Courville, geschenk aan de springpaardenfokkerij

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
MissHIS

Berichten: 4220
Geregistreerd: 21-04-02
Woonplaats: Weert

Courville, geschenk aan de springpaardenfokkerij

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 20-08-03 16:52

Ik ben weer helemaal uitgetypt...

Courville, het geschenk aan de springpaardenfokkerij

Werklust, ijver, moed, temperament en atletisch vermogen


Zo´n 30 jaar geleden stond de rijpaardfokkerij nog in de kinderschoenen. Het landbouw-werkpaard moest worden omgevormd tot rijpaard. In die dagen werden de gedachten niet bepaald door springindexen en rappe reflexen, maar door het in korte tijd voor ander werk geschikt maken van ons warmbloedpaard. Tegen die achtergrond gezien, was de volbloedhengst Courville een groot geschenk. Want deze omvormer van 30 jaar geleden is tot op de dag van vandaag van grote invloed op de springpaardenfokkerij

Courville´s prestaties op de renbaan waren bescheiden, zijn aankoopprijs was zelfs nog beneden dat niveau. Van zijn tweede tot zijn zevende jaar startte Courville 29 keer; hij won slechts drie koersen en zijn winsom reikte niet hoger dan het luttele bedrag van F. 1.250,-. De aankoopprijs bedroeg het ook voor die dagen zeer luttele bedrag van 500 Engelse ponden.
Die vraagprijs wekte de achterdocht van J.K. Wiersema, die in het najaar van 1965 in Engeland op zoek was naar goede volbloedhengsten voor het noordelijke fokgebied. Wiersema vroeg zich af wat er aan het paard mocht mankeren dat de eigenaar hem voor dát bedrag wilde verkopen. Hij kon echter niets ontdekken en hij informeerde daarom maar eens bij de verzorgster. Die bezwoer dat Courville kerngezond was en ook een inderhaast opgetrommelde districhtsdierenarts kon niks bijzonders vinden. Daarop besloot Wiersema, dat Courville naar het noorden mocht komen om de fokkerij van sportpaarden op de gang te brengen. Courville dekte van 1966 tot zijn dood in 1977 op het station van Heringa in Harkstede. In 1970 werd de hengst keur verklaard en twee jaar later al preferent.

Prestatiegenen
Ondanks zeer goede voorouders waren Courville´s prestaties op de baan matig. Maar een matige carrière op de baan, houdt niet automatisch in dat er geen hoop is voor de rijpaardfokkerij. Want hij prestatie-element dat bij hemzelf ontbrak, trad bij zijn kinderen ten volle aan het licht.
Courville is een zoon van Fair Trial xx (Fairway xx - Phalaris xx x Son in Law xx). Aan moederskant is de naam van moedersvader Chateau Bouscaut xx de meest gerenommeerde. Van Fair Trial xx werd ook de hengst Fair Trial ingezet in onze fokkerij. First Trial bracht vooral goed presterende dressuurpaarden, terwijl de Courville-familie haar sporen juist in de springsport heeft verdiend. Courville gaf aan zijn kinderen eigenschappen die voor elk prestatiepaard onontbeerlijk zijn, ongeacht of de prestaties op de renbaan, in de dressuurpiste, in het springparcours of in de military afgelegd moet worden. Voor die prestaties is werklust, ijver, moed, temperament en atletisch vermogen vereist. Courville gaf dat aan zijn nazaten mee. Soms waren zijn kinderen haast overijverig en temperamentvol, waardoor ze in de wedstrijden te heet konden worden. Ze konden echter mentaal en fysiek tegen een stootje; ze waren niet snel overbluft.
Door hun moed en vechtlust, hun atletisch vermogen, de handigheid en bovendien een flinke dosis snelheid waren ze vooral in de springwedstrijden tegen de klok op hun best. Soms waren ze wat stug in de mond.
Courville gaf een duidelijke opdruk, zowel uiterlijk als innerlijk, aan zijn kinderen. Hij was in staat in één generatie de voornamelijk op de landbouw gerichte fokkerij om te vormen naar het rijpaard. Zijn kinderen waren nog wel eens aan de kleine kant. Ze hadden goede halzen en voldoende ontwikkelde schoften, de schouders zouden vaak langer en schuiner moeten zijn. De rug- en lendenpartij was goed, de achterhand zelfs best, hoewel soms wat overbouwd, en het voldoende forse, harde beenwerk was goed gesteld.

