Grosso Z: een vererver van absolute topklasse.

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

Anna42
Berichten: 2001
Geregistreerd: 10-05-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-09-03 17:27

Albert schreef:
Grosso-Z en het gelijk van Han Coolen.
Het blijft huilen met de pet op bij ons KWPN.
Zeer waardevolle hengsten worden niet geaccepteerd, maar ook zonder goede redenen afgevoerd.


Grosso Z heeft, integenstelling tot het KWPN model van op de kopgebouwde paarden die daarbij het zwaartepunt achter de massa hebben liggen, dankzij de genetische Arabische invloed een evenwichts-skelet verkregen. Uitzondering vormen altijd die paarden die genetische beinvloed zijn door Shagya/Arabische genen hetgeen zich terug laat zien in het skelet en vervolgens in de prestaties zoals b.v. Ferro en Tinka's Boy. Dat wil zeggen voor het oog lijken deze sekeletten meer vierkant dan rechthoek. Alhoel ze beide VIERKANT zijn. Door de verkeerde hoeken van het gros der KWPN paarden (Volbloedskelet) heeft men zich blind gestaard op dit model in stand. Zonder zich ooit af te vragen is dit model ook functioneel in de beweging en kan het de verlangde prestaties wel leveren? Voor het KWPN sportpaardenoog is Grosso Z en zijn zijn kinderen optisch vierkantpaarden. Derhalve keuren ze hier te lande zo'n paard af. Men vraagt zich niet af hoe het nu komt dat paarden met dergelijke Shagya/Arabische skeletten internationaal toonaangevend zijn.
De moderne Nederlandse deskundigen hebben het eigen model dressuur-en springpaard ontwikkeld. Dat deze modellen internationaal niet aan de bak komen, staan de beleidsmakers amper bij stil. Paarden die niet aan hun optische KWPNplaatje van het spring- of dressuurpaard voldoen, ook al presteren ze honderden keren en aantoonbaar meer dan de a natuurlijke nederlandse theorie, worden niet tot de KWPN fokkerij toegelaten. De moderne fokkerijdeskundigen hebben een systematische genenfokkerij vertaald in een type met korte, lange, hoge, smalle, kromme en rechte kenmerken. Kortom, een allemans partjesfokkerij die een doordachte bloedlijnenselectie van natuurlijke verhoudingen, evenwicht, harmonie, dimensies, lendenmechanisme, tact, intelligentie en werklust om internationaal te kunnen presteren, heeft gedregradeerd tot het selectieniveau van een eenzijdig producerende melk- of vleeskoe.
Grosso Z heeft, dankzij de Shagya/Arabische genen, het dragend skelet met een goed functionerend lendenmechanisme gekregen. Dit skelet levert vervolgens tactmatige bewegingen (dressuur) en kan dankzij het lendenmechanisme en het juiste zwaartepunt moeiteloos de massa heffen (springen). Bovendien draagt het werkbare en intelligente karakter positief bij in de genoemde disciplines.
Nu probeer ik al heel lang duidelijk te maken dat er niet zoiets bestaat als dressuurgenen, tuigpaardgenen, springgenen, rengenen of draversgenen maar dat sportpaarden voor een bepaalde discipline een aangepast skelet hebben verkregen. Waarbij zowel voor de dressuur alsmede de discipline springen exact hetzelfde skelet vereist is.
Waarom? Omdat beide disciplines berusten op de bewegingsmogelijkheden van het sportpaardenskelet. Het springen van hindernissen is niets anders dan een opwaartse galopsprong, waarbij het paard met een precies aangepast skelet op de juiste manier kan anticiperen op de zwaartekrachtelementen. Door de snelle (intelligente) reacties van de ledematen wordt door het paard beantwoord aan de menselijke eis (emotioneel of financieel gedreven) van het foutloos rondgaan.
Sportpaarden met een evenwichtsskelet kunnen altijd goed springen en dressuren.
Grosso Z dankt zijn skelet aan de Shagya/Arabische genen van zijn voorouders. Als die genen elkaar vinden, clickt het en worden zo de skelet-beweging- en karaktereigenschappen genetisch verankerd.
Als bij de merries die aangeboden worden bij Grosss Z Arabische genen opduiken, sluiten die genen weer aan op van die Grosso Z en geeft dus weer een sportpaard met een dragend skelet en internationale dressuur-en springpotentie.
Omdat Grosso Z veelvuldig, zowel via vaderszijde als moederszijde, is ingeteeld op Amurath ox , Koheilan el Adjuze ox en specifiek aan de moederskant op de oude Oostpruisen via Koylan ox, Bagdadly ox en Turcmainaitti ox en daarom genetisch sterk beinvloed is door deze Shagya/Arabische genen zal hij daarom bij merries met een groot heterosis effect sterker zijn Shagya/Arabische genetische stempel drukken.
Derhalve is ook Grosso Z wederom het bewijs van mijn stelling dat paarden met verankerde Shagya/Arabische genen een evenwichtsskelet met een goed functionerend lendenmechanisme en last but not least werklust en intelligentie verkrijgen en dat deze foktechnisch vereiste elementen leiden tot internationale dressuur- en springpaarden.
Derhalve zal het nederlandse syndroom van specialisatie leiden tot een regelrechte foktechnische ramp. Na rampen wordt het puinruimen en blijven de fokkers, vele maar dan ook vele generaties lang, met de brokstukken zitten
Beleidsmakers keren bijna nooit op hun schreden terug. Die proberen coute que coute hun gelijk te bewijzen. Verandereringen zijn bijna nooit ontstaan aan de top maar meestal door druk van onderen. De massa moet eerst massaal zijn ongenoegen laten blijken alvorens de, ook de hippische, beleidsmakers er zelfs over willen denken om logische zaken ter discussie te stellen. Dit proces begint alleen maar op gang te komen als de fokkers en gebruikers financieeel hard geraakt worden. Alleen zeer wijze leiders weten doordachte en uitgedachte denkbeelden om te zetten in praktische werkbare structuren. Zij weten wanneer het tij gekeerd moet worden en wentelen de rekening niet op de medewerkers (fokkers) af.
Zolang er in Nederland op Bokt en in de hippische tijdschriften zoals IDS en de Hoefslag o.a nog klinkklare fokkerijonzin in grote hoeveelheden wordt verkondigd, veterinairen nog ongestraft wetenschappelijke onzin ophangen over het paardensklelet, rijtechnisch heel veel (zelfs top)ruiters en juryleden bezig zijn met absolute dierenmishandeling en dat vervolgens door hele volkstammen, zonder erbij na te denken, ruecktzichtlos wordt nageaapd en zich onwrikbaar in de breinen van deze moderne vermeerderaars heeft verankerd, kon die rekening nog weleens heel hoog oplopen.
Kracks en Jazzen die niet kunnen springen worden in dit land als dressuurwonders aanbeden. Helaas geloven ze op internationaal niveau niet in dit nederlandse sportpaardensprookje. Maar op eigen bodem hebben de beleidsmakers het zo geregeld dat sportpaarden van andere stamboeken amper mee kunnen doen (geen harmonie in de sportpaarden bij deze jongens dus ook geen harmonie op europees niveau) en dus zijn hun creaties op eigen bodem onverslaanbaar. Dan steken ze zichzelf een forse veer op de plaats waar de rug van naam verandert en stappen daar trots als pauw in hun hippische droomwereldje meerond. De duizenden hopeloze sportpaarden hebben zij niet op stal staan. Kijk maar eens bij de afstammelingsrapporten. Hoe vaak wordt er niet bij vermeld dat de aangeboden merries van matige kwaliteit zijn. Hoe wordt een matige of een goede kwaliteit gerealiseerd? Is dat niet door het beleid?
Reken maar eens uit wat het niet inzetten van Grosso Z (en zo zijn er nog wel een paar te noemen) maar wel het bevorderen en stimuleren van Volbloeds, die met duizenden onbruikbare sportpaarden ook nog de titel stempelhengst hebben verkregen, de nederlandse fokkers heeft gekost.


