moeder natuur zelf. Denk eens wat er in een kudde gebeurt. Een hengst is jarenlang hoofd van de kudde, gaat zelfs misschien zijn eigen diochters dekken. Als de leiding overgenomen wordt door een andere hengst, dan is de kans groot dat die een zoon is van de eerdere hengst. Die zoon zal dus waarschijnlijk ook zijn eigen moeders en zussen dekken.

Dit gebeurt dus, zo worden rassen gevormd in de natuur.

Lijnenteelt is een iets minder drastische methode. Daarbij probeert men een aantal generaties ertussen te houden, zodat ze niet direkt aan elkaar verwant zijn. De bedoeling achter lijnenteelt en inteelt is het versterken van goede eigenschappen. In feite worden alle eigenschappen versterkt (dus ook de slechte). Als gevolg van de wet van Mendel komt er echter een bepaalde spreiding van kwaliteiten, waarbij sommige dieren veel goede eigeschappen krijgen en sommige dieren meer slechte eigenschappen krijgen.

Daar komt dus de wet van Darwin naar voren. De natuur past selektie toe door de zwakkere dieren dood te laten gaan. In de fokkerij worden de kwalitatief mindere dieren gecastreerd of niet toegepast in de verdere fokkerij.

Volg de avonturen van Sumrin Saint Mary: Sumrin Saint Mary


joostvangestel

Berichten: 7907
Geregistreerd: 10-04-01
Woonplaats: Reuver!

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-01-04 14:32

sarabande schreef:
In de sportpaardenfokkerij is lijnenteelt theorie, als dat niet zo was zouden de grote stallen daar veel vaker succes mee hebben.
Kijk b.v. maar eens naar combi van Ratina met haar volle broer. Daar is weinig van overgebleven.


Hoe vaak heeft Leon dat gedaan? 1 keer? 2 keer? 10 keer? 100 keer?

Kijk, bij een eenvoudige toepassing van volle broer en zus kan je geen conclusies trekken uit één kruising. In Theorie moet je dat 100 keer doen. Daarvan zullen 25 uitermate slecht zijn, 50 redelijk en 25 bovengemiddeld goed. Waarschijnlijk zelfs een paar die bijna fokzuiver zijn voor het goeie en waar je dus bijna een ezel op kunt zetten en toch een goed springpaard uit kan fokken.

gebruik Mendel én Darwin, Mendel zonder Darwin bestaat niet.

Volg de avonturen van Sumrin Saint Mary: Sumrin Saint Mary

joostvangestel

Berichten: 7907
Geregistreerd: 10-04-01
Woonplaats: Reuver!

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-01-04 19:08

ceasario schreef:
Hoe groot is dan fokken op index voorspelbaar.?


Vrij simpel, Nederland is een bijna communistisch land. Dat moet ook wel, want er zijn bijna geen grote fokkers in Nederland. Althans, hoeveel fokken er meer dan 30 veulens in een jaar? Geen idee. Daar wringt hem de schoen ook een beetje. De gemiddelde Nederlandse fokker fokt 1-3 veulens per jaar (o, 3? wat veel zeg! Haha! ) en denkt dan dat ze dan een fokplan hebben. Dat fokplan moet dan wel 40 jaar omspannen, anders gaat het nergens naartoe. Van iedere drie veulens MOET je er twee uitselekteren, anders dan fok je achteruit. Fokken duurt dan lang.

Als individu kan de Nederlander dus niet veel presteren, al zijn er natuurlijk velen die geloven dat ze de grijze massa ontspringen.


Een stamboek á la KWPN speelt met de grote getallen. Dan werken dit soort indexen wel, die zijn dus met een populatie bezig en niet meer met een individueel paard. Het stamboek is daarmee wel meer op Darwin gericht dan op Mendel (survival of the fittest, waarbij de fittest degene met de betere indexcijfers zijn Knipoog ) Met de Mendelleer zal je meer aan de lijnenteelt gaan denken.

PS: fokken is lang niet altijd voorspelbaar, maar wel bijna altijd verklaarbaar.

Volg de avonturen van Sumrin Saint Mary: Sumrin Saint Mary

joostvangestel

Berichten: 7907
Geregistreerd: 10-04-01
Woonplaats: Reuver!

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-01-04 13:37

Hmm, dat verhaal van de bijbel zal ik maar niet over beginnen, dat wordt een eindeloze discussie.

Voor wat betreft de invloed van de moeder t.o.v. de vader moeten we iets dieper in de genetica kijken. Daarbij gelden voor alle chromosomen op twee na dat de invloed gewoon gelijk is. Voor wat betreft het X en het Y chromosoom is het echter heel wat anders, aangezien die het geslacht bepalen. Bij de meiose kan natuurlijk crossover gebeuren (zelfs tussen X en Y chromosoom), maar die kan bijna verwaarloosd worden in het grotere plaatje. Verder zijn ook mutaties mogelijk, maar die komen weinig voor en zijn nog minder vaak levensvatbaar.

Een hengst heeft een X en een Y chromosoom. Als de hengst zijn Y chromosoom doorgeeft, dan wordt het veulen een hengst. Als de hengst zijn X chromosoom doorgeeft, dan wordt het veulen een merrie. Die kans is bijna 50/50 (52/48 is geloof ik de statistische waarde, met iets meer hengstveulens). Dat Y chromosoom komt altijd weer van zijn vader, dus een hengst geeft aan al zijn hengstveulens het Y-chromosoom van de vader door. Er zijn dus erg kleine verschillen tussen het Y chromosoom van een hengst en zijn voorvaders in directe mannelijke lijn, al is dat 7 generaties!

Als een hengst het X chromosoom geeft aan zijn merrieveulens, dan komt dat X chromosoom altijd van de moeder van de hengst. Een hengst geeft aan zijn veulens dus het X chromosoom van zijn moeder door. Bij iedere merrie geldt dus dat ze één X chromosoom van de moeder gekregen hebben en één X chromosoom van vadersmoeder. Dat verklaart de iets grotere invloed van merries op merries.

Daarbuiten is de invloed echt 50/50. Op een merrie hebben dus de merries in de lijn meer invloed en op een hengst de hengsten in de stamboom.

Volg de avonturen van Sumrin Saint Mary: Sumrin Saint Mary


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: ImLucky en 16 bezoekers