Little One
Zo´n twintig jaar geleden, toen veel ruiters nog niet gewend waren met bloedpaarden om te gaan, kwamen veel Courville´s door hun heftig temperament niet goed tot hun recht. Waarschijnlijk zijn er daardoor maar betrekkelijk weinig in de sport terecht gekomen. De paarden die wel goed terecht kwamen, zijn hele grote geworden.
Eén der besten en bekendsten is de hengst Jasper, in de sport actief onder de naam Little One. Hugo Simon heeft met hem in de zeventiger jaren vele triomfen gevierd.
Hun bekendste overwinning is wel die in de roemruchte Hamburgse springderby. Jasper was een echte Courville: moedig, snel, voorzichtig en hij had een geweldige techniek.
Linky is een andere onverslijtbare Courville die in de grote sport heeft geëxcelleerd. Duurzaamheid is één van de vele deugden die Courville zijn kinderen meegaf. De combinatie Linky en Timm Grubb werden van 1983 tot 1988 maar liefst 17 maal geplaatst in een wedstrijd van de World Cup. In 1985 wonnen ze oa. de WC-wedstrijd in Devon en de Invitational in Tampa. Op de Olympische Spelen van Los Angeles behaalden ze het teamzilver voor Engeland en eindigden ze individueel op de dertiende plaats. In Nederland werd Linky gereden door Eric van der Vleuten.
Linky was een zoon van de Compliment-dochter Zolga, die naast het internationale springpaard The Shinto (v. Ghyll Manor xx) ook Molga (v. Willowcratic xx) bracht. Molga is de moeder van de goedgekeurde hengst Bergerac (v. Nimmerdor) en grootmoeder van Beaujolais (v. Lucky Boy xx).

Benelux kampioen
Een andere crack is de hengst Renville, die met Bert Romp in de springpiste heeft geschitterd. Renville moest zijn successen altijd na een druk dekseizoen behalen, hetgeen als een extra handicap beschouwd moet worden.
Eén van hun grootste successen was het behalen van het Benelux kampioenschap in 1985, waar ze grootheden als Everest Forever met Liz Edgar, die net Aken had gewonnen, en Deister met Paul Schockemöhle versloegen. De combinatie werd tweede in de Grote Prijs van Rotterdam, waar ze werden geklopt door de superieure Next Milton. De tweede plaats behaalden ze ook in de wereldbekerwedstrijd van Antwerpen 1988 en in de Grote Prijs van ´s Hertogenbosch in 1987.
Renville heeft wel een heel merkwaardige carrière meegemaakt. Als driejarige werd hij met 1.60 meter niet in Nederland goedgekeurd. Het Belgische halfbloed-stamboek achtte hem el goedkeuringswaardig en herdoopte hem in Ruud van ´t Goor. In België werd hij zowel voor de fokkerij als voor de sport gebruikt.
Zijn sportprestaties waren zo opvallend dat hij door de heer Van Opstal werd gekocht en in 1985 weer ter keuring werd aangeboden. Renville, inmiddels 1.62 meter, werd nu wel goedgekeurd en kreeg het druk in Nederland. Naast zijn sportcarrière kreeg hij veel merries te bedienen.
Renville is bijzonder interessant gefokt. Zijn moeder Lavanta is een dochter van de springpaardenleverancier Farn en zijn grootmoeder Zalanta is een zus van de hengsten Staalmeester en Spartaan (v. Sinaeda) en Interpol (v. Marco Polo).
In het buitenland zijn reeds enkele zonen van hem goedgekeurd; bij het BWP in België dekt Florentijn (mv. Nimmerdor), bij het BWP is Elanville (mv. Abgrey van Transvaal x Millers Grey xx) goedgekeurd. Elanville heeft bewezen op het allerhoogste niveau mee te kunnen in de springsport. De schimmelhengst werd gereden door John Whitaker en Eric Wauters.
Op de internationale concoursen doen Renville´s kinderen zeker niet voor hun vader onder: James Fischer heeft in de naar zijn vader vernoemde Renville (m. Benessa van Vindicator xx x Calypso) een topper die we op de meest recente BCM-ranking terugvinden op de 55-ste plaats.
Halanta (m. Cananta van Irco Polo x Watteau xx) won vorig jaar meer dan een ton aan prijzengeld met Roelof Bril en hij heeft de merrie inmiddels verkocht aan Prinses Marie Louise van Noorwegen.
Ginus (m. Nini IV van Heidelberg) van Wijnand van Stam werd vorig jaar aangewezen voor het verrichtingsonderzoek, maar de eigenaar en ruiter Ullrich Kirchhof kozen voor de voortzetting van de internationale carrière van de hengst. Ze werden onlangs tweede in de Masters van Zürich.