Anna42
Berichten: 2001
Geregistreerd: 10-05-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-09-03 18:06

Pipo"]
[quote="Anna42 schreef:
[Kracks en Jazzen die niet kunnen springen worden in dit land als dressuurwonders aanbeden. Helaas geloven ze op internationaal niveau niet in dit nederlandse sportpaardensprookje. .
[/quote]

En daar gaan we weer, het kwpn word weer afgezeken. De nederlandse dressuurverervers die zich allang bewezen hebben schijnen wederom niet goed genoeg te zijn.

Internationaal geloven ze het niet???? Waarom verkoopt Nederland dan zoveel naar het buitenland?


Ik`signaleer alleen. Als je een kromme theorie verkoopt die op geen enkele manier onderbouwd is, kun je fokkers met nog wel een beetje geestelijke en foktechnische bagage niet wijsmaken dat deze 'dressuurverervers' zich allang bewezen hebben.
Overigens was het niet de KWPN die ongemotiveerd decinia lang het wel, via de achterdeur, binnengehaalde Arabische bloed volkomen ten onrecte heeft afgezeken? Wie heeft Gross Z afgekeurd?
Niet langer van die simpele algemene KWPN vermeerderingskreten slaken, maar graag boter bij de vis.
Wat is dan wel het internationale bewijs van deze bewezen 'dressuurverervers'?
De internationale resultaten lopen hard terug en de export volgt meestal die resutaten. De export in het verleden berusste nog op paarden die dankzij hun evenwichtskeletten nog wel internationaal konden presteren.

