Grosso Z: een vererver van absolute topklasse.

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Yootha

Berichten: 6524
Geregistreerd: 22-03-01
Woonplaats: Emmer-Compascuum, Drenthe

Grosso Z: een vererver van absolute topklasse.

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-09-03 21:51

Artikel geschreven door Henk Bouwman.
Verschenen in Zangersheide Magazine februari 2003.

Zelden waren fokkers, ruiters en stamboekfunctionarissen het in hun oordeel over een hengst zo eens als over Grosso Z: een vererver van absolute topklasse. Door zijn kinderen, die rondom de aardbol zowel in het parcours als binnen de dressuurhekjes furore maken, geldt Grosso Z als een van de succesvolste verervers te wereld.

Grosso Z
Zijn naam staat synoniem voor een fok-carriere helemaal op eigen kracht. Politieke hulp van stamboekwege, mooie praatjes en n, dat alles heeft deze hengst nooit nodig gehad. Onverschillig waar Grosso Z zich vertoonde, steeds wist hij zijn concurrenten voor lange tijd af te troeven en liet hij zien dat op het grote toernooiveld menig ridder slechts een schildknaap blijkt. In zijn jonge jaren zorgde hij op nagenoeg alle grote Duitse keuringen voor klamme handen; tegenwoordig is hij voor alle Europese stamboeken –en overzee- goedgekeurd. Met een totaal van 148,85 punten, liefst 21,28 punten méér dan de als tweede geplaatste Gerald (v. Gepard), was hij kampioen van zijn examenklas in Warendorf. Als jong paard liep hij met succes parcoursen t/m klasse M om vervolgens klassiek te worden geschoold als dressuurpaard. Overwinningen op S-niveau (Prix St.Georges en Intermédiare) waren voor hem als het ware bijzaak, naast zijn verplichtingen als dekhengst.

Dubbelvererver laat herkend.
Zijn weergaloze fok-carriere begon Grosso Z in het Rijnland, om daar na een kort intermezzo in Hannover en Oldenburg weer naar terug te keren. Overal waar hij werkzaam was liet hij ook via verzendsperma naar andere stamboeken in binnen- en buitenland, het spoor van zijn zegetocht achter. Zijn succesvolle genen lijken niet aan bepaalde bloedcombinaties te zijn gebonden; Grosso Z-kinderen hebben succes ongeacht kleur, brandmerk, bloedvoering of nationaliteit. Als geen andere hengst vóór of na hem geeft hij zijn kinderen zowel voor de spring- als voor de dressuursport talent mee van absolute topklasse. Zijn nieuwste fokwaardeschatting voor dressuur is 120 (betrouwbaarheid 97%), voor springen 121 (betrouwbaarheid 95%). Daarmee bevindt Grosso Z zich al jaren in de top van de dubbelverervers. Hoe slecht fokkerijleiders soms in staat zijn om dergelijke dubbelverervers te herkennen blijkt uit de Hollandse loopbaan van Grosso Z. In april 1988 erkende het Nederlandse warmbloedstamboek WPN (de K van koninklijk werd twee maanden later toegevoegd) hem voor maximaal 50 inseminaties. Zoals gebruikelijk moest hij het jaar daarop veulens laten zien. Tussen fokleiding en sperma-importeur boterde het niet en wie een hond wil slaan kan altijd wel een stok vinden. Grosso Z werd, evenals zijn stalgenoot Larome, afgekeurd. Kort protocol: “wisselend ontwikkelde veulens, die het moderne rijtype missen. De bewegingen zijn ruim, maar met onvoldoende onderbrenging van het achterbeen. Getoond: 11 veulens uit 37 inseminaties.” Zelden, zéér zelden herroept de opperste stamboekleiding haar eigen fouten, dat is in Holland niet anders dan elders. Maar zie, het geschiedde dat in maart 1995 zijn stalgenoot en in augustus 1996 onze hoofdrolspeler zelf weer in genade werden genomen. De originele tekst:”Van Grosso Z is volgens het diermodel de index berekend aan de hand van de nakomelingen die geboren zijn in de periode 1988-1989. De springindex is 106 (betr. 48%), de dressuurindex is 120 (betr. 35%). De veulens van Grosso Z worden door zijn plaatsing op de lijst van erkende hengsten in het veulenboek geregistreerd.”