Volle broers
Het zijn vooral de goedgekeurde zonen van Courville, die in de sport tot zeer goede prestaties kwamen: Isotoop, Notaris, Jasper en Renville.
De eerste goedgekeurde zoon van Courville was Isotoop, de één jaar oudere volle broer van Jasper. Dat was in 1970; het oprichtingsjaar van het WPN. L. Dikkema uit Noorddijk fokte de broers uit de merrie Garma van Nizam.
Isotoop ondervond weinig belangstelling bij de fokkers; hij stond zelfs nog een jaar op het eiland Ameland ter dekking. Na drie seizoenen werd Isotoop door de geringe interesse bij de merriehouders voor de sport verkocht naar Oostenrijk. Daar heeft hij op nationaal niveau zeer goed gesprongen.
Eén jaar na Isotoop werd Jasper goedgekeurd. Hij was toen slechts 1.59 m groot. Aan die geringe stokmaat heeft hij zijn sportnaam, Little One, te danken. Zijn stokmaat is in de loop van de jaren wel iets toegenomen, maar verder dan 1.62 meter reikte hij niet.
In het verrichtingsonderzoek in Sleen bleek de kleine hengst een patente springer. Zijn bewegingen waren echter beperkt. Toen Jasper in 1974 nakomelingen moest tonen, vreesde de eigenaar dat dit wel eens ongunstig af kon lopen en Jasper werd verkocht naar Oostenrijk, nog voordat de uitslag bekend was gemaakt. De vrees werd de waarheid: Jasper´s kinderen hadden te weinig maat en beweging en de hengst werd afgekeurd.
In Oostenrijk ontwikkelde Jasper zich tot een zeer goed springpaard onder Hugo Simon en toen zijn kinderen later ook zeer goed bleken te springen, ontstond er weer belangstelling voor de kleine springcrack.

Herman Seiger
Herman Seiger uit Weerselo, een fervent liefhebber van de Courville-nafok, kocht Jasper eind 1980 terug. Hij stond toen vanwege een peesblessure op rust. In 1981 kreeg Jasper zijn dekvergunning terug en heeft Jasper tot aan zijn dood in het voorjaar van 1990 in Nederland ter dekking gestaan.
Jasper bleek zijn springcapaciteiten te vererven. Uit zijn eerst dekperiode zijn meerdere goede springpaarden gekomen. Op stal Zangersheide Jasper Z (mv. Akteur), die naast de sport op die stoeterij ook voor de fokkerij werd gebruikt. Hij is de vader van het springpaard Jupiter die met de Amerikaanse ruiter George Lindeman als derde eindigde in de finale van de World Cup 1989 in Tampa.
Deze combinatie won ook de Grand Prix van Devon in 1989 en de Mercedes Grand Prix van Los Angeles in 1989.
Andere bekende springpaarden uit de eerste dekperiode van Jasper zijn: Jasper S (mv. Rigoletto) van Rene Sikkens, Neuvienne Valmonte (mv. Akteur) van Tom Olsmeijer, Nasper van Henk Nooren en Jasper van Paul Weier.