Anna42
Berichten: 2001
Geregistreerd: 10-05-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-09-03 18:58

sarabande schreef:
Deze artikelen zijn door de heer Bouwman, die hiervoor in dienst was bij de heer Melchior, van alle Z hengsten gemaakt voor publicatie in het Z magazine.
Binnen de Z populatie zijn deze hengsten stempelhengsten, binnen de diverse sportpaarden populaties hebben zij goede bijdragen geleverd.
Echter de enige Z hengsten die tot de rij van erkende stempelhengsten gerekend worden zijn Ramiro Z en Alme Z.


De nog in fokkerijtermen gesproken jonge hengst Gross Z staat wel al met 6 kinderen bij de het springen en met drie kinderen bij de dresuur genteerd in de internationale WBFSH breeding guide genoteerd.
Ik heb daar geen Nederlandse stempelhengsten zoals Courville xx en Uppercut xx kunnen vinden. Stempelhengst Lucky Boyxx staat met 13 en een andere stempelgrootheid Abgar staat met 2 kinderen genoteerd.
Gert van der veen en nog wat andere broodschrijvers schreven hun "stempelstukjes' in dienst van het KWPN met dit verschil dat ze bij datzelfde KWPN ook het beleid bepaalden! Vandaar de veer onder in hun eigen rug.
Dat geldt niet voor Henk Bouwman. Die kon als echte vakschrijver zich slechts baseren op de werkelijke foktechnische bijdragen van een echte stempelhengst.
Waar haal je de erkende lijst van stempelhengsten vandaan?
Staan de internationale topstempelaars Ramzes x en Amurath ox daar ook op?
Ramzes x staat met 57 kinderen in de mannelijke lijn bij de springsport en met 22 kinderen in de dressuursport op europees niveau op de tweede plaats van de internationaal stempelende hengst. Daarnaast duikt hij ook nog weer in pedigrees van andere stempelhengsten op. Verreweg de meest stempelende hengst op internationaal nivau is Amurath ox. Hij komt in de pedigrees van alle Europese stempelhengsten (springen en dressuur) voor en daarnaast in alle internationale spring -en dressuurpaarden. Alleen een paar Volbloeds en de Ierse hengst Clover Hill vormen een uitzondering.

Anna42
Berichten: 2001
Geregistreerd: 10-05-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-09-03 12:05

sarabande schreef:
Deze artikelen zijn door de heer Bouwman, die hiervoor in dienst was bij de heer Melchior, van alle Z hengsten gemaakt voor publicatie in het Z magazine.
Binnen de Z populatie zijn deze hengsten stempelhengsten, binnen de diverse sportpaarden populaties hebben zij goede bijdragen geleverd.
Echter de enige Z hengsten die tot de rij van erkende stempelhengsten gerekend worden zijn Ramiro Z en Alme Z.


Ik zou toch graag als de lijst van erkende stempelhengsten willen zien.
Zou je zo vriendelijk willen zijn om die hier te publiceren?

Anna42
Berichten: 2001
Geregistreerd: 10-05-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-09-03 20:44

sarabande"]
[quote="Anna42 schreef:
Ik zou toch graag als de lijst van erkende stempelhengsten willen zien.
Zou je zo vriendelijk willen zijn om die hier te publiceren?


Daar was/is Miss druk doende mee.
[/quote]

Bedoel je de inhoudsopgave met nederlandse stempelhengsten van Miss Hiss? Waaraan ontleen jij dan de qualificatie: Erkende stempelhengsten?

Anna42
Berichten: 2001
Geregistreerd: 10-05-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-09-03 20:55

fabienne"]
[quote="Anna42 schreef:
Waarbij zowel voor de dressuur alsmede de discipline springen exact hetzelfde skelet vereist is


Of dit helemaal correct is??????? Ik heb altijd begrepen dat b.v. de Holsteiner zo'n super springer is vanwege zijn wat kortere voorbeen (waardoor hij dit sneller onder zich kan vouwen boven de sprong), een uiterlijk kenmerk (skelet) dat voor een dressuurpaard absoluut als ongewenst wordt beschouwd.
[/quote]


Mariano, Rembrandt, Donnerhall, Weltmeyer, Romadour, Rubinstein, Cocktail en Ferro b.v. hebben hetzelfde uitgebalanceerde "kortere" voorbeen. Aangezien een paard van de grond moet komen, een zweefmoment moet hebben, moet de voorhand rijzen. De nederlandse 'deskundigen' hebben bedacht dan dit hetzelfde is als in stand en dus zou een dressuurpaard uitgerust moeten zijn met een lang voorbeen. Prompt hebben ze, zonder zelfs maar verder te kijken hoe de werkelijke topdresuurpaarden gebouwd zijn, het lange voorbeen tot ideaal verheven. Helaas lopen de resultaten niet synchroom met dat te lange voorbeen en de daarbij te hoog aangezette elleboog.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Mitch_Beauty en 124 bezoekers