Trots op zijn voorouders.
Waar menige hengst zich eigenlijk een beetje voor zijn afkomst zou moeten schame kan Grosso Z trots zijn op zijn voorouders. Zijn vader Goliath Z (zoon van de mooiste Gotthard-nakomeling ooit, Graf Gotthard Z) had internationaal succes onder springruiter Willy van der Ham. Goliath’s moeder Heureka Z was bij leven al een legende. Onder Hermann Schridde won zij o.a. de Grote Prijs van Aken. En ook in de fokkerij presteerde Heureka Z als weinig andere fokmerries. Van Alme Z bracht zij de bekende Ahorn Z die vanuit Holstein een bijna wereldwijd verspreide hengstenlijn stichtte. Via haar dochter Argentina Z drukte Heureka Z nogmaals haar bijzondere stempel op sport en fokkerij: haar kleindochter Ratina Z won onder Piet Raymakers voor Nederland goud en zilver op de Olympische Spelen van Barcelona. Later werd Ratina Z onder Ludger Beerbaum het tot op heden meestwinnende springpaard ter wereld; haar levenswinsom bedraagt ruim Є 1.275.000.
Behalve Ratina Z is Argentina Z ook de moeder van de goedgekeurde hengsten Rebel Z I, II en III (v. Ramiro Z). Het zou ter ver voeren om alle successen van Grosso’s vaderskant hier te beschrijven.
Grosso’s moeder Füchsin Z bracht naast haar voortreffelijke zoon en enkele duur verkochte veilingpaarden nog een tweede fokhengst, namelijk de in Zweibrücken goedgekeurde Cadence Z (v. Cor de la Bryère). Füchsin’s vader Furioso II tilde de Oldenburger fokkerij naar wereldniveau; met Lugano I en Welf bevinden zich kolossaal sterke prestatieverervers in de verdere generaties.

Speling van het lot.
Zijn Hollandse avontuur is in Grosso’s leven niet de enige speling van het lot. Een kleine 30 jaar geleden kochten Dorit en Hermann Kothe Füchsin op de Eliteveiling in Vechta. De merrie was daar een van de duurste veilingpaarden. Hermann Kothe:”Mijn vrouw en ik behoorden destijds tot de allereerste paardenfokkers die in de Zangersheide-hengst Almé Z een echte springvererver zagen. Daarom brachten we Füchsin naar Leon Melchior’s modelstoeterij in België. Maar Almé Z kreeg korte tijd later een zware koliek, moest geopereerd worden en was heel lang niet meer beschikbaar als dekhengst. En zo besloot Leon Melchior om Füchsin in plaats van Almé Z, van Goliath Z te laten insemineren. Het product daaruit zou Grosso Z worden. Niemand van ons kon vermoeden welke belangrijke gevolgen deze beslissing van vriend Leon later zouden hebben. Toen ik Melchior vanwege zijn eigenmachtige beslissing de oren wilde wassen, nam hij mij gelijk de wind uit de zeilen. Hij bood ons een aanzienlijk bedrag voor Füchsin en de merrie wisselde van eigenaar. En het kringetje is weer rond; Füchsin’s zoon, de grote Grosso Z, staat nu bij ons.”
De vererving van de zwartbruine held laat zich lezen als een prentenboek. Voortreffelijke dressuurpaarden tot en met Grand Prix: Zorro Z onder de Spaanse WK-zilver-winnares Betrice Ferrer-Salar, Gina Royal onder Ellen Schulten-Baumer, Goethe onder Heiner Schiergen enz. bewijzen zijn verervingskracht in de dressuur. In de springsport grossieren de Grosso Z-kinderen in overwinningen. Boven alles uit troont Goldfever. Met een jaarwinsom van ruim Є 700.000 in het afgelopen seizoen (01-10-2001 t/m 30-09-2002) is de Grosso Z-zoon onder Ludger Beerbaum (die met hem overigens ook teamgoud won in Sydney) het meest verdienende Duitse springpaard. Ter informatie: op de tweede plaats staat de Westfaalse merrie Gladdys S met “slechts” ca. Є 278.000.
Hermann Kothe maakt de balans op en hoopt, dat hij de wereldcarriere van deze legendarische hengst op Gestüt Alsenhof zonder haperen kan voortzetten. “In totaal hebben de Grosso Z-kinderen voor hun vader tot nu toe meer dan Є 2.000.000 verdiend. En Grosso Z heeft nog heel wat troeven achter de hand.


Yootha

Berichten: 6524
Geregistreerd: 22-03-01
Woonplaats: Emmer-Compascuum, Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-09-03 19:11

sarabande schreef:
Deze artikelen zijn door de heer Bouwman, die hiervoor in dienst was bij de heer Melchior, van alle Z hengsten gemaakt voor publicatie in het Z magazine.
Binnen de Z populatie zijn deze hengsten stempelhengsten, binnen de diverse sportpaarden populaties hebben zij goede bijdragen geleverd.
Echter de enige Z hengsten die tot de rij van erkende stempelhengsten gerekend worden zijn Ramiro Z en Alme Z.


Het was Havinia (v. Grosso Z) die het KWPN op de Wereld ruiterspelen moest redden.


Yootha

Berichten: 6524
Geregistreerd: 22-03-01
Woonplaats: Emmer-Compascuum, Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-09-03 19:20

Ja,
Eerder van Grosso Z door Goldfever onder Ludger Beerbaum dan van Flemming


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Eretria, Homerup, Miiej en 136 bezoekers