Breeding Guide
In de Breeding Guide 1997/1998 staan 19 Jasper-kinderen, die hun vader die jaar op de 17e plaats brengen op de ranglijst van vaders. Vorig jaar stond Jasper zelfs tiende. Een reden te meer om Jasper keur te verklaren.
Crown Royal Legato (m. Farn x Rigoletto) is de hoogstgeplaatste Jasper op de lijst. Met Mark Leone nam de ruin deel aan de Olympische Spelen van Atlanta en haalde daar met het Amerikaanse team de zilveren medaille. Eric van der Vleuten heeft al een klein vermogen verdiend met Diejasper T (m. Farn x Matchim xx). Een andere crack van Jasper is Just do It (m. Garant x Important) van Meredith Michaels, die vorig jaar meerdere keren vooraan eindigde in Grote Prijzen.
Uit Jasper´s tweede dekperiode komt ook het springpaard Avontuur (mv. Prins Oregon), die met de Belg Jean Claude Vangeenberghe internationaal goed presteerde. Avontuur is op grond van zijn prestaties in België goedgekeurd voor de dekdienst.
Boreas (m. Rudith keur van Ecusson Sf x Birthday Greetings xx) is de eerste goedgekeurde Jasper-zoon in Nederland. In tegenstelling tot zijn vader heeft hij veel maat (1.72 m). Dit zal hij van zijn uit Frankrijk geïmporteerde moeder hebben geërfd. Van Jasper heeft hij zijn springaanleg meegekregen. Boreas heeft verdienstelijk gepresteerd in de springsport. Ook Boreas blijkt springvermogen aan zijn kinderen mee te geven. Met een springindex van 139 punten nestelt de hengst zich in de top van springindexen-ranglijst. In Gentleman (m. Amieka van Lucky Boy xx x Zilon) en Henzo (m. Bodulia van Abgar xx x Uppercut xx) heeft Boreas twee goedgekeurde zonen, die bovendien internationaal in de springsport worden uitgebracht. Henzo doet dat in dienst van Stal Etter in Zwitserland en Gentleman werd vorig jaar tweede in de Grote Prijs van Amsterdam en won op de hengstenkeuring in Den Bosch zijn laatste wedstrijd met Rob Ehrens.
De derde in Nederland goedgekeurde zoon van Jasper is Garanco (m. Barinka van Ramiro x Solaris xx). Garanco kwam tot opvallende prestaties in de springcompetitie.
In Zweden heeft Jasper ook een goedgekeurde zoon: Casper (mv. L'Espoir). Ook deze zoon presteerde goed in het onderdeel springen van het verrichtingsonderzoek in Zweden.
Zwitserland heeft in 1990 ook een jonge Jasper aan het hengstenbestand toegevoegd genaamd: Demokrat (mv. Raimond x Farn).
Flambo is onder de naam Jabot (mv. Lucky Boy xx x Amor) in Duitsland goedgekeurd en was één van de beste internationale springpaarden in Duitsland onder Markus Beerbaum. De hengst verdient zijn geld momenteel in de Verenigde Staten.
In België is Elton (m. Agnetha van Le Mexico) goedgekeurd. Elton was met Michael Whitaker zeer succesvol in rubrieken op snelheid.

Notaris
Notaris is de derde zoon van Courville die is goedgekeurd. Notaris werd gefokt door K. Bijmolt in Eppenhuizen uit de merrie Vodea A ster pref van Polaris.
Ook voor Notaris hadden de fokkers aanvankelijk weinig belangstelling. Toch is hij interessant gefokt. Zijn moeder is een dochter van Polaris die veel springaanleg doorgaf en vader is van Palermo en Salerno die in de zeventiger jaren tot de internationale springtop behoorden. Toen later bleek dat de Notaris-kinderen zeer goed konden springen keerde het tij en kreeg hij veel merries te bedienen.
In het verrichtingsonderzoek toonde Notaris reeds zijn aanleg als springpaard. Hij behaalde een negen voor het springen onder de man en een 8.5 voor het vrij springen. In de sport is hij weinig uitgebracht, hij wekte de indruk een moeilijke mond en weinig ruggebruik te hebben maar hij liet steeds zeer veel vermogen zien.
Tijdens Indoor Brabant werd jaren geleden een aantal hengsten door de daar aanwezige topruiter gereden. Onder Franke Sloothaak kwam Notaris goed tot zijn recht. Het zich moeilijk laten rijden heeft Notaris niet van zijn vader van zijn moeder geërfd, die ook niet als makkelijk bekend stond.

Taulina
Het bekendste springpaard van Notaris is Chrysler Cracker Jack die met de Canadese amazone Linda Southern zeer goed presteerde. In 1988 behaalden ze in World Cup-wedstrijden een tweede plaats in Calgary, een derde in Bremen, een vierde in Toronto en een zevende in Antwerpen 1989.
Voor de Olympische Spelen in Seoul was de combinatie eerst reserve voor Canada. De dochter van Laudina (Garant x Roland) kwam voor de fokkerij terug naar Nederland en werd onder haat stamboeknaam Taulina keur verklaard op de Centrale Keuring in Rolde. Haar zoon Let´s Go V (v. Voltaire) is goedgekeurd bij het ZfDP.
Eldorado (mv. Meridiaan) verruilde Stal Zoer voor die van Michael en Veronique Whitaker. Met Veronique sprong de schimmel zich meerdere keren in de kijker en plaatste zich onder de dertig beste springpaarden op de BCM-ranking. Andere Notaris-kinderen die voorkomen in de Breeding Guide zijn: Suntory (mv. Uppercut xx), Piccolino (mv. Farn), Polaris en Aubade.
Bredero (m. Resula keur pref van Makelaar x Exilio xx) is Notaris' eerst goedgekeurde zoon. Hij heeft in de fokkerij niet door weten te breken als vererver van sportpaarden.
Caruso (m. Wilda ster van Legaat x Goudsmid) volgde een jaar later. Hij heeft weinig kansen gekregen in de fokkerij. De combinatie Notaris x Legaat (v. Marco Polo) beïnvloedt de verervingskracht positief. Uit Caruso´s springindex van 143 blijkt dat hij zijn prestatiegenen van Notaris en Courville verder doorgeeft.
Edison (m. Wielisa ster pref van Rigoletto x Courville xx) raakte in 1989 in het Nederlandse verrichtingsonderzoek geblesseerd, legde daarna in Duitsland met goed gevolg de proef af en werd daarna bij het KWPN goedgekeurd. Edison is ingeteeld op Courville. Edison´s grootmoeder Elisa is een dochter van Courville. Jur Vrieling bracht Edison vorig jaar internationaal uit.
Een hengst met een opvallende kleur -vosroan- is El Rosso, wiens moeder een dochter is van Compromise xx, die op zijn beurt weer de vader is van Lucky Boy xx. El Rosso is geëxporteerd naar Zwitserland.

Courville-dochters
Op keuringen stonden de dochter van Courville regelmatig in de voorste gelederen. Maar wat nog belangrijker is, zijn dochters bleken ook goede fokmerries te zijn.
Eén van de bekendste merries is Emmie (mv. Rigoletto). Ze liep vele malen in Groningen op de Centrale Keuring op de eerste plaats. Van Amor bracht ze de hengst Zandigo.
Bitta, uit Ritta (v. Sinaeda) die ook de moeder is van de hengst Zuidhorn, was in 1970 en 1972 algemeen kampioene in Groningen. In 1970 bestond de afvaardiging van Groningen naar de UTV geheel uit dochters van Courville. De Groningse collectie won de prijs voor de afdeling met de beste inzending.
Orite keur preferent prestatie (mv. Senner), ook een keuringscorifee, is de moeder van Opal (v. Amor) die in 1982 tweede werd op de UTV in de rijpaardrubriek. Opal liep daarna bij Christine Stückelberger (Zw.) in de internationale dressuursport. Opal´s volle zuster Worite is de moeder van de goedgekeurde hengst Hamilton (v. Nimmerdor).
First Lady is via haar dochter Virginia (v. Amor) grootmoeder van de hengst Dutchboy, de lijn van Henk ten Hoor, die ook bij Spierings in Evertsoord tot grote bloei kwam (Cocktail Time).
De hengst Zalmé (v. Almé) is uit de Courville-dochter K.Flicka. Hij nam voor Columbia met Manuel Torres deel aan de Olympische Spelen van Seoul in 1988.
Felix, met wie Jos Lansink derde werd in het Europees Kampioenschap en deelnam aan de Spelen in Seoul, heeft een Courville-dochter als grootmoeder.

25 jaar
In de zomer van 1977 moest aan Courville´s leven, vanwege verlamde kaakspieren, op 25-jarige leeftijd een einde worden gemaakt.
Hij was één der eerste volbloedhengsten in de Nederlandse sportpaardenfokkerij en hij was gelijk één van de besten. Na hem zijn er nog vele volbloeds gekomen, slechts weinigen konden hem evenaren, laat staan voorbijstreven.
Een volbloed die zich positief vererft wordt door elke sportpaardenfokkerij begeerd. Zo´n volbloed is, omdat er maar weinig van zijn, een geschenk. Courville was zo´n geschenk.

Door: Gert van der Veen
Uit: De serie Stempelhengsten, In de Strengen nr. 7, 9 april 1998

YvonneS
Berichten: 3303
Geregistreerd: 28-04-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-08-03 19:49

Hee gaaf! Bedankt! Kun ej me ook kort vertellen aan welke hengsten er nog meer aandacht is besteed in ids?? Kan ik weten waar ik op wachten moet haha!

sarabande

Berichten: 23048
Geregistreerd: 26-08-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-08-03 20:53

Gos Jenneke je bent weer aan het tikken geweest, super hoor . Eigenlijk zou het leuk zijn als er een sticky link kwam naar alle door jouw geplaatste stempelhengsten .

arie
Berichten: 63
Geregistreerd: 26-12-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-08-03 22:20

Wat een leuk stuk zeg, mijn (fok)merrie is ook een renville en het is
altijd leuk om wat meer te weten over de prestaties van haar voorvaderen


Dees

Berichten: 18907
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-08-03 22:22

Vriendin van me heeft een Furinos x Notaris x Courville...
Denk dat zij wel van dit stukje info zal genieten.
Wellicht wel zo veel om toe te treden tot de Bokkerij....Knipoog

wynoah

Berichten: 1650
Geregistreerd: 23-04-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-08-03 23:32

De mijne is een farrington x purioso x komeet x courville. Heel ver, maar toch leuk

MissHIS

Berichten: 4220
Geregistreerd: 21-04-02
Woonplaats: Weert

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 21-08-03 00:53

Yvonne19 schreef:
Hee gaaf! Bedankt! Kun ej me ook kort vertellen aan welke hengsten er nog meer aandacht is besteed in ids?? Kan ik weten waar ik op wachten moet haha!


Ik beloof niks! Tong uitsteken Heb het veel te druk eigenlijk, maar ja die In de Strengen liggen hier dan naast me, en ik vind die artikelen zó interessant dat ik ze ga lezen...en dan krijg ik vanzelf de neiging om ze over te typen (dan blijft alles bij mij ook beter hangen )!

Mieke
Berichten: 6925
Geregistreerd: 09-02-01
Woonplaats: NH

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-08-03 09:40

Leuk om te lezen! Mijn merrie is een Topas x Bredero en dus familie van Courville via Bredero. Dat stugge en die moeilijke mond komt dus inderdaad van haar moeders kant, grappig hoor!

chantal1

Berichten: 5310
Geregistreerd: 14-11-01
Woonplaats: zeeuws-vlaanderen

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-08-03 11:18

Dees schreef:
Vriendin van me heeft een Furinos x Notaris x Courville...


Ja? Notaris is nl. ook een Courville xx. Wat voor een paard is het?

Ik heb zelf ook een paard met Courville xx bloed.

Dees

Berichten: 18907
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-08-03 15:09

Nou ja, het is een bruine Clown
Leuk dier, ondanks wat gekke bouw (licht overbouwd, enigszins kort voorbeen, weinig schoft) een heel lekker lopen dier, hele goede gangen, fantastisch springen. En werkelijk bezonder gezien zijn pedigree met vette inteelt; heel, heel braaf. Helemaal geen heethoofd.
Leuk dier, gaat ze nog ver mee komen

chantal1

Berichten: 5310
Geregistreerd: 14-11-01
Woonplaats: zeeuws-vlaanderen

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-08-03 15:38

Kijk eens aan! Ik dacht al. Meestal zie je het in de warmbloeden niet zo dichtbij. Mocht je eens een foto hebben dan hou ik me aanbevolen!

Excuseme
Berichten: 1978
Geregistreerd: 04-07-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-08-03 16:02

MissHIS"]
[quote="Yvonne19 schreef:
Hee gaaf! Bedankt! Kun ej me ook kort vertellen aan welke hengsten er nog meer aandacht is besteed in ids?? Kan ik weten waar ik op wachten moet haha!


Ik beloof niks! Tong uitsteken Heb het veel te druk eigenlijk, maar ja die In de Strengen liggen hier dan naast me, en ik vind die artikelen zó interessant dat ik ze ga lezen...en dan krijg ik vanzelf de neiging om ze over te typen (dan blijft alles bij mij ook beter hangen )!
[/quote]

Ben erg benieuwd naar Farn

MissHIS

Berichten: 4220
Geregistreerd: 21-04-02
Woonplaats: Weert

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 21-08-03 17:14

Excuseme"]
[quote="MissHIS"][quote="Yvonne19 schreef:
Hee gaaf! Bedankt! Kun ej me ook kort vertellen aan welke hengsten er nog meer aandacht is besteed in ids?? Kan ik weten waar ik op wachten moet haha!


Ik beloof niks! Tong uitsteken Heb het veel te druk eigenlijk, maar ja die In de Strengen liggen hier dan naast me, en ik vind die artikelen zó interessant dat ik ze ga lezen...en dan krijg ik vanzelf de neiging om ze over te typen (dan blijft alles bij mij ook beter hangen )!
[/quote]

Ben erg benieuwd naar Farn
[/quote]

Die zit er inderdaad ook nog tussen! Komt zsm.

YvonneS
Berichten: 3303
Geregistreerd: 28-04-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-08-03 23:43

MissHIS"]
[quote="Yvonne19 schreef:
Hee gaaf! Bedankt! Kun ej me ook kort vertellen aan welke hengsten er nog meer aandacht is besteed in ids?? Kan ik weten waar ik op wachten moet haha!


Ik beloof niks! Tong uitsteken Heb het veel te druk eigenlijk, maar ja die In de Strengen liggen hier dan naast me, en ik vind die artikelen zó interessant dat ik ze ga lezen...en dan krijg ik vanzelf de neiging om ze over te typen (dan blijft alles bij mij ook beter hangen )!
[/quote]

O ja dat heb ik ook altijd! Nou we zien ze vanzelf!

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-08-03 01:51

zie ook sticky

Peterina
Berichten: 9148
Geregistreerd: 13-06-03
Woonplaats: Neerpelt, België

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-08-03 17:04

Ik heb al 3 veulens gehad uit de Renville lijn via zonen en dit vanwege hun uitzonderlijke brave en werklustig karakters:
2x merrie veulens van BWP'er Florentijn Opstans (heeft gedekt in België, Duitsland EN Nederland)
1x hengst veulen van SBS'er Elanville (staat nog op dekstation)

Suzan

Berichten: 1583
Geregistreerd: 23-04-01
Woonplaats: Almere

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-09-03 10:26

Ik lees dit topic nu pas, maar vind het een interessant stuk.

Mijn NRPS merrie heeft Courville bloed van zowel vaders als moeders kant. En ik herken wel het een en ander.
De "overgroot" opa aan vaders kant is Notaris (v. Courville) en aan moeders kant is v.m: Renville. (v. Courville)

Mijn merrie heeft ook een goede hals, kort voorbeen, nijgt iets naar overbouwd en is niet zo groot (1.62).

Ze is eigenlijk puur op springen gefokt, haar vader is Salto, v. Sadenio, v.v. Sandro Z.
Volgens papier moet ze wel kunnen springen, ben alleen zelf niet zo'n springer. Toch maar eens een slachtoffer zoeken die dat eens kan uittesten. Schijnheilig

MissPPP

Berichten: 261
Geregistreerd: 19-05-03
Woonplaats: Groningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-09-03 21:56

Jaaaa! Het staat al in de sticky! Super gedaan, zo blijft het overzichtelijk!

mdmoiselle

Berichten: 847
Geregistreerd: 04-12-02
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-09-03 22:45

Ik heb ook eentje uit de Courville xx lijn, via haar vader Hollywood (v. Jasper). Ze is niet groot (1.56m), en misschien ook niet perfect gebouwd Haha! (kooom maar, kom maar Knipoog ), maar ze springt heel fijn. Het is nogal een druk beestje, en snel beledigd, ook wel kip genoemd Ach gut . Als je het netjes vraagt doet ze alles voor je.

Een foto'tje: Afbeelding Ze is moddervet op de foto (jong gras Haha! )